Aby sme šli do hĺbky, ako vlastne definujeme realitu a ako by sme overili, čo je reálne?
Ale bolo by krásne, keby bolo nejaké miesto, kde by človek mohol byť po smrti s ľuďmi, čo miluje. Dajme tomu, že v to asi neverím, ale v kútiku duše dúfam.
Podľa mňa budem po smrti hniť, žiadne nebo ani peklo. Ale stále je tu mnoho ďalších možností a nepáči sa mi anketa, ktorá ich možnosť (resp. možnosť viery v iné možnosti) ani len nepripúšťa.
@ajsha jasné že rozmýšlal a vyhodnotil som na zaklade všetkých informácii ktore som dokázal na tú tému získať, že najsprávnejšie aj nalogickejšie je že po smrti život nie je, ani vedomie, ani žiadny iny druh prežívania..
stručne ti dám aj dôvody: 1. teorie o duši a živote po smrti sú závislé na interpretáciách ludí naprieč históriou kedy veda nebola na takej úrovni aby dokázala správne vyhodnocovať realitu, vznikali personifikované príbehy na základe prírodných zákonov ktoré boli prezentované ako príbehy, navyše toto všetko sa v určitom čase stalo nástrojom pre ovládanie más no zároveň je to aj psychický motivátor...aby som to zjednodušil, nie je žiadny dôvod veriť niečomu čo niekto popisuje v tisicky rokoch starých knihách, tí ludia nemali nič okrem sedliackych rozumov a nemali techniku na to aby dokazali myslieť hlbšie a skúmali svet očami ako ho skumame my ... my dnes máme aspon pristroje na ktorých dokážeme svoje tvrdenia dokázať, preto im prikladam vysoku hodnotu ...
2. a po druhe to nedáva ani logický zmysel, tvoje vedomie je prísne závislé na určitom stave tvojho tela a mozgu ... ak je tvoj mozog ok a vyživovaný správne tvoje vedomie dokáže byť zdravé a vnímavé ...sleduj čo sa stane keĎ sa velmi opiješ, alebo si daš drogy ... tvoje vedomie zrazu straca tvar aky malo dovtedy ... pretože tvoj mozog dostava niečo do seba čo ti pokrivuje všetko čo poznaš a berieš za normalne ... maš halucinacie, alebo tvoje zmysli sa menia ... teraz si predstav že to čo nazyvaš vedomie je striktne spojene s tvojim stavom mozgu ... a predstav si že tvoj mozog prestane byť vyživovany ... a umrie ... telo umrie ... čo bude dalej davať tvojmu vedomiu život ? no už asi nič ... zomrie tvoje telo ...zomrieš ty..zomrie vedomie, pretože vedomie nemôže fungovať bez tela (nedáva to zmysel) a ak by si mi oponovala že dáva tak mi prosim ťa vysvetli na akom princípe a kde si sa to dopočula, v tisic rokoch starých knihách že ? to su bulšity proste a rozprávky na dobru noc aby sa nam lahšie žilo
Ale ina odpoved na tuto otazku je, ze aj keby som nevedel naisto, co bude po smrti, neznamena to, ze musim automaticky verit v nejaky prastaru, mytologicko-absurdnu zbierku rozpravok. ^^ Rovnako ako mi pride scestne, ze by som po smrti cestoval do Valhally, tak mi pride tazko uveritelne, ze by som sa ocitol v nebi/pekle/ocistci.
to ludske ego je take vtipne povedz mi jeden jediny dovod, preco by malo existovat nebo/peklo/whatever, okrem toho, ze ty a tebe podobni si neviete predstavit svet bez seba samych
Po smrti nie je nič. Ak by aj existovala duša, tak verím, že to je len nejaká masa energie, ktorá sa po biologickej smrti rozdelí, presunie a využije inde (alebo v niekom inom).
pre tých čo neveria, že nebo, peklo a očistec exituje, že Ježiš Kristus je Spasiteľ ľudskej rasy a kto v neho uverí bude spasený....
čo potom?
potom je len jedna cesta po smrti, cesta do stredu zeme, kde je peklo, večné utrpenie, plač a škrípanie zubov....
nikto nikoho nenúti, na to máme slobodnú vôľu, buď, alebo....
