@eukaryota podla mna na to treba skor nejaku stredoskolsku hlavu, na taketo stredoskolsky zdeformovane zadanie. na tu druhu otazku som ti napisal ake je to z mojho pohladu.
@eukaryota a povedala ti co tam vlastne treba dokoncit? ved percenta mas vypocitane, molov nepremeneneho CO2 a H2 tiez, a na otazku ze kolko molov CO2 a H2 vzniko napis ze 0 (vpodstate).
@zamidari no to by som musel vypočítať, musíš si reakciu napísať vyčísliť, načrtneš si reaktor atď atď potom to bylanciuješ ale zišiel by sa ešte reakčný kvocient vedieť....to jesto na koľko percent sa ti premenia(zreagujú) reaktanty
ja som jej to uz pre niekolkymi tyzdnami vypocital, zaujima ma len otazka co tam je kolko molov CO2 a H2 VZNIKLO? Reakcia je podla mna CO2 + H2 H2O + CO. mimochodom, nema zmysel tam pocitat bilancie a rozsah reakcie (nie reakcny kvocient ), lebo to vypocitas proste z rovnovaznej konstanty K=cH2O*cCO/cCO2*cH2 *x/((cCO2-x)*(cH2-x)
@zamidari jop jop sorry rozsah som sa pomýlil...btw neviem ako inak by som to počítal, lebo čo si dokážeš vypočítať z K akurát koncentrácie aj to nie realne....máš zadaný obsah teplotu tlak by som dal atmosferický 100KPa...máš ostatné látkové množstvá K ti len udáva že ti už reakcia neprebieha žiadnym smerom...len tá konverzia ma hnevá...ale neviem sám neskúšal som to počítať, možno by som to dal keby sa mi chce....ale ak ti to vyšlo tak pohodka...ale inak nechápem čo za príklady im dávajú na strednej veď určite ani tá ich profesorka by to nevedela
ides na to prilis komplikovane proste z tej rovnovahy K=1 ^2/(5-x)(15-x) vypocitas x=3.7 teda zreagovalo 3.75 molov CO2 a 3.75 molov H2 a vzniklo 3.75 molov H2O a 3.75 molov CO.
Ale, to je jedno ide mi o tu otazku "kolko molov CO2 a H2 VZNIKLO?" kedze uz zo zadania vypliva ze CO2 a H2 su reaktanty, tak ziadne v konecnom dosledku nevznikli, a slecna eukaryota (respektive jej ucitelka) ze to nie je spravne.
@chemast a suhlasim, tie stredoskolske zadania a priklady su casto tak debilne zadane a nelogicke ze mozno aj ucitel by sa v tom pomotal a nielen z chemie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
a na tu otazku kolko molov CO2 a H2 vzniklo? by si ako odpovedal
ja som jej to uz pre niekolkymi tyzdnami vypocital, zaujima ma len otazka co tam je kolko molov CO2 a H2 VZNIKLO? Reakcia je podla mna CO2 + H2 H2O + CO. mimochodom, nema zmysel tam pocitat bilancie a rozsah reakcie (nie reakcny kvocient ), lebo to vypocitas proste z rovnovaznej konstanty K=cH2O*cCO/cCO2*cH2 *x/((cCO2-x)*(cH2-x)
ides na to prilis komplikovane proste z tej rovnovahy K=1 ^2/(5-x)(15-x) vypocitas x=3.7 teda zreagovalo 3.75 molov CO2 a 3.75 molov H2 a vzniklo 3.75 molov H2O a 3.75 molov CO.
Ale, to je jedno ide mi o tu otazku "kolko molov CO2 a H2 VZNIKLO?" kedze uz zo zadania vypliva ze CO2 a H2 su reaktanty, tak ziadne v konecnom dosledku nevznikli, a slecna eukaryota (respektive jej ucitelka) ze to nie je spravne.