čauko ľudia, odporučili by ste mi prosím nejaké fakt dobré fantasy? nič na štýl tých dievčenských "akože" fantasy, ale niečo, čo naozaj stojí za to si prečítať
Paoliniho sŕia Eragon je moja srdcovka
potom mňa bavila jedna slovenská teta, Alexandra Pavelková a jej príbehy o Vimke, to ma dosť dosť bavilo » www.martinus.sk/?uItem=32385...
a inak potom veci ako
Jonathan Strange & pán Norrell od Clarkovej
alebo Endymion bola zaujímavá vecička, kde ma dosť sralo, že ot nebola séria
strašne milé, trochu detskejšie je 5dielan séria, z ktorej ale len tri sú v slovyne ... Elyonova krajina fakt veľmi milá vec
také veci ako Tolkien, Rowlingová, Stoker, Lovecraft alebo Pratchett ani nepíšem, to asi máš zmáknuté
potom mne sa páčila trilógia Výnimočná, Ohnivá a Iskrivá od Katherine Cashore, trochu dievčenskejšie, ale stále celkom slušné fantasy s úplne novým svetom a tvormi, čo ma na tom dosť bavilo
potom naši susedia Poliaci majú kvalitnú tetu, Dorotu Terakowsku, od nej ma bavila hlavne Dcéra čarodejníc pekný príbeh o dospievaní dievčaťa, nie je to podané pateticky, čiže fakt fajn
Potom zaujímavá fantasy trilógia, kde sa mieša veľa známych faktov o upíroch a ŕskych bohoch je Morriganin kríž, to je jedna z mojich obľúbených, síce je tam dosť aj vzťahov, akože láskových, čiže ak si po rozchode alebo neznášaš lásku, tak nedoporučujem....ale nie je to moc patetické, len miestami, inak sa tam dosť bojuje a zabíja
potom z iného súdka je trilógia Esetin gén, ktorá sa dá zaradiť skôr do ezoterického fantasy ale furt pre mňa zostáva na dosť vysokom mieste, fakt ju mám rada
(lebo milujem teórie, ktoré sú podložené ničím a francúzsky folklór)...toto je skôr historické ako fantastické, ale keďže sa tam dejú aj nadprirodzené veci, mám to medzi fantasy
oh a jasne, jedna z obľúbených kníh, ktorá síce nie je úúúúplne fantasy ale zase skôr historická, ale proste je skvelá, to je tuším 4 knihy to má... prvá sa volá Boudica, čo ak vygoogliš zistíš kto bol a celkom sa oplatí prečítať na doplenie obrázku, lebo je na ňu dosť odkazované vo fantasy literatúre, ktorá má základ v našom svete, lebo bola dosť jeba
hm a možno ešte séria Podzemie, to je také úplne iné fantasy, ale stále veľmi dobré, myslím že je dosť ojedinelé, čo sa mi na ňom páčilo len má dosť veľa častí, čiže ak ťa to chytí tak budeš nadávať, že furt nové a nové, už ich je tuším 6
(poslednú som ešte nestihla prečítať preto ti neviem povedať či ich bude viac alebo už je koniec)
a čo tak Lemony Snicket? nie žeby to bolo fantasy ale je to strašne dobré, celá Séria nešťastných príbehov majú v sebe niečo Burtonovské
no a nakoniec už len Narnia, to musím povedať lebo všetkých 7 kroník, no proste krása moja naj vec asi
ok, to asi stačí, trochu som sa nechala uniesť, prepáč ak by si ešte chcela, môžem ešte pokračovať
oh a ak máš rada legendy o Artušovi odporúčam Mists of Avalon (robila som o tom bakalárku, tá kniha nie je na slovensku dostať ale ja ju mám, tak ak chceš a si z BA môžeme sa dohodnúť že ti ju žičnem, ale je v angline a je to buchla ale je skvelá)
@purenarcissism Brenarda Cornwella si citala? Lebo ten napisal mytus o Artusovi naozaj skvelo, a podal ho skor z realisticko-historickeho hladiska ako z fantastiky. Odporucam ak ta zaujimaju taketo veci
A k teme mi este napadlo:
Cesky Zamboch je skvely, ak nemas chut na prilis narocne citanie a mas chut na viac na take drsnejsie low fantasy.
