moj zmysel a chápanie života ... ulahčilo by to ludom na jednej strane život ... na druhej strane stále neviem ako to urobiť bez toho aby si prešli najhlbšou depresiou ktorá je k tomu nutne viazaná
@zajkousko myslím si, že toto by malo byť niečo čo robíš každý deň/večer. Tak spätne si vypočuť hlas svedomia za tento deň, ak som ho nepočul v ruchu ulice. Ale to záleží od každého, kto ako o čom chce premýšľať...
@georg21 stručne? že svet je prepojený, všetci a všetko na seba nadväzuje, ovplyvnujeme sa navzájom atď ... že svet je jeden velký mechanizmus-organizmus ktorý nemáme a nikdy mať pod kontrolou nebudeme (deje sa to čo sa má a máme možnosť žiť tak že to vyzerá že tú volbu máme) ... a v konečnom dôsledku z toho všetkého vyplýva že nemáme slobodnú volbu rozhodovania sa ale iba volbu na základe vývinu sveta a našich možností čo nám berie slobodu, čo znamená že slobodní niesme, a tak dalej ...vieš kam smerujem ... preto osm vravel že toto je tá časť ktorá vytvára najhlbšiu depresivnu priepasť v myslení človeka...ale ak človek týmto prejde, pochopí to a prijme, dokáže žiť vyrovnaný, spokojný a harmonický život v súlade s vesmírnym poriadkom ... (áno viem že nesúhlasíš ale pýtal si sa čo by som im povedal, tak toto ...a vysvetlil by som im to celé aj na príkladoch a na tom že takýto pohlad na svet je efektívnejší a pozitívnejší ako ten v ktorom žijú milióny ludí)
@sugy1 ak človek vidí, že potrebuje radu lebo si sám nevie poradiť, na tom nevidím nič zlé. Na to sú lekári, kňazi, a rôzni odborníci v rôznych sférach. Otázkou zostáva, či to čo počujú "od seba" je vždy to správne. "Vrah" napr. môže "počuť", že musí niekoho zabiť, napr. preto, aby mu bolo dobre.
@georg21 Nie, napadlo ma to v súvislosti s tým, že každý jeden z nich má pravdu v sebe. Že ju má všade na vôkol a pri tom si radšej nechávajú ovládať mysle skrz emócie všelijakými autoritami.
že život máme vo svojich rukách...a čo som pochopila..keď si nebudem brať veci k srdcu a budem necitlivá mrcha budem šťastná ! takžee z toho plynie, že ? omg neviem
pod tým hlasom svedomia si predstavujem, napr. u kresťanou či žili v kresťanskom duchu spolunažívania, či žili s milosrdenstvom Božím vo svojom srdci....
to či som sa na niekoho usmieval, alebo neusmieval by mohli niektorí prijať aj ako určitu mieru cinizmu....
napr. taký sused auta nabúra auto a ja sa budem naňho, len preto, že je kamoš usmievať...
@fragile. cesta do vnúta k podstate je tŕnistá @dconan faktáma a logikou hh vedou no ... lenže ludia čo tomu veria tomu veria kvoli niečomu ... museli by prejsť celým tým systémom premýšlania nad tým od uplneho povrchu do úplnej hĺbky ... to je na dlhú debatu a nikoho nechcem presviedčať o tom že nič nemá v rukách, nech si verí každý tomu čomu chce ... ale rád by som ludom poradil len fakt by to bolo ťažké vysvetliť bez toho aby neupadali do depresií najskor hh
@melancholik Ale zaujimave je, ze s tebou uplne suhlasim vo vsetkom, co si napisal, len vychodisko z toho mam uplne ine (resp. bez tej depresivnej casti)
@melancholik Hehe vidím že máš podobné pochody ako kedysi ja, ale nedá mi nepovedať ti, že toho strašne veľa nevieme čo treba dať do súvislostí ohľadom uvažovania o existencii, takže tieto myšlienky netreba tak ľahko uzatvárať a naberať do mysle viac a viac aspektov, ktoré sa do toho dajú včleniť z vlastnej skúsenosti ti poviem, že takýmto spôsobom sa často môže "závery" otočiť aj o 180 stupňov.
A ako fakt nebudem ťa presviedčať o svojej pravde, len proste nezastaň v takýchto myšlienkach na mieste len preto, že si sa s nimi zmieril.
@melancholik Zas budem mudry ako radio xD Podla mna je blbost brat tu slobodu volby ako "vsetko alebo nic". Vzdy to bude nieco medzi. Nemame tu ziadnu vojnu, hranice su otvorene, jedlo, praca, vsetko je, ked clovek chce. Kazdy z nas ma fantasticke moznosti, ako sa realizovat Okrem toho vzhladom na vacsinu sveta sa mame na Slovensku vynikajuco, nevidim dovod premyslat o nejakych first world problems a byt z nich depresivny ^_^
@karlotiskot nie to určite nie, mám vždy otvorenú mysel a tajne dúfam že sa vo všetkom mýlim avšak presviedčam sa o tom všetkým čo sa okolo mňa deje ... sledujem najnovšie vedecké pokroky fyziky aj psychologie ... snažim sa čo najviac vstrebávať a nikdy nekončím ... zatial to ale pre mňa vyzerá takto ...
@fragile. to je pekné ale skôr som mal namysli hlbší pohlad na úrovni energie a častíc ale ok
@melancholik Skús čo to pozrieť o fraktálnej geometrii, z pohľadu technického i náboženského, snáď to prispeje do tvojich myšlienok tak ako prispelo do mojich.
