Predstavte si dvoch ľudí, ktorí sa vezmú. Jeden partner má zamestnanie, kde má priemerný plat a druhý začne podnikať. V podnikaní sa mu tak darí, že v priebehu 15 rokov veľmi zbohatne. Vlastní pozemky, budovy, prepravné spoločnosti, drahé autá, umelecké d
ale nie vzdy ten druhy partner nic nespravi, ja keby som s partnerom a on rozbieha biznis tak mu prispejem co mozem, potom si myslim ze mam na tom legitimny podiel
jednoduchá odpoveď BSM (bezpodielové spoluvlastníctvo manželov), veľa manželských párov uzatvára dohodu o zúžení/zrušení BSM v prípadoch keď jeden z nich podniká, alebo obaja.
Je to fér. Hocikedy počas manželstva si predsa môžu dať vysporiadať majetok, okrem toho úspech jedného je často podmienený tým, že druhý sa stará o domácnosť, reprezentuje, alebo podobné hovadinky.
Na opacnej strane, kolko krat sa stane to, ze ten druhy nema na tom zisku ziaden podiel? Podpora, zazemie, casto uctovnictvo, vybavovacky atd... Nikdy to nieje tak, ze 100% odmakal jeden a druhy vlastne bol cele manzelstvo nahovno.
@whisper skrachoval? myslím si, že človek, ktorý by dosiahol také bohatstvo, by svoj majetok ochránil účinnejšie, ako prostredníctvom BSM vlastne... BSM nie je ochrana majetku pred krachom.. to je akurat tak ochrana partnera pred krachom.. a to nie je dobra cesta k zabezpeceniu majetku... su ovela lepsie alternativy rucenia..
@boloabude otazku som polozil jednoznacne... a ked pridu o vsetko? tak sa nemaju o co po rozvode delit, nie? a ked uz si tie ulohy teda rozdelil na muza, ktory zaraba a zena, ktora sa stara o domacnost, tak ta zena by sa starala o to decko, aj keby bol ten muz chudobny a mukloval od rana do vecera..
@willbebetter wow! mam o par rokov viac nez ty... ale toto nas v skole neucili zeby sa skolstvo predsa len zobudilo? ... len skoda, ze to este neprislo na vysoke skoly..
Dalo by sa to ale vidieť aj tak, že druhý partner podporil prvého, psychicky, finančne (na začiatku treba predsa do toho vraziť peniaze a ešte nejakú dobu čakať na návratnosť, často žiť v neistote, prekonávať prvé problémy, mať pri tom všetkom ešte finančnú rezervu, žiť z jedného platu) a organizačne (staranie sa o deti a domácnosť, kedže niektoré podnikania na začiatku zhltnú strašne veľa času a tí ľudia robia viac, ako 40 hodín týždenne a často aj po víkendoch) a ako sa to vyčísli pri rozvode? Teda, ty si napísal, že ten druhý by sa nikdy nesnažil, ale ja si vlastne ani neviem predstaviť, ako by bolo možné, aby si žil sám za seba a ničím neprispel. Nehovorím, že to považujem za úplne fér, ale ani to nepovažujem za úplne nefér.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
ale nie vzdy ten druhy partner nic nespravi, ja keby som s partnerom a on rozbieha biznis tak mu prispejem co mozem, potom si myslim ze mam na tom legitimny podiel
Alebo - Ze jeden moze kludne podnikat (muz) a zena sa mu zatial stara o psychicku pohodu ze sa stara o ich dieta a plus o domacnost.
A posledna vec ze ludia co sa navzajom beru maju vediet do coho idu.
@boloabude otazku som polozil jednoznacne... a ked pridu o vsetko? tak sa nemaju o co po rozvode delit, nie? a ked uz si tie ulohy teda rozdelil na muza, ktory zaraba a zena, ktora sa stara o domacnost, tak ta zena by sa starala o to decko, aj keby bol ten muz chudobny a mukloval od rana do vecera..
a tym padom je to viac majetkova loteria ako citova loteria
ale priamo na otazku ti odpovedal @cabicabi a odpovedal spravne.
Muž robí celý život a patrí mu všetok majetok, žena robí v domácnosti a stará sa o deti, rozvedú sa, všetko by malo ostať mužovi, je to fér?