A Neil Gaiman stoji za to- Stardust, American Gods a aj Anansi's Boys boli fakt suprove.
@fragile Eragon? v čom ti príde príšerná tá kniha? alebo hodnotíš podľa totálne spackaného filmu?
inak heeeej ako som mohla zabudnúť na Divergenciu? len tá má problém, že je naozaj dievčenskejšia a je to postavené na tej láske, ale inak čo sa týka nápadu je to fakt dobré ale skôr to je taká postapokaliptická alebo futuristická vec, skôr sci-fi
@hotaru a nenechaj sa odradiť, čo som si ja k tomu čítala recenzie alebo opisy na martinuse či inom takomto kníhkupectve, sú dosť hrozné a podľa nich by som si to nekúpila..ale treba ísť do kníhkupectva, normálne otvoriť na prvej strane a dať tomu šancu
okrem tych v komentoch nadomnou by som este spomenul:
Steven Eriksson - Malazska kniha padlych
Joe Abercrombie - Prvy zakon, Najlepsie chuti za studena, Hrdinovia
Weis & Hickman - Dragonlance, Brana smrti
Robin Hobb - Farseer, Snedy muz
Jonathan Stroud - Bartimaeova trilogia
Robert Jordan - Wheel of time (posledne tri knihy zo serie dokoncil kvoli smrti autora Sanderson)
Garth Nix- Stare kralovstvo
@purenarcissism Proste vidno, ze to pisal chlapec, co bol velmi mlady Je to velmi schematicke, casto nelogicke, totalne predvidatelne, charaktery su ploche a styl je dost zly (samozrejme, to je len moj nazor).
Napr. jeden z tych jeho uvodov:
"The songs of the dead are the lamentations of the living.
For gray-eyed Destiny now weaves apace, the first resounding note of war echoes across the land.
Movement flickered through it, like the swish of a bird across a clouded moon."
Co to ma sakra byt, vobec to nedava zmysel?
A okrem toho nechapem, co bolo take zle na tom Galbatorixovom rezime - raz za cas teda vyberali dane a ked sa niekto vzburil, tak vypalili dedinu. Stalo za to, rozputat brutalnu vojnu na celom kontinente a sposobit zanik tolkych zivotov len preto, ze hlavnemu hrdinovi nebol sympaticky?
@fragile na tomto sa moc nezhodneme, keďže pre mňa je to jedna z naj fantasy sérií o drakoch od čias Tolkiena, čo je samozrejme čisto subjektívny názor
@ibaryba Jednoznačne, Pieseň Ľadu a Ohňa - Hra o tróny, čudujem sa že to tu neodznelo, i keď som tie komentáre len prebehol očami. Nič lepšie som v živote nečítal, a istotne ani neprečítam.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Sanderson: Mistborn
Abercrombie: The First Law Trilogy
GRRM: Song of Ice and Fire samozrejme
Butcher: Dresden Files
A Sapkowskeho Zaklinac, na zimu vyjde novy roman z tohoto sveta
Snad ti to pomoze.
H. P. Lovecraft
J. R. R. Tolkien
Robert Erwin Howard
a zo slovenských Juraj Červenák
potom mňa bavila jedna slovenská teta, Alexandra Pavelková a jej príbehy o Vimke, to ma dosť dosť bavilo
» www.martinus.sk/?uItem=32385...
