no bsice nie som chalan, ale ppdla mna je toto toralna kravina...
preco by chalan mal rozhodovat, ci ma ist baba na vysoku alebo nie? Nie je to jej vec, ci vobec na nejaku ide a ak ide, nke jej vec, co ide studovat? O.o
ak ju to bavi, alebo chce mat tu vysku za sebou, nech sa paci..
choď si študovať čo chceš, čo ťa baví ak sa s tebou chlapec po 3 rokoch kvôli niečomu takému rozíde je to netolerantný sebecký kokot s ktorým by si nemala viac strácať čas......
hmm vidím, že chalani máte všetci rovnaké zmýšlanie... ja ako baba by som sa určite nerozchádzala s niekým koho lúbim, len preto že ide na školu ktorá sa mne nepáči...skôr by som stála pri ňom a podporovala ho...veď ked niekoho lúbiš tak vždy pri ňom stojíš nie? aj keď sa ti zrovna nepáčia všetky jeho rozhodnutia...a myslím, že každá baba by spravila to isté...ale chalani majú v tomto asi iné zmýšlanie no...
@nina6 a v com je to ine? Obaja to pokladate za stratu casu a stratu jeden druheho Nebude ta vidiet tyzden, co budes mimo pravdepodobne. Tak isto by si ho ty videla len par dni, keby bol na chlaste. Ked ti ta skola nic neda, je to porovnatelne s tym, ze chlast/drogy ti nic nedaju... Ale je to skutocne tak?
@nina6 je to podľa mňa dôvod aby sa tá baba rozišla so mnou. nemám jej čo kecať do toho kam chce ísť. povedzme že môžem vyjadriť svoj názor že to čo chce študovať je blbosť, ale ak nie som úplný idiot, tak nespravím ani to, ona to chce a myslí že to má zmysel, tak ju podporím v tom čo chce a myslí že má zmysel, nie? môj názor na jej štúdium absolútne nie je podstatný.
takže to troška upresním...idem študovať socialne poradenstvo vo verejnej správe...ok neni to nič super....bohužial, na ekonomiku ma nevzali, lebo ja a matika to akože vobec...len kedže som skončila OA tak som nevedela čo iné si dať ako ekonomiku no...lenže nevydalo...a na toto ma prijali tak som si povedala, že skúsim aspoň to a keby to bola nejaká strašná blbosť tak proste odtiaľ odídem a skúsim niečo iné...len teraz už nemám iné možnosti... no a podla neho je to uplna hluposť také niečo študovať a že sa nechce hanbiť ked sa ma ktosi opýta že kde chodím na výšku...myslíte že to je niečo za čo by sa mal človek hanbiť? ja si skôr myslím že by som sa mala hanbiť keby idem robiť nejakú onú do bordelu...a nie preto že chodím na vysokú aj keď to neni žiadna naj vysoká...myslím že proste záleží od toho aký je človek šikovný a ako sa vie presadiť nie od toho akú má výšku... v tejto dobe aj keby mám tu ekonomickú tak možno skončím niekde za pásom... neviem no zatial sme sa nerozišli... ja som sa len cela spýtať či je to normálne vobec že pre niečo takéto nechce s vami chalan byť...
@nina6 normalne to je. Rozchadzaju sa aj za vacsie blbosti. Ta vyska ti okrem titulu nic neda = strateny cas, takze pravdu ma. Ale s teou hambit sa? to je vul xD
Ale ber to z tej lepsej stranky, asi to mysli len ako zamienku aby sa s tebou rozisiel. Rozist sa chce uz dlhsie, ale lepsiu zamienku nenasiel...
dafuq? nie ... neobmedzuj sa a ked ta ma rad taku aka si, tak nech ta ma rad aj taku aka si so svojou VS ... moze ti maximalne poradit, ale nie takto uboho "vyhrazat"
@klaudiqaaa a pred kym? pred tebou? v ziadnom pripade. Ty si realitu prisposobujes tomu ako ti vyhovuje, ja ti pokladam pod nos. Tak mi tu netliachaj o kolosalnych chujovinach. Ked to dievca chce titul, OK nech sa paci nech ide na tu vysku. Ked chce aby jej ta vyska nieco dala, tak nech si pocka o rok na inu. Kazdopadne nech sa nehambi za to co studuje, nech je to hocico. A ty snivaj dalej svoj sen a dokonalom svete...
V podniku s výškou môžeš robiť menežéra, ale aj za pásom, to svedčí len o šikovnosti... ale bez výšky teraz na vysokých postoch nikoho nenájdeš pokiaľ si nič neodležal, alebo to nie je povolanie syn.čau.
@wolskeoko ee neni to zámienka , lebo ani on sa nechce rozchádzať... to hlavné čo mu vadí je podla mna to , čo na to povedia druhí , že on má frajerku čo chodí len na hentaké čosi... pritom si myslím že to neni nič na hanbu a že si nebude niekto preto o mne myslieť že som hlupa alebo čo... viem to uplne určite že sa nechce rozchádzať... len mu proste vadí toto že pojdem na tú školu... a akosi to nemôže prekúsnuť ja neviem už....
@nina6 hanbí sa za teba, že ideš študovať hentaký odbor? zaujímavé...to mu vadí naozaj len názov toho odboru?? :o a aký odbor by si mala ísť študovať, aby mu znel dobre medzi uškami? viem si predstaviť i stokrát horšie veci, za ktoré by som sa za partnera hanbila a i napriek tomu by som nad rozchodom asi neuvažovala....
ja poznám strašne vela ludí , ktorí vyštudovali niečo ale robia niečo celkom iné... takto si spravím aspoň niečo nie budem sedieť doma na riti a nič z toho lebo robotu si tak či tak dobrú nenájdem teraz tak lahko a možno potom ked si spravím tú výšku tak ju nájdem skôr... hej rozmýšlala som rok zostať doma a skúsiť zasa ekonomickú.. a ked ma zasa nevezmú ? to radšej ne... a ja sa za tú školu určite hanbiť nebudem...
chlapec padol z hrusky... nie si jeho majetok aby za teba rozmyslal co je spravne alebo nespravne... moze ti poradit ale ak ta ma fakt rad tak si myslim ze ta podpori a pomoze ti nech si vyberies hocico... aspon ja by som to tak spravil...
@lintu povedal mi tak, že mu namne moc záleží a chce aby som išla študovať niečo lepšie...ok aj ja som chcela...bohužial nemala som také šťastie... ale zato ma nemusí nechceť že idem študovať niečo sčím sa možno horšie uplatním... nemyslím, že je to dovod na rozchod, ešte ked sa dvaja moc lubia... našo si ubližovať... a ja som tiež ako ty, neviem čo keby spravil nerozchádzala by som sa sním koli tomu... teda ked neberieme do úvahu neveru a podobné veci hej... ale proste koli takémuto čosi nikdy... neviem prečo niektorí chalani nemôžu rozmýšlať tak ako my...
