slovíčkarenie... nič iné. Nespozná či ide o naozajstnú, naozajstnou ju môžeš nazývať keď si rozumiete za triezva, dokážete rešpektovať odlišnosti druhého, podporiť ho v jeho záujmoch, a nemať taký nevyriešiteľný problém aby ste sa rozišli/rozviedli. Buď to cítiš , alebo nie. Buď ťa zaujal ten človek alebo nie. Nejde len tak stratiť záujem zo dňa na deň. Bezdôvodne.
keď sa ráno zobudíš a myslíš na tú osobu pretože s ňou je tvoj život krajší, alebo keď môžeš tráviš čas bez nej ale nechceš .. alebo keď sa k tebe snažia dostať pekné dievčatá dávajú ti komplimenty a chcú ťa pobozkať a ty ich okamžite odmietneš pretože máš oči len pre jednu .. keď ti záleží na jej pocitoch viac ako na svojich a už nikdy nechceš ani len pomyslieť na to že by si mal byť bez nej .. alebo keď si uvedomíš aký bol tvoj život pred ňou prázdny a studený
a zažil som to ..
ale vyzerá to tak že akákolvek čistá láska sa raz zašpiní
A nieje to len o tom ze dostatocne neveris sebe .. nieje laska o slobode ? Alebo iba o zdielani ? Ze v podstate mas niekoho s kym zdielas svoje stastie.. nie pre ktoreho zijes.. potom si obetou niecoho ? Tuzby spravit stastnu ju lebo seba sameho nevies ? Nehovorim teraz na teba ale vseobecne skusam to pochopit.. nemyslim si ze je to take jednoznacne
Myslím, že keď to pocítiš, tak budes vedieť, že to je ono, pretože nič iné sa s tým nedá zrovnávať... pocit podobný čistej láske neexistuje ..je to nevysvetliteľné slovami
S tymto sa nestotoznujem.. pocitujem vela veci a su castokrat silne .. niekedy to je iba tuzba alebo co.. niekedy je zahada o co ide .. az kym nato dako nepridem
@exactina len občas mám pocit akoby sa táto časť môjho vnútra už stratila skúsenosťami a časom .. ja viem že to sa stratiť nedá, ale asi sa prepadla dosť hlboko
Ja verím vedcom z STU a som presvedčená, že väčšina ľudí nevie, čo je láska, len si myslia, že milujú. Aj ja si to samozrejme myslím, ale snažím sa nezabúdať ani na tých vedcov. » www.stuba.sk/sk/diani-na-stu...
Keď človek miluje nepodmienečne. Keď sa dokáže oddať tomu druhému bez toho, aby čokoľvek očakával. Keď sa partneri dopĺňajú, a navzájom si lížu rany, aby opäť dokázali spolu milovať bez ohľadu na to, ako veľmi boli predtým poškodení.
@lool141 ved aj mne ..a je to super napr. Ako taka podmienka ...ked da zena chlapovi taku podmienku na cely rok ..aspon bude vediet ako sa veci naozaj maju
1 Láska vždy stojí úsilie, bez námahy sa k nej dôjsť nedá.
2 Nepleť si lásku s vlastníckym poblúznením; z neho pochádza to najhoršie trápenie. Lebo v tom sa ľudia mýlia: z lásky trápenie nepochádza. Trápenie plynie z túžby vlastniť, a ta je opakom lásky.
3 Ak niekto bedáka, že ho zradil svet, robí tak preto, lebo to on zradil svet. Ak niekto narieka, že láska mu nepriniesla šťastie, robí tak preto, lebo v láske klamal sám seba. Láska nie je len podarúnok, ktorý sa prijíma.
4 Pokora srdca nežiada, aby si sa pokoroval, ale aby si sa otvoril. Práve ona je kľúčom k zmene. Až potom môžeš dávať a prijímať.
5 Spravodlivosť je: vážiť si človeka kvôli pokladu, ktorý v sebe opatruje. Tak, ako si vážim sám seba.
6 Pravda je to, čo zjednodušuje svet a nie to, čo vytvára zmätok.
7 Pravá láska začína tam, kde sa už nečaká odmena.
8 Priateľstvo poznám podľa toho, že nikdy nemôže byť sklamané a pravú lásku podľa toho, že nikdy nemôže byť podvedená.
9 Ľudia už nemajú čas, aby niečo spoznávali. Kupujú u obchodníka veci úplne hotové. Ale pretože priatelia nie sú na predaj, nemajú priateľov.
