Viem že väčšine ľudí na niečo takomto absolútne nezáleží, ale je to podľa mňa zaujímavé na zamyslenie. Je podľa vás morálne nesprávne z vlastnej iniciatívy niekomu pomoôcť vo veci, v ktorej by ste nepomohli alebo nepomáhate sami sebe?
Príklad: Mám veľmi zlý spánkový režim a snažím sa z vlastnej iniciatívny druhému človeku pomôcť s jeho spánkovým režimom, napriek tomu že neplánujem ten svoj zlepšiť.
určite nie, veď nikomu tým neubližuješ. je to nekonzistentné, možno ak to pritiahneme za vlasy, tak pokrytecké, ale určite nie nemorálne.
pod príkladom @1 si napríklad predstavujem polovyhoretého všeobecného lekára, ktorý má rozbitý spánkový režim a celkovo zle nastavenú životosprávu, ale pomáha pacientom nastaviť dobrú životosprávu, lebo je to jeho job.
@thunderstorm@2 beriem to skôr čiste z logického, neutrálneho pohľadu, nechcem tým povedať že by to z niekoho robilo zlého človeka. Keď si to tak zoberieš tak moho ľudí nepovažujú seba za rovnakú osobu ako ostatných ľudí. Keď z rovnice vytiahneš "ja" tak prakticky máš pred sebou dvoch ľudí ktorým vieš pomôcť a vyberieš si iba jedného, pričom môžeš oboch, a to mi príde logicky morálne nesprávne. Nie ani tak voči tej osobe ktorej pomáhaš, ale skôr voči sebe.
Pri doktorovi je to podľa mňa iné, pretože to nie je priamo jeho iniciatíva.
@3 táto rovnica by imo platila, ak by bolo pomôť sám sebe rovnako náročné ako pomôcť niekomu inému, za seba hovorím, že pomôcť sám sebe je často neporovnateľne náročnejšie
a ani si nemyslím, že tým, že niekomu inému pomáhaš sám seba šidíš alebo ochudobňuješ. keď niekomu s niečím pomáhaš, benefitujú z toho svojim spôsobom obe strany - jedna dostane pomoc, druhá má zo seba lepší pocit, prehĺbi si medziľudské vzťahy, možno to má pre ňu aj nejaký spirituálny význam..
mne pri tomto tvojom príklade napadol priateľ sestry môjho muža - on je moslim a verí, že by mal pomáhať ľuďom, aby sa dostal do neba. nakupuje svojim susedom potraviny, občas vezme nejakú fušku pro bono, pretože vie, že že si to niektorí ľudia nemôžu dovoliť, zahŕňa svojich blízkych darčekmi a potom sám občas skipne večeru, aby ušetril a mne to príde trochu šiši a na hrane fanatizmu, ale nemyslím si, že je sám voči sebe nemorálny alebo neférový.. je za tým nejaká motivácia a má pre svoje konanie dôvody.
@thunderstorm@4 fajn myšlienka, prikláňam sa asi k tebe, len je podľa mňa dôležité rozoznať, že pomôcť niekomu inému sa javí jednoduchšie, pretože máme tendenciu si takéto interakcie idealizovať. Seba poznáš oveľa lepšie a tým pádom vidíš všetky prekážky vopred, narozdiel od osoby ktorá nie si ty. Toto sa javí ako komplikovanejšie ale podľa mňa to práveže poskytuje veľký náskok k zlepšeniu. Navyše, na seba máš vo všeobecnosti oveľa väčší dosah ako na druhú osobu.
Myslím si že sa aj tak prikláňam skôr k názoru že to nie je nemorálne, hlavne z toho dôvodu motivácie, že pomáhať ostatným môže mať prínos aj pre tú samotnú osobu čo pomoc poskytuje. Dáva to celkom zmysel
Nevim o co ti ide. ty mas nieco zle v myslienkovych pochodoch. To ze ty si sa na nieco vysral ohladom seba je tvoj vlastny postoj tvoje rozhodnutie a ked nepresahujes prava ineho cloveka nikoho do toho nic nie je. To ze niekomu radis opak tak to robis asi preto ze ma ine okolnosti. Alebo sam hladas pomoc.