@karlotiskot neviem sa dopracovať k tým pohladom...iba k všeobecnej definícií ... skus mi opísať ako to chápeš a prečo práve tento jav pozmenil tvoj pohlad...vďaka čomu, čo si si uvedeomil
@gukol Ja ako kresťan, nevnímam žiadne Božie prikázanie za niečo čo ma obmedzuje. Skôr to vnímam ako niečo čo ma učí vidieť okolo nešťastných ľudí, zranených ľudí... vidieť realitu v pravdivom svetle. A tak sa od toho učím žiť autentický život, so všetkým čo ma v živote stretne. Nie si nahovárať, že toto sa ma netýka, tamto nepotrebujem...
V kresťanskom zmysle, náboženské pravidlá vychádzajú z tých Božích, sú s nimi totožné. A tieto logicky nemôžu byť namierené proti dobru človeka. Ale aj dokázať vidieť tieto pravidlá ako cestu, pomôcku k ceste za pravdou je proces, ktorý človek musí sám prežiť.
Takže ak si to ešte neprežil, nemôžeš povedať, že to vnímaš autenticky a živo. Inak by si klamal. Teda sa ti nedá zazlievať, že to vnímaš ako niečo obmedzujúce. Aj tak stále máš možnosť to zmeniť...
@narazuvzdornaa Ok, aj tak si myslím, že ľudí na konkrétnom mieste kde by si dostala túto možnosť by zaujímalo napr. niečo aktuálne, niečo čo im pomôže žiť lepším spôsobom života... @42 toto píše sa píše napr. aj v Biblii.
@gukol tebe sa tuším nepáči ani keď niekto pochopí, prečo máš takýto postoj. Nemôžem hovoriť za všetky náboženstvá, lebo ich nepoznám. Tak som ti napísal svoj osobný postoj. Sorry, že som ťa tým znechutil, rozčúlil alebo pod. A že stále neviem pochopiť, prečo nedokážeš, alebo nechceš vnímať aj svoju duchovnú stránku tvojho ja.
@melancholik Oh well Kludne sa mozme presunut aj na tuto uroven xD Vysvetli, ako to myslis, podla mna sa neda polozit ta otazku tak, aby odpoved cez pohyby castic davala zmysel
V krátkosti ide o teóriu, ktorá počíta s tým že všetko v podstate odzrkadluje väčší celok. Najlepší príklad aký som zatiaľ našiel je okrem prírody samotný človek, pri ktorom najčastejšie prvky z ktorých je zložené jeho telo sú zároveň najčastejšie sa vyskytujúcimi sa prvkami vo vesmíre, ale tých príkladov je omnoho omnoho viac pri čom neopomenuteľná je pre mňa aj to čo nie je vidieť a tiež to zrejme funguje na rovnakých princípoch, ako napríklad signály.
@melancholik Uff, neviem, ci som ta dobre pochopil Ale z pohladu nejakych castic je neuveritelne uz len to, ze mame nejake vykonstruovane pojmy ako "stastie", "laska", alebo "socialne systemy". Uz len to, ze nejake taketo ciele mas, je tvoja vola, ktora (urcite) je predeterminovana roznymi okolnostami, ale aj tak je to unikatne.
No a neviem, mne sa zda, ze sa mozem rozhodnut, ci si dam na ranajky pizzu, alebo gintonic. Vacsina rozhodnuti, ktore robime, su uplne nahodne a nedavaju zmysel. Ale ved to je zabava, nie? Vela dalsich veci ovplyvnit vieme.
No a svet ma samozrejme privela premennych, cize je fundamentalne nepredpovedatelny, je to chaoticky system. Neda sa teda skutocne dobre rozmyslat nad tym "co by bolo, keby...". Je to taka otazka, ktora nedava zmysel, neda sa to overit. Ale chapem, ze medzi nami je rozdiel skor v tom prijat tu nahodnost sveta a zmierit sa s nou a byt happy
@melancholik myslím si, že si to uvedomuje viacero ľudí, našťastie sme sa však narodili do tohto systému a je nám prirodzený, rovnako sa adaptujeme aj mechanizmu, takže žiaľbohu a niekedy aj chvalabohu, že žiaľbohu - zvykli sme si
pravú slobodou má asi len božstvo
a keď sa pozriem na obrázok v @0 , hovorím a zároveň sa pýtam, ako ovplyvňuje každodenný život takáto banalita, že ju podporuje pochodom nehorázna masa ľudí, zatiaľ čo nezamestnanosť, živorenie a nepriaznivé podmienky dotýkajúce sa nášho všedného dňa, nikým nepohne...
rozmýšľam nad tým ako hlboko musia byť zakorenené dogmy a predsudky keď je človek ochotný bojovať proti slepému nepriateľovi zatiaľ čo leží v mizérií
v akej šírke sa rozpína intolerancia ak si nedokáže zobrať príklad z histórie a kŕmí súčasnú situáciu rovnakými chybami
uvažujem, aké nízke musí mať človek kritické myslenie, keď bezhlavo fundamentalisticky preberá doktríny iných
-taktiež chcem povedať svetu, že síc sme všetci rovnakí, predsa sme každý osobitý a tak sa nedajú všetky kritéria a dôsledky zovšeobecňovať na celkové globálno a podĺa toho vyvodzovať výsledky
-že nemusím zapadať do rovnakého procesu života, nemusím mať problémy porovnateľné s inými a nemusím byť taký ako sú ostatní
-že občas ten svet nie je skutočný a všetko nie je čiernobiele, ale ukrýva sa v hĺbkach
@midnight Buď konkrétny, nevidím nič zlé na knihách napísaných v minulosti, hoci by mali mať tisícky rokov. Je to história, ktorú napr. skúmajú archeológovia... A je samozrejmé, že dnes sa napr. egyťania neriadia všetkým tým čo im zapísali ich predkovia...
