lepšie je podľa mňa denné. Máš viac prednášok, neplatíš za školu, viac sa naučíš. Pri externom nechodíš toľko do školy, teda sa toho aj menej naučíš a platíš si za školu. Akurát, že pri externom môžeš pracovat, ale to sa dá občas aj pri dennom. A v živote sa ešte napracuješ dosť
áno, denné je lepšie v tom, že si na prednáškach, teda ak na ne zodpovedne chodíš, čo ťa po čase aj tak prejde, lebo veď..."poznámky sa vždy nejako zoženú". a tým celé výhody denného štúdia končia.
za exterko si síce platíš a nechodíš na prednášky, ale tým že pracuješ /nemyslím tým samozrejme bar alebo rozdávanie letákov/ - získaš skúsenosti, ktoré sú mnohokrát cennejšie ako samotná škola. teda respektíve diplom.
je už len na tebe, čo si zvolíš, ale u mňa asi vyhráva to externé. každopádne, keď ma vezmú aj na D aj na E, budem uvažovať. uvidím, ešte ma aj tak nikam nevzali
tiez sa priklanam k dennemu, na externom na teba dost seru a niekdy dokonca ani na mail neodpisu. Skratka statne skoly nie su na tom tak ako by mali co sa tyka denneho a nie to este externeho studia.
máš pravdu, že ked pracuješ, získaš skúsenosti. Ale podľa mňa je dobre ešte užiť si študenský život. Ja študujem externe, pracujem na polovičný úväzok, ale napríklad, ked mám skúšky, je to dosť ťažké. Ked si na prednáškach, aspoň niečo sa naučíš. Neviem, ako to bude u teba, ale mne sa nechce učiť priebežne a potom v skúškovom období je to dosť problém, hlavne ked mám 10 skúšok za mesiac
nie, musela som si dať dve. to externé je skôr poistka. aj keď je podľa mňa lepšie, nehovorím, že si ho vyberiem, o tom sa budem rozhodovať podľa aktuálnej situácie v lete...
a ides na UK? ja uz som popodavala tolko prihlasok, ze cvakat dalsich 2400,- sk + poplatky hm....strasne kolko stoja cloveka prijimacky a pritom ani nema istotu, ze sa dostane
denne, mas volno,flexibilny cas,mozes sa venovat zalubam,priatelom,akciam a spoznavat v com si dobry,mozes aj nejaku pracu riesit ale proste pracovat bude clovek dalsich 50 rokov tak preco si neuzit studentsky zivot?
A este jedna velka vyhoda,ak pojdes do ineho mesta studovat,naucis sa pomalicky samostatnosti,naucis sa sam hospodarit s peniazmi.
Ak si na externom - cez tyzden robis a cez vikend si v skole, kedy si oddychnes? a uzijes vysokoskolsky zivot?
A ak budes stale doma,urcite ti to pojde poraidne na nervy....
Vsetko zavisi aj od strednej skoly,ak mas gympel,urcite pod na denne...ak nejaku OA tak tiez denne,ale ak tuzis viac pracovat ako sa este zabavat tak nejaku sekretarku mozes,ale proste VS je jedna uzasna skusenost...a mysli aj na kontakty,ktore sa ti v zivote zrcite zidu..takze moj nazor je denne studium.
jednoznačne je to denné. ale záleží to od odboru. ak máš ľahký odbor pedagogiku filozofiu alebo niečo na euba, tak sa stíha aj práca. ale ak si na nejakej technickej, ver mi že to stíhať prácu aj tak nebudeš..
jaj som si teraz prečítal že ideš na uk. ale myslím že nie je to až tak ťažký odbor, takže aj pri dennom možno by si stíhal prácu, kopec známych čo su na uk či eu stíhaju prácu pri dennom, samozrejme nie na plny uvazok..
M1lan - neviem kde si zobral, ze filozofia je lahky odbor, popri ktorom sa da stihat aj praca...ja ju studujem, tak viem co hovorim. Ked chce byt clovek dobry filozof, musi na sebe tvrdo pracovat (aj ked ja to nejak tento semester flakam ) Ale aj tak, je tam kopa textov, na kazdy den treba nieco citat a analyticky spracovat, dalej latincina, filozoficka anglictina, v druhaku grectina, nie je to lahke...
Inac ja sa priklanam k dennemu studiu, kvoli tomu co bolo spominane vyssie - studentsky zivot, a ked chces, tak mas moznost absolvovat viac prednasok, ktore ked su dobri prednasajuci sa len s poznamkami, ktore si zozenies nedaju porovnavat - dalsi dovod preco mam depku z mojej lenivosti
ja odporúčam tiež denné....už to tu mnoho ľudí spomenulo- tie výhody..pri externom, podľa môjho názoru je len jedna,že nemusíš chodiť toľko do školy....ale tá úroveň vzdelania???
