Bola by som zvedavá na názory ľudí, ktorí po maturite jeden alebo viac rokov vynechali, kým (ak) sa opäť pustili do vysokej školy. Ako ste ten rok hodnotili, spravili by ste to opäť, dalo vám to viac ako sa venovať nejakému pre vás neperspektívnemu odboru
@1@3 tak isto, rok pracovat, nasetris si fajne a potom si budes dobre zit na skole a este aj na dalsie prazdniny ti zvysia peniaze na nejake vylety a pod.
nebolo pre vás ťažké sa znova k tej škole, príjmačkám a učeniu opäť dokopať ? Premýšľam aj nad tou alternatívou, že by som niekam vypadla, premýšľam aj nad tým, či by som v SR našla nejakú prácu čo by mi niečo ušetrila, ak sa strhnú výdaje na život... či mi to stojí za stratu študentského statusu...či sa to nedá pri škole... lebo takto, vo vašich prípadoch to znie super, malo to aj nejaké zlé stránky ?
@lucinka7 Neviem kde oni pracovali, ale ja pracujem na vyskoškolskej pozícii bez titulu a neviem si teraz predstaviť že by som odstal odstrihnutý od tých prachov čo zarobím. Takže to asi záleží skôr na práci, ktorú človek robí... Ak by som robil niečo, čo nechcem, tak by som sa k štúdiu dokopal.
Nebolo ťažké dokopať sa k učeniu, lebo som si tak nejak uvedomovala, že to čo robím nechcem robiť do konca života a aké výhody má študentský status, keď si myslíš, že ti to za to nestojí? Lebo ja som si nevšimla, že by sa niečo zmenilo...
Nepamätám si na žiadne zlé stránky, ja som rada, že som pracovala
tak rok aj pol som "nič" nerobil a veľmi ma to serie, ale keby som išiel študovať po strednej to, čo som sa tam učil, tak by ma to nebavilo. teraz je to iné, za tú dobu sa toho veľa zmenilo a je to iné ako v škole, resp. pol rok po nej
som bola polroka nezamestnana.. a nic si neviem najst doteraz tak som sa dala na absolvetsku prax ktoru mam teraz polroka a aky is nic nenajdem do novembra tak si asi poslem prihlasku na hocico lahke co mam perspektivu dostudovat bez namahy lebo stale som neprisla na to co by ma v zivote bavilo a len márnim mladost, ale ak by som si nasla robotu kde by platili apon 500 alebo sa mi podarilo ist vonku tak na vysoku by som uz rozhodne nesla lebo peniaze su lepšie a po vysokej budem na tom istom, zase nezamestana bez perspekitivý.. ale pravdupovediac uz sa mi vobec nechce ucit ani len na prijimacky tak som si odvykla od ucenia a pidania kktiniek do skoly hm. vysoku by som brala len preto ze to ma studentske vyhody a spoznat nových ludi...
Neviem prečo je na Slovensku pauza po strednej taká tabu. Ak sa náhodou človek nedostane na výšku už rodičia lámu rukami a nechápu čo to tá ich ratolesť tak dosrala.. popritom v zahraničí je to úplne bežné..
Človek za ten čas viacej dospeje, je možné, že zmení svoje hodnoty a názor na to, čo chce v budúcnosti robiť. Môže si zarobiť peniaze, ktoré sú pri štúdiu veľmi dôležité, môže si rozšíriť obzory, ísť niekam do zahraničia... možností je kopu. Rozhodne to nie je zbytočný rok, len ho musí vedieť človek využiť a nie sedieť doma na zadku.
a vyjadrim sa len k jednemu aspektu - tie poistky ma vzdy tak pobavia mladi idu na vselijake chobotiny len aby ich vzali na nejaku vysku a neboli rok doma a pritom im asi nedochadza, ze si tak uplne zbytocne odprasia 1 rok statom dotovaneho VS studia, za ktore budu musiet potom platit, ak ich za ten rok osvieti a pojdu na odbor ktory skutocne chcu studovat.
urcite je lepsie 1 rok vydychnut a ist az na tu VS a na ten odbor ktory ma pre teba zmysel.
