Rad by som sa opytal co by sa oplatilo studovat aby som mal perspektivu sa po skole zamestnat. Momentalne som v 2. na gymnaziu a uz je najvyssi cas sa zamyslat nad tym co dalej po strednej. Mozete mi sem napisat ktore konkretne fakulty maju podla vas dobr
Manažment je asi jedna z najhorších
Podľa mňa teraz frčí dosť informatika...
To je podľa mňa jediná vysoká, alebo aspoň jedna z mála, s ktorou máš uplatnenie, je ale len otázka času, kedy bude aj tento trh presýtený a potom aj druhá, či na takú školu aj máš....
na slovensku uplatnenie nenajdes z tycho teoretickych skol myslim ...skus si najst dajaku s praxou inak budes k nicomu veci naspamat sa vedia ucit vsetci prax ma malo kto z absolventov pokial ju mat budes si na polovicnej ceste k dobremu zivotu
jo a este....nespoliehaj sa na skolu ale na svoje schopnosti a to co chces v zivote robit (ak to vobec sam vies) a skola ti tak ppomoze vybudovaat zaklady k tomu aby si mohol zacat tvrdo makat na svojom sne sounds easy hm?
ja mám pociť, že chceš byť uplatený a nie uplatnený
hlavne žiadny špecifický odbor, lebo tam sa uplatnia len ľudia, ktorí sú v tom šikovní, baví ich to, majú talent a nešli to študovať preto, lebo nevedeli, čo so sebou
takže niečo také, ako farmáciu (och, ako ja ten odbor nemám rád teraz ), ale budeš trpieť všade, keď sa tam rozhodneš ísť len preto, aby si niečo vyštudoval... a keď to budeš robiť kvôli peniazom
asi by som ti odporučil nejaké neverejné zameranie, aby som sa potom prípadne nemusel dívať na tvoj zdutý ksicht niekde za prepážkou... alebo keď verejné, tak McDonalds, tam nechodím
V prvom rade potrebuješ tvrdohlavosť, priebojnosť, musíš vedieť dobre klamať, pchať sa do zadkov, musíš byť čo najväčší lúzer a mať čo najviac známostí. Potom ti stačí mať už len peniaze a nabaliť si nejakú majetnejšiu dámu a máš o život postarané.
Školu nepotrebuješ!
@spisovatel musis byt najvacsi luzer, pchat sa do zadkov a mat co najviac znamosti ? nevsimla som si ted aze niektori z luzrov by boli uspesni. predstav si ze praca sa da zohnat aj inym sposobom a budes prekvapeny ale staci ti k tomu sikovnost a snaha nieco robit.
@kittyboo - ,,sikovnost a snaha nieco robit,,? A myslíš si, že tých vyše 400 000 nezamestnaných na Slovensku sú úplne neschopné trosky? Takže podľa teba sú tí ľudia nešikovní a leniví?
OMG tak si každý bude zarábať svojím telom. To len bude na Slovenku recesia
ako hovorí @blackrisq nevyberaj si nič špecifické. napr ja mám mega špecifický odbor, z ktorého ľudia buď odchádzajú alebo ho len tak vyštudujú, majú titul a robia pičiny, ktoré mohli robiť aj bez toho, aby stratili 5 rokov na škole (moje šťastie je, že praxujem a stážujem kade sa dá, lebo ma to baví)
ono, znie to ako klišé, ale ak sa ti podarí nájsť niečo, čo ťa bude baviť aspoň na to, aby ťa to úplne neubíjalo, tak máš vyhrané z polovice.
hlavne neštuduj na Slovensku! jedine ak medinu, veterinu alebo na STU, inak si stratený slovenské školstvo je jedna veľká katastrofa. Karlova (Praha) alebo Masarykova (Brno) univerzita a ideš. prípadne nejaká iná uni, ktorú si schopný nájsť v zoznamoch naj univerzít na svete (slovenskú tam nenájdeš ani jednu). zameranie je už na tebe, zbytočne nešpekuluj a študuj hlavne to, čo ťa baví...
