Uz od mala som chcela ist na pedagogicku, ale rodicia boli stale proti tomu... Mama bola sama ucitelkou a neschvalovala to, hlavne kvoli podmienkam ake su teraz v skolstve... Presviedcali ma na medicinu a ja som sa nechala... Chodim na doucka uz pol roka,
no ty si teda pekne ovladana rodicmi...mas 18 otvor si hubu...aj ked mam kamosku co ma presne rovnaky problem ze ju chcu dat na medicinu po gypmli este aj vek a tiez si nevie otvorit usta na rodicov...
mlady clovek sa musi naucit presadzovat si svoj nazor...ked si ho nepresadis doma potom ako si ho presadis inde...
btw si mala este skor povedat rodicom ze tam nechces ist teraz budu velmi sklamani...
pozri je to tvoj zivot , zi ho ako chces ty nie ako tvoji fotrofci
to ze oni chcu lekarku neznamena ze ty nou musis byt ..s tym sa zmieria skor ci neskor ..ide o to aby si studovala co ta bavi ..lebo ak nie tak to bude pre teba trapenie alebo sa ti to ani nemusi podarit ...
podaj si prihlášku na obe školy. Si predsa plnoletá a podpisuješ si ich sama. Ak ťa na medinu nezoberú, ani otecko, ani mamička nebudú môcť protestovať, že ideš na inú školu. Viem, že je hnusné klamať rodičov, ale ak sa nedajú presvedčiť žiadnymi rozumnými argumentami, toto je jedno z možných riešení
ako radsej sklamat v tomto pripade rodicov ako potom skoncit skor s tou skolou lebo ta to nebude bavit a nebudes to chciet robit a stratis este i zopar rokov a i tak ich svojim sposobom sklames..
vs je o tom co chces robit ty v buducnosti..
ja tiez sice nestudujem presne co by som chcel, no nadruhej strane ma to celkom bavi a prisposobil som sa..
ak vies vsak ze to nechces.. tak fakt chod za vasimi a vysvetlite si to..
Nechapem, preco sa tvoji rodicia k tomu stavaju takto. Preco ti brania v tom, co chces robit?
Opytaj sa ich na dovod. Inak suhlasim s @2 ze je to mozno preto, ze tvoja mama alebo otec chceli ist na medinu a nepodarilo sa im to, tak sa to snazia zrealizovat teraz cez teba.
Ale v kazdom pripade, nedaj sa. A chod si za svojim, nie je nic horsie ako robit v zivote to, co ta vobec nenapalna
tu nejde o to, ze medicina je tazky odbor... s biolou ani chemiou nemam problem, su to moje oblubene predmety... a aj ja som urcity cas bola presvedcena volbou - medicina... ale teraz zacinam pochybovat... mozno mam z toho strach... ja neviem...
Daj si prihlášky na obe školy, choď na prijímačky a potom sa sama rozhodni, naozaj sa neoplatí venovať sa niečomu čo ťa nebaví (čo som sa u nás v škole stretla s niekoľkými spolužiakmi ktorí išli na ten odbor len preto že z nejakého dôvodu nemohli ísť tam kam naozaj chceli, ani jeden z nich nedokončil ročník...)
Maju pravdu, aby si nechodila na pedagogicku, teda ak nechces zit z nejakeho trapneho 10tisicoveho platu od vyplaty do vyplaty (argument ze ta to bavi, je scetny, lebo za tie peniaze ta to bavit prestane, ked budes musiet poplatit vsetky ucty a nebudes na ne mat), ale aby ti prikazovali ze mas ist tam a tam, tak to nie...
Naši tiež nesúhlasili s výberom, a tak som si našla aj variantu s ktorou súhlasili a máme dohodu keď ma vezmú na obe losujeme a keď len na jednu je jasné kam pôjdem ale to bol iný prípad. oni len nesúhlasili s jedným odborom inak všetko ostatné OK
Nasi suhlasili so vsetkymi prihlaskami, ktore som si podala ja, hoci pedagogicka ich prekvapila. Na druhej strane chceli, aby som skusila ekonomicku. Tak som si dala rihlasku aj tam. Boli to moje posledne prijimacky a vedela som, ze na dve skoly ma uz vzali (nie z oficialnych vysledkov ale z toho co mi povedali na ustnom pohovore, resp z vlastneho pocitu kolko chyb mam v teste). Takze som sla na tie prijimacky z ekonomickej stylom - anglinu vies, otestujes sa, matika ti nejde, budes sa snazit a ekonomiu uz nejako das. A tak to aj dopadl pekne som sla na historiu a styri roky sa na nej bavila teraz som piatacka a skodoradostne som pocuvala staznosti svojich byvalych spoluziakov ktori skoncili vselikde inde
U mna je to presne naopak. Ja chcem ist na medicinu a rodicia ma od toho odhovaraju ako sa len da... Ale myslim ze uz si uvedomili, ze nakoniec aj tak spravim tak ako sa SAMA rozhodnem. A ze mi mozu iba poradit a podelit sa so mnou o svoje skusenosti, za co im som sice vdacna, ale nemusim to pri rozhodovani o MOJEJ buducnosti zohladnit. Asi som prilis tvrdohlava, pretoze si vzdy spravim tak ci tak po svojom
,,Mááámííí, už viem, čo chcem robiť keď budem veľká!" ,,No?" ,,Chcem mať útulok pre zvieratká!" ,,Nie"
few years later
,,Mamí, chcem študoať veterinu." ,,Nie"
few years later
,,Mamí, chcem študovať religionistiku." ,,Čo???" ,,Vieeeš, to je odbor ktorý sa zaoberá náboženstvami a mytol..." ,,Nie."
f.y.l.