@georg21 nechce sa mi s tebou diskutovať a nevidím dôvod byť konkrétny keď obaja vieme o čom hovoríme a ty sa šťastne schovávaš za vyhýbavé vágnosti ešte predtým ako sme vôbec začali o niečom diskutovať. svoje názory poznáme, vieme že selektívne nevieš ako funguje argumentácia a logika (keď sa ti to hodí), čiže diskusie s tebou nikam nevedú, čiže nevidím dôvod nejakú s tebou viesť. Pekný deň prajem
@midnight Jasné, zas si myslel Bibliu a hlavne Starý zákon, kde je opísaný život v staroveku. Stále nechápem prečo presadzuješ toto, existuje totiž aj Nový zákon, kde je opísaný nový svet, nové spôsoby prístupné každému človeku, ak chce.
To, že ty chápeš posolstvo Biblie ako niečo hrozné, viem pochopiť. Nemôžeš s niečím žiť ak nepoznáš spôsob ako.
@karlotiskot pozrel som aj dokument len neviem ako presne to malo zmeniť môj pohlad na svet ... nikdy som to nebral ako zloženie z kociek ako tam bol pôvodne opisovaný prvotný zmysel sledovania prírody a sveta ... ako konkrétne teba a v čom zmenil tento fakt? ... čo si si uvedomil na základe tohto a aký záver si si z toho vytvoril?
pretože toto skôr spolupracuje s mojimi pohladmi na život akoby ich to malo vyvracať
@melancholik sak ja si rad vypocujem fakty a logicke uvahy ktore ta vedu k tomu ze ludske konanie je preddefinovane ze ked sa teraz tresnes do hlavy tak ze to tak malo byt ja myslim ze ludia maju svoj zivot az prilis vo svojich rukach len predtym utekaju a snazia sa zvalit svoje konanie na nieco ine
@dconan je toho kvantum a skor je to na osobny rozhovor ... ťažko ti tu budem popisovať tvoje alebo moje narodenie, výchovu, informacie, vzdelanie, socialne a kulturne vplyvy a zmeny ... klimaticke zmeny atd ... a synchronizaciu medzi nimi ... toho je vela do textu ... je sice pekne ked ti niekto da možnosť že vyber si : ,, mam v ruke dve trička jedno je biele a druhe červene,, ty by si povedal že si slobodny a že si sa rozhodol kvoli (niečim by si to už zdovodnil, či už na zaklade pocitu alebo len tak náhody alebo neviem čoho)
z môjho pohladu je tvoj výber preddefinovaný tvojim vývojom a presným miestom kde si vyrastol a čo všetko ťa ovplyvňovalo k bodu do ktoreho si sa dostal, takže tvoj výber bol jednoznačný vzhladom ku všetkým aspektom života...čo znamená k interakcii s prostredím, s počasím, socialnou situaciu,konkretnej hodine, aj k iným organizmom ...ale naozaj je to ťažké popísať takto narychlo ako to vnímam a eštťe aj do textu ... na jednej strane chápem ako to vnímaš a chápem aj to že to možno vyzera ako pokus zbaviť sa zodpovednosti za činy a za to že nič v rukach nemam ...ale nadruhej strane prečo by som tomu veril keby mi to nedavalo logiku a nerozumel by som tomu? to by bolo hlupe ... bola by to čisto len moja lenivosť a zbavovanie sa zodpovednosti ...na druhej stane práve o to sa snažím, sledovať svet a rozumieť mu takému aký ho vidím a chápem a nesutale sa o ňom učiť a nie nan nazerať len na základe nejakých dogiem a zvykov ktoré su tu už stáročia vyformované bez zmeny spoločnosťou ktorá ti ich nanúti .... to v krátkosti
@dconan je lahké pozrieť sa na to tak ako to počúvaš všade naokolo ...ale povedz mi a vysvetli prečo veríš tomu že všetko v rukách máš? len preto že vidíš alebo cítiš že to robíš? ... ja sa pozerám (snažím sa pozerať) aj trochu hlbšie pod procesy nie len na povrch kde vidíš tak maximalne človeka ktorý si vyberie farbu trička a uzatvoríš to tým že to má vo svojich rukách a ideš dalej ... mna takáto odpoved neuspokojí
@georg21 aby boli k sebe priatelskejsi a pomahali jeden druhemu, lebo jedine vtedy clovek bude mat stale pocit ze za nim stale niekto stoji a pomoze mu.
@melancholik no ako ja ti to neberiem vlastne som sa vlastnym skumanim zivota dostal k tomu ze kazdy ma svoju realtivnu pravdu nech veri v hocico. proste vo svojom vesmire to bude pre kazdeho jednotlivca nejak a to ci to tak je aj z absolutneho pohladu nevie nikto. chapem co tym myslis ze kazdeho rozhodnutie je ovplyvnene jeho minulostou a ta vlastne vznikala rovnako cize to vsetko drzi jednu cestu vyvoja ale myslim ze aj v dokonalych veciach su kusky nedokonalosti takze hocikedy moze vzniknut kvazy chyba ktora by potom predstavovala prave ine rozhodnutie ako by bolo predurcene. toz v mojom vesmire ma kazdy svoje rozhodnutia
@melancholik nuž nehovoril so o zmene skôr o prispení k pohľadu.
Čo sa týka toho potvrdzovania a vyvracania toho čo si myslíš, nuž to je na tebe...
Z môjho pohľadu...
Fuf to ti tu vysvetlím len v skratke a nebudem sa hnevať ak to budeš považovať za nezmysel, pretože o mnohých veciach keby sa rozpíšem alebo ich len spomeniem asi by som sa dnes nedostal ani k spaniu...
Podľa mňa to práve u ľudí funguje dosť na náhode, zložení a ľudskom rozhodnutí ako sa vytvorí ďalší fraktál. Už si veľmi nepamätám tie filmy, ale treba brať v úvahu, že žiadny fraktál nie je ukončený "nekonečným" členením sa. Keď si vezmeš strom, konáre sú fraktály kmeňa, vetvičky sú fraktály konárov, a listy sú fraktálmi vetvičiek, lenže tam už naberajú úplne inú formu kvôli ostatným vplyvom a netreba opomenúť ďalšie nevidené procesy, ktoré sú podľa tejto teórie ďalśími fraktálmi ako napríklad vytváranie kyslíku.
