Medicina , farmacia... hlavne si treba vybrat odbor kde sa robia studie pripadne testuju lieky...v studiach sa toci strasne vela penazi viem to z vlastnej skusenosti ja som na farmacii a uz aj pracujem v rodinnej firme cize uz mam nejaky prehlad.
to, co ta bavi, k comu mas vztah, co by si v zivote rad robil. ak sa budes ozaj snazit a budes velmi chciet v danej oblasti nieco dosiahnut, nemyslim, ze by si ostala v tom, co si studovala, "na ocot".
a pokial nemas ziaden ciel, tak na vysku nechod. radsej sa na rok, dva zamestnaj a mozno po case zistis, co ozaj v zivote chces.
ist na vysku len preto, lebo chces titul, je velka hlupost. znizuje to uroven celeho vs systemu a hlavne dane profesie klesaju na kvalite pokial to studuje a vystuduje kdekto len aby mal pred menom par pismeniek naviac.
o malu chvilu nebude problem stretavat cloveka s vysokoskolskym vzdelanim ako robi pokladnika v kauflande. lebo pre neho nebude prace pretoze kazdy jeden clovek bude mat titul...
@johnysheek .... taky pravnik si najme elektrikara , murara, stavebneho inziniera , udrzbara pricom si on v klude v kozenom kresle podpise 3 papiere ... (esteze som zachytil tvoju ironiu)
ja som toho nazoru ,ze kazdy by si mal vybrat skolu podla toho naco ma vlohy a co ho bavi ... az vtedy dosiahne nieco viac , lebo bude mat motivaciu ...
naopak materialne zalozenych jedincov motivuje cash a ti by si mali vybrat prave tie lukrativne povolania ...
Presne tak technika, lebo to len tak lahko clovek nevystuduje a nekonci ich az tak vela, no zalezi aj na odbore. Ale tak si myslim, ze treba pozerat, kvalitu skoly, ci nie je trh presyteni urcitym odborom a niekedy pomoze aj zazemie. Ak su rodicia v nejakom odbore vedia pomoct. Takze sa to neda vseobecne.
Niekedy staci aby to bavilo a venovat sa tomu a byt v tom dobry... a casto VS nie je potrebná.
Farmácia, IT technológie a samozrejme ekonomické smery. Tam sa točia veľké peniaze.
Ale ak vieš, že existuje niečo, čo ťa tak bude oduševňovať do konca života, choď študovať to. Nerozhoduj sa podľa peňazí ani uplatnenia, potom by celá tá škola bola pre teba len utrpením.
ja som si neprečítala otázku, len odpovede, tak som si domyslela že otázka bola "čo študuješ?" takže som zahlasovala za mat-fyz-inf ale neviem čo je z toho najvýhodnejšie... to je podľa mňa dosť relatívne...
a nikdy by som nemenila. lebo ma bavi. neviem si predstavit, ze by som studovala nieco, co ma nebavi.
to nieje len vysoka. to si vyberas, ze co chces robit (ked si najdes vo svojom odbore pracu) ..... tak rozmyslaj, ze co by si chcela robit zvysok zivota a podla toho si vyber
Jednoznace IT, tam sa v priemere tocia najvacsie peniaze a uz to tak pravdepodobne zostane navzdy.. A potom asi nejake ekonomicke smery, i ked nemam pocit, ze by po ich absolventoch bol az taky velky dopyt..
@ekrazit pravnik skonci skolu v 23/24 potom tak 2 roky praxuje ci sa hra na koncipienta a ked je menej schopny tak mu to ani do 30 velmi vela hodit nemusi.. co bude stale nadstandard..
taky murar ak je sikovny a maka.. povedzme i soboty tak uz v podstate od 18 moze mat mesacny plat resp zarobok bliziaci sa k 1000€
teraz si prerataj o kolko je na tom lepsie ten murar za tych 6 rokov co ten pravnik studuje mne to vychadza na 12t€ rocne co je 72t€ ak ten murar dokaze setrit a neminat vela.. zrazu ma na ucte celkom zaujimavu sumu a ak je co len trosku sikovny, alebo inteligentny a spoji sa s niekym, kto ma napad ako tie peniaze znasobit.. tak kym pravnik zacne zarabat tie svoje milioniky podpisovanim papierov.. (co sice znie tak strasne jednoducho.. len akosi nie je)
tak ten murar si lezi na seychelach a ma pasivny prijem mozno i vpodobnej vyske
samozjreme, ze za murara ide vacsinou clovek, ktory polovicu z tej vyplaty necha krcmarovi.. miesto toho aby ju usetril a po roku dvoch odkupil od krcmara tu krcmu a podobne veci
>>
inu samozrejme ze tu ide hlavne o to, ze kazdy sa tlaci na vysku a nikto nechce robit tieto zamestnania a potom sa stane to , ze platy sa obratia.. lebo pravnikov bude milion ale murarov bude malo a teda ked pojdem k pravnikovi budem si vyberat lacnejsieho a ceny a ich platy pojdu dole..