Ja mám externé, na UKF v Nitre. Chodím aj na umeleckú školu, som zamestnaný, som člen 2 folklórnych súborov a ešte popri tom som aj redaktor a moderátor pre jedno slovenské rádio. Viem si nájsť aj čas pre seba, treba si všetko plánovať
majuska007 to co si zadrela , ze uroven vzdelania??? ja som externistka a porobila som skusky ako moje kamosky na dennom studiu..podotykam, ze ta ista fakulta...to nema nic s urovnou vzdelania ale s tym aky je clovek samostatny a vie poctivo pracovat a nie sa naucit len to, co mu podaju rovno pod nos...
ako niekto uz tu pisal, tak aj ja studujem, pracujem na skrateny uvazok a na zabavu mam kopu casu, dokonca chodim aj utorky/stredy/stvrtky na studentske diskoteky s ostatnymi kamosmi z denneho...
da sa to, je to vynikajuce, len si to treba vediet zariadit...
a este raz upozornujem na tu uroven vzdelania- BLOST-externisti nie su o nic horsi, resp.menej vzdelani...su len samostatnejsi a stihaju viac veci naraz...
ja som zasa za denne... teraz som na externom, teda bola som keby som neflakla zimny semester... dobrovolne som si to na tento rok ukoncila, ale prihlasky mam do dalsieho roka aj ked som si mohla dat denne dala som externe. na denne proste nechcem, obcas aj je aj mne luto ze booze podme sa blaznit, ziadne starosti, len si uzivat... ale aj tak idem na externe, mne to vyhovuje viac. robim normalne, nie na pol. uvazok ale ked clovek chce tak si najde cas aj na radosti... to zavisi od toho konkretneho mam byvalych spoluziakov aj co su na intakoch (ti si chvalia vysokoskolsky zivot) a mam aj spoluziakov ktori pracuju a su bud externisti alebo nestuduju vobec (ti si zas chvalia samostatnost a pracovny zivot)... takze to je len na tebe
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
áno, denné je lepšie v tom, že si na prednáškach, teda ak na ne zodpovedne chodíš, čo ťa po čase aj tak prejde, lebo veď..."poznámky sa vždy nejako zoženú". a tým celé výhody denného štúdia končia.
za exterko si síce platíš a nechodíš na prednášky, ale tým že pracuješ /nemyslím tým samozrejme bar alebo rozdávanie letákov/ - získaš skúsenosti, ktoré sú mnohokrát cennejšie ako samotná škola. teda respektíve diplom.
je už len na tebe, čo si zvolíš, ale u mňa asi vyhráva to externé. každopádne, keď ma vezmú aj na D aj na E, budem uvažovať. uvidím, ešte ma aj tak nikam nevzali
A este jedna velka vyhoda,ak pojdes do ineho mesta studovat,naucis sa pomalicky samostatnosti,naucis sa sam hospodarit s peniazmi.
Ak si na externom - cez tyzden robis a cez vikend si v skole, kedy si oddychnes? a uzijes vysokoskolsky zivot?
A ak budes stale doma,urcite ti to pojde poraidne na nervy....
Vsetko zavisi aj od strednej skoly,ak mas gympel,urcite pod na denne...ak nejaku OA tak tiez denne,ale ak tuzis viac pracovat ako sa este zabavat tak nejaku sekretarku mozes,ale proste VS je jedna uzasna skusenost...a mysli aj na kontakty,ktore sa ti v zivote zrcite zidu..takze moj nazor je denne studium.
dala som si preto ešte trnavu, ale aj tak sú to najdrahšie prihlášky a tiež ma vytočilo, koľko som za to musela cvakať...
Inac ja sa priklanam k dennemu studiu, kvoli tomu co bolo spominane vyssie - studentsky zivot, a ked chces, tak mas moznost absolvovat viac prednasok, ktore ked su dobri prednasajuci sa len s poznamkami, ktore si zozenies nedaju porovnavat - dalsi dovod preco mam depku z mojej lenivosti
ako niekto uz tu pisal, tak aj ja studujem, pracujem na skrateny uvazok a na zabavu mam kopu casu, dokonca chodim aj utorky/stredy/stvrtky na studentske diskoteky s ostatnymi kamosmi z denneho...
da sa to, je to vynikajuce, len si to treba vediet zariadit...
a este raz upozornujem na tu uroven vzdelania- BLOST-externisti nie su o nic horsi, resp.menej vzdelani...su len samostatnejsi a stihaju viac veci naraz...