Neprislucha mi rozhodovat o tom, kde by mala zena rodit. Ale v zasade mi neprekaza, keby rodila doma, ak by boli okolo nej ludia, ktori vedia ako na to...
porodne babice, ja odpadnem. nemali tam jediny pristroj (zahliadla som len fonendoskop , jediny monitor nicoho...
ano, je super robit taketo dojimave videjka ked sa vsetko podari. keby sa to dieta zaseklo v matke alebo sa dusilo pupocnou snurou omotanou okolo krku, alebo by bolo treba zenu nastrihavat alebo alebo alebo....to by uz asi takto krasne nesfilmovala.
moja teta ked rodila druhe babo a uvazovali o Kochu, presne pre toto tam nesla a sla na Antolsku, kde maju ako jedini novorodenecku JISku. pretoze ked sa nieco pri porode pokazi, ide o dva zivoty a o sekundy.
nie o to, kto bude mat krajsie videjko z porodu a doma bazenik a sviecky a kacicky atd.
tieto hipsterske srandy ma nelákajú,.... nechcem mať ohromny emocionalny zážitok v teple domova, keď pôjdem vyskočiť z kože od bolesti a pritom sa báť aby dieťa bolo v poriadku...
Podľa toho v ktorej krajine. Na slovensku určite nie. (Veď pôrod tu je problematický aj v nemocnici s našim skorumpovaným zdravotníctvom, nie to ešte doma, ja keby som rodila doma, už tu dávno nie som ani ja ani môj syn ) Ale sú krajiny, kde je podporovaný pôrod doma, vonku čaká sanitka pre prípad núdze, je okamžite k dispozícií personál aj prístroje a všetko k tomu potrebné. Tam by som o tom možno aj uvažovala, inak nie.
@tommyhot bavíme sa o úmrtnosti matiek a detí pri pôrode, samozrejme že sú na to štatistiky, prepána, keby v tom nebol rozdiel, načo by nám bolo celé pôrodníctvo? to by sme bez problémov mohli všetky rodiť doma rovnako bezpečne ako aj v pôrodnici... na ozdobu tam určite nechodíme
Ale ak potrebuješ štatistiky, ja ti ich pohľadám, budiš
@demonicbass ano potrebujem statistiky, lebo vidim, ze racio islo bokom a pises velmi emotivne a obavam sa, ze na zaklade chybnych predpokladov... takze cakam na nejake seriozne cisla
Myslím, že štatistiku nepotrebujeme, aby sme vedeli, že pred 1000 rokmi neboli žiadne prístroje. Počas tehotenstva nikto nevedel diagnostikovať trebárs tehotenskú cukrovku, rôzne ochorenia bábätka a pod. čiže už len logicky, RACIOM ako ty hovoríš, je jasné, že pri pôrode bola vyššia úmrtnosť novorodencov, ktorí sa už mŕtve narodili, vzhľadom na neschopnosť liečby kým boli v bruchu.
Ďalšia vec týkajúca sa úmrtnosti rodičiek. 9 mesiacov sa telo pripravuje na pôrod. Maternica sa ti nafúkne do rozmerov ktoré si nevieš ani predstaviť a po pôrode sa stane čo? Porodíš bábätko a čo s tou maternicou? Spadne. Dnes už máme lieky na sťahovanie maternice, ale pri pôrodoch doma? Niekedy sa musí doslova držať rukami, kým sa okamžite nedostane lekárskej pomoci. Čo sa týka krvácania ani nehovorím. Pred 1000 rokmi si myslíš že bolo niečo na potlačenie krvácania pri komplikáciach? Matka jednoducho vykrvácala a zomrela. Dokonca aj dnes je to najčastejší dôvod úmrtia matky pri pôrode a to sme lekársky niekde úplne inde ako pred 1000 rokmi, že? Tak si to skús predstaviť vtedy.
Kedysi nebol oxytocín (áno, prírodný, ale nie vždy účinný), neboli kortikoidy pri hroziacich predčasných pôrodoch a ďalších XY vecí, ktoré by som ti aj pokojne menovala, keby som mala toľko času...
Dnes som dosť unavená na to aby som ti hľadala štatistiky, ale zajtra s tým nemám absolútne žiaden problém, ak bez nich teda nezaspíš
@demonicbass si robis srandu, alebo naozaj sa snazis argumentovat farebnym webom, ktory suka cisla z rukava? Odkial cerpali? Aku metodiku pouzili? Ved na tom webe nie je absolutne nic uchopitelne.