a ked pojdem k murarovi tak ten si v pohode nahodi vysoku sumu, lebo sa ludia o neho budu trhat a nebudu mat ist ku komu
@pershing363 good for you.. si jeden z mala.. a ono zalezi i na aute
----
//kurna uz tretikrat dnes co bolo v Npl "i" ufff//
pozri na právo sa aj debil dostane a doštuduje tú výšku ale dnešný trh práce je doslova preplnený právnikmi a podobnými vecami tak by sa ti to nevyplatilo, preto to nejdem študovať lebo viem že by som sa neuplatnila...
ja som sla minuly rok na skolu, ktora sa mi podla vseobecnej mienky oplati... tak to aj skoncilo, hrozny rok straveny trapenim sa s niecim, co ma vobec nebavilo, nakoniec som odisla, nevyhodili ma, skusky som mala vsetky urobene...no nemozem pokracovat naozaj v niecom, k comu nemam absolutne ziaden vztah...moja rodina to vsak nechape, co je uplne "super", hlavne, ze pomaly nikto z nich nema vs
Najviac INFORMATIKA a STROJARSKY priemysel. Nechapem, preco tam kurva neni strojastvo. Sak dnes mate po ukonceni akehokolvek odboru akejkolvek strojnickej fakulty takmer istu pracu a velmi slusny plat. Ja ako strojarsky konstrukter to mozem potvrdit . A poznam jedneho borca, ktory ma vystudovanu mechatroniku a jeho plat presahuje sumu 3100 € na mesiac .
ako už povedali predo mnou tak by si mala vyštudovať čo ta baví a k čomu máš vzťah .....a ak si pojdeš za svojím tak nakoniec sa Ti to vráti....a ako spravne poznemnal @pietro93 všeobecne sa strojarsky priemysel naozaj najviac oplati ak si zobereš počet voľných miest a platy plus počet absolventov...samozrejme nemá to zmysel ak k tomu nemáš vzťah....
btw. k pravu....skúste si pozrieť univerzity v zahraničí a zistite že pravo v zahraničii je jedno z najtažších štúdii vôbec ... čiže aj v tomto odbore to sype,no treba vedieť makať a vyštudovať na to kvalitnu školu....potom sa da uchytiť....no ak si dakto mysli že vyštuduje pravo na trenčianskej univerzite a ma "vystarano" tak ...nehc sniva ďalej
Inak ja by som chcel vedieť, čo je ťažké na takom ozaj podpisovaní blbostí u notára ... Podľa mňa nič, no je pravda, že o pozadí povolania nič neviem ...
(Inak, z tvojho pohľadu je podľa mňa lepšie ako učňovka naučiť sa v 15 rokoch nejakú robotnícku prácu, začať si zarábať a kým bude mať absolvent učňovky výučný list, bude už tento robotník sedieť na bahamách )
Inak s tým druhým odstavcom samozrejme súhlasím, tam si uviedol celkom peknú analýzu, len sa mi skôr zdá, že ak bude právnikov ozaj veľa, pravdepodobnejšia alternatíva je, že nejakí pôjdu mimo svojho oboru, ako že v ňom zostanú aj so zbytočne nízkym platom ...
A robotníci majú vyššie platy najmä keď sú živnostníci, keď sú zamestnanci, už to tak ružové nie je, tam to jasne hovorí v prospech vysokoškolsky vzdelaných ľudí ...
@james144 presne toto som chcel povedat aj ja pokial sa bude kazdy zameriavat na pravo,ekonomiu a podobne tak ludi bude prebitok a majstrov bude nedostatok elektrikar,maliar takze tato pozicia sa stavia do popredia taka remeselna praca...
presne ako tu už padlo, radšej študova´t to čo ťa baví, ako niečo kvoli prachom, možno je to pre niekoho utópia,ale nieje nad to robi´t niečo s radosťou, človek je viac tvorivý, baví ho to..
a k tým titulom, stretla soms a aj s tým, že firmy odmietali uchádzačov na pohovore so slovam "pre nás ste až moc dobrý" takže niekedy je fakt mať dva a viac tituly nahovno..ale zase nieje to rpavidlo..ale šatistiky ukazujú, aspoňtu v Čr že menej ako polovica Mgr si nájde miesto hodné svojho titulu.. a ešte menej Bc..