Teda prepáč toho smajlíka, ono to nie je smiešné, ale príde mi to maximálne absurdné... ako k niečomu takému môže dôjsť. To, že je chlapec tak trochu povrchnejšieho razenia asi netreba zdôrazňovať ("vieš čo, tvoj obor nie je dosť kúl, hanbím sa, nerozídeme sa?" what the hell?), ale chápem, ža ťa to trápi, predsa len, tri roky je veľa... Ako v zásade si myslím, že ideálne riešenie by bolo, keby si sa s ním rozišla pekne TY, lebo je proste mimo, ale to sa asi ľahko povie, že? Ale fakt si myslím, že by si to mala urobiť. Je decko a manipulátor a má divný rebríček hodnôt. A to je zásadná vec vo vzťahoch, nie? Najzásadnejšia možno...
@klaudiqaaa ked uz sme pri tom tak poznam napr jedneho co robi veduceho a ma len vyucny list takze o tych vysokych postoch to neni o vyske ale skor v tejto dobe uz len o znamostiach...ak sa niekde nieco uvolni tak si tam dosadia svojho znameho skorej ako sa dostane na verejnost ze to miesto vobec bolo volne...inak vyska da nejake tie vedomosti to je jasne...ale k dobrej praci sa da dostat aj bez nej
a k teme @nina6 dal by som za pravdu asi @wolskeoko v tom zmysle "asi to mysli len ako zamienku aby sa s tebou rozisiel. Rozist sa chce uz dlhsie, ale lepsiu zamienku nenasiel.." ... pretoze ak by ta mal ozaj rad a bol by to pevny vztah tak ho nejaka vyska urcite neodrovna...
mozno je to len vyhovorka, mozno si nevie najst lepsi dovod preco uz nechce byt s tebou. Pretoze neverim ze by mohol byt niekto naozaj tak sebecky.....a ako som si precitala ze sa za teba bude hanbit pretoze ides na odbor ktory sa jemu nepaci tak to ma dorazilo......keby som bola na tvojom mieste tak ho za toto vyhlasenie ani vidiet nechcem.
@inkheart ty mi úplne čítaš myšlienky možno aj ja sa naň dám veru neviem prečo niektorí chalani takto rozmýšlajú...teda čest tým výnimkám no ale tiež mi to príde úplne sebecké... vieš, že to by som teraz urobila najradšej poslala ho kade lahšie ked sa takto zachoval...ale tak neni to také lahké máš pravdu.... ked niekoho moc lúbiš a ešte si sním tak dlho.... neviem si to proste predstaviť už bez neho... a že ani on bezomňa... ok teda ale tak mohol by sa spamatať a prestať s týmto... ako ja som myslela že bude rád , že niekam idem , ved aj jeho čaká ešte rok výšky a on mi povie že on nechce byť s takú babu ktorá chodí na niečo také... tak v tej chvíli som myslela že ma na mieste porazí... no nič, uvidíme ako sa to dalej vyvine... len som si chcela overiť či to len on je taký tĺk alebo je ich viac
@obliviate ja nemyslím že by to bola výhovorka...lebo všetko bolo úplne super medzi nami pokial nezačala sa riešiť tá škola... ale vidím na nom že aj on je dosť nešťastný z toho ako to medzi nami teraz je... a keby teda to bola zámienka tak povie asi hned že koniec a nie mi povie, že uvidíme ako to bude dalej fungovat medzi nami... bože ja neviem ale on je asi fakt riadny tĺk snád si uvedomí že je to blbosť a že koli tomu by sa medzi nami nemalo nič meniť...
@nina6 Máš pravdu, skús sa nejak preorientovať na iné zmýšľanie, predsa len, nie je to len také "ále, to je blbosť" - taký názor mu nemôžeš vziať, má naň právo, ale že sa cez to absolútne nevie prekusnúť a chce sa za to rozísť? To už je trochu silná káva a nemalo by mu to len tak prejsť, ty si tá, kto má právo byť nahnevaný a chcieť vzťah ukončiť, nie on. Fakt. Tí, čo v tomto fóre vyjadrujú podobné stanovisko ako tvoj drahý, sú na rovnakom leveli ako on, ich hodnoty sú nastavené iným smerom a s tým sa holt nedá moc robiť, ledaže by sa stal zázrak (čo je celkom zriedkavé, predsa len ...). Ale tak niektorí chalani tu vyjadrili aj normálne názory, a to ber ako dôkaz, že normálny chalan nie je predsa len vyhynutý druh.. a možno budeš časom spokojnejšia inde Ale určite nebuď tá, čo ho bude prosiť, nech ostane, on je ten zlý!
@inkheart veď ja si vážim jeho názor, vždy sa naň pýtam a väčšinou sa aj rozhodnem ako mi poradí...prvý krát som sa rozhodla fakt že podla seba a takto to dopadlo... tiež si myslím, že to prehána... no ved uvidím ako to bude pokračovať, ale keď bude stále trvať na takomto názore tak asi bohužial a možno potom sa spamatá.... dobre dakujem ti inak , dost si mi pomohla lebo potrebovala som vedieť názor niekoho nestranného vieš ked som sa opýtala segry kamošiek jasné boli na mojej strane... zasa by som sa jeho kamošov budú na jeho no... preto som chcela vedieť názor niekoho kto ani jedného z nás nepozná.... a nakoniec existujú aj chalani ktorí si myslia to isté.... prosiť ho nebudem určite teda , nemám prečo , nič zlé som nespravila ja... budem dúfať, že si uvedomí, že je to blbosť no... snád to všetko dobre dopadne...
po objasnení som nadobudol pocit, že tvoj chlapec má trochu zvláštne hodnoty. a ak chce radšej "značkovú" právničku, tak by som sa s takým niekým naozaj nemal o čom baviť. či by to boli tri alebo päť rokov, nemá to zmysel. navyše nemám dojem, že by si si nevedela spočítať päť a päť, čo ti aj ako matematika veľa nehovorí, ako tvrdíš. čiže bohužiaľ a našťastie. táto zlomová situácia odkryla jeho charakter. sama vieš, že nie si na najlepšej pozícii ale aby ťa on po psychickej stránke ešte potopil spôsobom "nebudem predsa vyzerať hlúpo, lebo ty si si hlúpo vyberala", tak budiž. a to je ešte dobré, že ide iba o školu! netuším, ako by sa zachoval pri oznámení, že si nejako vážne chorá, čakáš s ním dieťa alebo sa musíš sťahovať za prácou...
@kemuro bohužial , ja mám z toho tiež taký pocit , že to je asi tým že chce pri sebe nejakú takú pani dokonalú a že ja s touto školou by som asi bola pod jeho uroven... povie mi, že mu záleží na mne preto nechce aby som tam šla, že chce aby som mala niečo lepšie... ale keď tam pôjdem tak sa so mnou rozíde? tak neviem , či je to ozaj tým , že mu na mne tak záleží... asi skôr tým , čo budú hovoriť druhí... fakt neviem čo si už myslieť... a to ho poznám už 5 rokov a myslela som, že ho naozaj dobre poznám... no teraz akosi nespoznávam jeho charakter...
