Veľa ľudí má na tieto rozprávky taký názor, že sú to hotové horory. Veď si to len vezmite: Drakom sa odsekávajú hlavy, unášajú sa princezné, zle tetušky sú ťahané za koňmi po celom meste... A aj tak ich rodičia deťom čítajú ako akúsi "povinnú literatúru". Aký je váš názor na ne?
Sú to rozprávky s krásnymi ľúbozvučnými archaizmami a zvláštnymi skladbami viet Sa mi páčia!
Vyrástla som na nich a očividne ma to nepoznačilo tým zlým smerom, akurát mi to možno obohatilo slovnú zásobu?!
Strašidelné? Skôr na tisíc spôsobov vyžmýkané. Ako keby napíše jednu bola by skvelá ale to je kopec kokotských rozprávok na jedno kopyto len s pár obmenami a neviem doteraz pochopiť prečo sú tak rozžírené a autor býva často tak glorifikovaný...
Bol raz jeden ten a ten, stalo sa mu to a to a potom išiel tam a tam a na ceste stretol toho a ten a ten može pokračovať v ceste este aj dostane to a to, potom narazi na druheho toho a toho a ten spravi to iste a potom na tretieho toho a toho, nakoniec sa ostane tam a tam a vďaka tomu ćo dostal splní všetko čo má. Koniec
@7 srsly? Dobšinský nie je autor, on tie rozprávky pozbieral z ľudovej slovesnosti
tieto príbehy vznikli v prostredí obyčajných ľudí, autor je neznámy a ich štruktúra podliehala zmenám podľa toho, kto ich ako komu hovoril... Dobšinský z toho zachytil len jeden variant
inak, všetky rozprávky majú podobný koncept, dokonca sa v nich vyskytuje rovnakých 7 archetypov postáv (nepamätám si ich veľmi, ale kto hľadá, nájde), nie len v tých slovenských
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Vyrástla som na nich a očividne ma to nepoznačilo tým zlým smerom, akurát mi to možno obohatilo slovnú zásobu?!
Bol raz jeden ten a ten, stalo sa mu to a to a potom išiel tam a tam a na ceste stretol toho a ten a ten može pokračovať v ceste este aj dostane to a to, potom narazi na druheho toho a toho a ten spravi to iste a potom na tretieho toho a toho, nakoniec sa ostane tam a tam a vďaka tomu ćo dostal splní všetko čo má. Koniec
A o tom to je 99 percent tých rozprávok.
tieto príbehy vznikli v prostredí obyčajných ľudí, autor je neznámy a ich štruktúra podliehala zmenám podľa toho, kto ich ako komu hovoril... Dobšinský z toho zachytil len jeden variant
inak, všetky rozprávky majú podobný koncept, dokonca sa v nich vyskytuje rovnakých 7 archetypov postáv (nepamätám si ich veľmi, ale kto hľadá, nájde), nie len v tých slovenských
a mnoho vydani tie najbrutalnejsie pasaze trochu zjemnilo
no a ze su na jedno kopito? dnesne filmy su tiez na jedno kopito