@yasmin na právo sa dostane každý debil a aj ho vyštuduje??? Si vtipná. Hlási sa ti tam množstvo ľudí a berú málo. A vyštudovať ho nie je až tak ľahké. Učiť sa kvantá zákonov nie je jednoduché. Vskúšaj si to a potom píš, že je to ľahká škola. Ak chcceš byť fakt dobrý právnik tak študuješ 8rokov plus množstvo času stráviš na praxi.
Podľa mna sa právo oplatí študovať...Ked je dobrý právnik tak sa uplatní, aj v dnešnej dobe plnej právnikov.
@lussana najprv napíšeš že hlási sa tam plno ľudí a berú málo a potom že v dnešnej dobe plnej právnikov neprotirečíš si? Vzhľadom na to na koľkých VŠ sa právo učí a koľko berú absolventov tak sa tam fakt dostane každý čo ale ešte nieje také hrozné tak to funguje skoro všade na slovensku problém je že tých právnikov je skutočne prehnane veľa. Dokonca pred pol rokm bol prieskum z ktorého vyplynulo že zo všetkých absolventov sa najmenej uplatní v tom čo vyštudovala práve na práve. Pretože právnikov je skutočne zbytočne veľa. Čo je do značnej mieri spôsobenej tým že je stále považované za lukratívny odbor...bohužiaľ to už veľmi neplatí práve preto že trh je zaplavený absolventmi z právnických fakúlt.
@james144 myslím si, že v dnešnej dobe je prehnane veľa vysokoškolákov celkovo. Mnohí majú vyštudované rôzne smery a sedia doma na zadku lebo sa nevedia presadiť. Ja si myslím, že právo je lukratívny obor. Ked na sebe pracuješ tak to môžeš dotiahnuť daleko. A ten prieskum, o ktorom si písal bol celosvetový alebo sa vzťahoval len na Slovensko???
A podľa teba je čo lukratívny obor???
@yasmin dobre a z toho usudzuješ, že je to ľahká škola???
@lusanna pozri bratranec a veľká časť tých čo poznám že študovali právo sa skoro vôbec neučili a nechcodili moc na prednášky a spravili všetko na A-čka a spravili cellú školu tak mi niečo nehovor...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
66 komentov
a smejte sa mi.. ale kazdy bude mat tisic titulov, no zachod si opravit vediet nebude..
vrtacku chytit do ruky, vediet nebude..
pomaly ani vymenit ziarovku..
uz nevravim o opravach aut, motorov a podobnych zariadeni..
domy si taky clovek tiez nebude stavat sam, ale si na to niekoho najme..
a pokial nemas ziaden ciel, tak na vysku nechod. radsej sa na rok, dva zamestnaj a mozno po case zistis, co ozaj v zivote chces.
ist na vysku len preto, lebo chces titul, je velka hlupost. znizuje to uroven celeho vs systemu a hlavne dane profesie klesaju na kvalite pokial to studuje a vystuduje kdekto len aby mal pred menom par pismeniek naviac.
o malu chvilu nebude problem stretavat cloveka s vysokoskolskym vzdelanim ako robi pokladnika v kauflande. lebo pre neho nebude prace pretoze kazdy jeden clovek bude mat titul...
ja som toho nazoru ,ze kazdy by si mal vybrat skolu podla toho naco ma vlohy a co ho bavi ... az vtedy dosiahne nieco viac , lebo bude mat motivaciu ...
naopak materialne zalozenych jedincov motivuje cash a ti by si mali vybrat prave tie lukrativne povolania ...
a k teme, nemali by ludia studovat to, co ich bavi a nie co sa oplati? Ako bude clovek fungoat v odbore, ktory robi len aby zarobil?
ale inak podľa mňa také že technika .. hocijaká stavarina/strojarina/IT ..
Niekedy staci aby to bavilo a venovat sa tomu a byt v tom dobry... a casto VS nie je potrebná.
Farmácia, IT technológie a samozrejme ekonomické smery. Tam sa točia veľké peniaze.
Ale ak vieš, že existuje niečo, čo ťa tak bude oduševňovať do konca života, choď študovať to. Nerozhoduj sa podľa peňazí ani uplatnenia, potom by celá tá škola bola pre teba len utrpením.
ale anketa ti je naprd, lebo najviac sa ti oplatí študovať to, čo ťa baví.