To co ty pises dava zmysel, ale stale je to len v rovine uvah a predpokladov, cize nic, co by sa dalo povazovat za fakt...
dojímavé mi to nepríde, neplakal som pri tom... jeden domáci pôrod som videl na youtube, rodila v obývačke na uterák položený na podlahe, zajebala tými tekutinami plávajúcu podlahu a ešte donutili ich malú dcéru sa na to pozerať...
@tommyhot nargumentujem webom, len si niečo chcel, tak som poslala web ktorý mi vybehol ako prvý, píšem, že som dosť unavená na to aby som teraz niečo hľadala...
Inak je dosť nonsens naťahovať sa s niekým o úmrtnosti pri pôrode a pod., ktorá je už dávno známa a učia sa o tom ešte aj deti v škôlkách
@demonicbass mam pocit ze sa nebavime o umrtnosti ako takej, ale o efektivite predchadzania tychto umrti dnes, oproti minulosti. Zatial si svoje tvrdenie nepodlizila nicim relevantnym..
Ja som chcel statistiky, nie nejake z paty vycucane cisla. Kludne mozes aj zajtra, aj tak uz idem spat...
chcela bz som rodit tak, ako rodia v HOlandsku (cize doma), ak nie su zdrav. komplikacie, ci sekcia, porodna asistentka pride domov a vsetko prebehne ako ma (rodila som v nemocnici, cize viem o com je nemocnicny porod, aj tak som za to, ak sa nepredpokaldaju vazne komplikacie, som za porod doma, aspon u tych, kt. si tak zvolia, samozrejme pod dozorom)
radšej v nemocnici z bezpečnostných dôvodov a aj kvôli tomu, že tam môže byť inkompatibilita Rh a doma mi nikto protilátku nepichne...aj ked nemám nič proti tomu, že doma...ale nechcem riskovať..a vprípade, že je nutný cisarák, tak to doma neurobia...
@tommyhot ty si úplný debil alebo žiješ v ružovom obláčiku? máš pocit, že v dobách, keď rodičky umierali na otravu krvi, pretože lekári si neumývali ruky keď šli z márnice do pôrodnice, a človeka, ktorý prišiel na to, že by si tie ruky umývať mali vysmiali, bola menšia úmrtnosť pri pôrode ako dnes a potrebuješ to podkladať štatistikami?
@xlilix@demonicbass ako chápem, že veľa vecí, čo sme sa na základke učili a považujeme všetci za samozrejmé je trošku ináč, ale TOTO? spochybňovať, že pokrok v medicíne značne prispieva k zníženej úmrtnosti?
napriek tomu, že dnes sú domáce pôrody oveľa bezpečnejšie ako kedysi, sú také vďaka medicínskemu pokroku, a ja by som si na seba zodpovednosť za komplikácie pri domácom pôrode nevzala, keď mám možnosť rodiť na mieste, ktoré je na to prispôsobené. už len ten bordeľ čo by som z toho mala doma
@mardzerin ved to je v poriadku, ze je to tak ako vraveli.. problem je, ze to ziadna nedokazala podopret vyskumom.. ja tiez mozem emotivne rozpravat o tom ako mali chlapi kedysi dlhsie ciciny ale s prichodom slipov sa im pozmensovali.. logicky to dava zmysel, ale stale su to len nic nedokazujuce prepdoklady...
@tommyhot Tebe vážne samému logické nepríde, že v minulosti zomierali ženy a deti pri pôrode oveľa častejšie ako v súčastnosti? I bez štatistiky a nejakých vedeckých výskumov?
@tommyhot neviem kde si ty v tom videl aké emócie mimochodom- Racio, čiže rozum, ktorým si sa tu oháňal, nie je o štatistikách, ale o ROZUME, myslím, že to, čím sme sa oháňali my, rozum dá a veľmi jasný a je dosť nerozumné hľadať vo všetkom štatistiku, vo všetkom čo je logické....
Keby sme boli všetci ako ty, tak si pýtame jasné štatistiky na to, že prečo sú trebárs drogy zlé, prečo máme jesť chleba, prečo žijeme z kyslíku a podobné debiliny....
@sapphirizing súhlasím s tebou... určite to má niečo do seba... ale ako som písala, na slovensku nie, ale existujú krajiny, kde ťa ,,strážia´´ tam možno aj áno... aj keď chvalabohu že žijem na slovensku a ,,musím´´ rodiť doma, inak by som pôrod doma neprežila ani pri záchranke...