Určite by som sa nerozišiel s niekým len kvôli vysokej škole. Moja frajerka chce ísť do Prahy študovať Vysokú školu a je z Bratislavy. Podporujem ju v tom..
nemyslím, že tvoj chlapec je ten z dokonalých. po dokonalosti totiž zvyčajne zvyknú túžiť práve tí, ktorí v živote čosi stratili, nezískali. jednoducho ľudia, ktorí majú blízko k frustrácii. klasické zobrazenie na vyjadrení "chcem pre teba najlepšie". väčšie klišé v tomto smere ani nemôže existovať. bol na to natočených tucet filmov a stokrát viac napísaných kníh. a vieš, myslím si, že dokonalosť pramení zo spokojnosti. ja som postrácal veľa kamarátov a stačilo na to iba zmeniť hudobný vkus, nič dramatické. ale pokiaľ si ty osobne šťastná s momentálnou situáciou a veríš tomu, že raz môže byť lepšie, ži svojim tempom. nenechaj sa nikým a ničím bičovať a tlačiť, prehnane ovplyvňovať. nezaslúžiš si to ani ty a ani on, aby mal dojem, že sa mu za to bude ktosi smiať. takí jednoducho sú ľudia. niektorí si myslia, že sú pánmi sveta a môžu si vyberať, iní ani nepípnu a žijú si, ako sa dá. je obdivuhodné, že si si zvolila odbor, aký si zvolila, že máš odhodlanie sa tomu venovať, ked už si začala a nevzdať to okamžite. že si zvážila priority, možnosti a dokonca si to riešila s partnerom! úplne chápem, že si sa obrátila na fórum, aby si overila svoje pochody, ich správnosť a našla možno i menej radikálne riešenie. neexistuje. ak by si zmenila školu, čo by prišlo potom?
nesmieš pribrať nad 80 kíl? alebo nebudeš chodiť v sobotu von? vždy tam bude nejaké NECHCEM, ABY SI... a ak túži po dokonalosti v akejkoľvek forme, nech ju naháňa. teba nech nechá dýchať a kráčať svojou cestou. s tvojou inteligenciou sa čo nevidieť ocitneš práve tam, kde chceš. ak máš cieľ, cesta sa vytvorí. nebude určite najschodnejšia, ale bude. a to je hlavné. byť spokojný s každým štádiom procesu. mala si pekný vzťah, vydržal dlho. vaše životné postoje na dôležité otázky sa však líšili. ale vzťah to bol pekný a mal zmysel. život nekončí
čítať tu niektoré názory tak pevne dúfam že len srandujú.
Keby ja mám tej mojej kecať že na akú školu má/ nemá ísť tak by som si od nej vypýtal za to jednu do nosa, môžem jej akurát tak radiť, ale do toho akú školu študuje je ma hovno, keď ju to baví tak nech študuje aj medvedíkológiu
To je dosť dobrý dôvod na to, aby som sa s ním rozišla ja
Keď som s niekým 3 (!) roky, mal by chápať, že to, kam som sa rozhodla ísť, má svoj dôvod.
To, že aj on má svoju predstavu o tom, kam by som MALA ísť, je síce pekné, ale budem tam chodiť JA, nie on. Názor by som si vypočula, ale urobila si svojom.
Ak to nechápe, tak som tri roky chodila s idiotom.
Mne tiež samček poradí, dám si poradiť, ale sú isté veci, o ktorých vie aj on, aj ja, že som skrátka tvrdohlavá a poradiť sa mi nedá
Chlapci, vysvetlite mi prosím, akým spôsobom váš vzťah ovplyvňuje to, aký odbor študuje vaša priateľka. Lebo ja veru nechápem ten váš prístup.
@wolskeoko Naozaj? Porovnávať školu s chľastaním a fetovaním? 0_o Škola ťa maximálne oberie o pár rokov života - chľastanie a fetovanie ti život zničí úplne. (závislosť je sviňa, mám kolegu alkoholika - už pár rokov nepije, ale ten alkohol sa na ňom dosť výrazne podpísal. On si seriózne odpísal mozgové bunky... dajú sa o ňom rozprávať veselé historky, ktoré nie sú až tak veselé, keď si človek uvedomí, aké je to vlastne smutné...)
pekna sprostost aby jej do toho kecal aa este sa kvoli tomu s nou rozchadzal teraz priklad: nepojde na vysku kvoli sovjmu chalanovi aby bol spokojny a mal usmev na tvari.. po nejakom case ju necha lebo... nejaky dovod.. a ona moze lutovat ze nesla na vysku kvoli pakovi
preboha, to co tu citam! ja by som sa hanbila akurat za to, ze som s niekym takym! chalani urcite maju ine predstavy o 'kvalitnej' vyske, ale to je len ich nazor. budes lutovat, ak ho budes pocuvat.
a je to fakt smutne, tie niektore kretenske nazory tu :/
z tvojho vystupovania tu a pisania o tom mi pride ze si myslis ze si nadnim nadradena, ak si to s nim fakt chces vydiskutovat tak sa na to pozri racionalnejsie.
K teme: Ja by som sa s priatelkou nerozisiel pre to aku vysku si vyberie ale zas predpokladam ze moja partnerka si vyberie normalnu vysku (nie nie pravnicka ale proste nieco co ma sancu uplatnenia s normalnym fin. oodnotenim) pretoze potom moze nastat situacia, ze on by bol ten co zivi celu rodinu sam, co podla mna nie je velmi okej
Mne sa tiež nepáči, čo ide môj priateľ študovať, ale kvôli tomu sa s ním isto nerozídem. Možno, keby išiel na Ekonomickú, tak by som si to silno rozmyslela.
@galinka tak ked to chces brat tohto hladiska tak prosim... hodme to na marihuanu, ktora od 18 rokov zrhuba, ked clovek dospieva nema vplyv na intelekt pri rozumnom uzivani. Co tym chcem povedat je to, ze nebudes zhulena 24/7, tak isto ako v skole nie si 24/7. Cim to pokazi zivot? Obcas si zobrat tripa... Vies kolko ludi to dostalo na vrchol? Nechcem tym nikoho na nic navadzat, len chcem poukazat na to, ze sa s tym da aj dobre narobit. Ta skola tiez ti da jedinu dobru vec a to je titul. Ale tak nemozes chciet vela muziky za malo penazi....
S chlastom je to podobne. Ked ho vyuzijes na odreagovanie sa po tazkom tyzdni, tak ti moze pomoct, pricom t neuskodi.
A uz ked sme pri tom, tak na chlaste a drogach si ten cas uzijes urcite viac ako v tej blbej skole, co rozdava tituly tym, co ich chcu ziskat lahko a rychlo. Pozdrav kolegu alkoholika, nech sa drzi a hoci tie roky za to nestali, ale aspon vie, ze keby pije s rozumom, tak je vsetko OK.
keby mi môj chlap niečo takéto povie tak už viac neni môj chlap.
partner tu je od toho aby ťa práveže podporoval v čomkoľvek.
napríklad ja študujem top khokhotinu a môj frajír ma podporuje! aj pero mi na skúšku doniesol aby som mala čím písať síce som ju vtedy nedala a vďaka tomu moje skúškové trvalo 2a pol mesiaca môj frajír je v tomto super, na každej skúške so mnou bol.
@galinka a samozrejme mala by si pochopit hlavne to, ze ty sama si presvedcena o tom, ze chlast a drogy su zle, su to strata casu a pre teba dokonca strata zivota... Kto vie? co ked si jej mladenec mysli to iste o tej skole? Preco by si tam v tom pripade mala hladat rozdiel? Asi to som tym chcel povedat.