Pobavila si : )
Inak, (potencionálne) vitaj v klube.
vítam (sa?)
chodíš na filozofiu?
a nikdy by som nemenila. lebo ma bavi. neviem si predstavit, ze by som studovala nieco, co ma nebavi.
to nieje len vysoka. to si vyberas, ze co chces robit (ked si najdes vo svojom odbore pracu) ..... tak rozmyslaj, ze co by si chcela robit zvysok zivota a podla toho si vyber
Viacmenej áno, je to vcelku pôsobivá záležitosť a z určitého hľadiska sa to aj "oplatilo".
mne povedala včera kamoška z filozofie: takú ako ty potrebuje celá naša škola
tak mi to snáď výjde a mám sa na čo tešiť... ďakujem za tvoje obšírne informácie
V takom prípade sú otázky tohto typu bezpredmetné.
taky murar ak je sikovny a maka.. povedzme i soboty tak uz v podstate od 18 moze mat mesacny plat resp zarobok bliziaci sa k 1000€
teraz si prerataj o kolko je na tom lepsie ten murar za tych 6 rokov co ten pravnik studuje mne to vychadza na 12t€ rocne co je 72t€ ak ten murar dokaze setrit a neminat vela.. zrazu ma na ucte celkom zaujimavu sumu a ak je co len trosku sikovny, alebo inteligentny a spoji sa s niekym, kto ma napad ako tie peniaze znasobit.. tak kym pravnik zacne zarabat tie svoje milioniky podpisovanim papierov.. (co sice znie tak strasne jednoducho.. len akosi nie je)
tak ten murar si lezi na seychelach a ma pasivny prijem mozno i vpodobnej vyske
samozjreme, ze za murara ide vacsinou clovek, ktory polovicu z tej vyplaty necha krcmarovi.. miesto toho aby ju usetril a po roku dvoch odkupil od krcmara tu krcmu a podobne veci
>>
inu samozrejme ze tu ide hlavne o to, ze kazdy sa tlaci na vysku a nikto nechce robit tieto zamestnania a potom sa stane to , ze platy sa obratia.. lebo pravnikov bude milion ale murarov bude malo a teda ked pojdem k pravnikovi budem si vyberat lacnejsieho a ceny a ich platy pojdu dole..
a ked pojdem k murarovi tak ten si v pohode nahodi vysoku sumu, lebo sa ludia o neho budu trhat a nebudu mat ist ku komu
@pershing363 good for you.. si jeden z mala.. a ono zalezi i na aute
----
//kurna uz tretikrat dnes co bolo v Npl "i" ufff//
@vevka4
samozrejme ze si nevyberaj to co sa ti oplati ale to co ta bude bavit.. spytaj sa tych co to robia ake to je a podla toho sa rozhodni..
lebo inak tym bdues trpiet a mozno skolu ani nedokoncis..
žeby ľudia vedeli logicky a kriticky uvažovať.
@grietusha myslím, že je vás tak..povedzme akurát a stačí
btw. k pravu....skúste si pozrieť univerzity v zahraničí a zistite že pravo v zahraničii je jedno z najtažších štúdii vôbec ... čiže aj v tomto odbore to sype,no treba vedieť makať a vyštudovať na to kvalitnu školu....potom sa da uchytiť....no ak si dakto mysli že vyštuduje pravo na trenčianskej univerzite a ma "vystarano" tak ...nehc sniva ďalej
A nezdá sa ti to trošku ako fantasmagória?
Inak ja by som chcel vedieť, čo je ťažké na takom ozaj podpisovaní blbostí u notára ... Podľa mňa nič, no je pravda, že o pozadí povolania nič neviem ...
(Inak, z tvojho pohľadu je podľa mňa lepšie ako učňovka naučiť sa v 15 rokoch nejakú robotnícku prácu, začať si zarábať a kým bude mať absolvent učňovky výučný list, bude už tento robotník sedieť na bahamách )
Inak s tým druhým odstavcom samozrejme súhlasím, tam si uviedol celkom peknú analýzu, len sa mi skôr zdá, že ak bude právnikov ozaj veľa, pravdepodobnejšia alternatíva je, že nejakí pôjdu mimo svojho oboru, ako že v ňom zostanú aj so zbytočne nízkym platom ...
A robotníci majú vyššie platy najmä keď sú živnostníci, keď sú zamestnanci, už to tak ružové nie je, tam to jasne hovorí v prospech vysokoškolsky vzdelaných ľudí ...
Zabudol som dodat jednu z tych dolezitych veci - ak vas to nebavi, nema to zmysel.... K tomu treba mat vztah.
a k tým titulom, stretla soms a aj s tým, že firmy odmietali uchádzačov na pohovore so slovam "pre nás ste až moc dobrý" takže niekedy je fakt mať dva a viac tituly nahovno..ale zase nieje to rpavidlo..ale šatistiky ukazujú, aspoňtu v Čr že menej ako polovica Mgr si nájde miesto hodné svojho titulu.. a ešte menej Bc..
podla mna je dobre byt zájradníkom
Podľa mna sa právo oplatí študovať...Ked je dobrý právnik tak sa uplatní, aj v dnešnej dobe plnej právnikov.
preto chcem byť profesorka a aj budem !
A podľa teba je čo lukratívny obor???
@yasmin dobre a z toho usudzuješ, že je to ľahká škola???