Konsenzus/zhoda v tom zmysle, že hľadáte väčšinou medzi sebou niečo čo obom vyhovuje, niečo pri čom by sa ten druhý nemusel len prispôsobovať. Príklad: ak jeden má rád vysokohorskú turistiku a druhý cyklistiku tak pôjdete k horám na bicykli.
A prečo preferuješ možnosť A) resp. ?
Čo si myslíš o druhej možnosti, ktorú preferuješ menej, vôbec?
preferujem B,pretoze nechcem aby sa ten človek citil ako porazeny a nahodou ak by to vyslo tak viackrat za sebou,aby mi to vyhadzoval na oci. alebo aby som sa ja tak citila... hladame spolocnu cestu skoro vzdy
"Consensus is about a group of people with disparate views hashing shit out and coming to a plan that every person agrees with, or that the vast majority of people agree with.
Compromise is something different. Compromise generally involves coming up with a plan that will work in the best possible way, in spite of the fact that most people would rather have something else. Everybody makes concessions, and nobody is terribly “happy.” Indeed, happiness isn’t the goal, nor is any sort of general agreement. Instead, everybody is pretty much losing something that they care a whole lot about, but they agree to go with the plan anyway, because it is better than the alternative."
A vždy som si asi myslela, že kompromis=konsenzus Nevadí.
podľa mňa je to v každom prípade individuálne, cyklista a turista je ešte fajn kombinácia, ale predstav si že mňa baví turistika a jeho surfovanie, tak nepôjdeme na štrbské pleso surfovať
v takom prípade by sme sa dohodli raz jedno, raz druhé
v prípade že by sa to dalo skĺbiť, povedzme že jeho by bavilo chodenie po hradoch a mňa fotografovanie, tak by sme išli spolu fotografovať hrady.
@georg21 čo ja viem, mne to príde aj tak rovnaké...lebo aj pri tom tvojom prípade na konsenzus ide v podstate o kompromis, lebo turista by myslím rád išiel pešo, ale musí sa prispôsobiť a vziať si bicykel. a cyklista by možno rád išiel na cestu, ale musí sa prispôsobiť a ísť na hory...takže podľa mňa je každý konsenzus založený na kompromisoch...potrebujem to vysvetliť na nejakom prípade, aký je medzitým rozdiel, lebo tomu nerozumiem
@georg21 zatiaľ sme ešte nenatrafili na žiadnu prekážku, obaja sme jednak veľmi flexibilní a máme približne rovnaké predstavy a názory čo sa týka rôznych vecí
@marleymt napr. pri spôsobe výchovy detí, je dôležité, aby rozhodovali rovnako, aby jeden rodič nehovoril deťom jedno a druhý rodiť druhé ale aby boli jedno. či si ochotná hľadať "súzvuk duší" čo potrebuje čas
@marleymt pekný názor, súhlasím tiež tak uvažujem. teraz ma mrzí, že tí čo hlasujú niektorí k tomu nič už nenapíšu ale asi tí hlasujúci čo sú vo vzťahu sa zhodujú v dôležitých, aspoň dúfam.
asi založím novú anketu: prečo preferuješ konsenzus?
@georg21 - Je to nevysvetliteľný príklad intergalaktickej rovnováhy medzi dvomi medziplanetárnymi nad osobnosťami, stáva sa to len raz za 19 až 20 rokov normálneho časoplynutia na našej zemi v skratke sme si sadli na prvý pohľad a neľutujem.
@georg21 neviem, či je to potrebné...to je ako, keď máš navariť obed pre 6 člennú rodinu a každému chutí to isté, prečo to preferuješ pred prípadom, že by každému chutilo niečo iné?
Neviem ale B mi príde ako totalna blbosť veď aj hento sa skôr prispôsobuje tomu čo má rád cyklistiku ako tomu čo má rad turistiku. Napr. ja rada chodím do kina a frajer nerad chodi ale má rád akčné a ja akcny film nechcem vidieť tak čo budem mať z toho ze budem v kine ale kukat pre mna nudný film?
jednoducho konsenzus ako súzvuk dvoch duší, rovnaké vnímanie... alebo opakujúce sa kompromisy kedy sa stále musíš prispôsobovať. Či si zakladáš vzťah na jednom či na druhom. pozri názor @31 tam je to vyslovené
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
A prečo preferuješ možnosť A) resp. ?
Čo si myslíš o druhej možnosti, ktorú preferuješ menej, vôbec?
to jak, že ja idem vulakat na zápas a holka by kukala po hráčoch..
"Consensus is about a group of people with disparate views hashing shit out and coming to a plan that every person agrees with, or that the vast majority of people agree with.
Compromise is something different. Compromise generally involves coming up with a plan that will work in the best possible way, in spite of the fact that most people would rather have something else. Everybody makes concessions, and nobody is terribly “happy.” Indeed, happiness isn’t the goal, nor is any sort of general agreement. Instead, everybody is pretty much losing something that they care a whole lot about, but they agree to go with the plan anyway, because it is better than the alternative."
A vždy som si asi myslela, že kompromis=konsenzus Nevadí.
však kto tomu neporozumie sa ma snáď spýta.
je to dosť dôležitý rozdiel, konsenzus potrebu viac času... taký súzvuk duší.
nemyslím si.
v takom prípade by sme sa dohodli raz jedno, raz druhé
v prípade že by sa to dalo skĺbiť, povedzme že jeho by bavilo chodenie po hradoch a mňa fotografovanie, tak by sme išli spolu fotografovať hrady.
takže myslím, že je to relatívne, podľa situácie
len chcem vedieť čo viac preferuješ, teda čo je viac dôležité pre teba... či taký súzvuk, alebo opakované kompromisy ti vyhovujú
@gukol skús vysvetliť náš súzvuk
príde mi to také, že v dôležitých veciach sa treba viac menej zhodnúť a v menej dôležitých dohodnúť. a potom je to v pohode
a neviem či by mi nevadilo ak by som sa prispôsoboval vo zásadných veciach a modopieral si veci ktoré mám rád, alebo ich nejak menil
prosto vzťahy asi nie sú pre mňa
asi založím novú anketu: prečo preferuješ konsenzus?
to je iné
"Tetka, a prečo vy tú vašu Araňu voláte Myšička?"
"No viete, to ako z tej pesničky Varila myšička kašičku. Naša Aranka je taká istá - variť nevie, ale tomu dala, tomu dala, tomu dala..."
co pojdem v plavkach na gerlach ci co dpc
čiže sme bližšie ku konsenzusu.... ak sa nahodou na niečom nezhodneme vieme to spojiť tak aby nám to obom vyhovovalo čo najviac.....
jednoducho konsenzus ako súzvuk dvoch duší, rovnaké vnímanie... alebo opakujúce sa kompromisy kedy sa stále musíš prispôsobovať. Či si zakladáš vzťah na jednom či na druhom. pozri názor @31 tam je to vyslovené
skus sem bez guglenia napisat nieco o parametroch zivotnych strategii a ich komromisoch