vdaka nim sa slovensko prvykrat priblizilo europe...co sa tyka krestanstva, to je zbytocnost, ale pomerne vyznamne je imo pismo, jazyk a prvy pravny system
Pre mňa znamenajú veľmi veľa, keďže študujem aj tieto dejiny. A pre ľudí sú určitým medzníkom v pretváraní národa na vyspelú civilizáciu. Pred nimi sme neboli nič viac ako ostatné národy naokolo, po nich sme predbehli veľkú časť národov západnej Európy aj o niekoľko storočí. Vďaka nim bola staroslovienčina uznaná na takú úroveň ako latinčina, hebrejčina, gréčtina. Stala sa vtedajším štvrtým oficiálnym jazykom kresťanstva na SVETE! Ale to je už trochu iná téma...
to Amrafel: no hej, určitým spôsobom nás priblížili ku európe. A tiež súhlasím s tým že najprv prišli k nam z dovodu nie krestanského ale POLITICKÉHO.
ja si myslím že to bola politika... pápež sa nechcel zatieniť Východofranskej ríši a Rastislav chcel vytvoriť určitú platformu cirkvi nezávislej od Frankov...
realny príspevok? noo ich žiaci položili základ kresťanstva pre juhovýchodné národy a neskor aj pre Rusov, takže skorej naopak - ich práca v takých nehostinných podmienkach je priam fascinujúca.. V pohode sa Slovensko môže nazývať kolískou pôsobenia týchto učitelov..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
to Amrafel: no hej, určitým spôsobom nás priblížili ku európe. A tiež súhlasím s tým že najprv prišli k nam z dovodu nie krestanského ale POLITICKÉHO.
ja si myslím že to bola politika... pápež sa nechcel zatieniť Východofranskej ríši a Rastislav chcel vytvoriť určitú platformu cirkvi nezávislej od Frankov...