a inak potom veci ako
Jonathan Strange & pán Norrell od Clarkovej
alebo Endymion bola zaujímavá vecička, kde ma dosť sralo, že ot nebola séria
strašne milé, trochu detskejšie je 5dielan séria, z ktorej ale len tri sú v slovyne ... Elyonova krajina fakt veľmi milá vec
také veci ako Tolkien, Rowlingová, Stoker, Lovecraft alebo Pratchett ani nepíšem, to asi máš zmáknuté
potom mne sa páčila trilógia Výnimočná, Ohnivá a Iskrivá od Katherine Cashore, trochu dievčenskejšie, ale stále celkom slušné fantasy s úplne novým svetom a tvormi, čo ma na tom dosť bavilo
potom naši susedia Poliaci majú kvalitnú tetu, Dorotu Terakowsku, od nej ma bavila hlavne Dcéra čarodejníc pekný príbeh o dospievaní dievčaťa, nie je to podané pateticky, čiže fakt fajn
Potom zaujímavá fantasy trilógia, kde sa mieša veľa známych faktov o upíroch a ŕskych bohoch je Morriganin kríž, to je jedna z mojich obľúbených, síce je tam dosť aj vzťahov, akože láskových, čiže ak si po rozchode alebo neznášaš lásku, tak nedoporučujem....ale nie je to moc patetické, len miestami, inak sa tam dosť bojuje a zabíja
potom z iného súdka je trilógia Esetin gén, ktorá sa dá zaradiť skôr do ezoterického fantasy ale furt pre mňa zostáva na dosť vysokom mieste, fakt ju mám rada
(lebo milujem teórie, ktoré sú podložené ničím a francúzsky folklór)...toto je skôr historické ako fantastické, ale keďže sa tam dejú aj nadprirodzené veci, mám to medzi fantasy
oh a jasne, jedna z obľúbených kníh, ktorá síce nie je úúúúplne fantasy ale zase skôr historická, ale proste je skvelá, to je tuším 4 knihy to má... prvá sa volá Boudica, čo ak vygoogliš zistíš kto bol a celkom sa oplatí prečítať na doplenie obrázku, lebo je na ňu dosť odkazované vo fantasy literatúre, ktorá má základ v našom svete, lebo bola dosť jeba
hm a možno ešte séria Podzemie, to je také úplne iné fantasy, ale stále veľmi dobré, myslím že je dosť ojedinelé, čo sa mi na ňom páčilo len má dosť veľa častí, čiže ak ťa to chytí tak budeš nadávať, že furt nové a nové, už ich je tuším 6
(poslednú som ešte nestihla prečítať preto ti neviem povedať či ich bude viac alebo už je koniec)
a čo tak Lemony Snicket? nie žeby to bolo fantasy ale je to strašne dobré, celá Séria nešťastných príbehov majú v sebe niečo Burtonovské
no a nakoniec už len Narnia, to musím povedať lebo všetkých 7 kroník, no proste krása moja naj vec asi
ok, to asi stačí, trochu som sa nechala uniesť, prepáč ak by si ešte chcela, môžem ešte pokračovať
A k teme mi este napadlo:
Cesky Zamboch je skvely, ak nemas chut na prilis narocne citanie a mas chut na viac na take drsnejsie low fantasy.
A Neil Gaiman stoji za to- Stardust, American Gods a aj Anansi's Boys boli fakt suprove.
A potom, že vraj je dobrá Divergencia a Eragon
@purenarcissism Podzemie končí šiestou knihou
Vetujem Eragona, to je priserna literatura, do ostatnych kecat nebudem
@sprait hej? tak super
@fragile Eragon? v čom ti príde príšerná tá kniha? alebo hodnotíš podľa totálne spackaného filmu?
inak heeeej ako som mohla zabudnúť na Divergenciu? len tá má problém, že je naozaj dievčenskejšia a je to postavené na tej láske, ale inak čo sa týka nápadu je to fakt dobré ale skôr to je taká postapokaliptická alebo futuristická vec, skôr sci-fi
Steven Eriksson - Malazska kniha padlych
Joe Abercrombie - Prvy zakon, Najlepsie chuti za studena, Hrdinovia
Weis & Hickman - Dragonlance, Brana smrti
Robin Hobb - Farseer, Snedy muz
Jonathan Stroud - Bartimaeova trilogia
Robert Jordan - Wheel of time (posledne tri knihy zo serie dokoncil kvoli smrti autora Sanderson)
Garth Nix- Stare kralovstvo
Napr. jeden z tych jeho uvodov:
"The songs of the dead are the lamentations of the living.
For gray-eyed Destiny now weaves apace, the first resounding note of war echoes across the land.
Movement flickered through it, like the swish of a bird across a clouded moon."
Co to ma sakra byt, vobec to nedava zmysel?
A okrem toho nechapem, co bolo take zle na tom Galbatorixovom rezime - raz za cas teda vyberali dane a ked sa niekto vzburil, tak vypalili dedinu. Stalo za to, rozputat brutalnu vojnu na celom kontinente a sposobit zanik tolkych zivotov len preto, ze hlavnemu hrdinovi nebol sympaticky?
» www.martinus.sk/?uItem=167553...