vsimli ste si co uz dnesne deti nerobia?
napada vas nieco tak melancholicky?
ja som uz hodne dlho nevidel deti kreslit kriedou po chodnikoch... uz peknych par rokov pravdu povedat
skakanie gumy... a vseobence ved ked teraz idem po vonku tak na ihriskach vidim vavsinou mamy s malymi detmi.... a my sme chodili casto vonku ako decka...
nó ... roky som nevidel deti skákať cez švihadlo, hrať ,,guľôčky,, ... alebo hrať naháňačku a skrývačku ... hrať tie hry kde sedíte alebo stojíte a hádžete si loptu a musíte na niečo myslieť a hovoriť (neviem presne už čo to bolo) alebo tie nehybné sochy ... alebo stop-zem aalebo len tak sedieť na lavičke a rozprávať si strašidelné príbehy do noci, hrať karty, aj kreslenie kriedou ako bolo už spomínané ... toto všetko som už strašne dlho nevidel vonku u detí ... a predsa som všetko z toho zažíval sám ... a som rád za to lebo to bola sranda hh
alebo sme si urobili klub a vzali len pár detí doňho z ulice, vyrobili členské karty a tzv. ,,skúšku odvahy,, ktorú vymýšlal vždy posledný prijatý člen pre toho nového ... mohlo to byť hocičo trochu nebezpečné napríklad kamarát musel vypiť mlieko a plnú hrsť lesných jahôd a strašne mu zabehlo ... alebo brat bol na hojdačke smrti kde sme ho strašne rozhojdali a on musel pri tom ležať bože to su spomienky alebo sme poriadali bedmintonový turnaj celej ulice ... vytvorili špecialne určené pravidlá a hrali sme o titul ,,majster ulice,, ktorý som jeden ročník vyhral ja a jeden kamoš ... alebo sme sa vozili na motokárach ktoré sme si sami prerobili a zlepšili ... vyrobili sme si kuše na špajdle a strielali s nimi do jabĺk ... hej ! a spomenul som si že sme si na konár z liesky napichli jablká a hádzali sme ich , tie teda leteli ďaleko alebo sme stanovali vo vojenokom stane u kamoša na záhrade a z letnej kuchynky sme si tam potiahli počítač a autobatériu a tak sme tam mali svetlo a elektrinu a asi do 4tej rána sme hrali CSko + sme potiahli cez stan na plot moju usb webkameru a sledovali na počítači ako chodia ľudia po ulici a ešte sme po nociach volávali s mobilom s utajeným číslom kamarátom, budili ich a vymýšlali si hovadiny ... a aj to sme robili že sme si vymysleli číslo a zavolali sme naň a robili si srandu
bože, bolo to toľko veď ja som mal úžasné detstvo ! wuuhuuu mám lepšiu naladu teraz hhh
Netúžia prežívať dobrodružstvá spoločne s kamarátmi, rodinou, také ktoré by im dali niečo dobré, potrebné do života.
Stačia im jednoduché dobrodružstvá ako napr. skúška cigariet. Neplatí to samozrejme na všetkých. :letim:
Šipkovanu, hodinara, vydlička lyžička nožik, stop-zem, krokodila, skakanie cez gumu, klik klak, stavanie bunkrov, vlastne ani len taku primitivnu hru ako nahaňačka.. :/
nevsimam si deti .. ale jedine co som si vsimla je, ze mi pridu prilis drze, vulgarne a nevychovane a slusne spravanie im nic nehovorim ..ked porovnam seba a ostatnych mojich rovesnikov v ich veku, viem ze sme celkom dost boli posekani zo starsich ludi a z tinedzerov najviac, tych sme vnimali ako tych drzych, od ktorych si drzat odstup a teraz je to asi naopak, lebo neraz som pocula ako nejake decko mozno 5 trieda zs vypustilo nadavku na moju adresu ked som isla po chodniku, to iste aj na moju kamaratku, alebo nadavalo len tak..ja som si nedovolila hrubu nadavku vypustit z ust poriadne este ani v 18
Ako decka sme v kuse lietali po vonku, rozbijali kolena a zvonili ńahodnym ludom a hrali sa na postarov, stavali bunkre, poznali vsetky decka v nasom veku a ich mamy z troch sidlisk,celkovo si myslim ze vsetky tieto detske aktivity zanikaju a decka sa hraju spolu na mobilloch.