Ale existuje potom aj niečo ako vzťahová výchova a to dokáže úplne nahradiť aj taký pôrod doma... No možno nie celkom, ale keď sa vrátiš z nemocnice až dokiaľ nevychováš z bábätka dieťa, určite je to lepšie ako ,,len´´ pôrod doma
@stenatko samozrejme, ze mi to pride logicke, ale to neznamena, ze to tak skutocne aj musi byt. Napriklad mi pride az velmi logicke nemat stat, kedze je to najvacsia mafia v historii ludstva, ktora vrazdi a okrada ludi a aj napriek tomu ho tu mame a ludia ho dokonca velebia. Vidis, logika si evidentne dost odoporuje.
@demonicbass nemam najmensi dovod verit tebe, inemu birdzakovi, alebo logickej uvahe, pokial nie je preukazatelne, ze ty, iny birdzak, alebo logicka uvaha je pravdiva. Jediny, kto to preukazal bola @mardzerin
Ty sa mozno uspokojis s uvahami, ja potrebujem dokazy. Keby mam uverit vsetkemu co je logicke, tak uverim aj logickym uvaham o bohu, illuminatoch, americanoch, ktori nikdy neboli na mesiaci a pod...
@tommyhot Ale zas vieme rozlišovať absolútne utrafené konšpiračné teórie (dvojičky NY, ilumináti, židia ovládajúci svet, turínske plátno a rôzne iné pochúťky a zlatáninky o Ježišovich deťoch) o ktorých sa i tak nedozvieme a ani nemáme šancu dozvedieť sa pravdu (nie sme odborníci a ani nemáme prístup priamo k dôkazom a materiálom), rôzne polo(historické)pravdy/fakty, ktoré nevyznievajú ako úplný blud, ale dajú sa stále spochybňovať, resp. nie všetko je pravda (napr. Trója a všetko okolo nej, či mlieko je zdravé alebo nie, škodlivosť glutamánu sodného) a veci logické veci (pôrodnosť v minulosti, to, že po dni príde noc).
A zas nie všetko čo napíšu vedci/žurnalisti aj keď je to podložené štatistikou musí byť pravdivé, zas treba si robiť zdravý odstup od médii (časopisy, noviny, informácie na nete), nech vyznievajú akokoľvek solídne, občas je dobrý i použiť zdravý sedliacky rozumček
@stenatko to, ze po dni pride noc je fakt, ktory mas aj ty moznost empiricky pozorovat a je to meratelne aj matematicky. To, ze bola kedysi vyssia porodna umrtnost nie je mozne empiricky pozorovat ani merat (kedze sa bavime o stovkach rokov a neviem o nikom, kto by tak dlho zil aby take meranie vykonaval), preto som chcel nejake dokazy, statistiky, historicke data, cokolvek o co sa da opriet. S tvrdenim "logicky to tak musi byt a basta" sa neuspokojim.
tazko povedat v nemocniciach denne umieraju ludia lebo sa o nich na picu staraju (teraz sa v nasej rodine stal taky pripad) ale tak porod moze byt doma asi nebezpecny
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
prikladam aj video
» www.youtube.com/watch?feature=p...
napriek všetkým snahám, ktorým sa vyhýbam liekom, ako (a kým) sa len dá, chcela by som mať pri sebe čo najviac tlmičov bolesti
alebo teda nerodiť vôbec, čo je pravdepodobnejšie
ano, je super robit taketo dojimave videjka ked sa vsetko podari. keby sa to dieta zaseklo v matke alebo sa dusilo pupocnou snurou omotanou okolo krku, alebo by bolo treba zenu nastrihavat alebo alebo alebo....to by uz asi takto krasne nesfilmovala.
moja teta ked rodila druhe babo a uvazovali o Kochu, presne pre toto tam nesla a sla na Antolsku, kde maju ako jedini novorodenecku JISku. pretoze ked sa nieco pri porode pokazi, ide o dva zivoty a o sekundy.
nie o to, kto bude mat krajsie videjko z porodu a doma bazenik a sviecky a kacicky atd.
A @tommyhot odpoviem ti aj za ňu...Nie, nemali sme pôrodníkov pred tisíckami rokmi a aká bola úmrtnosť vtedy a aká je dnes? Hm?
Ale ak potrebuješ štatistiky, ja ti ich pohľadám, budiš
Myslím, že štatistiku nepotrebujeme, aby sme vedeli, že pred 1000 rokmi neboli žiadne prístroje. Počas tehotenstva nikto nevedel diagnostikovať trebárs tehotenskú cukrovku, rôzne ochorenia bábätka a pod. čiže už len logicky, RACIOM ako ty hovoríš, je jasné, že pri pôrode bola vyššia úmrtnosť novorodencov, ktorí sa už mŕtve narodili, vzhľadom na neschopnosť liečby kým boli v bruchu.