Takže keď si to tak vezmeš strom je v podstate taký statický fraktál, ktorého vplyv sa člení až do "nekonečna". To by celkom podporovalo tvoju teóriu a dokonca ak by si na ňu aplikoval Fibonacciho postupnosť v štýle akou sa napríklad aplikuje na Zenónov paradox o korytnačke a Achillovy, dala by sa zrejme preukázať konečnosť vesmíru, teda, ak by človek dokázal začleniť do tejto rovnice všetko členenia sa vo vesmíre. Lenže treba si uvedomiť, že ľudská myseľ vytvára tiež fraktály, ktoré sa dokážu ovplyvniť prirodzené členenie sa, to znamená dokáže svojvoľne ovplyvniť vo väčšej či menšej miere množstvo prirodzených pochodov vesmíru.
A to fakt len v jednoduchosti a krátkosti, takže sry ak som sklamal očakávania
možno veta...nech je človek o čomkoľvek do veľkej hlbiny názorovosti presvedčený ako - "o tom pravdivom," nikdy neprestať znižovať, až odsudzovať názorovosti iných ciet, ktoré sa mu javia ako zatratenia-hodné.....nakolko rastieme a "dnes nami obraňovaná téza - može byť zajtra nami vyvrátená," nadobudnutím nového. i ked určitý stupen kritického myslenia je potrebný. Vždy ale byť kladne nastavený prehodnocovať nadobudnuté, ako sa v tom utvrdzovať tak aj prijať možné proti, iné - - neupadnúť do "ego jednostrannosti jednotvárneho zaprášeného názoru"... nechať dvere otvorene, nech vzduch prúdi...
hups - vynechalo mi asi 4 vety vety v dosledku čoho je to pekna hovadina
- malo tam byť - nech je človek o čomkolvek do velkej hlbiny nazorovosti presvedčeny ako o tom pravdivom, nikdy neprisť do fázy skalopevného nazoru - kedy človek neprijima možnu pravdivosť druhého. -ala jednostranny nadhlad odsudzovať názorovosť iných ciest, ktore sa mu javia ako zatratenia hodne.
nikdy neprestať pomyselne znižovať až odsudzovať jednostranný dogmatizmus fanaticky bližiacej sa štrukture prijimať videnie aj nazorovosti iných ciest, ktore sa mu javia ako zatratenia hodne...
@midnight@68 aký je to preklad Biblie? lebo to je dosť podstatné. Zase to isté si mi chcel tým povedať? Že verím v Boha, ktorý konal medzi ľuďmi, ktorý sami robili zlé veci a riešil to tak ako to riešil? Už som ti asi napísal, že sa to nedá takto škatuľkovať, každá situácia má svoje riešenia, nemôžeš predsa vravieť, že vieš prečo sa to tak stalo. Resp. hovoriť o niečom čomu sám neveríš, pretože ti viera nebola odovzdaná a sám si o ňu asi ešte neprosil.
@insomniaa
odporúčam tráviť čas čítaním niečoho hodnotnejšieho.
napríklad Vonneguta, alebo Hawkinga, alebo Irvinga.
Alebo Twilightu.
Čo by síce nebola ideálna voľba, ale pod definíciu "niečo hodnotnejšie" v tomto kontexte asi spadá.
@georg21
pôvodne som šiel aj tebe, ale potom som si povedal že aký to má význam. ale teda dobre:
nezáleží na tom aký je to preklad. lebo biblia nebola napísaná ani slovensky a pritom slovenskí kresťania používajú tú a o tej vyhlasujú že je to absolútne pravdivé božie slovo.
biblia bola napísaná hebrejsky.
napriek tomu každý národ o tom svojom preklade vyhlasuje že je to absolútne pravdivé božie slovo.
mimochodom, myslím že si sa pýtal na ten link, a myslím že na tej stránke je určite niekde napísané z akého prekladu vychádzajú.
a aj keby nie, ako hovorím, absolútne na tom nezáleží, nezmysel je nezmysel v každom jazyku.
@midnight sú preklady ktoré sú totožnými parafrázami pôvodnej a sú aj také ktoré sú opísané s použitím iných vhodných slov, ktoré pridal autor prekladu. Existuje slov. preklad pôvodnej Biblie, ten sa napr. zhoduje s katolíckym prekladom.
Tým, že je ich toľko, je dôležité čo čítaš. Ale ok, nevieš pripustiť že môj názor by mohol byť správny. A stále o tom hovoríš ako nejakej "vede", pričom to má hlbšie posolstvo, ktoré veda nevysvetľuje.
@georg21
...tak nech konečne niekto spraví výcuc toho hlbšieho posolstva, nech sa človek kvôli tej jednej strane "dobrého" obsahu nemusí prehrabávať stovkami strán odpadu.
...bla bla bla.
nemôžeš si aspoň raz odpustiť snahu presvedčiť ľudí čo vedia o čom hovoria o niečom čo je jasné mozgovymývačstvo?
veríš? tak ver. robí ti to radosť? tak buď rád. nevieš sa zmieriť s tým že niektorí ľudia sú voči vymývaniu mozgu kravinami odolní? tak to si nechaj pre seba.
pekný zvyšok večera prajem.
@midnight Tie všetky veci sú tam opísané z istých dôvodov, je to aj história národov, je tam všetko podstatné od zjavenia Boha, cez zrádzanie Boha či naplnenie Zákona lásky až po naše vykúpenie.
Čítaj ako texty vysvetľujú exegéti. Je rozdiel medzi tým ako ty vnímaš nejaké učenie nejakej cirkvi a druhá vec je poznať Božie slovo osobne. Je to ako keď čítaš báseň. Aby si pochopil podstatu, musíš čítať medzi riadkami, v tomto prípade svojím srdcom, pokorne. Každému to povie niečo iné.
