Zo skoly mi prisiel list s prilozenymi potvrdeniami o ukonceni studia v ktorom pisu, ze odo dna statnej skusky uz nie som studentom, a preto mam zaslane potvrdenia rozniest po poistovniach a nahlasit sa na urade prace... V zakonoch o socialnom a zdravotno
už si to presne nepamätám, ale tiež nás strašili, že toľko papierov a blbostí budeme musieť robiť, lebo už nie sme študenti.. ale keďže ja som vedela, že idem ďalej na Mgr., tak sme tuším len poslali niečo do zdravotnej a potom sme im tam poslali papier, že som prijatá na Mgr..
už neviem presne, skús radšej niekam zavolať, lepšie ti povedia..
nuž v tomto kokotlande musíš ísť po štátniciach na úrad práce sa zahlásiť lebo cez prázdniny medzi bc a ing si vlastne "nezamestnaná" a musela by si si ptm platiť zdravotné sama. Takto to cez upsvar zaplatí štát za teba. Keď ťa prijmúna školu tak zase tam prídeš na úrad s papierom o prijatí - zápise a oni ťa ptm víťazoslávne vyškrtnú zo zoznamu nezamestnaných a dajú ti zase nejaké potvrdenia. Samozrejme s tymi potvrdeniami treba obehať zdravotnú aj (asi) sociálnu a ktohovie čo ešte...
@trtken presne toto mi napisali zo skoly, len mi to neslo do hlavy ako moze niekto takto komplikovat cely system... a tiez podla toho zakona nie som nezamestnana, ale nezaopatrene dieta v dobe sustavnej pripravy na povolanie.. tak dakujem a uz len dufam, ze zajtra tam budem stat hodinu v rade
Ak vieš, že ťa prijmú na druhý stupeň, tak potom stačí na Úrad sociálnych vecí, práce a rodiny priniesť potvrdenie o prijatí.
Do sociálnej poisťovne treba ísť, len ak poberáš sirotské. Zdravotných poisťovní je veľa, takže skús pohľadať na ich stránke, väčšina píše, že bakalári nemusia nič nosiť. Úrad práce som neriešila, to len ak by si si nebola istá, či budeš pokračovať ďalej v štúdiu.
mne sa toto medzi Bc. a Mgr. vyhlo,pretoze som robila statnice az v augustovom termine, ale po Mgr. som sa bola normalne hlasit na urad prace, v tom papieri som uvidla, ze pokracujem dalej v studiu na 3. stupni a tej pani, co som jej papier odovzdavala, som vysvetlila, ze cakam na prijimacky. Pani mi vzala vsetky papiere a povedala, ze pozastavia konanie zaradenia do evidencie na UP s tym, ze az budem mat vysledky prijimaciek, potom zacnu konat dalej. Na socialku netreba nic nosit, akurat na zdravotnu, tam sa zariadia podla toho, co donesies z UP ...
Toto je veľká diera v systéme.... Vlastne na Slovensku žiadny systém nie je....
Ale podľa výkladu zákona by si do Zdravotnej nemusela po novele zákona ak budeš pokračovať na 2.stupeň v tom istom roku ako si skončila 1.stupeň a ak máš menej ako 26 rokov sa mi zdá..
Do UPSVAR by si mala ísť, potom ako získaš doklady o ukončení štúdia Bc. a potom neskôr prídeš s dokladmi o prijatí na 2.stupeň a vrátia tie príspevky za tie 2 mesiace - tak ako píšu ľudia vyššie.
@linn - pozor do konca augusta sa berú len študenti po ukončení strednej školy.
@shyrinn Po ukončení vysokej už to neplatí. Musíš isť na úrad práce, odkiaľ ťa vykopnú hneď ako zistia, že si prijatá na druhý stupeň. Takže nič nehrozí, aj keď nepôjdeš na úrad práce a do poisťovne. Pozor, treba len v septembri doniesť do zdravotnej potvrdenie o nástupe do školy.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
to som presne neurobil, lebo nie som bc, ale tak by to malo byt
už neviem presne, skús radšej niekam zavolať, lepšie ti povedia..
Ak vieš, že ťa prijmú na druhý stupeň, tak potom stačí na Úrad sociálnych vecí, práce a rodiny priniesť potvrdenie o prijatí.
Do sociálnej poisťovne treba ísť, len ak poberáš sirotské. Zdravotných poisťovní je veľa, takže skús pohľadať na ich stránke, väčšina píše, že bakalári nemusia nič nosiť. Úrad práce som neriešila, to len ak by si si nebola istá, či budeš pokračovať ďalej v štúdiu.
ako je to strasna blbost, ale co narobime -.-
Ale podľa výkladu zákona by si do Zdravotnej nemusela po novele zákona ak budeš pokračovať na 2.stupeň v tom istom roku ako si skončila 1.stupeň a ak máš menej ako 26 rokov sa mi zdá..
Do UPSVAR by si mala ísť, potom ako získaš doklady o ukončení štúdia Bc. a potom neskôr prídeš s dokladmi o prijatí na 2.stupeň a vrátia tie príspevky za tie 2 mesiace - tak ako píšu ľudia vyššie.
@shyrinn Po ukončení vysokej už to neplatí. Musíš isť na úrad práce, odkiaľ ťa vykopnú hneď ako zistia, že si prijatá na druhý stupeň. Takže nič nehrozí, aj keď nepôjdeš na úrad práce a do poisťovne. Pozor, treba len v septembri doniesť do zdravotnej potvrdenie o nástupe do školy.