Jediný dôvod prečo tomu toľko ľudí verí, že jedni tomu podľahli, pretože kedysi čo povedal farar to bolo sväté, tak rodičia učili svoje deti chodiť do kostola a deti tomu uveria, ked ich to budeš učiť. A tak to potom dopadá. A druhý velmi jednoduchý dôvod prečo je toľko veriacich a prečo tomu uverili je, že človek ako tvor, si nie je schopný predstaviť "NIČ", že by nič necítil, nevidel, nepočul, nič by nebolo. Keď si to predstavuje tak vidí stále seba, a okolo seba tmu (maximálne) ale nedokáže si predstaviť úplné nič, že by neexistoval. A je to v podstate logické. Nevieš sa pozrieť očami do situácie, keď oči nemáš.
@patuskoo toto je hovadina na n-tu hlavne ked tot kedy si este ludia mysleli, ze zem je plocha to, ze teraz si ludia myslia, ze dokazali, ze nieco nejak je alebo nie je, neznamena, ze niekto za 10 rokov nepride na to, ze to je uplne inak.
A btw mas tam hrubku ze ma boli sietnica.
No a k teme - nebo a peklo je najnelogickejsi koncept ever, takze "ine".
@patuskoo jaaaaaj bohaaaaaa nepochopil ani trosku? ci umyselne sa tvari ze nepochopil? tak ti to skusim povedat sposobom zodpovedajucim tvojej mentalnej urovni: veci, ktore teraz berieme ako pravdu alebo fakt, "lebo americki vedci povedali" nemusia byt nutne pravda. Je vela nezisteneho, neobjaveneho. Preto je tvoje tvrdenie asolutna picovina. Uz chapes?!
existuje všetko, čo je človek sám ochotný pripustiť, že existuje.
niekedy je fajn zbytočne veľa nefilozofovať a nemudrovať o veciach, ktoré nemôžeme 100% vylúčiť. preto nemám rada ani drístošov, ktorý potrebujú o všetkom dôkaz podložený vedeckými argumentmi.
@patuskoo zlatko ty sa urazas sam svojimi debilnymi nazormi a neinteligenciou.
"ak to nie je dokazane tak to neexistuje" je asi rovnaka picovina ako "ak to nevidim tak to neexistuje".
boze, ludia, sprosti ste....
@patuskoo krista boha, mozes byt az taky sprosty?!
ked nieco nie je dokazane, nikto nemoze na 100% povedat ze to existuje. Nemozem proste prist a povedat, ze existuju jednorozce. Ale rovnako ty nemozes povedat, ze existuje len to, co uz bolo dokazane.
Napriklad len nedavno (tym myslim tento rok) bola objavena prva eukaryoticka bunka bez mitochondrii - nieco, co bolo doteraz povazovane za uplne nemozne. Kazdy den su najdene a objavene haldy novych veci.
Preto si nemozes prist a povedat, ze existuje len to, o com ty vies ze existuje.
ale vlastne....koho trapi, co si ty myslis. koncim tu. zase si ma len presvedcil ze je tu prilis velka koncentracia hlupych ludi na to, aby som sem chcela chodit.
@melancholik skús mi toto vysvetliť:
Pri infarkte v roku 1944 zažil klinickú smrť a „cestoval“ vesmírom. Na základe nevšednej skúsenosti podrobne opísal obraz Zeme z vesmíru. Stalo sa tak necelé tri desaťročia predtým, ako vznikla prvá podobná fotografia. Ešte tajomnejší je prípad slepej Vicky Noratukovej, ktorá sa narodila predčasne a nevyvinul sa jej zrakový nerv ani očná buľva.
Po autonehode zažila klinickú smrť - vystúpila z tela, videla a neskôr presne opísala miesto nehody, lekára i nemocnicu, kde ju previezli. A tým sa výpočet nekončí.
Podľa Američana Stuarta Hameroffa a jeho britského kolegu Rogera Penrosea žije naša duša v mikrotubulách, čo sú štruktúry vo vnútri mozgových buniek. Keď človek umiera, tieto častice strácajú kvantový stav, pričom informácie v nich ostávajú uchované. Z toho vyplýva, že duša, na rozdiel od tela, ostáva prakticky večná a vracia sa do vesmíru.
Toto tu úzko súvisí s tým pánom čo dokázal opísať ten vesmír nepríde ti to zvlástne?