@midnight vedeckí pracovníci, archeológovia...
Raz si napísal, že si čítal nejaké knihy, a v nich je opísané to čo veríš, čiže možno si prispôsobuješ vieru sebe. A nie viera pretvára teba...
@georg21
ak som to napísal takto, tak to bolo veľmi zle napísané.
zaprvé, hovorme tomu svetonázor, lebo slovo "viera" tvoje náboženstvo už dávno hrozne zdehonestovalo a strápnilo.
zadruhé, svoj svetonázor som si vytvoril sám, následne som našiel knihu ktorá ho v zásade opisovala. bol to zvláštny pocit.
zatretie, ak by som dostal na výber medzi tým vytvoriť si svoj svetonázor kombináciou príjmania rôznorodých informácií a premýšľania, alebo získať ho nekritickým prijatím čohokoľvek čo je v jednej knihe a čohokoľvek čo mi o tom povie ujo v jednom konkrétnom úbore, vždy, VŽDY si zvolím prvú možnosť. pretože tá je jediná ktorá stojí za to. a jediná ktorá má šancu vyprodukovať ak aj nie správny, tak aspoň ÚPRIMNÝ výsledok.
a teraz nám tu od mojej predpredošlej správy visí vo vzduchu jedna otázka - vieš niekedy, aspoň raz, NEMAŤ posledné slovo, Brat Pokorný?
viera a náboženstvo sú dva pojmy. Je málo patriť k nejakému náboženstvu, lebo to je ľudský spôsob uctievania Boha.
vytvoriť si niečo sám môže byť rovnako nebezpečné, nepravdivé si myslím.
Bežne človek prijíma info, takto máš možno v hlave veľa zbytočných, neúprimných info a ani nevieš. Biblia obsahuje aj historické knihy. A píše sa tam tiež, že nie je všetko v nej zapísané ale to čo tam je, je to preto aby si uveril.
Tí čo objasňujú texty robia to kriticky už len z princípu, že sú to odborníci vo svojich oblastiach. A je to napísané pre človeka, preto to má čo povedať každému osobne.
výborne. tak sa vráť v čase a vysvetli to svojmu náboženstvu, rovnako ako mu vysvetli že je hlúpe uzurpovať si pojem "boh". rovnako ako je hlúpe nazývať nekresťanov "neveriaci" atď atď.
"vytvoriť si niečo sám môže byť rovnako nebezpečné, nepravdivé si myslím."
ale aspoň človek zapojí svoju hlavu.
"Bežne človek prijíma info, takto máš možno v hlave veľa zbytočných, neúprimných info a ani nevieš."
a keď sa dozviem, tak si opravím, a o jedno nepravdivé info menej. narozdiel od vás.
"Biblia obsahuje aj historické knihy."
a preto sa napríklad v žiadnych egyptských záznamoch nevyskytuje nič o siedmich rokoch hladomoru, siedmich ranách egyptských, ani o masovom odsťahovaní zhruba polovice populácie otrokov. jasné.
"A píše sa tam tiež, že nie je všetko v nej zapísané ale to čo tam je, je to preto aby si uveril. "
v tom prípade boh nie je ani dokonalý ani všemocný, lebo ju písal s úmyslom aby som uveril, a zlyhal.
"Tí čo objasňujú texty robia to kriticky už len z princípu, že sú to odborníci vo svojich oblastiach."
nie, tí čo objasňujú dané texty robia to nekriticky už len z princípu že sú kresťania a teda sú dopredu zaujatí, každý kto sa pustil do skúmania biblie nie preto aby potvrdil jej "pravdivosť", ale preto aby zistil či je na nej niečo pravdy, usúdil (správne) že nie je.
"A je to napísané pre človeka, preto to má čo povedať každému osobne."
hej, napríklad všetky tie príšerne popísané rodokmene. A sodoma a gomora mi pekne vysvetlila že incest a znásilnenie muža je v poriadku, ale otočiť sa aby sa človek pozrel na výbuch je silno nebezpečná záležitosť.
"Ja sa snažím len diskutovať, to je všetko."
nie, ty sa ma snažíš presvedčiť o tom čím máš vymytý mozog. diskusia obsahuje výmenu argumentov, počas ktorej, keď padne argument validný a kvalitný, druhá strana jeho validnosť a kvalitu uzná. to sa nikdy v žiadnej diskusii so žiadnym kresťanom nestalo, dôkazom je, že už asi 200 rokov používate dokola tie isté (pseudo)argumenty ktoré su dokola v prakticky každej "diskusii" správne vyvracané, čo ste nikdy ani raz neuznali, ignorujete, a dokola ďalej používate tie isté argumenty.
...a očividne teda nedokážeš nemať posledné slovo, aj keď nemáš čo povedať.
@midnight hou houuu tak to pockat Ja citam az az, nepodcenuj ma- To, ze obcas travim cas na birdzi(a aj tu sa dozviem aujimave veci) neznamena, ze nic ine necitam. Momentalne som docitala krasnu literaturu Stroj času a teraz som sa rozhodla, ze sa pustim do citania Game of Thrones(viem, ze sa tak vola iba prva kniha) aj ked ten serial subezne pozeram
@insomniaa
nepodceňujem, a nepredpokladal som že nečítaš, keby si nebola sčítaná tak by ťa moje názory nemohli baviť lebo by si sa po tretej vete stratila, a... tak. to som len tak bezprostredne reagoval, nemáš to brať až tak vážne, veď vidíš aj na tej mojej komunikácii s georgom že včera som do toho nejak veľa pozornosti nedával.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
113 komentov
Aby sa tešili aj z maličkostí
Ale bolo by to niečo užitočné nie "aby sa viac usmievali" -.-
ale bolo by to uplne zbytocne, takze nie, nepovedala by som im nic
pod tým hlasom svedomia si predstavujem, napr. u kresťanou či žili v kresťanskom duchu spolunažívania, či žili s milosrdenstvom Božím vo svojom srdci....
to či som sa na niekoho usmieval, alebo neusmieval by mohli niektorí prijať aj ako určitu mieru cinizmu....
napr. taký sused auta nabúra auto a ja sa budem naňho, len preto, že je kamoš usmievať...
