K filtrátu (Cremor aluminii acetotartratis+ voda) sa pridá 1 kvapka roztoku manganistanu draselného 0.1 mol/l, 2 kvapky kys. sírovej, zriedenej a mierne sa zahreje. Viem, že vzniknutý roztok sa odfarbí z fialovej na bezfarebnú, že tam oxidovala kys. vínna
@luthien no mala by na redukciu manganistanu čo vravela profesorka..
a @vive teraz ma napadlo, že vlastne kys. vínna je v Cremor aluminii acetotartratis (Krém s ostanom a vínanom hlinitým) a ten sa nachádzal vo filtráte takže by tam mala byť...
@gabushka no KMnO4 je na oxidáciu a Kyselina Vínna sa už dalej oxidovať nedá... tuším
Ale nakoniec som prelistoval v poznámkach minuleho ročníka a uistil sa... takže vznikne HOOCCOOH, proste sa CH3 zoxiduje na COOH skupinu, takže bude mať kyselina 2 COOH skupiny - oxolic acid sa to volá
@gabushka my sme organiku brali cely minuly rok a vedel som 95% učiva teraz som torchu zabudol, no snad som si tu reakciu dobre tipol, fakt neviem, čo ine môže vyjsť
ten članok je niečo uplne ine ako vyšlo mne, no ja verím svojej teorií MnO2 asi nevznikne, lebo z KMnO4 idu 2O do kyseliny, 1 do vody a ostane len 1 do oxidu manganateho
@gabushka K hore dvojku nemôže mať, K ma vždy oxidačne čislo 1... ale nezdá sa mi, že existuje ako samostatné K, vždy sa tušm spája do K2 ako vodík, kyslík a tak
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
a @vive teraz ma napadlo, že vlastne kys. vínna je v Cremor aluminii acetotartratis (Krém s ostanom a vínanom hlinitým) a ten sa nachádzal vo filtráte takže by tam mala byť...
Ale nakoniec som prelistoval v poznámkach minuleho ročníka a uistil sa... takže vznikne HOOCCOOH, proste sa CH3 zoxiduje na COOH skupinu, takže bude mať kyselina 2 COOH skupiny - oxolic acid sa to volá
@vive a s tým KMnO4 teda nič? ten sa nezredukuje?
och ..
a manganistan a kys. vínna:
KMnO4 + CH3COOH --> HOOC-COOH + H2O + MnO
no,ale aspoň vtedy si vedel