@lucinka7 pre mna osobne aj bolo, na prijimacky som sa dokopal ucit mesiac pred nimi, fakt uz som myslel, ze budem dalsi rok doma (a nevadilo by to, zarobil by som aspon este a vysoka pocka) ale to je moja chyba, nakoniec som to stihol nastastie....a rob co uznas za vhodne, nemusis ani zarabat ak nechces a rodicia ta nevyhanaju, ze su uspory, mozna nejaka obcasna brigada by bola fajn, citaj, cestuj, rob nieco pricom by si o rok mohla vidiet vysledky, zdokonal sa v niecom, mas cely rok tak ho nepremarni, nie je to nic hrozne sediet rok doma, tiez neviem preco z toho daktori robia taku vedu ze sa nedostanes hned na vysku, do vianoc mi to slo pomaly ale po vianociach a hlavne od februara ti to zbehne ani si neuvedomis ako, radim ti sa zacat od vianoc uz pomaly ucit a kasli na nejake poistky skoly alebo tak, to co chces, za tym si chod, vela stastia prajem
@lenkaska1 ja som pracoval v meste odkial pochadzam takze priatelia ostali ti isti, ako vydaval som ich dost casto, a vlastne to som zas tak nebral, ja nie som nejaky spolocensky clovek zasa takze ja kludne vydrzim dlhy cas bez ludi, ale to je u kazdeho inak...a nie necitis sa vygumovany ale skor lenivy do toho s tym zacat, ako sompisal ja som to podcenil ale nastastie to vyslo, hovoril som si ze po vianociach zacnem a nakoniec som sa za mesiac musel naucit vsetko, fakt prinut sa zacat skoro a pozriet kazdy den nieco a pojde to
tak neviem aku pracu hladat a je mi to jedno, jasne nemozes najst teraz to moc nieje jednoduche.. bud nato mas a obsadis poziciu, alebo mas znamost .. alebo robis uplnu blbost.
tvoje ciele upadli tak dole ze by si zobrala hocico len aby si mala 500 € ? to nemyslis vazne, toto ta bude nicit cely zivot, bude robit za par korun a nebudes stastna v praci
studovat vs len kvôli titulu a nic sa tam nenaucit je zabity cas, potom maximalne k tomu titulu dostanes + drobace ze si .titul
stanov si ciele, priority a za tim si choď !!!!!!!!!!!!!!! sama sa odpisujes i ked mas mozno na viac.. zasadna chyba, bod inteligencie a rozvaznosti klesa
jedinu chybu ktoru vela ludi spravy za ten free rok po strednej je ze sa im zapaci robotu i ked ich prave nemusi baviť a prisun minimalnej mzdy na ucet je stale lepsie ako dalsia skola... pravdupovediac status studenta je stale lepsi vtomto case ked clovek nema rozhlad este
@b0n0 prosim ta.. myslis ze po vysokej si budem moct vyberat ponuky.. bez tých konexxií a ludií ktorý by ma pretlacili tiež budem robit to isté co mám na výber teraz..bud robit tu na sk za pásom alebo predavacku alebo ist vonku do rakuska ci do anglicka... 80% ludi to co ich nebaví, niektorí za celý život neprídu na to čo by robiť chceli a ani nemôžu to robiť lebo to trh nepotrebuje... Ano moje ciele takto upadli pretože mi spadli ružové okuliare a nádeje, a ideály su totálne v riti. A nemám mozok nato aby som išla študovať niečo čo ti zabezpečí dobru pracu ako je informatika a pod. smery. a v ostatným smeroch ma bez tej praxe zase nikam neprijmu.
si myslím, že je pravda to, že práca šľachtí človeka ale zase nemusí to byť rovno práca za peniaze, môže to byť štúdium jazyka, na prijímačky, dostávanie sa do toho, čo budeš študovať, proste nejaké využitie toho roku.
sama sa poznáš, vieš, koľko máš pevnej vôle, či keď si rozvrhneš že sa budeš učiť toto a toto či to dodržíš, pokiaľ áno + tvoji rodičia majú dostatok peňazí a znesieš ich spoločnosť s tým, že stále žiješ u nich z ich peňazí teda majú ti čo kecať do života, tak ostaň doma.
podla mna najlepsie je niekde robit a popri tom chodit na nejaky kurz AJ , NJ alebo tak , potom chod na vysku a keby to aj nevyslo aspon ten jazyk budes mat.
Minulý rok som plánovala ísť externe a robiť, ale v robote kvôli kríze prepúšťali, tak rovno aj mňa. A tak mi rodičia dali na výber, buď pôjdem do školy alebo do roboty alebo z domu.. keďže náš okres je hladová dolina, tak som na rýchlo šla do školy, na posledné, čo v auguste sa ešte dalo... a teraz to celkom ľutujem.