,,Mami?" ,,No?" ,,Chcem študovať japončinu." ,,Konečne rozumný nápad." ,,ČO?!"
takže tak to prebiehalo u mňa...skús rodičom povedať, že si narazila na čudáka, čo sa chcel zaoberať náboženstvami a mýtmi, a hneď to budú brať ružovejšie
inak celkom rozumiem rodicov co sa snazia dirigovat deti na vysku... Sami zistili ze urobili chybu a nechcu to dovolit deckam aby mali taky zivot a problemy ako oni. Kym to rodicia nepochopia, ze je ina doba ako za komosov a kym nepochopia, ze nemusis v zivote robit to co vystudujes, tak je zbytocne o tom s nimi diskutovat. Dnes malokto robi to co vystudoval a je to normalne. Kamosky z pedagogiky su managerky vo velkych firmach, kamosi z telovychovy maju svoje firmy a tak. A nieje to strata casu...clovek na vyske sa nanuci vela ineho okrem svojho zamerania a je to predlzenie si mladosti.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Ak sa rozhodneš, že sa dáš ovplyvniť rodičmi, je veľmi pravdepodobné, že tú medicínu nedokončíš.
Lebo je to naozaj veľmi ťažký odbor a ak ťa to nebude baviť, nedokončíš to a potom budú rodičia ešte viac sklamaní.
A to, že nie je dobré dať pri výbere škole na rodičov viem dobre z vlastnej skúsenosti...
mlady clovek sa musi naucit presadzovat si svoj nazor...ked si ho nepresadis doma potom ako si ho presadis inde...
btw si mala este skor povedat rodicom ze tam nechces ist teraz budu velmi sklamani...
to ze oni chcu lekarku neznamena ze ty nou musis byt ..s tym sa zmieria skor ci neskor ..ide o to aby si studovala co ta bavi ..lebo ak nie tak to bude pre teba trapenie alebo sa ti to ani nemusi podarit ...
vs je o tom co chces robit ty v buducnosti..
ja tiez sice nestudujem presne co by som chcel, no nadruhej strane ma to celkom bavi a prisposobil som sa..
ak vies vsak ze to nechces.. tak fakt chod za vasimi a vysvetlite si to..
bud tvrdohlavou..
Opytaj sa ich na dovod. Inak suhlasim s @2 ze je to mozno preto, ze tvoja mama alebo otec chceli ist na medinu a nepodarilo sa im to, tak sa to snazia zrealizovat teraz cez teba.
Ale v kazdom pripade, nedaj sa. A chod si za svojim, nie je nic horsie ako robit v zivote to, co ta vobec nenapalna
nakoniec som si tam prihlášku jednoducho nedala.. a teraz už druhý rok počúvam, ako mi bude moja škola nanič a myslím, že to ani tak rýchlo neprejde.
na medine sa budeš trápiť ty, a nie tvoj otec. je fajn, že máš voči rodičom taký rešpekt, ale ako povedali ostatní, choď za svojím.
Ale veď je toľko odborov ... Teba láka fakt len tá pedagogika?
few years later
,,Mamí, chcem študoať veterinu." ,,Nie"
few years later
,,Mamí, chcem študovať religionistiku." ,,Čo???" ,,Vieeeš, to je odbor ktorý sa zaoberá náboženstvami a mytol..." ,,Nie."
f.y.l.
,,Mami?" ,,No?" ,,Chcem študovať japončinu." ,,Konečne rozumný nápad." ,,ČO?!"
takže tak to prebiehalo u mňa...skús rodičom povedať, že si narazila na čudáka, čo sa chcel zaoberať náboženstvami a mýtmi, a hneď to budú brať ružovejšie
inak celkom rozumiem rodicov co sa snazia dirigovat deti na vysku... Sami zistili ze urobili chybu a nechcu to dovolit deckam aby mali taky zivot a problemy ako oni. Kym to rodicia nepochopia, ze je ina doba ako za komosov a kym nepochopia, ze nemusis v zivote robit to co vystudujes, tak je zbytocne o tom s nimi diskutovat. Dnes malokto robi to co vystudoval a je to normalne. Kamosky z pedagogiky su managerky vo velkych firmach, kamosi z telovychovy maju svoje firmy a tak. A nieje to strata casu...clovek na vyske sa nanuci vela ineho okrem svojho zamerania a je to predlzenie si mladosti.