@nina6 ak si myslis, ze to fungovalo tak bezchybne (moze to byt len tvoja iluzia, to sa stava), tak chod na tu skolu a bud sa nerozidete, alebo sa po chvile k tebe vrati. Ak sa nevrati, tak bude tiez dobre, pretoze ta nechat aj chcel a bral to len ako vyhovorku.
@wewo omfg že wanna-be fakulta (keby si to aspoň vedel správne napísať ._.).. teraz všetci, ktorí neštudujú na FIITke sú neschopní idioti? spamätaj sa.. a MIMOCHODOM, prvá univerzita na svete v Bologni mala 4 fakulty a áno, FILOZOFOCKÁ bola medzi nimi..
akoze trapia ma veci spojene s tym, co zena studuje, to ci sa dari/nedari, ale nie, ze jej budem zakazovat a vobec vyhrazat sa niecim takym ako rozchod.. aj keby isla na socialnu pracu, tak je to jej vec a mne neostane nic ine, nez ju v tom podporit.
keby som bola v takejto situácii... tak sa so mnou chlapec určite nerozíde, lebo... by som ho poslala do riti skôr, ako by stihol vysloviť tak stupídnu myšlienku o tom, či ne/má zmysel to, čo ma baví, a čo chcem študovať.
Ak ju má rad tak by ju mal podporovať poradiť jej môže ale keď je už rozhodnutá tak by jej mal byť oporou a pomáhať jej a nie sa rozísť kôli takej kravine
@wolskeoko pobavil si ešte vieš niečo zaujímavé o mne, mojom štúdiu, pohľadu na svet, alebo nebodaj budúcnosti?
@nikola515 na to aby si pochopila, by si musela prečítať celú konverzáciu.... ale keď má raz niekto v hlave nasraté tak mu nevysvetlím.. pre teba platí tiež @44 čau.
@kosmiklove dobre to je jeden prípad z miliona... a presne o tom som hovorila že keď nemáš rodinu/známosti tak je to skoro nemožné.. každopádne keď je niekto dobrý v mauálnej práci nebude sa trepať na výšku lebo ho to aj tak dobre uživí, lenže pozri sa na väčšinu vysokoškolákov- študujú lebo nevedia čo budú v budúcnosti robiť, niektorí potom čakajú že im spadne práca do rúk sama, lebo už majú titul, ako som povedala- všetko je to len o šikovnosti, ale lepšie sa ti hľadá práca s titulom, ako bez. to je všade.
rozísť sa z holkou ktorú milujem kvôly tomu že chce ísť na nejakú vysokú...? a to čo je za kokotinu...@nina6 tvoj priatel ťa má totálne v paži a o láske sa nedá ani hovoriť...
@kaludiqaaa ja nie som tak blby, aby som tuto "debatu nevedel ukoncit". Ked ti nedochadza co je sarkazmus, tak si otvor wikipediu. Odpovedat blbej egocentrickej blondinke veru nebudem, pretoze to je hadzanie hrachu na stenu adieu
@nina6 hanbit sa za vysoku?.....jedine za co sa teraz mozes hanbit, je akurat tak to, ze chodis s takym debilom.....ked som to citala...to ako ekby si chodila so svojim otcom....aj ten by bol asi tolerantnejsi.....ako...ber nohy na plecia a najdi si chlapa, kt. ta bude podporovat v tvojich snoch a tuzbach a ty jeho...
@klaudiqaaa v podstate hej...ono ked to takto pojde dalej tak vsetci pojdu na vysku s tym ze urcite budu potom pracovat niekde v kancli za pc a za chvilu nebude mat kto robit manualnu robotu
@wolskeoko Máme zjavne rôzne chápanie pojmov. Ja síce nepijem, ale nevadí mi, ak si niekto raz-dvakrát do týždňa ide s kamarátmi vypiť do nálady. A nepovažujem to za "chľastanie", kým sa nespíja pod obraz a nepije pri absolútne každej možnej (aj nemožnej) príležitosti.
Kolegu pozdravovať nebudem, ešte by sa urazil - posledný človek, čo sa snažil byť k nemu milý a priateľský na to doplatil a kolega alkoholik o ňom do dnešného dňa rozpráva ako o najhoršej osobe na svete.
A marihuana ako taká mi tiež až tak nevadí, aj keď osobne nemám chuť ani skúšať, ale čo mi vadí, hlavne keď sledujem kamarátov, že
a) Sú večne bez peňazí, lebo všetko ide na trávu.
b) Tým, že to nie je celkom legálne, pri jej zháňaní sa stretávajú s kadejakými pochybnými živlami - lebo normálny človek by sa do niečoho takého nepustil.
c) Občas niekomu prepne a dôjde k nápadu, že ide skúšať silnejšie veci a to už je naozaj na najlepšej ceste zničiť si život...
@galinka a kto povedal, ze by si skolou mala znicit zivot? Tam je jediny jeden rozdiel podla teba? Tym padom to nemozes porovnat? Ja som podla teba pisal o chlastani bezrozumu? Poznam vela ludi, co si daju aj tvrdsie drogy, ale ze by im to nicilo zivot povedat nemozem. Ba naopak, je mnoho ludi, ktorym prave drogy otvorili nove moznosti.
Takze ked chces porovnavat jablka s jablkami a hrusky s hruskami, tak sa ani nepytaj ani necakaj vysvetlenie. Bavime sa o ovoci, nie o preberani z ovocia
@wewo učiteľstvo stredné školy, prekladateľstvo, archeológia, masmédia, editorstvo, žurnalistika... uhm-uhm, nie, určite nikdy nič z filozofickej nič svetu nedalo si veľmi úzkoprsý..
@wolskeoko Ak sa vrátime k tvojmu komentáru, kde si začal spomínať "chľastanie a fetovanie" a pridám k tomu tvoj posledný komentár - Nie, nebudem sa s chalanom rozchádzať len preto, že pije (s rozumom).
Tie drogy, neverím, že vedú k novým možnostiam. Sú návykové, ničia zdravie, robia z ľudí trosky.... (Maximálne tak tolerujem tú marihuanu ale ani tou nie som práve nadšená.) Ale zase pozrime sa na to takto - s človekom, ktorý holduje drogám, by som si v prvom rade vôbec nerozumela, takže by som sa s ním nedávala dokopy, takže túto možnosť môžeme neriešiť.
A stále nevidím, prečo by výber školy mal byť dôvodom na rozchod.
@galinka drogy vedu AJ k novym moznostiam som napisal Neverila by si kolko hudobnikov nie len v zahranici bralo drogy a cerpalo z nich inspiraciu. Posunuli ich k novym moznostiam. Tvoj nazor je subjektivny a prakticky negativny, i ked o tomm vela nevies.
No a uz ked sme pri tom co riesit a neriesit. Preco sakra riesis moj vyrok o chlaste a drogach, len koli tvojmu subjektivnemu negativnemu nazoru na drogy, ked sa sama porovnavas s ninou a mozem ta napadnut tak ako ty mna, ze ty si hruska a ona jablko, nemate sa co porovnavat. A uz ked sme sa dostali sem, ty nemas co chapat preco by sa s nou mal rozist koli vyberu skoly, lebo to mozno ani nikdy pochopit nedokazes. Ja si stojim za tym, ze je blby, alebo to berie len ako zamienku.