@dezolat@6 ja ale nerozoberám ľudské práva. Ja rozoberám moralitu v pravom slova zmysle, kde aj ubližovať samému sebe je nemorálne, napriek tomu že to neubližuje nikomu inému. Pokiaľ ubližuješ sebe tak prakticky spôsobuješ jednej živej bytosti utrpenie, tam nezáleží na tom či na niečo máš alebo nemáš právo, či to je fér alebo nefér voči niekomu alebo či to porušuje nejaké sociálne normy. Ide mi o moralitu v absolútnom slova zmysle. Pokiaľ postavíš moralitu na nejakých princípoch, tak moja otázka znie či takéto konanie ide viac proti nim alebo viac s nimi. Preto som dal do názvu fóra disclaimer, lebo z pohľadu bežného života je to banalita.
Asi uplne presne nechapem tej moralke, ktoru mas na mysli ale moj nazor je, ze je spravne pomahat tomu kto to potrebuje vzdy ked je to mozne. Aj ked v Sv. Pisme je, ze ked slepy vedie slepeho, obaja padnu do jamy. Ale to sa mozno mysli iny pripad...
@milgamman@9 samozrejme že si nemyslím že je nemorálne niekomu pomáhať, aj keď existuje užitočnejšie riešenie.
ked som predložil zopár kamarátom podobný príklad, kde majú na výber pomôcť rodine/kamarátovi alebo cudziemu človeku s identickým problémom, väčšina sa zhodla že uprednostniť cudzieho človeka by bolo nemorálne. Mňa zaujíma aký je rozdiel v tom, keď má človek na výber medzi sebou a kamarátom, pretože mne sa to javí z morálneho hľadiska totožné. Nemám v záujme sa nevyhnutne prikláňať na jednu alebo druhú stranu, skôr ma zaujíma argumentácia viacerých ľudí v príklade ktorý som predložil tu.
Tak skor si myslim, ze logicke by bolo pomoct najprv sebe a potom niekomu inemu. Ale zas niekedy si clovek akoby sam pomoct nevie. Tak ak vie, treba pomoct aspon druhemu. Ale neviem ci som sa vyjadrila dostacujuco lebo pri tejto dileme mi doslo, ze nie som az taky filotof ako aom si myslela 😃
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
pod príkladom @1 si napríklad predstavujem polovyhoretého všeobecného lekára, ktorý má rozbitý spánkový režim a celkovo zle nastavenú životosprávu, ale pomáha pacientom nastaviť dobrú životosprávu, lebo je to jeho job.
Pri doktorovi je to podľa mňa iné, pretože to nie je priamo jeho iniciatíva.
a ani si nemyslím, že tým, že niekomu inému pomáhaš sám seba šidíš alebo ochudobňuješ. keď niekomu s niečím pomáhaš, benefitujú z toho svojim spôsobom obe strany - jedna dostane pomoc, druhá má zo seba lepší pocit, prehĺbi si medziľudské vzťahy, možno to má pre ňu aj nejaký spirituálny význam..
mne pri tomto tvojom príklade napadol priateľ sestry môjho muža - on je moslim a verí, že by mal pomáhať ľuďom, aby sa dostal do neba. nakupuje svojim susedom potraviny, občas vezme nejakú fušku pro bono, pretože vie, že že si to niektorí ľudia nemôžu dovoliť, zahŕňa svojich blízkych darčekmi a potom sám občas skipne večeru, aby ušetril a mne to príde trochu šiši a na hrane fanatizmu, ale nemyslím si, že je sám voči sebe nemorálny alebo neférový.. je za tým nejaká motivácia a má pre svoje konanie dôvody.
Myslím si že sa aj tak prikláňam skôr k názoru že to nie je nemorálne, hlavne z toho dôvodu motivácie, že pomáhať ostatným môže mať prínos aj pre tú samotnú osobu čo pomoc poskytuje. Dáva to celkom zmysel
ked som predložil zopár kamarátom podobný príklad, kde majú na výber pomôcť rodine/kamarátovi alebo cudziemu človeku s identickým problémom, väčšina sa zhodla že uprednostniť cudzieho človeka by bolo nemorálne. Mňa zaujíma aký je rozdiel v tom, keď má človek na výber medzi sebou a kamarátom, pretože mne sa to javí z morálneho hľadiska totožné. Nemám v záujme sa nevyhnutne prikláňať na jednu alebo druhú stranu, skôr ma zaujíma argumentácia viacerých ľudí v príklade ktorý som predložil tu.