@maycon002 - ako ti muž napísali ľudia predo mnou. Informatici, technické zamerania teraz idú. Umelecké smery alebo sociálna práca je poslaním. V medine zarobíš ale zodpovedá to zodpovednosti.
Na ťažké školy možno nebudeš mať, ale ak nie tak vyštuduj aj nejakú ľahšiu. Vždy zoberú do pokladne skôr vysokoškoláka ako stredoškoláka.
A je dosť možné, že tie odbory, ktoré sú preferované v dnešnej dobe už o pár rokov stratia na kredite...
Neštuduj to, čo ťa baví...predstav si, že ťa bude baviť niečo v čom nikdy nenájdeš uplatnenie. Ak ťa naozaj niečo baví tak si môžeš spraviť aj kurz alebo ísť na školu neskôr popri práci ale najskôr musíš z niečoho vyžiť!
@spisovatel nie poslanie, je to profesia. to, že sa to nazýva poslaním, je úplne ten najzamlžujúcejší spôsob, ako naznačiť, že si svoje nízke platy zaslúžia, pretože to nerobia pre prachy, ale pre dobro spoločnosti.
žiadna práca by nemala byť robená pre prachy, ale každá práca by mala byť adekvátne ohodnotená. pohybujem sa v oblasti sociálnej práce a to ohodnotenie (rovnako ako učiteľský plat) je maximálne mizerné v porovnaní s tým, čo tí ľudia reálne robia.
@spisovatel okej ktoré "poslanie" máš ty?
inak napr. ja študujem niečo, čo by si v živote nenazval, že to má uplatnenie. a stále som si tak nejak istá, že keď sa ma niekto tak o 3 roky spýta, či som spokojná s prácou, tak budem úplne najšťastnejšia uplatnená vo svojom odbore :3
Ja som vyštudoval tak trošku umeleckú činnosť a neľutujem to. Neľutujem aj napriek tomu, že som skoro 2 roky na tom úrade. Robím v oblasti, ktorá ma baví a dovolím si tvrdiť, že som v nej dobrý.
@spisovatel kto tu hovori o zarabani si telom ? co zas prekrucas ?o. O ja len hovorim ze vacsina tych ludi si mysli ze skonci skolu a hura vsetci sa o mna idu bit, pri tom ide aj o ine veci, ako certifikaty z jazyka napr. alebo ine doplnujuce kurzy, staze, brigady, mnozstvo casu venovaneho samostudiu.
@spisovatel no ak sa bavíme len o Slovensku, tak možno aj áno. ale napríklad, ja som sa pred 5 rokmi rozhodla radšej si ani nepodávať prihlášku na geografiu a kartografiu, že to nemá uplatnenie a dnes to tak akurát ľutujem, google maps či GPS prešli prudkým rozvojom za ten čas plus, o mojom odbore sa hovorilo ako o odbore budúcnosti, ale na Slovensku tak možno ešte o ďalších 20 rokov. naopak, keď pred tými 5 rokmi brat začínal študovať psychológiu sa hovorilo, ako je psychológov málo a dnes má problém si nájsť robotu, nikde ich nechcú takže, netrep pi.čoviny.
inak som sa dobre zasmiala, že environmentalistika... tá na SK nemá absolútne žiadne uplatnenie, ja to študujem, ako som spomínala v @39 , možno o 20 rokov
@spisovatel sedíš si na kábli? ty si napísal, že keď nejaký odbor nemá uplatnenie, tak nemá a ja ti vravím, že to, že dnes má, neznamená, že bude mať aj o pár rokov a naopak to, že niekde je momentálne plno neznamená, že sa to za 5 rokov nezmení, je to dlhá doba! nedá sa predpovedať, aký bude trend
A) Rob to co ta bavi, ak v tom budes najlepsi budes mat prachou az-az.
Ak mas gule, nauc sa jazyk, a vypadni na vysku do irska, nemecka, rakuska alebo francuzka, popripade talianska.
C) Ci pojdes na vysku co CZ alebo SK, je jedno, ak ti niekto napise ze v cesku su lepsie skoly, spytaj sa "V COM".