@wolskeoko Áno a väčšinou tí ľudia majú potom psychické problémy alebo umierajú v pomerne mladom veku...
Led Zeppelin sa rozpadli po tom, ako im 32-ročný člen bubeník zomrel na pľúcny edém (spôsobený vdýchnutím zvratkov po tom, ako počas dňa vypil množstvo vodky)
Jimmy Hendrix - zomrel ako 28-ročný, po drogách zvykol byť násilnícky, príčina smrti zhruba podobná, akurát k tomu ešte pridaj množstvo silných tabletiek na spanie.
Edgar Alan Poe sa prekvapivo dožil 40-ky, ale rovnako sa doslova upil a udrogoval k smrti - konkrétne ho našli na ulici opitého a pod vplyvom drog, upadol do kómy a po pár dňoch zomrel. (nehovoriac o tom, že vďaka dlhom, ku ktorým sa dostal vďaka drogám, alkoholu a hazardným hrám, prežil prakticky celý život v biede a nevedel využiť ani to, že Havran mal úspech už v dobe jeho vydania.)
Takže ostávam pri svojom negatívnom subjektívnom názore.
Napríklad u mňa ide skôr o princíp, ako priame ovplyvnenie.
Aj keď určite štúdium pomerne zbytočnej vysokej školy vzťah nejakým spôsobom ovplyvní.
Začnime tou religionistikou. Podľa mňa to je jeden z mnohých odborov, kde sa veľa ľudí chodí zašiť. Asi v tomto nebude so mnou každý súhlasiť, ale v tomto prípade snáď netreba vysvetľovať, prečo by mi to prekážalo.
Druhá častá možnosť je, že to človeka proste baví. Baviť môže koho chce, čo chce, ale ja by som sa hanbil, ak by mi mal štát preplácať 5 rokov bavenia sa bez rozumného výsledku.
Ešte pripadá do úvahy, že pre niekoho sú náboženstvá životnou fascináciou a ich životným snom je práca v múzeu (všade, kde som pozeral, uvádzané ako hlavná možnosť zamestnania pre absolventa).
Tu je to úplne opodstatnené, ibaže som toto tak trochu vyškrtol z možností, nad ktorými som uvažoval, lebo si akosi neviem predstaviť, ako by som sa dostal do takéhoto vzťahu
A sládkovičovské právo, ktoré som spomenul, je pri svojej oslňujúcej kvalite a dopyte po právnikoch podľa mňa škola v mojich očiach určená len na to, aby robila odbyt výrobcom papiera. A Petrovi Stašákovi.
Rovnako by sa mi nepáčilo, ak by moja partnerka mala tráviť 5 rokov života na škole podobného razenia. A v tomto prípade za to ešte aj platiť.
pán @wewo jednoducho nechápe, že nie každý má na to študovať na informatikách a iných technických odboroch... teraz chceš akože všetko ostatné zavrieť? a akože keď vymrie generácia tých čo sa teraz učia na iných než technických fakultách, tak potom čau? okej, veď ja si aj tak myslím svoje, ja obdivujem ľudí, čo chodia na technické a viem, že teraz letí INF (preto som napr šťastná že to študuje priateľ), ale na druhej strane som so svojou translatológiou úplne spokojná a absolútne to nepokladám za stratu času a nejde mi "len o titul" (aj keď ten je v dnešnej dobe už samozrejmosťou)... a nech mi nikto nevraví, že v týchto časoch už vie jazyk každý - áno, ale na akej úrovni
Aj kaderníčky s učňovkou majú perfektné vzťahy a milujúcich frajerov. A každý kto je na hocakej vysokej si zaslúži trocha inteligencie a uznania od okolia. Tvoj frajer je úplne mimo a ja na tvojom mieste ho pustím k vode. Keby ťa mal naozaj rád, tak sa za teba nehanbí, lebo vysoká je proste vysoká.
ľudia by už jednoducho mohli pochopiť, že keď sa napr. mne nepáči nejaký odbor, neznamená to automaticky, že je to zlý odbor napriek tomu, že mňa to absolútne nebaví...
pripájam krátko k @mindyourownbusiness , že nebyť filozofie, tak by ťažko boli nejaké metodiky, sotva by sa vytvárali systémy, existovali konvencie. filozofia je veda vied. je prirodzené, že je neodmysliteľnou súčasťou univerzít. civilizácia odjakživa filozofiu vytvárala a zdokonaľovala ju! z istého hľadiska teda považujem za choré pohŕdať čímsi, čo dáva nášmu svetu jediný a najväčší zmysel. nebyť filozofie, ťažko by sme dnes používali slová, skladali vetné konštrukcie, vnímali hlbší význam všetkého. otázky vzniku a bytia boli to, čo nútilo ľudí hľadať odpovede, ktoré predstavovali spôsoby a technológie na chápanie sveta a spolupracovanie s ním. celá myseľ je vecou filozofie.
Myslím, že by sa našlo dosť prípadov, kedy by bolo na mieste pozerať sa na to opačne, zhruba ako "školy by už jednoducho mohli pochopiť, že aj keď peniaze dostanú za hocikoľko študentov na hocijakom odbore, ešte to neznamená, že je to dobrý odbor"
A rovnako "študenti by už jednoducho mohli pochopiť, že aj keď na odbore, na ktorý sa hlásia, dostanú rovnaký titul, ešte to nemusí byť dobrý odbor."
@kemuro@144 nuž, zanechal si napísaných veľa všeobecných fráz, ktoré často počuť práve (a možno jedine) od ľudí, ktorí sa v tej onej filozofii nejakovsky aktívne angažujú, či už ako študujúci, alebo ako učiaci.
teda, neviem, či budeš mať čas a vôľu mi objasniť tamten text, no rád by som zistil, čo považuješ za filozofiu, aby som vedel preniknúť do podstaty viet začínajúcich sa súslovím "nebyť filozofie". lebo mám tak trochu pocit, že tú filozofiu berieš nejak zoširoka a že ju považuješ za skoro totožnú s myslením ako takým. alebo?
@tunidlo Ja chápem, že je veľa nie dobrých odborov alebo takých, kde by bohate stačilo menej študentov, ale muselo by sa najskôr zmeniť fungovanie dnešného sveta, kde už aj na prácu sekretárky treba mať titul (a tú sekretárku som si nevycucala z prsta, na také inzeráty som už naozaj natrafila) Je jasné, že ľudia sa potom radšej prihlásia na nejakú somarinu a tam si urobia titul.
Alebo príklad - mamin vedúci - hrozil mu vyhadzov, lebo nemal výšku, tak vyštudoval voľný čas - nemám predstavu, čo sa na takom odbore môže učiť, ale má titul a prácu.
Na druhej strane mi zase hovorila kolegyňa, že čo pozná ľudí, ktorí si takto dorábali výšku a vybrali si nejaké takéto sociálne odbory, tak že si pochvaľovali, že sa tam naučili nejaké veci, hlavne čo sa týka komunikácie s druhými, ktoré vedia v živote využiť.
