ahoj. som vizionar ktory zastupuje mladu generaciu a chcem vam polozit otazky ktore sa drzia a koluju v skolskych analoch uz dlhu dobu. za prve, bol zakon ktory povoluje vlastnit vodicak od 17 rokov schvaleny? po druhe, ked si vodicak spravim v 17 a poto
Vek na získanie vodičského oprávnenia skupiny B sa znižuje na 17 rokov. Takíto držitelia vodičského oprávnenia skupiny B však budú môcť do dovŕšenia dospelosti – najmenej však tri mesiace – viesť vozidlo skupiny B len v prítomnosti spolujazdca, ktorý má oprávnenie skupiny B najmenej 10 rokov. Spolujazdec bude musieť mať pri sebe vodičský preukaz, nebude môcť byť pod vplyvom alkoholu či iných návykových látok. Jeho úlohou bude na mladého vodiča pôsobiť výchovne a preventívne. Vedenia vozidla bez kvalifikovaného spolujazdca sa bude pokladať za závažné porušenie pravidiel cestnej premávky.
3 mesiace? no mne sa zdá, že je to dlhšie, mám v rodine jedného pozajtra už 18-ročného, ktorý má vodičák od decembra tuším a teda stále s ním chodí otec, 3 mesiace sa mi zdá byť veľmi málo
začať robiť ho môžeš už v 16, avšak, musíš mať už sedemnásť keď pôjdeš na skúšky, jazdiť budeš s vodičom s 10r praxou do dovŕšenia 18r, výnimka 3 mesiace platí napríklad vtedy, ak by si vodičák spravil mesiac pred dovŕšením osemnásteho roku, a teda, dva mesiace po narodeninách ešte musíš jazdiť s dozorom. AMEN
@dusancerveny Tak ti poviem: Ja som robila vodičák ako 17 ročná, áno musíš jazdiť s osobou, ktorá nemá vážne priestupky a vodičský preukaz minimálne 10 rokov a to do dovršenia 18 rokov, minimálne však 3 mesiac ( Ja som mala skúšky 30.12. - a 1.2. som mala 18 rokov - teda ja som musela v podstate len dva mesiac jazdiť s niekym) Normálne musíš mať pri sebe taký papier, kde je zapísaná tá osoba, ktorá s tebou môže jazdiť ( sú 3)... ešte nejaké otázky?
ja som sa koli bratrancovi pytal na dopravnej, zeleny mi povedal ze ked si spravi v 17, este 3 mesiace po 18 musi jazdit s niekym, cize realne 15 mesiacov, ak si spravis hned.. To sa ti (vzhladom k tomu, ze mozes jazdit len s niekym, kto ma papiere uz dlho, a ma ich aj pri sebe, a nieje opity viac) oplati fakt pockat do 18cky..
Dobry den chcel bi som sa spitat mam uz vodicak na 17tku robil som ho ket som mal 16rokou uz vodicak mam 7 mesiace a kamarat mi hovoril ze nemusim mat pri sebe 10rocneho vodica ze tri mesiace somnol mal iba sediet ale ja tomu neverim kto mi poradi ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Zdroj: » hliadky.sk/vodicsky-preuka...
aj ja som si najprv myslela, ze len 3 mesiace mi staci jazdit s niekym, ale potom ma vyviedli z omylu
Vodíčak môžeš mať od 17, ale do osemnástky musíš chodiť len s jedným z troch ľudí, ktorí majú vodičák, majú ho v tom momente pri sebe a sú triezvi.
Autoškolu robíš normálne ako každý normálny človek.
» portal.gov.sk/portal/sk/Defau...
+8/2009 o cestnej premavke
Chcel by som sa spitat, ze ci si mozem urobit vodicak na 125-ku uz v 15-tich, bo 16 budem mat v januari a to asi nie je najvhodnejsi cas na vodicak !?
P.S.: da sa urobit vodicak aj v zime ( na motorku) ?