@dconan faktáma a logikou hh vedou no ... lenže ludia čo tomu veria tomu veria kvoli niečomu ... museli by prejsť celým tým systémom premýšlania nad tým od uplneho povrchu do úplnej hĺbky ... to je na dlhú debatu a nikoho nechcem presviedčať o tom že nič nemá v rukách, nech si verí každý tomu čomu chce ... ale rád by som ludom poradil len fakt by to bolo ťažké vysvetliť bez toho aby neupadali do depresií najskor hh
(to sme všetci chceli na skúške, lebo to má flow ^^ )
@narazuvzdornaa You're killing me! xD
A ako fakt nebudem ťa presviedčať o svojej pravde, len proste nezastaň v takýchto myšlienkach na mieste len preto, že si sa s nimi zmieril.
@fragile. to je pekné ale skôr som mal namysli hlbší pohlad na úrovni energie a častíc ale ok
V kresťanskom zmysle, náboženské pravidlá vychádzajú z tých Božích, sú s nimi totožné. A tieto logicky nemôžu byť namierené proti dobru človeka. Ale aj dokázať vidieť tieto pravidlá ako cestu, pomôcku k ceste za pravdou je proces, ktorý človek musí sám prežiť.
Takže ak si to ešte neprežil, nemôžeš povedať, že to vnímaš autenticky a živo. Inak by si klamal. Teda sa ti nedá zazlievať, že to vnímaš ako niečo obmedzujúce. Aj tak stále máš možnosť to zmeniť...
bolo by toho strašne veľa.
pritom ale asi nič.
lebo by na to skôr či neskôr pozabúdali.
@42 toto píše sa píše napr. aj v Biblii.
Skôr z technického hľadiska je to opísané aj v tomto filme.
Z náboženského hádam bude stačiť toto poprípade sa nejak prepacuj k ďalším častiam » www.amara.org/cs/videos/ZhFyV...
V krátkosti ide o teóriu, ktorá počíta s tým že všetko v podstate odzrkadluje väčší celok. Najlepší príklad aký som zatiaľ našiel je okrem prírody samotný človek, pri ktorom najčastejšie prvky z ktorých je zložené jeho telo sú zároveň najčastejšie sa vyskytujúcimi sa prvkami vo vesmíre, ale tých príkladov je omnoho omnoho viac pri čom neopomenuteľná je pre mňa aj to čo nie je vidieť a tiež to zrejme funguje na rovnakých princípoch, ako napríklad signály.
No a neviem, mne sa zda, ze sa mozem rozhodnut, ci si dam na ranajky pizzu, alebo gintonic. Vacsina rozhodnuti, ktore robime, su uplne nahodne a nedavaju zmysel. Ale ved to je zabava, nie? Vela dalsich veci ovplyvnit vieme.
No a svet ma samozrejme privela premennych, cize je fundamentalne nepredpovedatelny, je to chaoticky system. Neda sa teda skutocne dobre rozmyslat nad tym "co by bolo, keby...". Je to taka otazka, ktora nedava zmysel, neda sa to overit. Ale chapem, ze medzi nami je rozdiel skor v tom prijat tu nahodnost sveta a zmierit sa s nou a byt happy
pravú slobodou má asi len božstvo
a keď sa pozriem na obrázok v @0 , hovorím a zároveň sa pýtam, ako ovplyvňuje každodenný život takáto banalita, že ju podporuje pochodom nehorázna masa ľudí, zatiaľ čo nezamestnanosť, živorenie a nepriaznivé podmienky dotýkajúce sa nášho všedného dňa, nikým nepohne...
rozmýšľam nad tým ako hlboko musia byť zakorenené dogmy a predsudky keď je človek ochotný bojovať proti slepému nepriateľovi zatiaľ čo leží v mizérií
v akej šírke sa rozpína intolerancia ak si nedokáže zobrať príklad z histórie a kŕmí súčasnú situáciu rovnakými chybami
uvažujem, aké nízke musí mať človek kritické myslenie, keď bezhlavo fundamentalisticky preberá doktríny iných
-taktiež chcem povedať svetu, že síc sme všetci rovnakí, predsa sme každý osobitý a tak sa nedajú všetky kritéria a dôsledky zovšeobecňovať na celkové globálno a podĺa toho vyvodzovať výsledky
-že nemusím zapadať do rovnakého procesu života, nemusím mať problémy porovnateľné s inými a nemusím byť taký ako sú ostatní
-že občas ten svet nie je skutočný a všetko nie je čiernobiele, ale ukrýva sa v hĺbkach
a že chrome znova zmenil scrollbar a je krajší
Veľká diskusia, len neviem či to ešte súvisí s témou fóra.
(predsa je každý osobitý)
To, že ty chápeš posolstvo Biblie ako niečo hrozné, viem pochopiť. Nemôžeš s niečím žiť ak nepoznáš spôsob ako.