10 Sme navždy zodpovední za to, čo sme si skrotili.
11 Láska to nie je hľadieť si vzájomne do očí, ale hľadieť tým istým smerom.
12 Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe.
13 Ak chceš pochopiť slovo šťastie, treba ho chápať ako odmenu a nie ako cieľ.
14 Dobre vidíme iba srdcom. To, čo je podstatné, je pre oči neviditeľné.
15 Zdá sa, že dokonalosť je dosiahnutá nie vtedy, keď už niet čo pridávať, ale keď už nie je čo uberať.
16 Láska je predovšetkým počúvanie v mlčaní. Milovať znamená uvažovať.
17 Pravá láska sa nikdy nerozdá. Čím viac dávaš, tým viac ti zostáva.
@melancholik exactina má pravdu, tvoj nick sa presne hodí k tomu ako píšeš. Škoda len, že ušlachtilí ľudia trpia najviac. Zostáva ti len dúfať, že raz stretneš takú, ktorá bude vidieť veci rovnako ako ty. A aj mne.
Podľa mňa sa to najľahšie dá podrobiť testom času. Zamilovanosť po čase vyprchá, ale pravá láska vydrží desaťročia.
"Nektěrí lidé mají divné chutě, ale já má lásko stále stejně miluji tě." Jaromír Nohavica
Potom tam, samozrejme, figuruje ešte to akú kvalitu má samotný vzťah. A to že sa tí dvaja ľudia proste našli.
Ale ja akosi rátam aj s tým, že existuje toľko rôznych pováh, že nejaká časť ľudí nikdy nedokáže s nikým vytvoriť plnohodnotný vzťah, alebo iba v istej etape života. A to je dosť kruté, vzhľadom na to že väčšina z nás prirodzene túži mať vzťah.
ah, tieto otazky ludi, ktori maju chaos v pojmoch.
cista laska existuje, zazil ju kazdy asi milionkrat a nie je to nic viac ako chemicka reakcia, ktora sa stara o to, aby sme nevymreli. a ano, nuti ludi byt spolu aj napriek nezhodam. pochopitelne ze ano, musi, to je jej ucelom a podstatou. musi byt silnejsia, ako vsetko ostatne, inak by sme sa rozmozili asi sotva.
podla mojho skromneho nazoru by sa paradoxne ludom vo vztahoch darilo neporovnatelne lepsie, ak by laska neexistovala vobec. to je tak ako s najlepsim kamaratom. mate ho velmi radi, dokazete spolu stravit nekonecne vela casu, nehadate sa o tom, co kde kedy ako idete robit, lebo sa vzdy zhodnete, nevadi vam, ze je tak trocha kokot, lebo sa vam to paci a je to zabavne a blablabla... lenze je rovnakeho pohlavia, teda aspon zvycajne, a tak sa do neho nezamilujete. a, cuduj sa svete, taketo kamaratstva, na rozdiel od vztahov, nemaju najmensi problem pretrvat cely zivot. a je tomu tak preto, ze vas ziadna "laska" nenutila prekonavat rozdiely, robit kompromisy a ani ziadnu inu picovinu, na ktorej sa skor ci neskor rozpadne kazdy vztah. inymi slovami, tieto kamaratstva su absolutne ciste a nenutene, preto vydrzia. vztahy v absolutne drvivej vacsine pripadov vzniknu pod "natlakom" lasky, a preto sa rozpadaju, akonahle laska opadne dostatocne na to, aby uz nemala dost sily tlacit vas do robenia ustupkov a kompromisov.
tak ci onak, je to celkom prijemny jav a v idealnom pripade super zaciatok vztahu. ale tym to hasne. osobne som si isty, ze casom vyprcha uplne a ostane z toho len ekvivalent najlepsieho kamaratstva, no nikdy som nemal taky dlhy vztah, aby som si to mohol prakticky overit.
O laske sa hovori vela lzi a nezmyslov. Podla mna ked to citis, tak to vies... ale najcistejsia laska je podla mna ta platonicka. Rozmyslal som este nad rodicovskou ale tu bohuzial nemusia vsetci poznat, ale platonicku si myslim ze pozna kazdy. Ta ta nesklame, nezradi, nenecha ta ist, v tej sa mozes stracat a znovu nachadzat, len najsmutnejsie na tom je, ze svojim sposom je nerealna, alebo teda... je "LEN" platonicka
Podla mňa začína rozhodnutím... chémiou začína len zamilovanosť.
