Zdravím, potrebujem od vás radu. Moja najlepšia kamarátka má posledný rok veľké psychické problémy no vôbec netuším čo bol ten zlomový bod kedy sa zmenila. Navonok by to ľudia o nej vôbec nepovedali, je veselá, veľa sa smeje a s každým sa vie o niečom por
zažívala som niečo podobné ako tá tvoja kamarátka, možno niečo slabšie..
hlavne jej ukážte, že tu ste pre ňu, určite ju neprestaňte podporovať, to je dosť zlé...
a hlavne ona si sama musí uvedomiť, že za niečo stojí keď ona sama to nebude chcieť, vy nič s tým nespravíte ani nikto iný
ja som sa z toho "vyliečila", keď som začala mať v piči všetko, vtedy sa teda zo mňa, zo slušnej bifľošky, stalo niečo úplne iné a dosť som sa zmenila aj psychicky aj fyzicky a stále som sa snažila namotivovať (napr. o týždeň sa stretnem s kamoškou, s ktorou som sa už veeľmi dlho nevidela, tak ten týždeň v škole prežijem a budem sa na to tešiť, atď) a možno by potrebovala aj ona takú nejakú zmenu
O @2 pochybujem, v cudzom prostredi za sucasneho psychickeho stavu by som cakala presny opak
Nemyslim, ze je v tvojich silach pomoct jej. Bolo by jej treba odbornu pomoc, tak by ste ju mali presvedcit, ze aby mohla ist do usa musi absolvovat par sedeni.... a nejako ju tam prinutit ist (k tomu psychologovi, minimalne)
Nemyslím, že sa jej dá pomôcť podľa tvojich predstáv. Môžte ju dať k psychológovi/psychiatrovi, nech ju diagnostikuje, ale to je asi tak všetko...
Môže to byť viacero vecí, prečo sa tak chová a ani príčinu ti podľa všetkého nepomôže ak nájdeš.
Ono ide v podstate aj o to, že vždy budeš pri takomto človeku chcieť pomôcť akurát tak sama sebe. Vždy to tak aspoň z časti bude ak ti na niekom záleží. Preto tvoja pomoc, aj keby vkonečnom dôsledku mohla reálne niečo zmeniť, bude neustále z ćasti braná ako pomoc sebe a tým pádom znehodnotená v očiach toho, komu pomôcť chceš, tvoja slová pre neho nebudú mať takú váhu nech mu budeš tvrdiť čokoľvek a proste tam kde nie je presvedčenie, možno nikdy nebude vôľa...
Sama musí chcieť, aby sa to vyriešilo, môžete ísť s ňou ku psychológovi (aj keď najprv musí ísť k svojej všeobecnej po výmenný) a ten nemusí zisťovať diagnózu ale hlavne jej pomôcť. Je len na nej ako rýchlo sa z toho dostane a či sa vôbec chce dostať. Lebo nasilu to nepôjde. A žiadne USA by ste jej tým nemuseli prekaziť, neviem aké máte vymyslené predstavy o psychologickej liečbe, práveže by jej to mohlo pomôcť a aj USA by stihla.
@zelinka ďakujem za radu, super, že si sa z toho dostala @mayo911 držím palce @bloodypunk no len u toho psychológa som premýšľala že či by on potom neuznal za vhodné aby tam išla, vieš, a nechcem jej to prekaziť. ale ďakujem, možno máš pravdu @echoechoecho skúsime
Ved ju nechajte na pokoji... Neviem co by som robila ja keby ma kamosky poslu k psychologicke...