Ak by si bol nejaky super skill prevratny, co potrebuje elektronovy mikroskop, centrifugu na oddelovanie plazmy, alebo termonuklearny reaktor, tak si vyber radsej zahranicie. Jedine co by som fakt skutocne povazoval za rozdiel v technike oproti SK, je Katedra Jaderna CVUT, kde treba skill, bo maju TOKAMAK
@spisovatel aj tak si serieš do úst, ale ok. na Slovensku je to s robotou ťažké takmer vo všetkých odboroch, máloktoré sa držia a sú žiadané, myslím si dokonca, že už ani tých IT nie je toľko, čo kedysi, zapĺňa sa to...
Dnes sa neoplatí nič študovať na VŠ. Vysoká škola ti nedá absolútne nič - len kvantum informácií ktoré ti v praxi budú na nič. Jediné školy z ktorých máš šancu sa uplatniť a ti dajú aj niečo do života sú informatika,medicína a pedagogika....Okrem toho sa ti nič neoplatí študovať na VŠ. Lebo uplatnenie bude minimálne a prácu, ktorú budeš robiť po VŠ ti bude stačiť aj obyčajná stredná škola. Síce všade píšu, že letia technické smery ale to je kravina. Jediný technický smer, ktorý letí je informatika. Strojarina, stavebníctvo, architektúra nepotrebuje vysokoškolákov ale obyčajných remesleníkov na ktoré ti stačí stredná škola.
@mtb nie je pravda, že sa to neoplatí. resp. nedá sa to takto generalizovať. šikovný človek sa uplatní všade, vysoká škola ti len poskytuje odbornejšie vzdelanie a detailnejšie informácie o tom, čo študuješ.
a ty @maycon002 hlavne choď študovať niečo, čo ťa baví a nie len kvôli uplatneniu. lebo sa ti môže stať, že ťa to nebude ani baviť nakoniec. a hlavne nemaj prehnané očakávania. jas om teraz trošku sklamaná s jedného môjho odboru (mám 2), ale myslím, že to bude časom lepšie.
inak teraz fičí strojárina a ostatné technické zamerania a jazyky!! vždy boli a vždy budú, len si daj pozor na výber, anglicky a nemecky vie každý druhý dilino... podľa mňa je angličtina základ, zaujímavý môže byť napríklad obchodná ale určite nie sama, najlepšia je v kombinácií s nejaký jazykom, ktorý veľa ľudí neovláda a je atraktívny aj z hľadiska uplatnenia (ja mám aj-japončinu;síce občas plačem, ale to sa spraví), len tam si daj pozor, aký si zvolíš odbor ... ja mám oboje filológiu a tá angličtina nie je presne to, čo som čakala a chcela ...
každopádne, určite nebude na škodu, ak sa poinformuješ dopredu, na niektoré školy požadujú aj niečo viac, ako potvrdenie o maturite ... i keď jediné čo naozaj potrebuješ je odhodlanie a vôľa (čo mne dosť chýba, ale vždy je lepšie iných korigovať ako seba) a to ostatné už ide ruka v ruke s tým...
a ešte že VŠ je predovšetkým o tom, že ty sám niečo chceš... tam nad tebou nikto nestojí a nepýta od teba úlohy, nedá ti opravnú písomku... nikto sa s tebou neserie. takže na VŠ ti odporúčam ísť v prípade, že ideš s gympla alebo ak to naozaj chceš vždy je veľa odpadlíkov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
Podľa mňa teraz frčí dosť informatika...
To je podľa mňa jediná vysoká, alebo aspoň jedna z mála, s ktorou máš uplatnenie, je ale len otázka času, kedy bude aj tento trh presýtený a potom aj druhá, či na takú školu aj máš....
hlavne žiadny špecifický odbor, lebo tam sa uplatnia len ľudia, ktorí sú v tom šikovní, baví ich to, majú talent a nešli to študovať preto, lebo nevedeli, čo so sebou
takže niečo také, ako farmáciu (och, ako ja ten odbor nemám rád teraz ), ale budeš trpieť všade, keď sa tam rozhodneš ísť len preto, aby si niečo vyštudoval... a keď to budeš robiť kvôli peniazom
asi by som ti odporučil nejaké neverejné zameranie, aby som sa potom prípadne nemusel dívať na tvoj zdutý ksicht niekde za prepážkou... alebo keď verejné, tak McDonalds, tam nechodím
Školu nepotrebuješ!