Školu som po úspešne zvládnutom skúškovom nechala, lebo ma to nebavilo a našla som si robotu. Teraz kňučím, že kedy už konečne bude september, bo idem od znova do školy.
@sisi092 nj tiez ako iny ako technicky smer si neviem predstavit ze by som mal studovat, ako napriklad v IT pôsobi aj na slovensku vela medzinarodnych firiem a da sa tam dostat aj bez znamosti na nizsie pozicie..vela ludi tak robí a treba byt samozrejme sikovny..to vzdy a vsade len tu plati take ..ze iny kraj iny mrav.. iny odbor..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
odporúčam každému po strednej
@strejdabob
@montgomery
nebolo pre vás ťažké sa znova k tej škole, príjmačkám a učeniu opäť dokopať ? Premýšľam aj nad tou alternatívou, že by som niekam vypadla, premýšľam aj nad tým, či by som v SR našla nejakú prácu čo by mi niečo ušetrila, ak sa strhnú výdaje na život... či mi to stojí za stratu študentského statusu...či sa to nedá pri škole... lebo takto, vo vašich prípadoch to znie super, malo to aj nejaké zlé stránky ?
kludne to vynechaj je to pohoda
Nepamätám si na žiadne zlé stránky, ja som rada, že som pracovala
Človek za ten čas viacej dospeje, je možné, že zmení svoje hodnoty a názor na to, čo chce v budúcnosti robiť. Môže si zarobiť peniaze, ktoré sú pri štúdiu veľmi dôležité, môže si rozšíriť obzory, ísť niekam do zahraničia... možností je kopu. Rozhodne to nie je zbytočný rok, len ho musí vedieť človek využiť a nie sedieť doma na zadku.
a co priatelia?? ked ste sa vratili zo zahranicia tak vam zostali tie iste partie, kamoši atď.?
a hlavne ma zaujima či ste neboli vygumovany moc po tolkom neučení sa?? Ja mam problem sa nieco naucit uz po par tyzdnoch nic neucenia sa
postav si plachetnicu a chod na cestu okolo sveta.
(pisem odveci preto, lebo aj tak ti na fore nikto neporadi co mas robit so svojim zivotom)
urcite je lepsie 1 rok vydychnut a ist az na tu VS a na ten odbor ktory ma pre teba zmysel.
@lenkaska1 ja som pracoval v meste odkial pochadzam takze priatelia ostali ti isti, ako vydaval som ich dost casto, a vlastne to som zas tak nebral, ja nie som nejaky spolocensky clovek zasa takze ja kludne vydrzim dlhy cas bez ludi, ale to je u kazdeho inak...a nie necitis sa vygumovany ale skor lenivy do toho s tym zacat, ako sompisal ja som to podcenil ale nastastie to vyslo, hovoril som si ze po vianociach zacnem a nakoniec som sa za mesiac musel naucit vsetko, fakt prinut sa zacat skoro a pozriet kazdy den nieco a pojde to
prechod zo sš na vš je aj tak ťažký a po mature je aj tak 5 mesiacov voľna... ja som po roku pauzy nemal problém... vlastne som sa až tešil do školy
tak neviem aku pracu hladat a je mi to jedno, jasne nemozes najst teraz to moc nieje jednoduche.. bud nato mas a obsadis poziciu, alebo mas znamost .. alebo robis uplnu blbost.
tvoje ciele upadli tak dole ze by si zobrala hocico len aby si mala 500 € ? to nemyslis vazne, toto ta bude nicit cely zivot, bude robit za par korun a nebudes stastna v praci
studovat vs len kvôli titulu a nic sa tam nenaucit je zabity cas, potom maximalne k tomu titulu dostanes + drobace ze si .titul
stanov si ciele, priority a za tim si choď !!!!!!!!!!!!!!! sama sa odpisujes i ked mas mozno na viac.. zasadna chyba, bod inteligencie a rozvaznosti klesa
sama sa poznáš, vieš, koľko máš pevnej vôle, či keď si rozvrhneš že sa budeš učiť toto a toto či to dodržíš, pokiaľ áno + tvoji rodičia majú dostatok peňazí a znesieš ich spoločnosť s tým, že stále žiješ u nich z ich peňazí teda majú ti čo kecať do života, tak ostaň doma.
Školu som po úspešne zvládnutom skúškovom nechala, lebo ma to nebavilo a našla som si robotu. Teraz kňučím, že kedy už konečne bude september, bo idem od znova do školy.
A ten rok si samozrejme budem musieť doplatiť.