» www.thethinkingatheist.com/page/bible-atro...
pretože toto skôr spolupracuje s mojimi pohladmi na život akoby ich to malo vyvracať
z môjho pohladu je tvoj výber preddefinovaný tvojim vývojom a presným miestom kde si vyrastol a čo všetko ťa ovplyvňovalo k bodu do ktoreho si sa dostal, takže tvoj výber bol jednoznačný vzhladom ku všetkým aspektom života...čo znamená k interakcii s prostredím, s počasím, socialnou situaciu,konkretnej hodine, aj k iným organizmom ...ale naozaj je to ťažké popísať takto narychlo ako to vnímam a eštťe aj do textu ... na jednej strane chápem ako to vnímaš a chápem aj to že to možno vyzera ako pokus zbaviť sa zodpovednosti za činy a za to že nič v rukach nemam ...ale nadruhej strane prečo by som tomu veril keby mi to nedavalo logiku a nerozumel by som tomu? to by bolo hlupe ... bola by to čisto len moja lenivosť a zbavovanie sa zodpovednosti ...na druhej stane práve o to sa snažím, sledovať svet a rozumieť mu takému aký ho vidím a chápem a nesutale sa o ňom učiť a nie nan nazerať len na základe nejakých dogiem a zvykov ktoré su tu už stáročia vyformované bez zmeny spoločnosťou ktorá ti ich nanúti .... to v krátkosti
z toho nadčloveka midnight-a si nič nerob je to jemu blízky spôsob komunikácie s nepohodlnými birdzákmi.....
Čo sa týka toho potvrdzovania a vyvracania toho čo si myslíš, nuž to je na tebe...
Z môjho pohľadu...
Fuf to ti tu vysvetlím len v skratke a nebudem sa hnevať ak to budeš považovať za nezmysel, pretože o mnohých veciach keby sa rozpíšem alebo ich len spomeniem asi by som sa dnes nedostal ani k spaniu...
Podľa mňa to práve u ľudí funguje dosť na náhode, zložení a ľudskom rozhodnutí ako sa vytvorí ďalší fraktál. Už si veľmi nepamätám tie filmy, ale treba brať v úvahu, že žiadny fraktál nie je ukončený "nekonečným" členením sa. Keď si vezmeš strom, konáre sú fraktály kmeňa, vetvičky sú fraktály konárov, a listy sú fraktálmi vetvičiek, lenže tam už naberajú úplne inú formu kvôli ostatným vplyvom a netreba opomenúť ďalšie nevidené procesy, ktoré sú podľa tejto teórie ďalśími fraktálmi ako napríklad vytváranie kyslíku.
Takže keď si to tak vezmeš strom je v podstate taký statický fraktál, ktorého vplyv sa člení až do "nekonečna". To by celkom podporovalo tvoju teóriu a dokonca ak by si na ňu aplikoval Fibonacciho postupnosť v štýle akou sa napríklad aplikuje na Zenónov paradox o korytnačke a Achillovy, dala by sa zrejme preukázať konečnosť vesmíru, teda, ak by človek dokázal začleniť do tejto rovnice všetko členenia sa vo vesmíre. Lenže treba si uvedomiť, že ľudská myseľ vytvára tiež fraktály, ktoré sa dokážu ovplyvniť prirodzené členenie sa, to znamená dokáže svojvoľne ovplyvniť vo väčšej či menšej miere množstvo prirodzených pochodov vesmíru.
A to fakt len v jednoduchosti a krátkosti, takže sry ak som sklamal očakávania
- malo tam byť - nech je človek o čomkolvek do velkej hlbiny nazorovosti presvedčeny ako o tom pravdivom, nikdy neprisť do fázy skalopevného nazoru - kedy človek neprijima možnu pravdivosť druhého. -ala jednostranny nadhlad odsudzovať názorovosť iných ciest, ktore sa mu javia ako zatratenia hodne.
nikdy neprestať pomyselne znižovať až odsudzovať jednostranný dogmatizmus fanaticky bližiacej sa štrukture prijimať videnie aj nazorovosti iných ciest, ktore sa mu javia ako zatratenia hodne...
odporúčam tráviť čas čítaním niečoho hodnotnejšieho.
napríklad Vonneguta, alebo Hawkinga, alebo Irvinga.
Alebo Twilightu.
Čo by síce nebola ideálna voľba, ale pod definíciu "niečo hodnotnejšie" v tomto kontexte asi spadá.
pôvodne som šiel aj tebe, ale potom som si povedal že aký to má význam. ale teda dobre:
nezáleží na tom aký je to preklad. lebo biblia nebola napísaná ani slovensky a pritom slovenskí kresťania používajú tú a o tej vyhlasujú že je to absolútne pravdivé božie slovo.
biblia bola napísaná hebrejsky.
napriek tomu každý národ o tom svojom preklade vyhlasuje že je to absolútne pravdivé božie slovo.
mimochodom, myslím že si sa pýtal na ten link, a myslím že na tej stránke je určite niekde napísané z akého prekladu vychádzajú.
a aj keby nie, ako hovorím, absolútne na tom nezáleží, nezmysel je nezmysel v každom jazyku.
Tým, že je ich toľko, je dôležité čo čítaš. Ale ok, nevieš pripustiť že môj názor by mohol byť správny. A stále o tom hovoríš ako nejakej "vede", pričom to má hlbšie posolstvo, ktoré veda nevysvetľuje.
...tak nech konečne niekto spraví výcuc toho hlbšieho posolstva, nech sa človek kvôli tej jednej strane "dobrého" obsahu nemusí prehrabávať stovkami strán odpadu.
...bla bla bla.
nemôžeš si aspoň raz odpustiť snahu presvedčiť ľudí čo vedia o čom hovoria o niečom čo je jasné mozgovymývačstvo?
veríš? tak ver. robí ti to radosť? tak buď rád. nevieš sa zmieriť s tým že niektorí ľudia sú voči vymývaniu mozgu kravinami odolní? tak to si nechaj pre seba.
pekný zvyšok večera prajem.
Čítaj ako texty vysvetľujú exegéti. Je rozdiel medzi tým ako ty vnímaš nejaké učenie nejakej cirkvi a druhá vec je poznať Božie slovo osobne. Je to ako keď čítaš báseň. Aby si pochopil podstatu, musíš čítať medzi riadkami, v tomto prípade svojím srdcom, pokorne. Každému to povie niečo iné.