@google123 ani nie, svet je plný príbehov ... vymyslených, skreslených, prifarbených atď, za to že sa niečo podobné píše v nejakej knihe alebo novinách alebo na pochybnej stránke na nete, neznamená to nič... len jedna babka povedala
@melancholik šak si to nájdi ja nete sú o tom samé články, ale ok tvoj názor, ver tomu, čomu ty veríš. Každý verí niečomu a podľa mňa by sa ateisti a katolíci nemali navzájom baviť o takýchto témach. Potom sa tu robia len hádky a dohady. Koniec. End. Ende. Fin.
@melancholik Fúha, začínam sa báť že tu budeme mať občianku - psychologiu @Google123 Po autonehode zažila klinickú smrť - vystúpila z tela, videla a neskôr presne opísala miesto nehody, lekára i nemocnicu, kde ju previezli. A tým sa výpočet nekončí. - takéto príbehy som už počula + aj o takom chlapčekovi, ktorý ma operáciu a bol pod injekciami, neviem niečo mu operovali a žil dušou navštívil miesto - nebo. Vrátil sa potom naspäť vlastne do tela. A vedel povedať všetko čo sa zatiaľ dialo na zemi, čo robili jeho rodičia... všetko na tejto zemi je proste...neuveriteľné
@ajsha no veď toto a že potom nemáme veriť starím rozprávoam jak ich oni nazývajú. Jeviem či sú až tak zaslepení, tak ale ich rozhodnutie... Nebudem ich do ničoho nútiť.
@patuskoo jeeeemine no to mi bola urazka na urovni skolkara ktoremu dosli argumenty, fakt to bolelo
ty potrebujes zopakovat si strednu a najlepsie aj zakladnu skolu.
@patuskoo zlatinko, ja sa nemusim na nic hrat, ak ti tak velmi ublizilo, ze ti konecne niekto povedal, ze mas iq 4 tak sorry, no, pravda vie byt kruta.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
reálne existuje podľa mňa iba to čo sa momentálne deje každú jednu sekundu
Ale bolo by krásne, keby bolo nejaké miesto, kde by človek mohol byť po smrti s ľuďmi, čo miluje. Dajme tomu, že v to asi neverím, ale v kútiku duše dúfam.
@Darkestangel a čo?
a dúfam, že po fyzickej smrti bude konečne koniec, nič ..
stručne ti dám aj dôvody: 1. teorie o duši a živote po smrti sú závislé na interpretáciách ludí naprieč históriou kedy veda nebola na takej úrovni aby dokázala správne vyhodnocovať realitu, vznikali personifikované príbehy na základe prírodných zákonov ktoré boli prezentované ako príbehy, navyše toto všetko sa v určitom čase stalo nástrojom pre ovládanie más no zároveň je to aj psychický motivátor...aby som to zjednodušil, nie je žiadny dôvod veriť niečomu čo niekto popisuje v tisicky rokoch starých knihách, tí ludia nemali nič okrem sedliackych rozumov a nemali techniku na to aby dokazali myslieť hlbšie a skúmali svet očami ako ho skumame my ... my dnes máme aspon pristroje na ktorých dokážeme svoje tvrdenia dokázať, preto im prikladam vysoku hodnotu ...
2. a po druhe to nedáva ani logický zmysel, tvoje vedomie je prísne závislé na určitom stave tvojho tela a mozgu ... ak je tvoj mozog ok a vyživovaný správne tvoje vedomie dokáže byť zdravé a vnímavé ...sleduj čo sa stane keĎ sa velmi opiješ, alebo si daš drogy ... tvoje vedomie zrazu straca tvar aky malo dovtedy ... pretože tvoj mozog dostava niečo do seba čo ti pokrivuje všetko čo poznaš a berieš za normalne ... maš halucinacie, alebo tvoje zmysli sa menia ... teraz si predstav že to čo nazyvaš vedomie je striktne spojene s tvojim stavom mozgu ... a predstav si že tvoj mozog prestane byť vyživovany ... a umrie ... telo umrie ... čo bude dalej davať tvojmu vedomiu život ? no už asi nič ... zomrie tvoje telo ...zomrieš ty..zomrie vedomie, pretože vedomie nemôže fungovať bez tela (nedáva to zmysel) a ak by si mi oponovala že dáva tak mi prosim ťa vysvetli na akom princípe a kde si sa to dopočula, v tisic rokoch starých knihách že ? to su bulšity proste a rozprávky na dobru noc aby sa nam lahšie žilo
Ale ina odpoved na tuto otazku je, ze aj keby som nevedel naisto, co bude po smrti, neznamena to, ze musim automaticky verit v nejaky prastaru, mytologicko-absurdnu zbierku rozpravok. ^^ Rovnako ako mi pride scestne, ze by som po smrti cestoval do Valhally, tak mi pride tazko uveritelne, ze by som sa ocitol v nebi/pekle/ocistci.