Ďalšia vec týkajúca sa úmrtnosti rodičiek. 9 mesiacov sa telo pripravuje na pôrod. Maternica sa ti nafúkne do rozmerov ktoré si nevieš ani predstaviť a po pôrode sa stane čo? Porodíš bábätko a čo s tou maternicou? Spadne. Dnes už máme lieky na sťahovanie maternice, ale pri pôrodoch doma? Niekedy sa musí doslova držať rukami, kým sa okamžite nedostane lekárskej pomoci. Čo sa týka krvácania ani nehovorím. Pred 1000 rokmi si myslíš že bolo niečo na potlačenie krvácania pri komplikáciach? Matka jednoducho vykrvácala a zomrela. Dokonca aj dnes je to najčastejší dôvod úmrtia matky pri pôrode a to sme lekársky niekde úplne inde ako pred 1000 rokmi, že? Tak si to skús predstaviť vtedy.
Kedysi nebol oxytocín (áno, prírodný, ale nie vždy účinný), neboli kortikoidy pri hroziacich predčasných pôrodoch a ďalších XY vecí, ktoré by som ti aj pokojne menovala, keby som mala toľko času...
Dnes som dosť unavená na to aby som ti hľadala štatistiky, ale zajtra s tým nemám absolútne žiaden problém, ak bez nich teda nezaspíš
Hlavně v dřívější době je nápadné umírání matek a dětí po porodu na některých statcích či chalupách. I dětská úmrtnost je relativně vysoká.
Tato úmrtnost se snižuje a je téměř nulová až ke konci 19.století.
V některých rodinách se i přes vysoký počet porodů dožívá dospělosti (>20let) jen malý zlomek populace.
» puntik.sweb.cz/umrti.html...
To co ty pises dava zmysel, ale stale je to len v rovine uvah a predpokladov, cize nic, co by sa dalo povazovat za fakt...
Inak je dosť nonsens naťahovať sa s niekým o úmrtnosti pri pôrode a pod., ktorá je už dávno známa a učia sa o tom ešte aj deti v škôlkách
Ja som chcel statistiky, nie nejake z paty vycucane cisla. Kludne mozes aj zajtra, aj tak uz idem spat...
no vidíte že mu nejaké treba pohľadať pre pokoj v duši, nie? on chce ČÍSLA!!
nebud prosim ta mumak a nechci trapne statistiky o niecom co je uplne ocividne.
okrem toho, o tvoj zivot pri porode nikdy nepojde, pokial sa to vsak raz bude bytostne tykat tvojej zeny a dietata, myslim ze budes uvazovat inak.
napriek tomu, že dnes sú domáce pôrody oveľa bezpečnejšie ako kedysi, sú také vďaka medicínskemu pokroku, a ja by som si na seba zodpovednosť za komplikácie pri domácom pôrode nevzala, keď mám možnosť rodiť na mieste, ktoré je na to prispôsobené. už len ten bordeľ čo by som z toho mala doma
Každopádne ja neviem, je to možno prirodzenejšie, ale môže sa stať všeličo.. a potom čo?
A čo sa týka pôrodu doma - ani za nič.
Keby sme boli všetci ako ty, tak si pýtame jasné štatistiky na to, že prečo sú trebárs drogy zlé, prečo máme jesť chleba, prečo žijeme z kyslíku a podobné debiliny....
Ale existuje potom aj niečo ako vzťahová výchova a to dokáže úplne nahradiť aj taký pôrod doma... No možno nie celkom, ale keď sa vrátiš z nemocnice až dokiaľ nevychováš z bábätka dieťa, určite je to lepšie ako ,,len´´ pôrod doma
@demonicbass nemam najmensi dovod verit tebe, inemu birdzakovi, alebo logickej uvahe, pokial nie je preukazatelne, ze ty, iny birdzak, alebo logicka uvaha je pravdiva. Jediny, kto to preukazal bola @mardzerin
Ty sa mozno uspokojis s uvahami, ja potrebujem dokazy. Keby mam uverit vsetkemu co je logicke, tak uverim aj logickym uvaham o bohu, illuminatoch, americanoch, ktori nikdy neboli na mesiaci a pod...
A zas nie všetko čo napíšu vedci/žurnalisti aj keď je to podložené štatistikou musí byť pravdivé, zas treba si robiť zdravý odstup od médii (časopisy, noviny, informácie na nete), nech vyznievajú akokoľvek solídne, občas je dobrý i použiť zdravý sedliacky rozumček
» jn.nutrition.org/content/131/2/4...