Najviac by som si isla postavit bunker teraz.
Ja asi zijem v inom vesmire ale co si vsimam doma alebo tu v presove, casto vidim vonku hrat sa deti, kopat si loptu, nahanat sa, kreslit si kriedou po chodniku atd. Nepovedal by som, ze sedia len doma na zadku.
necitaju, sú menej samostatné a tvorivé, nepoznaju ,,rozprávky " to co dnes beží v telke ma od toho daleko nekomunikuju s rodicmi alebo len minimálne, ked to zovšeobecníme, prichadzaju o svoje detstvo skor.
nestavaju si bunkre, nelezu po stromoch a nerobia si tam lavicky na konaroch, nehraju sa na policajtov a zlodejov, neskacu cez gumu, nehraju stopzem, nehraju zvieracie nahanacky , nehraju vidlicky-noze a davno som nevidel niekoho hrat sa na schovavacku
Vela vecí nerobia ale mna najviac irituje to čo bolo zhrnute v @15
Ale keď chodim po nasej dedine, u nas sa este najdu deti co sa hraju na parku,nahanacky,schovavacky a tiez vidim kriedami pokreslený školák ale je pravda že to už nie je take
Tak s tymto suhlasim je to pravda vybijana kohut nahanacka vidlicka lyzicka noz schovavacka guma svihadlo kava u navsteve kukucka to bolo nase za nasich cias ale teraz cary mary fuck vsetko je prec vsetko zmizlo tyto dnesne deti uz nehraju a uz asi ani nebudu doba sa strasne rychlo zmenila vsetko je teraz horsie nie lepsie keby som im povedal o tychto hrach by ma povazovali za blazna vysmiali by ma
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
a pogy. boze. hra mojho detstva!!
alebo sme si urobili klub a vzali len pár detí doňho z ulice, vyrobili členské karty a tzv. ,,skúšku odvahy,, ktorú vymýšlal vždy posledný prijatý člen pre toho nového ... mohlo to byť hocičo trochu nebezpečné napríklad kamarát musel vypiť mlieko a plnú hrsť lesných jahôd a strašne mu zabehlo ... alebo brat bol na hojdačke smrti kde sme ho strašne rozhojdali a on musel pri tom ležať bože to su spomienky alebo sme poriadali bedmintonový turnaj celej ulice ... vytvorili špecialne určené pravidlá a hrali sme o titul ,,majster ulice,, ktorý som jeden ročník vyhral ja a jeden kamoš ... alebo sme sa vozili na motokárach ktoré sme si sami prerobili a zlepšili ... vyrobili sme si kuše na špajdle a strielali s nimi do jabĺk ... hej ! a spomenul som si že sme si na konár z liesky napichli jablká a hádzali sme ich , tie teda leteli ďaleko alebo sme stanovali vo vojenokom stane u kamoša na záhrade a z letnej kuchynky sme si tam potiahli počítač a autobatériu a tak sme tam mali svetlo a elektrinu a asi do 4tej rána sme hrali CSko + sme potiahli cez stan na plot moju usb webkameru a sledovali na počítači ako chodia ľudia po ulici a ešte sme po nociach volávali s mobilom s utajeným číslom kamarátom, budili ich a vymýšlali si hovadiny ... a aj to sme robili že sme si vymysleli číslo a zavolali sme naň a robili si srandu
bože, bolo to toľko veď ja som mal úžasné detstvo ! wuuhuuu mám lepšiu naladu teraz hhh
Stačia im jednoduché dobrodružstvá ako napr. skúška cigariet. Neplatí to samozrejme na všetkých. :letim:
a tento alebo minuly rok som napisala na zem v parku odkaz kriedou ja apson :happy: :-S
vela toho neorbia, som rada ked vidim decka bez fonov v ruke aspon ,ked sau taki mensi
Najviac by som si isla postavit bunker teraz.
ale hej ta guma, svihadlo atď. to som uz dávno nevidela...
musím moju dcéru k tomu viesť!
Nehrajú sa kocky, gorotky
Ale keď chodim po nasej dedine, u nas sa este najdu deti co sa hraju na parku,nahanacky,schovavacky a tiez vidim kriedami pokreslený školák ale je pravda že to už nie je take