Mám 12 (1.7 budem mať 13) výška: 160cm čítal som si o posilňovaní a dočítal som sa že by sa pri posilňovaní v skorom veku keď ešte rastiem mohol zastaviť rast s dvojručkou zdvíham 20kg na posilňovaciej veži 30kg potom kliky a posilňujem brušné svaly.
Rast do vysky je dany geneticky, na to aby si to ovplyvnil by si musel dvihat fakt velmi velke vahy (stovky kg), a jedna sa o cviky jak drepy a mrtvy tah a nie nejake bicepsove zdvihy a kliky. Pri tych velkych vahach a tych cvikoch to teoreticky mozne je, mozno aj prakticky, ale neviem ci sa bavime o mega zastaveni rastu aj tak. To nieje take jednoduche ovplyvnit toto.
@samson46 Výška je síce daná geneticky, takže určite ju dosiahneš, ale myslím si, že pomalšie. Totiž energiu a živiny, ktoré by inak tvoje telo používalo na rast smerom hore, musí takto rozdeľovať aj do šírky, na svaly. Takže možno porastieš pomalšie. Ale ešte jedna dôležitá vec- chceš svaly iba naoko, alebo chceš, aby boli aj funkčné? Totiž mnohí chlapci sú ovplyvňovaní, dostávajú zlé rady od kamarátov. Ak chceš byť schopný tie svaly aj normálne používať, cvič s vlastnou váhou, naozaj. Svaly, ktoré si vytrénuješ takýmto cvičením, sú naučené fungovať pri normálnom pohybe. Dvíhaním činiek si ich buduješ iba tak umelo. Mimochodom, skús si o tom niečo zistiť. Naozaj by si sa divil, koľko chlapov z posilky, čo sú strašní frajeri a dvíhajú 50 a viac kilogramové závažia, majú problém urobiť obyčajný zhyb, naozaj. Majú obrovské bicepsi, ale tie sú len naoko. Naozaj ich takmer nevedia používať. (Je pravda, že pri cvičení s vlastnou váhou nebudeš mať také obrovské svaly ako kulturisti, ale ver mi, babám zase až o to nejde. Chcú namakaného chlapa, ale nepotrebujú, aby vyzeral takto- )
@method votriem sa mu do témy, aby som sa ťa spýtala keď 14-ročné dievča drepuje s 80kg (1RM) a na legpresse dá 120kg, nemôže to nijak negatívne ovplyvniť jej vývoj?
@veronikacs ale to je moj nazor, ja neviem kde je pre koho ta hranica a nikto to vlastne ani nikdy vediet nebude, ze ked bude takto cvicit, ci by nevyrastla o nejaky ten cm naviac... chapes, to su take veci, ze ... neviem nehladal som na tu temu ziadne studie a neviem ci su
legpress by vadit isto nemal a tie drepy tak...ja neviem, ja si teraz tak na rychlo ani neviem predstavit 14 rocne dievca ze jak asi vyzera, neviem jaku ma stavbu no...kolko ma kg, je rozdiel ked ma 40kg a ked ma 55kg a tak no, neda sa len tak povedat z brucha @9
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
)