A je to stav, v ktorom vo vzťahu nejde o teba. Aj keď paradoxne si myslím, že musíš mať rád v prvom rade seba, aby si dokázal viesť zdravé vzťahy aj s inými.
Je to keď chceš pre druhú osobu to najlepšie, aj keby to znamenalo nechať ju ísť... keď upredňostňuješ jej potreby (ale zasa s hranicou)...
@obsession LOL, ze rok? Ja som raz jednu balil 2 roky, za ktore mi nedala, ale pritom sama chcela dat, ale ja som najprv chcel oficialne s nou chodit, ale ona chcela len "skusat". Potom podla tvojich kriterii to bola mega cista laska.
A k teme - je to pocit, ked sa citis ako sucast toho druheho, ked nic neocakavas a ani nechces, proste len milujes a je ti jedno, ci bude sex, lebo vam je obom strasne fajn aj ked ste uplne ticho, a len sedite pri sebe a uzivate si pritomnost toho druheho.
Ako je napísané v @29 , tiež si myslím že"čistou láskou" sa dá nazvať platonická láska.
Pri naplnenom vzťahu dvoch ľudí by som to skôr nazvala"pravou láskou"(je pre teba ten pravý/tá práva), to je pre mna človek s ktorým chcem stráviť zvyšok života.
Mám vzťah už niečo vyše roka a tento viem že je skutočný.. Keď vieš že je to skutočná láska miluješ ho túžiš sa ho dotýkať, túžiš ho mať pri sebe.. Okrem toho že je to tvoj priateľ je aj tvoj najlepší kamarát ktorému ako prvému povieš čo ťa trápi.. S ktorým ako prvým sa rád porozpravaš o všetkom a ktorý ti je presnejší ako ostatní. Túžiš s ním tráviť najviac času zo všetkých.. Chceš ho ukázať celému svetu, predstavis ho rodine, on ťa predstaví rodine. Predstaví ťa kamarátom .. Vždy sa ťa pýta na názor a nič nerobí bez tvojho súhlasu a takisto aj ty Tak to poznáš
Ja si myslím, že to čo popisujú všetci vyššie je buď zamilovanosť ,obyčajná láska alebo len úbohé sklamanie z nej. naozaj čistá láska nepozná sklamania pretože nič neočakáva.
Skúste si predstaviť tú najhoršiu vec čo môže nejaký človek vykonať, a vy ho napriek tomu milujete. To je čistá láska, len existovať a milovať. Nezazlievať, neočakávať, nekontrolovať, nežiarliť, nehádať sa. Úplne absolutne nič len milovať.
Hlavne si dotyčného neprivlastňovať a... etc, všetko možné môžem vymenovať. Smutné je, že možno viac ako 90% ľudí čistú lásku nezažijú, pretože vychádza z vnútra človeka a ked ju hľadáte je to akoby ste hľadali okuliare, ktoré máte na nose. Nikdy ju nenájdete. Presne o tomto bol aj Coelhov Alchymista, musel cestovať až do púšte aby našiel to, čo mal pod nosom. Prosto všetko čo človek hľadá, hľadá okolo seba, ale ono je to pritom ukryté vnútri.
@13 + pridávam:
Čistú lásku by som definoval ako rozhodnutie milovať človeka vždy za každých okolností. Nechcieť si brať to, čo mi nepatrí, ale samého seba darovať takého aký som.
Učiť sa spoločnej komunikácií a používaniu slov ako ďakujem, prosím, odpusť, dovolíš...
Vnímať a načúvať tomu druhému, vedieť čo ho robí šťastným.
Uzatvárať manželstvo nie preto, lebo budem(e) mať z toho nejaké výhody, či nejakú radosť, ale vnímať manželský život ako príležitosť ďalej rásť v láske a trpezlivosti, ako príležitosť si vzájomne pomáhať v živote.
Nerobiť nič na skúšku, t. j. nepotrebujeme spolu bývať, ak sme si ešte nesľúbili, že spolu aj zomrieme, nepotrebujeme spolu intímne žiť, aby sme si skúsili aké to bude, pretože to bude až to naozaj bude; a aj toto je o spoločnej ceste, komunikácií, prispôsobení sa, vnímaní toho druhého.
Je to niečo čo dozrieva časom...