Proste jej dajte najavo ze tu ste pre nu a je na nej ze co spravi alebo jej najdite chlapa, ktory jej dvihne sebavedomie
neviem, ako intenzívne sa s kamarátkou stretávate a dávate jej najavo, že ju máte radi, ale...fajn by bol zistiť dôvod jej správania ( určite však nie nátlakom)... ak sa cíti sama a svojím správaním sa snaží na seba upútať len pozornosť, prehnanou starostlivosťou jej môžete len ublížiť...oki, nejaký čas sa o ňu budete viacej zaujímať, dievča sa bude cítiť šťastné...a čo bude potom, keď vás to prestane baviť? opäť sa bude cítiť sama a...chce to celkovú zmenu jej pohľadu na tento svet... presviedčaním však naozaj nič nezmôžete... na všetko musí prísť sama...vy jej môžete ukázať k tomu jedine cestu...nejaké koníčky, zmysluplné vyplnenie voľného času, aby nemala čas rozmýšľať nad hlúposťami a našla si niečo, čo ju bude napĺňať....a hlavne nech je to aj také niečo, pri čom nebude nutne odkázaná na spoločnosť iných
"tj. má obrovský pocit menejcennosti, myslí si, že ju nikto nemá rád tak ako má ona rada ostatných"
ale veď tu si to napísala presne tu je odpoveď.
Pomôžte jej toto zmeniť presne naopak ako to tu opisuješ
človek sa zatvorí po neprívetivých slovách, po sklamaní z lásky, mala by to za každých okolností dostať zo seba von, čím skôr lebo to bude naozaj horšie
Podporovať ju môžete naďalej ale zmeniť to môže len ona sama. Má to zafixované v hlave a ostatní ľudia ju proste o tom nepresvedčia, ani keby mala dokonalú postavu. Skús ju nejak povzbudiť, (zapoj do toho nejakú dlhú emotívnu prednášku ) ale len ona sama to môže zmeniť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
hlavne jej ukážte, že tu ste pre ňu, určite ju neprestaňte podporovať, to je dosť zlé...
a hlavne ona si sama musí uvedomiť, že za niečo stojí keď ona sama to nebude chcieť, vy nič s tým nespravíte ani nikto iný
ja som sa z toho "vyliečila", keď som začala mať v piči všetko, vtedy sa teda zo mňa, zo slušnej bifľošky, stalo niečo úplne iné a dosť som sa zmenila aj psychicky aj fyzicky a stále som sa snažila namotivovať (napr. o týždeň sa stretnem s kamoškou, s ktorou som sa už veeľmi dlho nevidela, tak ten týždeň v škole prežijem a budem sa na to tešiť, atď) a možno by potrebovala aj ona takú nejakú zmenu
a teda poradiť neviem. asi len @1
Nemyslim, ze je v tvojich silach pomoct jej. Bolo by jej treba odbornu pomoc, tak by ste ju mali presvedcit, ze aby mohla ist do usa musi absolvovat par sedeni.... a nejako ju tam prinutit ist (k tomu psychologovi, minimalne)
Môže to byť viacero vecí, prečo sa tak chová a ani príčinu ti podľa všetkého nepomôže ak nájdeš.
Ono ide v podstate aj o to, že vždy budeš pri takomto človeku chcieť pomôcť akurát tak sama sebe. Vždy to tak aspoň z časti bude ak ti na niekom záleží. Preto tvoja pomoc, aj keby vkonečnom dôsledku mohla reálne niečo zmeniť, bude neustále z ćasti braná ako pomoc sebe a tým pádom znehodnotená v očiach toho, komu pomôcť chceš, tvoja slová pre neho nebudú mať takú váhu nech mu budeš tvrdiť čokoľvek a proste tam kde nie je presvedčenie, možno nikdy nebude vôľa...
@mayo911 držím palce
@bloodypunk no len u toho psychológa som premýšľala že či by on potom neuznal za vhodné aby tam išla, vieš, a nechcem jej to prekaziť. ale ďakujem, možno máš pravdu
@echoechoecho skúsime
Proste jej dajte najavo ze tu ste pre nu a je na nej ze co spravi alebo jej najdite chlapa, ktory jej dvihne sebavedomie
ale veď tu si to napísala presne tu je odpoveď.
Pomôžte jej toto zmeniť presne naopak ako to tu opisuješ
človek sa zatvorí po neprívetivých slovách, po sklamaní z lásky, mala by to za každých okolností dostať zo seba von, čím skôr lebo to bude naozaj horšie