OMG tak si každý bude zarábať svojím telom. To len bude na Slovenku recesia
ono, znie to ako klišé, ale ak sa ti podarí nájsť niečo, čo ťa bude baviť aspoň na to, aby ťa to úplne neubíjalo, tak máš vyhrané z polovice.
Na ťažké školy možno nebudeš mať, ale ak nie tak vyštuduj aj nejakú ľahšiu. Vždy zoberú do pokladne skôr vysokoškoláka ako stredoškoláka.
A je dosť možné, že tie odbory, ktoré sú preferované v dnešnej dobe už o pár rokov stratia na kredite...
žiadna práca by nemala byť robená pre prachy, ale každá práca by mala byť adekvátne ohodnotená. pohybujem sa v oblasti sociálnej práce a to ohodnotenie (rovnako ako učiteľský plat) je maximálne mizerné v porovnaní s tým, čo tí ľudia reálne robia.
A myslíš si, že tie príspevky som napísal prečo?
Veď ak by neexistoval sarkazmus tak by sme my ,,ľudia s poslaním,, dlho nevydržali
Ja len toľko.
inak napr. ja študujem niečo, čo by si v živote nenazval, že to má uplatnenie. a stále som si tak nejak istá, že keď sa ma niekto tak o 3 roky spýta, či som spokojná s prácou, tak budem úplne najšťastnejšia uplatnená vo svojom odbore :3
Ale teraz je momentálne v kurze to, čo bolo popísané vyššie ale na Slovensku je to dosť nereálne aj s týmito ,,perspektívnymi,, odbormi.
» www.profesia.sk/cms/newsletter/...
Ak mas gule, nauc sa jazyk, a vypadni na vysku do irska, nemecka, rakuska alebo francuzka, popripade talianska.
C) Ci pojdes na vysku co CZ alebo SK, je jedno, ak ti niekto napise ze v cesku su lepsie skoly, spytaj sa "V COM".
Ak by si bol nejaky super skill prevratny, co potrebuje elektronovy mikroskop, centrifugu na oddelovanie plazmy, alebo termonuklearny reaktor, tak si vyber radsej zahranicie. Jedine co by som fakt skutocne povazoval za rozdiel v technike oproti SK, je Katedra Jaderna CVUT, kde treba skill, bo maju TOKAMAK
Všade je to zlé, pretože ľudí neustále pribúda. A ak pribúdajú ľudia a nepribúda práca tak to znamená jediné. Nezamestnanosť.
a ty @maycon002 hlavne choď študovať niečo, čo ťa baví a nie len kvôli uplatneniu. lebo sa ti môže stať, že ťa to nebude ani baviť nakoniec. a hlavne nemaj prehnané očakávania. jas om teraz trošku sklamaná s jedného môjho odboru (mám 2), ale myslím, že to bude časom lepšie.
inak teraz fičí strojárina a ostatné technické zamerania a jazyky!! vždy boli a vždy budú, len si daj pozor na výber, anglicky a nemecky vie každý druhý dilino... podľa mňa je angličtina základ, zaujímavý môže byť napríklad obchodná ale určite nie sama, najlepšia je v kombinácií s nejaký jazykom, ktorý veľa ľudí neovláda a je atraktívny aj z hľadiska uplatnenia (ja mám aj-japončinu;síce občas plačem, ale to sa spraví), len tam si daj pozor, aký si zvolíš odbor ... ja mám oboje filológiu a tá angličtina nie je presne to, čo som čakala a chcela ...
každopádne, určite nebude na škodu, ak sa poinformuješ dopredu, na niektoré školy požadujú aj niečo viac, ako potvrdenie o maturite ... i keď jediné čo naozaj potrebuješ je odhodlanie a vôľa (čo mne dosť chýba, ale vždy je lepšie iných korigovať ako seba) a to ostatné už ide ruka v ruke s tým...
tak škole zdar a veľa šťastia!