čo potom?
potom je len jedna cesta po smrti, cesta do stredu zeme, kde je peklo, večné utrpenie, plač a škrípanie zubov....
nikto nikoho nenúti, na to máme slobodnú vôľu, buď, alebo....
A btw mas tam hrubku ze ma boli sietnica.
No a k teme - nebo a peklo je najnelogickejsi koncept ever, takze "ine".
Aj som chce dať y, ale sa mi ich tam zdalo byť nejako veľa
niekedy je fajn zbytočne veľa nefilozofovať a nemudrovať o veciach, ktoré nemôžeme 100% vylúčiť. preto nemám rada ani drístošov, ktorý potrebujú o všetkom dôkaz podložený vedeckými argumentmi.
ku @2 , nic po smrti nie je (osobny nazor, otazka bola "podla vas"), uzivat si zivot znamena akceptovat smrt
k realite:
"ak to nie je dokazane tak to neexistuje" je asi rovnaka picovina ako "ak to nevidim tak to neexistuje".
boze, ludia, sprosti ste....
ked nieco nie je dokazane, nikto nemoze na 100% povedat ze to existuje. Nemozem proste prist a povedat, ze existuju jednorozce. Ale rovnako ty nemozes povedat, ze existuje len to, co uz bolo dokazane.
Napriklad len nedavno (tym myslim tento rok) bola objavena prva eukaryoticka bunka bez mitochondrii - nieco, co bolo doteraz povazovane za uplne nemozne. Kazdy den su najdene a objavene haldy novych veci.
Preto si nemozes prist a povedat, ze existuje len to, o com ty vies ze existuje.
ale vlastne....koho trapi, co si ty myslis. koncim tu. zase si ma len presvedcil ze je tu prilis velka koncentracia hlupych ludi na to, aby som sem chcela chodit.
Pri infarkte v roku 1944 zažil klinickú smrť a „cestoval“ vesmírom. Na základe nevšednej skúsenosti podrobne opísal obraz Zeme z vesmíru. Stalo sa tak necelé tri desaťročia predtým, ako vznikla prvá podobná fotografia. Ešte tajomnejší je prípad slepej Vicky Noratukovej, ktorá sa narodila predčasne a nevyvinul sa jej zrakový nerv ani očná buľva.
Po autonehode zažila klinickú smrť - vystúpila z tela, videla a neskôr presne opísala miesto nehody, lekára i nemocnicu, kde ju previezli. A tým sa výpočet nekončí.
Podľa Američana Stuarta Hameroffa a jeho britského kolegu Rogera Penrosea žije naša duša v mikrotubulách, čo sú štruktúry vo vnútri mozgových buniek. Keď človek umiera, tieto častice strácajú kvantový stav, pričom informácie v nich ostávajú uchované. Z toho vyplýva, že duša, na rozdiel od tela, ostáva prakticky večná a vracia sa do vesmíru.
Toto tu úzko súvisí s tým pánom čo dokázal opísať ten vesmír nepríde ti to zvlástne?
@Google123 Po autonehode zažila klinickú smrť - vystúpila z tela, videla a neskôr presne opísala miesto nehody, lekára i nemocnicu, kde ju previezli. A tým sa výpočet nekončí. - takéto príbehy som už počula + aj o takom chlapčekovi, ktorý ma operáciu a bol pod injekciami, neviem niečo mu operovali a žil dušou navštívil miesto - nebo. Vrátil sa potom naspäť vlastne do tela. A vedel povedať všetko čo sa zatiaľ dialo na zemi, čo robili jeho rodičia... všetko na tejto zemi je proste...neuveriteľné
ty potrebujes zopakovat si strednu a najlepsie aj zakladnu skolu.
@Patuskoo
nechcem vyrušovať ale takéto blbosti si riešte cez sms a nie cez moje forum, keby bol jeden z vás rozumný tak to ukončí :F