Absolvenská prax ma svoje výhody aj nevýhody..Jednou z výhod je že je dosť veľa ponúk, preto že ten kto ťa príjme nič neplatí a ma pomoc zdarma..ďalšia výhoda je že je to 4 hodiny denne čo sa dá stihnúť ešte niečo popritom, a ak si najdeš dobrú firmu ktorá ťa vezme, tak tam budeš 8 hodín a tie ostatné hodiny ti doplatí pomimo a maš dobru robotku..no nevýhoda je že je to len na 6 mesiace..čo je blbé lebo sa akurát do toho odstaneš a môžeš končiť a čakať 3 mesiace doma opäť aby si mohol znova..no dnes som sa o tom trošku informoval milovaná susedka a dozvedel som sa že po absolvenskej praxi sa teraz spravil nejaký nový európsky projekt financovaný úniou, že ďalšie 9 mesiace sa dajú pracovať normalne na zmluvu a štát počas troch mesiacou preplatí zamenstnávateľovi prvý mesiac 90% zo mzdy, druhý mesiac 80% a tretí 70% ..tak že môžeš vo fime byť rok aj tri mesiace tak že tak v skratke
@alienpaul Len také jemné vyvrátenie pár informácií. Myslím, že je to na tri mesiace (bolo to na 6, potom to dali na 3, ale že by to znova dali na 6? to sa mi nezdá). Opakovať ju nemôžeš. Môžeš ju opakovať jedine vtedy, ak si nájdeš robotu, vyradia ťa z evidencie a potom ťa tam znova zaevidujú. A po absolventskej si môžeš spraviť "zapracovanie", ale v podstate je to úplne to isté ako absolvenstká prax len s tým rozdielom, že tam robíš 6 hodín a dávajú ti príspevok na obed a to som robil 6 mesiacov.Čiže tam zarobíš o čosi viac. Ale, že by firma absolventa zobrala na viac, tak to silno pochybujem.
Tých 9 mesiacov, to vôbec neviem čo je a ani som o tom nepočul.
@jeko no tak v tomto sa určite hádať nebudem, len som napísal čo mi povedala suseda tak neviem..Chcem ísť na A.prax a to mi pvoedala čo to obnáša a ako sa dá to spraviť..toť vsjo
@alienpaul Ja som si spravil všetko čo mi ponúkli. O tú absolventskú prax tie dva roky dozadu nebol ani taký záujem, resp. ľudia to ešte tak nepoznali, ale teraz sa môže aj stať, že ťa nebudú mať kam zobrať. Potom si môžeš požiadať o to zapracovanie a nakoniec si ešte môžeš dať "žiadosť na dobrovoľnícku službu". A tá je pol roka. Ale vravím, že tých cca 180e čo dostaneš za 80 hodín (ne)roboty je fajn.
@jeko@alienpaul keď chceš ísť na absolventskú prax, musíš byť na Úrade práce evidovaný aspoň 3 mesiace. Absolventská prax trvá 6 mesiacov. Po absolventskej praxi si môžeš dať niečo ako "dobrovoľnícka prax" to by malo trvať taktiež 6 mesiacov.
A keď ti chce zamestnávateľ predĺžiť túto "prax" ďalej, no ty už nemáš na žiadnu z nich nárok, viem určite, že sa to dá nejako poriešiť, napríklad tak, že ťa tam vezmú akoby na aktivačné práce. Jedna baba od nás pracuje takto na ZŠ a je tam už fakt dosť dlho a riešila to presne takto. Niečo jej zaplatí zamestnávateľ a ostatné Úrad práce, alebo kto.
Tiež sa chystám dať na absolventskú prax, len mne začína prvý mesiac na Úrade práce až od júla. A tie tri mesiace bez ničoho (ak si nenájdem brigádu) budú asi ťažké.
@jeko presne o to ide že za 180 ečka čo nie je málo si tam odrobiš tie 4 hoďky, niekedy si spraviš 3 8hodiné šichty a maš potom volno..ale to tiež závysí od zamestnavateľa
@delegatka to prve som vedel.. a to ďalšie neviem možno je to to čo som spomínal do takých veciac hvelmi nevidím..uvidíme čo bude ako bude..a v jednom maš pravdu..ja som tento rok ukončil školu som doma necelý mesiac a už ma ide poraziť..jednak bez peňazí a šaliem od nudy..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
Tých 9 mesiacov, to vôbec neviem čo je a ani som o tom nepočul.
A keď ti chce zamestnávateľ predĺžiť túto "prax" ďalej, no ty už nemáš na žiadnu z nich nárok, viem určite, že sa to dá nejako poriešiť, napríklad tak, že ťa tam vezmú akoby na aktivačné práce. Jedna baba od nás pracuje takto na ZŠ a je tam už fakt dosť dlho a riešila to presne takto. Niečo jej zaplatí zamestnávateľ a ostatné Úrad práce, alebo kto.
Tiež sa chystám dať na absolventskú prax, len mne začína prvý mesiac na Úrade práce až od júla. A tie tri mesiace bez ničoho (ak si nenájdem brigádu) budú asi ťažké.
@delegatka to prve som vedel.. a to ďalšie neviem možno je to to čo som spomínal do takých veciac hvelmi nevidím..uvidíme čo bude ako bude..a v jednom maš pravdu..ja som tento rok ukončil školu som doma necelý mesiac a už ma ide poraziť..jednak bez peňazí a šaliem od nudy..