@annyejnji Súhlasím... @30
Akurát by som nepoužíval výraz "uprednostňovať potreby druhého", ale možno skôr vedieť sa deliť s druhým(i)... Potom mám ja aj ty dostatok, lebo sme si rozdelili všetko čo máme. Samozrejme potrebné je vnímať, čo naozaj druhý potrebuje a to mu ponúkať ak môžeme a sme toho schopní...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
a zažil som to ..
ale vyzerá to tak že akákolvek čistá láska sa raz zašpiní
ale dúfať v niečo pekné (krajšie) budem vždy
» www.stuba.sk/sk/diani-na-stu...
1 Láska vždy stojí úsilie, bez námahy sa k nej dôjsť nedá.
2 Nepleť si lásku s vlastníckym poblúznením; z neho pochádza to najhoršie trápenie. Lebo v tom sa ľudia mýlia: z lásky trápenie nepochádza. Trápenie plynie z túžby vlastniť, a ta je opakom lásky.
3 Ak niekto bedáka, že ho zradil svet, robí tak preto, lebo to on zradil svet. Ak niekto narieka, že láska mu nepriniesla šťastie, robí tak preto, lebo v láske klamal sám seba. Láska nie je len podarúnok, ktorý sa prijíma.
4 Pokora srdca nežiada, aby si sa pokoroval, ale aby si sa otvoril. Práve ona je kľúčom k zmene. Až potom môžeš dávať a prijímať.
5 Spravodlivosť je: vážiť si človeka kvôli pokladu, ktorý v sebe opatruje. Tak, ako si vážim sám seba.
6 Pravda je to, čo zjednodušuje svet a nie to, čo vytvára zmätok.
7 Pravá láska začína tam, kde sa už nečaká odmena.
8 Priateľstvo poznám podľa toho, že nikdy nemôže byť sklamané a pravú lásku podľa toho, že nikdy nemôže byť podvedená.
9 Ľudia už nemajú čas, aby niečo spoznávali. Kupujú u obchodníka veci úplne hotové. Ale pretože priatelia nie sú na predaj, nemajú priateľov.
10 Sme navždy zodpovední za to, čo sme si skrotili.
11 Láska to nie je hľadieť si vzájomne do očí, ale hľadieť tým istým smerom.
12 Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe.
13 Ak chceš pochopiť slovo šťastie, treba ho chápať ako odmenu a nie ako cieľ.
14 Dobre vidíme iba srdcom. To, čo je podstatné, je pre oči neviditeľné.
15 Zdá sa, že dokonalosť je dosiahnutá nie vtedy, keď už niet čo pridávať, ale keď už nie je čo uberať.
16 Láska je predovšetkým počúvanie v mlčaní. Milovať znamená uvažovať.
17 Pravá láska sa nikdy nerozdá. Čím viac dávaš, tým viac ti zostáva.
Prosim
Ale pride casom ..
ked sa zamilovanost prehlb8 do niecoho silnejsieho..
nezavisi od ziadnej krasy ..veku
"Nektěrí lidé mají divné chutě, ale já má lásko stále stejně miluji tě." Jaromír Nohavica
Potom tam, samozrejme, figuruje ešte to akú kvalitu má samotný vzťah. A to že sa tí dvaja ľudia proste našli.
Ale ja akosi rátam aj s tým, že existuje toľko rôznych pováh, že nejaká časť ľudí nikdy nedokáže s nikým vytvoriť plnohodnotný vzťah, alebo iba v istej etape života. A to je dosť kruté, vzhľadom na to že väčšina z nás prirodzene túži mať vzťah.
cista laska existuje, zazil ju kazdy asi milionkrat a nie je to nic viac ako chemicka reakcia, ktora sa stara o to, aby sme nevymreli. a ano, nuti ludi byt spolu aj napriek nezhodam. pochopitelne ze ano, musi, to je jej ucelom a podstatou. musi byt silnejsia, ako vsetko ostatne, inak by sme sa rozmozili asi sotva.
podla mojho skromneho nazoru by sa paradoxne ludom vo vztahoch darilo neporovnatelne lepsie, ak by laska neexistovala vobec. to je tak ako s najlepsim kamaratom. mate ho velmi radi, dokazete spolu stravit nekonecne vela casu, nehadate sa o tom, co kde kedy ako idete robit, lebo sa vzdy zhodnete, nevadi vam, ze je tak trocha kokot, lebo sa vam to paci a je to zabavne a blablabla... lenze je rovnakeho pohlavia, teda aspon zvycajne, a tak sa do neho nezamilujete. a, cuduj sa svete, taketo kamaratstva, na rozdiel od vztahov, nemaju najmensi problem pretrvat cely zivot. a je tomu tak preto, ze vas ziadna "laska" nenutila prekonavat rozdiely, robit kompromisy a ani ziadnu inu picovinu, na ktorej sa skor ci neskor rozpadne kazdy vztah. inymi slovami, tieto kamaratstva su absolutne ciste a nenutene, preto vydrzia. vztahy v absolutne drvivej vacsine pripadov vzniknu pod "natlakom" lasky, a preto sa rozpadaju, akonahle laska opadne dostatocne na to, aby uz nemala dost sily tlacit vas do robenia ustupkov a kompromisov.