Ľudia študujúci výšku pre papier ale nie sú vylúčení z takého fungovania sveta, ale sú skôr jeho motorom.
Ak by sa navzájom všetci nechceli predbiehať v tom, kto dostane flek sekretárky a kvôli tomu neštudovali 5 rokov nejakú somarinu, mali by pokoj.
(ako vždy môj trochu idealistický pohľad na svet, v ktorom sa mi nepozdáva, ak niekto chce byť súčasťou nefungujúceho systému)
(S tými odbormi, môže byť, ja o takých odboroch v podstate nič neviem)
Ako bolo veľakrát spomenuté, je to každého osobné rozhodnutie. Len čím bližší človek, tým vyššie kritériá mám na jeho osobné rozhodnutia a toto je jedno z takých, ktoré by sa mi nepozdávali.
@galina pekne argumentujes, vidis to sa mi lubi a vazim si to
ale teraz by bodlo spytat sa tych ludi, ci to za to stalo. Mimochodom zeppelini mali viac ako bubenika. Poe mal zasa tak posrany zivot, ze by ti povedal, ze to za to stalo a keby ma svoj blby zivot zit este raz, spravi to rovnako. Hendrix by zrejme takto dopadol aj bez slavy. Kazdopadne sa nesnazim tvoj negativny postoj zmenit (to len aby si vedela). Tito ludia to s drogami prehanali. Neslo pritom o rozumne uzivanie, ale hlavnym dovodom bolo nezvladnutie slavy. Kazdopadne bez drog by nikdy nedokazali to, co za svoj kratky zivot dokazali.
Ale prejdime k tim lepsim pripadom: Trent Reznor, maynard james keenan, david bowie... Zo slovenskej sceny snad menovat nemusim.
Kazdopadne sme sa dostali niekam kam som sa dostat nechcel mimo temy. Sama prezentujes svoj negativny postoj k drogam/chlastu a povedzme, ze takto negativny postoj k spominanej skole ma tuto mladenec. No nie je to dovod na rozchod? tento postoj-pocit nemozno bagatelizovat a to je to naco som chcel poukazat.
Napisal by som ti podobny pripad, ale z politiky. Zrovna vcera som tomu cital clanok, avsak obavam sa, ze mas k politike negativny postoj (co by som sa vobec necudoval, mam ho vacsina mladych), ale ak by nahodou tak TS.
@tunidlo to je jasné, lebo v podstate dnes je už odbor pomaly na každú blbosť, súhlasím aj s tým, ako mnohí tvrdia, že také filozofické fakulty majú strašne nezmyselné niektoré odbory...len som chcel povedať to, že ja napr. nemám rád matematiku, ale neznamená to, že budem teraz odsudzovať niekoho iného, kto na taký odbor ide...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
147 komentov
preco by chalan mal rozhodovat, ci ma ist baba na vysoku alebo nie? Nie je to jej vec, ci vobec na nejaku ide a ak ide, nke jej vec, co ide studovat? O.o
ak ju to bavi, alebo chce mat tu vysku za sebou, nech sa paci..
choď si študovať čo chceš, čo ťa baví ak sa s tebou chlapec po 3 rokoch kvôli niečomu takému rozíde je to netolerantný sebecký kokot s ktorým by si nemala viac strácať čas......
áno. trápiť jeden druhého, to nie je bohvieaký vzťah
Uz sa ti to zda porovnatelnejsie?
Ale nie, v praxi iba keby išla na lesnícku do Zvolena alebo na teologickú
Inac mna by zaujimala ta otazka s opacnej strany .... " Nesiel studovat odbor, pretoze jeho holka mu povedala ze je to blbost "
Na takeho cloveka by som pozeral asi ako na kkta
Ale ber to z tej lepsej stranky, asi to mysli len ako zamienku aby sa s tebou rozisiel. Rozist sa chce uz dlhsie, ale lepsiu zamienku nenasiel...
rozíď sa s ním ty radšej
výška nedá nič tomu, kto z nej nič nechce mať..
V podniku s výškou môžeš robiť menežéra, ale aj za pásom, to svedčí len o šikovnosti... ale bez výšky teraz na vysokých postoch nikoho nenájdeš pokiaľ si nič neodležal, alebo to nie je povolanie syn.čau.
btw ešte niekto napíšte dafuq akobyvám tu niekto napísal vzorec na god particle a zatlieskam vám
Teda prepáč toho smajlíka, ono to nie je smiešné, ale príde mi to maximálne absurdné... ako k niečomu takému môže dôjsť. To, že je chlapec tak trochu povrchnejšieho razenia asi netreba zdôrazňovať ("vieš čo, tvoj obor nie je dosť kúl, hanbím sa, nerozídeme sa?" what the hell?), ale chápem, ža ťa to trápi, predsa len, tri roky je veľa... Ako v zásade si myslím, že ideálne riešenie by bolo, keby si sa s ním rozišla pekne TY, lebo je proste mimo, ale to sa asi ľahko povie, že? Ale fakt si myslím, že by si to mala urobiť. Je decko a manipulátor a má divný rebríček hodnôt. A to je zásadná vec vo vzťahoch, nie? Najzásadnejšia možno...
tvoje prispevky a reakcie su proste tak ubohe ze ja nemam slov.
Možno sa dám na celibát, lebo ako :o
a k teme @nina6 dal by som za pravdu asi @wolskeoko v tom zmysle "asi to mysli len ako zamienku aby sa s tebou rozisiel. Rozist sa chce uz dlhsie, ale lepsiu zamienku nenasiel.." ... pretoze ak by ta mal ozaj rad a bol by to pevny vztah tak ho nejaka vyska urcite neodrovna...
(sorry ze pisem tak blbo, pisem cez mobil )
Ona prekoná všetko zlé...............filip
Najväčšia blbosť by to bola
nesmieš pribrať nad 80 kíl? alebo nebudeš chodiť v sobotu von? vždy tam bude nejaké NECHCEM, ABY SI... a ak túži po dokonalosti v akejkoľvek forme, nech ju naháňa. teba nech nechá dýchať a kráčať svojou cestou. s tvojou inteligenciou sa čo nevidieť ocitneš práve tam, kde chceš. ak máš cieľ, cesta sa vytvorí. nebude určite najschodnejšia, ale bude. a to je hlavné. byť spokojný s každým štádiom procesu. mala si pekný vzťah, vydržal dlho. vaše životné postoje na dôležité otázky sa však líšili. ale vzťah to bol pekný a mal zmysel. život nekončí
Ale ak by mala ísť študovať nejakú religionistiku, alebo by si nádej vybrala práva a mierila do Sládkovičova, mal by som s tým problém
Keby ja mám tej mojej kecať že na akú školu má/ nemá ísť tak by som si od nej vypýtal za to jednu do nosa, môžem jej akurát tak radiť, ale do toho akú školu študuje je ma hovno, keď ju to baví tak nech študuje aj medvedíkológiu
Keď som s niekým 3 (!) roky, mal by chápať, že to, kam som sa rozhodla ísť, má svoj dôvod.
To, že aj on má svoju predstavu o tom, kam by som MALA ísť, je síce pekné, ale budem tam chodiť JA, nie on. Názor by som si vypočula, ale urobila si svojom.