"Čítaj ako texty vysvetľujú exegéti."
čiže "čítaj ako texty vysvetľujú profesionálni vymývači mozgov". ďakujem, nie.
"Je rozdiel medzi tým ako ty vnímaš nejaké učenie nejakej cirkvi a druhá vec je poznať Božie slovo osobne. "
hej, to druhé je nemožné.
"Je to ako keď čítaš báseň. Aby si pochopil podstatu, musíš čítať medzi riadkami"
v tom prípade boh nie je dobrý spisovateľ, čiže nie je dokonalý, čiže zasaraz celá tvoja viera položená jedným detailom na lopatky, ako obvykle.
...srsly, nemáš na práci nič lepšieho? napríklad modliť sa k imaginárnej bytosti? daj už pokoj.
Raz si napísal, že si čítal nejaké knihy, a v nich je opísané to čo veríš, čiže možno si prispôsobuješ vieru sebe. A nie viera pretvára teba...
ak som to napísal takto, tak to bolo veľmi zle napísané.
zaprvé, hovorme tomu svetonázor, lebo slovo "viera" tvoje náboženstvo už dávno hrozne zdehonestovalo a strápnilo.
zadruhé, svoj svetonázor som si vytvoril sám, následne som našiel knihu ktorá ho v zásade opisovala. bol to zvláštny pocit.
zatretie, ak by som dostal na výber medzi tým vytvoriť si svoj svetonázor kombináciou príjmania rôznorodých informácií a premýšľania, alebo získať ho nekritickým prijatím čohokoľvek čo je v jednej knihe a čohokoľvek čo mi o tom povie ujo v jednom konkrétnom úbore, vždy, VŽDY si zvolím prvú možnosť. pretože tá je jediná ktorá stojí za to. a jediná ktorá má šancu vyprodukovať ak aj nie správny, tak aspoň ÚPRIMNÝ výsledok.
a teraz nám tu od mojej predpredošlej správy visí vo vzduchu jedna otázka - vieš niekedy, aspoň raz, NEMAŤ posledné slovo, Brat Pokorný?
vytvoriť si niečo sám môže byť rovnako nebezpečné, nepravdivé si myslím.
Bežne človek prijíma info, takto máš možno v hlave veľa zbytočných, neúprimných info a ani nevieš. Biblia obsahuje aj historické knihy. A píše sa tam tiež, že nie je všetko v nej zapísané ale to čo tam je, je to preto aby si uveril.
Tí čo objasňujú texty robia to kriticky už len z princípu, že sú to odborníci vo svojich oblastiach. A je to napísané pre človeka, preto to má čo povedať každému osobne.
Ja sa snažím len diskutovať, to je všetko.
"viera a náboženstvo sú dva pojmy."
výborne. tak sa vráť v čase a vysvetli to svojmu náboženstvu, rovnako ako mu vysvetli že je hlúpe uzurpovať si pojem "boh". rovnako ako je hlúpe nazývať nekresťanov "neveriaci" atď atď.
"vytvoriť si niečo sám môže byť rovnako nebezpečné, nepravdivé si myslím."
ale aspoň človek zapojí svoju hlavu.
"Bežne človek prijíma info, takto máš možno v hlave veľa zbytočných, neúprimných info a ani nevieš."
a keď sa dozviem, tak si opravím, a o jedno nepravdivé info menej. narozdiel od vás.
"Biblia obsahuje aj historické knihy."
a preto sa napríklad v žiadnych egyptských záznamoch nevyskytuje nič o siedmich rokoch hladomoru, siedmich ranách egyptských, ani o masovom odsťahovaní zhruba polovice populácie otrokov. jasné.
"A píše sa tam tiež, že nie je všetko v nej zapísané ale to čo tam je, je to preto aby si uveril. "
v tom prípade boh nie je ani dokonalý ani všemocný, lebo ju písal s úmyslom aby som uveril, a zlyhal.
"Tí čo objasňujú texty robia to kriticky už len z princípu, že sú to odborníci vo svojich oblastiach."
nie, tí čo objasňujú dané texty robia to nekriticky už len z princípu že sú kresťania a teda sú dopredu zaujatí, každý kto sa pustil do skúmania biblie nie preto aby potvrdil jej "pravdivosť", ale preto aby zistil či je na nej niečo pravdy, usúdil (správne) že nie je.
"A je to napísané pre človeka, preto to má čo povedať každému osobne."
hej, napríklad všetky tie príšerne popísané rodokmene. A sodoma a gomora mi pekne vysvetlila že incest a znásilnenie muža je v poriadku, ale otočiť sa aby sa človek pozrel na výbuch je silno nebezpečná záležitosť.
"Ja sa snažím len diskutovať, to je všetko."
nie, ty sa ma snažíš presvedčiť o tom čím máš vymytý mozog. diskusia obsahuje výmenu argumentov, počas ktorej, keď padne argument validný a kvalitný, druhá strana jeho validnosť a kvalitu uzná. to sa nikdy v žiadnej diskusii so žiadnym kresťanom nestalo, dôkazom je, že už asi 200 rokov používate dokola tie isté (pseudo)argumenty ktoré su dokola v prakticky každej "diskusii" správne vyvracané, čo ste nikdy ani raz neuznali, ignorujete, a dokola ďalej používate tie isté argumenty.
...a očividne teda nedokážeš nemať posledné slovo, aj keď nemáš čo povedať.
nepodceňujem, a nepredpokladal som že nečítaš, keby si nebola sčítaná tak by ťa moje názory nemohli baviť lebo by si sa po tretej vete stratila, a... tak. to som len tak bezprostredne reagoval, nemáš to brať až tak vážne, veď vidíš aj na tej mojej komunikácii s georgom že včera som do toho nejak veľa pozornosti nedával.
dakujem, ze som podla teba scitana @midnight