tak ci onak, je to celkom prijemny jav a v idealnom pripade super zaciatok vztahu. ale tym to hasne. osobne som si isty, ze casom vyprcha uplne a ostane z toho len ekvivalent najlepsieho kamaratstva, no nikdy som nemal taky dlhy vztah, aby som si to mohol prakticky overit.
starat sa viac o stastie druheho ako o svoje, nevediet zit bez druheho etc etc
bud som totalne citovo vyprahnuta (always an option), alebo.. to nie je ok podla.mna
Zamilovanosť je to čo cítiš.
Ale práva láska je to čo o človeku vieš.
A je to stav, v ktorom vo vzťahu nejde o teba. Aj keď paradoxne si myslím, že musíš mať rád v prvom rade seba, aby si dokázal viesť zdravé vzťahy aj s inými.
Je to keď chceš pre druhú osobu to najlepšie, aj keby to znamenalo nechať ju ísť... keď upredňostňuješ jej potreby (ale zasa s hranicou)...
A k teme - je to pocit, ked sa citis ako sucast toho druheho, ked nic neocakavas a ani nechces, proste len milujes a je ti jedno, ci bude sex, lebo vam je obom strasne fajn aj ked ste uplne ticho, a len sedite pri sebe a uzivate si pritomnost toho druheho.
Pri naplnenom vzťahu dvoch ľudí by som to skôr nazvala"pravou láskou"(je pre teba ten pravý/tá práva), to je pre mna človek s ktorým chcem stráviť zvyšok života.
Skúste si predstaviť tú najhoršiu vec čo môže nejaký človek vykonať, a vy ho napriek tomu milujete. To je čistá láska, len existovať a milovať. Nezazlievať, neočakávať, nekontrolovať, nežiarliť, nehádať sa. Úplne absolutne nič len milovať.
Hlavne si dotyčného neprivlastňovať a... etc, všetko možné môžem vymenovať. Smutné je, že možno viac ako 90% ľudí čistú lásku nezažijú, pretože vychádza z vnútra človeka a ked ju hľadáte je to akoby ste hľadali okuliare, ktoré máte na nose. Nikdy ju nenájdete. Presne o tomto bol aj Coelhov Alchymista, musel cestovať až do púšte aby našiel to, čo mal pod nosom. Prosto všetko čo človek hľadá, hľadá okolo seba, ale ono je to pritom ukryté vnútri.
A clovek nemusi byt ani pri tom.
Čistú lásku by som definoval ako rozhodnutie milovať človeka vždy za každých okolností. Nechcieť si brať to, čo mi nepatrí, ale samého seba darovať takého aký som.
Učiť sa spoločnej komunikácií a používaniu slov ako ďakujem, prosím, odpusť, dovolíš...
Vnímať a načúvať tomu druhému, vedieť čo ho robí šťastným.
Uzatvárať manželstvo nie preto, lebo budem(e) mať z toho nejaké výhody, či nejakú radosť, ale vnímať manželský život ako príležitosť ďalej rásť v láske a trpezlivosti, ako príležitosť si vzájomne pomáhať v živote.
Nerobiť nič na skúšku, t. j. nepotrebujeme spolu bývať, ak sme si ešte nesľúbili, že spolu aj zomrieme, nepotrebujeme spolu intímne žiť, aby sme si skúsili aké to bude, pretože to bude až to naozaj bude; a aj toto je o spoločnej ceste, komunikácií, prispôsobení sa, vnímaní toho druhého.
Je to niečo čo dozrieva časom...
Akurát by som nepoužíval výraz "uprednostňovať potreby druhého", ale možno skôr vedieť sa deliť s druhým(i)... Potom mám ja aj ty dostatok, lebo sme si rozdelili všetko čo máme. Samozrejme potrebné je vnímať, čo naozaj druhý potrebuje a to mu ponúkať ak môžeme a sme toho schopní...