Ak to nechápe, tak som tri roky chodila s idiotom.
Mne tiež samček poradí, dám si poradiť, ale sú isté veci, o ktorých vie aj on, aj ja, že som skrátka tvrdohlavá a poradiť sa mi nedá
Chlapci, vysvetlite mi prosím, akým spôsobom váš vzťah ovplyvňuje to, aký odbor študuje vaša priateľka. Lebo ja veru nechápem ten váš prístup.
@wolskeoko Naozaj? Porovnávať školu s chľastaním a fetovaním? 0_o Škola ťa maximálne oberie o pár rokov života - chľastanie a fetovanie ti život zničí úplne. (závislosť je sviňa, mám kolegu alkoholika - už pár rokov nepije, ale ten alkohol sa na ňom dosť výrazne podpísal. On si seriózne odpísal mozgové bunky... dajú sa o ňom rozprávať veselé historky, ktoré nie sú až tak veselé, keď si človek uvedomí, aké je to vlastne smutné...)
a je to fakt smutne, tie niektore kretenske nazory tu :/
K teme: Ja by som sa s priatelkou nerozisiel pre to aku vysku si vyberie ale zas predpokladam ze moja partnerka si vyberie normalnu vysku (nie nie pravnicka ale proste nieco co ma sancu uplatnenia s normalnym fin. oodnotenim) pretoze potom moze nastat situacia, ze on by bol ten co zivi celu rodinu sam, co podla mna nie je velmi okej
Príde mi ako by vysokoškolsky vzdelaný jedinec nemohol byť s niekým bez takého vzdelania, z tejto diskusie...
S chlastom je to podobne. Ked ho vyuzijes na odreagovanie sa po tazkom tyzdni, tak ti moze pomoct, pricom t neuskodi.
A uz ked sme pri tom, tak na chlaste a drogach si ten cas uzijes urcite viac ako v tej blbej skole, co rozdava tituly tym, co ich chcu ziskat lahko a rychlo. Pozdrav kolegu alkoholika, nech sa drzi a hoci tie roky za to nestali, ale aspon vie, ze keby pije s rozumom, tak je vsetko OK.
partner tu je od toho aby ťa práveže podporoval v čomkoľvek.
napríklad ja študujem top khokhotinu a môj frajír ma podporuje! aj pero mi na skúšku doniesol aby som mala čím písať síce som ju vtedy nedala a vďaka tomu moje skúškové trvalo 2a pol mesiaca môj frajír je v tomto super, na každej skúške so mnou bol.
ňuňuňu
@nina6 ak si myslis, ze to fungovalo tak bezchybne (moze to byt len tvoja iluzia, to sa stava), tak chod na tu skolu a bud sa nerozidete, alebo sa po chvile k tebe vrati. Ak sa nevrati, tak bude tiez dobre, pretoze ta nechat aj chcel a bral to len ako vyhovorku.
akoze trapia ma veci spojene s tym, co zena studuje, to ci sa dari/nedari, ale nie, ze jej budem zakazovat a vobec vyhrazat sa niecim takym ako rozchod.. aj keby isla na socialnu pracu, tak je to jej vec a mne neostane nic ine, nez ju v tom podporit.
... pokiaľ človek racionálne uvažuje tak tu nie je o čom diskurovať
hej, môj prípad je veľmi vhodný, aby si sa na ňom bavil, poslúž si. idiot.
@nikola515 na to aby si pochopila, by si musela prečítať celú konverzáciu.... ale keď má raz niekto v hlave nasraté tak mu nevysvetlím.. pre teba platí tiež @44 čau.
@kosmiklove dobre to je jeden prípad z miliona... a presne o tom som hovorila že keď nemáš rodinu/známosti tak je to skoro nemožné.. každopádne keď je niekto dobrý v mauálnej práci nebude sa trepať na výšku lebo ho to aj tak dobre uživí, lenže pozri sa na väčšinu vysokoškolákov- študujú lebo nevedia čo budú v budúcnosti robiť, niektorí potom čakajú že im spadne práca do rúk sama, lebo už majú titul, ako som povedala- všetko je to len o šikovnosti, ale lepšie sa ti hľadá práca s titulom, ako bez. to je všade.
no to je inakší magor ..s takým by som nestrácala svoj drahocenný čas ..božeee ..
ja neviem,či sa smiať ,alebo plakať ....
Kolegu pozdravovať nebudem, ešte by sa urazil - posledný človek, čo sa snažil byť k nemu milý a priateľský na to doplatil a kolega alkoholik o ňom do dnešného dňa rozpráva ako o najhoršej osobe na svete.
A marihuana ako taká mi tiež až tak nevadí, aj keď osobne nemám chuť ani skúšať, ale čo mi vadí, hlavne keď sledujem kamarátov, že
a) Sú večne bez peňazí, lebo všetko ide na trávu.
b) Tým, že to nie je celkom legálne, pri jej zháňaní sa stretávajú s kadejakými pochybnými živlami - lebo normálny človek by sa do niečoho takého nepustil.
c) Občas niekomu prepne a dôjde k nápadu, že ide skúšať silnejšie veci a to už je naozaj na najlepšej ceste zničiť si život...
Takze ked chces porovnavat jablka s jablkami a hrusky s hruskami, tak sa ani nepytaj ani necakaj vysvetlenie. Bavime sa o ovoci, nie o preberani z ovocia
Tie drogy, neverím, že vedú k novým možnostiam. Sú návykové, ničia zdravie, robia z ľudí trosky.... (Maximálne tak tolerujem tú marihuanu ale ani tou nie som práve nadšená.) Ale zase pozrime sa na to takto - s človekom, ktorý holduje drogám, by som si v prvom rade vôbec nerozumela, takže by som sa s ním nedávala dokopy, takže túto možnosť môžeme neriešiť.
A stále nevidím, prečo by výber školy mal byť dôvodom na rozchod.
No a uz ked sme pri tom co riesit a neriesit. Preco sakra riesis moj vyrok o chlaste a drogach, len koli tvojmu subjektivnemu negativnemu nazoru na drogy, ked sa sama porovnavas s ninou a mozem ta napadnut tak ako ty mna, ze ty si hruska a ona jablko, nemate sa co porovnavat. A uz ked sme sa dostali sem, ty nemas co chapat preco by sa s nou mal rozist koli vyberu skoly, lebo to mozno ani nikdy pochopit nedokazes. Ja si stojim za tym, ze je blby, alebo to berie len ako zamienku.
drogy:
led zeppelin napriklad, ale co taky jimmy hendrix a mnoho dalisch
- edgar alan poe (opiaty) uznavany az posmrti ale i tak a prikladov je viac z literatury.
Ma to spojitost s umenim, vsetko. Ale taky hoffman (objavitel LSD), tiez prispel vela a to do mediciny svojou vedeckou/ôaboratornou pracou.
to len tolko, ze tych prikladdov sa da najst neurekom. Ale psychoaktivne drogy skor viac uskodia, najma vo vacsich davkach psychicky slabym jedincom.
