Ahojte bavia ma tieto predmety, chcela som ist ma medicínu ale to by bol pre mňa asi ťažký kúsok preto hľadám trochu ľahsiu cestu ale zase nechcem niečo úplne jednoduche náročnosť mi neprekáža. Bavi ma práca s ľuďmi a najlepšie keby to bolo každý deň niec
Niečo iné. Rozmyslala som aj nad farmáciou ale zrejme by som pracovala v lekárni a to mi príde nezaujímavé a stereotypne, to ma veľmi neláka. A ďalej nad biochémiou ale zase si ie som ísta ci by ma bavilo pracovať vo výskume keď chcem prácu s ľuďmi. Naozaj neviem :/
Farmaceunt nemusí robiť len v lekárni, môžeš sa spojiť s nejakou spoločnosťou a lieky priamo vyrábať, poprípade môžeš vyrábať kozmetické produkty atd. Aspektov je veľa. Ale kedže píšeš, že by si chcela robiť s ľudmi, tak asi niečo s tou medicínou. Nemusíš ísť rovno na ňu, máš rôzne pododbory, pôrodníctvo, ošetrovateľstvo, urgent, asistant atd.
tak veď choď študovať biochémiu, neviem čo sa vlastne pýtaš buď prírodovedecká alebo stu...čo sa týka potom zamestnania, biochem je dosť široká takže tam budeš mať potom dosť možností. a aj vo výskume predsa robíš s ľuďmi - s prijebanými kolegami, ktorých budeš chcieť zabiť po jednom dni v labáku
@staphylococcus a ak máš v tom nejaký prehľad, tak vieš o nejakom odbore kde je viac biológie? Akože matika môže byť aj chémia ale biológiu mam rada tiež, vieš mi nejaký poradiť čo by mal dobre uplatnenie a bol viac o biole?
Studujem biochemku a kludne to odporucam Podla mna je to relativne izi, pokial si schopna pracovat do skoly systematicky a pravidelne. Je tam zopar absurdnych skusok (ehm ehm organicka chemia ehm), ale z mojich skusenosti je vacsina predmetov zvladnutelnych v tom zmysle, ze skusajuci ti nedaju skusku, na ktoru sa neda rozumne naucit. Uroven stresu je porovnatelna s tym, ked som studoval jazyky a musel som pisat nejaku hlupost ako anglicku morfologiu alebo tak - to mas na kazdej vyske nieco take. No a rozhodne odporucam Brno!
Ale je to chemicky odbor, nie biologicky. Matika su na MUNI 2 semestre (95% ludi prejde) a fyzika 1 semester (tiez 90%+ pass).
@mccafe Ak chceš pracovať s ľuďmi tak určite choď na medicínu. Ja študujem medicínu a myslím si, že to také hrozné nie je ako sa vraví, akurát je to určite viac o memorovaní ako taká biochémia a proste budeš sa učiť strašne horizontálne vedomosti. V ničom nepôjdeš do takej hĺbky ako biochemici. Chémia a biochemka sa na medicíne v porovnaní s biochémiou preberá dosť oklieštene a ak si vedecky založená tak ťa to môže po čase môže frustrovať, že sa musíš vela vecí naučiť a nič poriadne do hĺbky. Medicína je už trošičku na rozmedzí medzi socialnymi vedami a prírodovedou aj keď stále je postavená na prírodovedných poznatkoch, ale proste to po čase zistíš ak sa to rozhodneš študovať, že to nie je čistá prírodoveda a že to je proste taká všehochuť. Rozhodni sa podľa toho čo ti vyhovuje a nie čo je ľahké a čo ťažké.
@mccafe A ani farmácia nemusí byť nutne len práca v lekárni (aj keď tam podľa mňa robíš veľa s ľuďmi...), ale farmaceut sa môže špecializovať aj na prácu v nemocnici, napr. klinický farmaceut, ktorý pomáha optimalizovať dávkovanie a kombinácie liekov u komplikovaných pacientov. Ďalšou možnosťou je rádiofarmaceut, ktorý pomáha na onkologických pracoviskách pripravovať rádiofarmaká a nuklidové kontrastné látky. Farmácia je podľa mňa tiež veľmi všestranná škola, ktorá ťa dokáže pripraviť do mnohých smerov a rozhodne by som to nevidel len tak, že "predávači liekov". Farmaceuti vedia o lieku ďaleko viac ako doktor, vedia dizajnovať liečivo presne na mieru. Doktori sa na nich často obracajú ako na poradcov. Všetky väčšie klinické pracoviská majú zamestnaných farmaceutov, ktorý radia doktorom ako racionálne liečiť pacientov lebo doktori do tej farmakoterapie tak hlboko nevidia.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Ale je to chemicky odbor, nie biologicky. Matika su na MUNI 2 semestre (95% ludi prejde) a fyzika 1 semester (tiez 90%+ pass).