Led Zeppelin sa rozpadli po tom, ako im 32-ročný člen bubeník zomrel na pľúcny edém (spôsobený vdýchnutím zvratkov po tom, ako počas dňa vypil množstvo vodky)
Jimmy Hendrix - zomrel ako 28-ročný, po drogách zvykol byť násilnícky, príčina smrti zhruba podobná, akurát k tomu ešte pridaj množstvo silných tabletiek na spanie.
Edgar Alan Poe sa prekvapivo dožil 40-ky, ale rovnako sa doslova upil a udrogoval k smrti - konkrétne ho našli na ulici opitého a pod vplyvom drog, upadol do kómy a po pár dňoch zomrel. (nehovoriac o tom, že vďaka dlhom, ku ktorým sa dostal vďaka drogám, alkoholu a hazardným hrám, prežil prakticky celý život v biede a nevedel využiť ani to, že Havran mal úspech už v dobe jeho vydania.)
Takže ostávam pri svojom negatívnom subjektívnom názore.
Napríklad u mňa ide skôr o princíp, ako priame ovplyvnenie.
Aj keď určite štúdium pomerne zbytočnej vysokej školy vzťah nejakým spôsobom ovplyvní.
Začnime tou religionistikou. Podľa mňa to je jeden z mnohých odborov, kde sa veľa ľudí chodí zašiť. Asi v tomto nebude so mnou každý súhlasiť, ale v tomto prípade snáď netreba vysvetľovať, prečo by mi to prekážalo.
Druhá častá možnosť je, že to človeka proste baví. Baviť môže koho chce, čo chce, ale ja by som sa hanbil, ak by mi mal štát preplácať 5 rokov bavenia sa bez rozumného výsledku.
Ešte pripadá do úvahy, že pre niekoho sú náboženstvá životnou fascináciou a ich životným snom je práca v múzeu (všade, kde som pozeral, uvádzané ako hlavná možnosť zamestnania pre absolventa).
Tu je to úplne opodstatnené, ibaže som toto tak trochu vyškrtol z možností, nad ktorými som uvažoval, lebo si akosi neviem predstaviť, ako by som sa dostal do takéhoto vzťahu
A sládkovičovské právo, ktoré som spomenul, je pri svojej oslňujúcej kvalite a dopyte po právnikoch podľa mňa škola v mojich očiach určená len na to, aby robila odbyt výrobcom papiera. A Petrovi Stašákovi.
Rovnako by sa mi nepáčilo, ak by moja partnerka mala tráviť 5 rokov života na škole podobného razenia. A v tomto prípade za to ešte aj platiť.
To, že by sa za ňu hanbil pred kamarátmi ani len nenaznačuje, že by mu proste šlo o jej dobro.
papa
Ani len netušíš, ako k sebe má filozofia a technika blízko.
Hovoria ti napríklad niečo mená ako Russel a Wittgenstein?
To sú ľudia, ktorí stáli pri vzniku filozofie jazyka, bez ktorej by dnes ťažko boli nejaké roboty rozumejúce jazykovým pokynom, napríklad.
Nejde o to, že nie každý na to má.
Technické odbory sú momentálne vďaka dopytu a vysokým platom vo všeobecnosti o niečo lukratívnejšie ako humanistické, ale nie sú im nijako nadradené.
To by ešte len bola katastrofa, keby každý, kto by mal na to, aby študoval informatiku, študoval informatiku a všetky ostatné odbory by zakrpateli.
Ono to nie je vždy také jednoznačné.
Myslím, že by sa našlo dosť prípadov, kedy by bolo na mieste pozerať sa na to opačne, zhruba ako "školy by už jednoducho mohli pochopiť, že aj keď peniaze dostanú za hocikoľko študentov na hocijakom odbore, ešte to neznamená, že je to dobrý odbor"
A rovnako "študenti by už jednoducho mohli pochopiť, že aj keď na odbore, na ktorý sa hlásia, dostanú rovnaký titul, ešte to nemusí byť dobrý odbor."
Negatívne postoje k filozofii sú podľa mňa tiež dôsledkom nie zrovna najlepšieho systému univerzít.
Niektorí ľudia proste pozrú na niektorých študentov filozofie a zabudnú na to, čo vlastne filozofia je.
teda, neviem, či budeš mať čas a vôľu mi objasniť tamten text, no rád by som zistil, čo považuješ za filozofiu, aby som vedel preniknúť do podstaty viet začínajúcich sa súslovím "nebyť filozofie". lebo mám tak trochu pocit, že tú filozofiu berieš nejak zoširoka a že ju považuješ za skoro totožnú s myslením ako takým. alebo?
Alebo príklad - mamin vedúci - hrozil mu vyhadzov, lebo nemal výšku, tak vyštudoval voľný čas - nemám predstavu, čo sa na takom odbore môže učiť, ale má titul a prácu.
Na druhej strane mi zase hovorila kolegyňa, že čo pozná ľudí, ktorí si takto dorábali výšku a vybrali si nejaké takéto sociálne odbory, tak že si pochvaľovali, že sa tam naučili nejaké veci, hlavne čo sa týka komunikácie s druhými, ktoré vedia v živote využiť.
Ľudia študujúci výšku pre papier ale nie sú vylúčení z takého fungovania sveta, ale sú skôr jeho motorom.
Ak by sa navzájom všetci nechceli predbiehať v tom, kto dostane flek sekretárky a kvôli tomu neštudovali 5 rokov nejakú somarinu, mali by pokoj.
(ako vždy môj trochu idealistický pohľad na svet, v ktorom sa mi nepozdáva, ak niekto chce byť súčasťou nefungujúceho systému)
(S tými odbormi, môže byť, ja o takých odboroch v podstate nič neviem)
Ako bolo veľakrát spomenuté, je to každého osobné rozhodnutie. Len čím bližší človek, tým vyššie kritériá mám na jeho osobné rozhodnutia a toto je jedno z takých, ktoré by sa mi nepozdávali.
ale teraz by bodlo spytat sa tych ludi, ci to za to stalo. Mimochodom zeppelini mali viac ako bubenika. Poe mal zasa tak posrany zivot, ze by ti povedal, ze to za to stalo a keby ma svoj blby zivot zit este raz, spravi to rovnako. Hendrix by zrejme takto dopadol aj bez slavy. Kazdopadne sa nesnazim tvoj negativny postoj zmenit (to len aby si vedela). Tito ludia to s drogami prehanali. Neslo pritom o rozumne uzivanie, ale hlavnym dovodom bolo nezvladnutie slavy. Kazdopadne bez drog by nikdy nedokazali to, co za svoj kratky zivot dokazali.
Ale prejdime k tim lepsim pripadom: Trent Reznor, maynard james keenan, david bowie... Zo slovenskej sceny snad menovat nemusim.
Kazdopadne sme sa dostali niekam kam som sa dostat nechcel mimo temy. Sama prezentujes svoj negativny postoj k drogam/chlastu a povedzme, ze takto negativny postoj k spominanej skole ma tuto mladenec. No nie je to dovod na rozchod? tento postoj-pocit nemozno bagatelizovat a to je to naco som chcel poukazat.
Napisal by som ti podobny pripad, ale z politiky. Zrovna vcera som tomu cital clanok, avsak obavam sa, ze mas k politike negativny postoj (co by som sa vobec necudoval, mam ho vacsina mladych), ale ak by nahodou tak TS.