U mňa to je napr vždy zásoba 4 vrstvového toaletného papiera, voňavky len v koncentrácii parfum, kvalitnejšie syry z obchodu špecializovaného na syry a konštatne zapnuté fairy lights
@0 k toaleťáku ešte musím dodať vlhčený toaletný papier ach kým som nezaložila túto anketu i neprišlo ako moc si zakladám na toaletnom i keď najlepšie by bola nainštalovaná hadica pri wecku! to som objavila na letisku v Qatare a to bolo to najlepšie na svete, hlavne pri takom dlhom cestovaní
Nie je to nejaký veľký luxus, ale občas si dám aj nejaké drahšie pivo, respektíve alkohol, napríklad čapovaný Guiness, ked už niekam ideme s kamarátom na pivo tak väčšinou do takých lepších podnikov. A prednostné vyšetrenie hlavne teda u psychiatričky, lebo vždy je tam veľa ľudí, a niektorí sa tam vykecávajú ako v Pošte Pre Teba, ja potrebujem v podstate len recept na lieky.
Prva trieda v rychlikoch, spotify premium family, ktore platim len ja, elektricenka (ale tu mam tak 1 mesiac do semestra) aa take mentolove cukriky musim mat stale v kabelke, inak som nervozna
@dreyjir pokiaľ ich piješ v spoločnosti, že sa pri nich socializuješ by som na tvojom mieste nedávala vôbec smutného smajla, to je najlepší self care aký poznám osobne.. na Slovensku som bola "na káve" aj tri krát týždenne minimálne a len v lepších kaviarniach
No prave ze odkedy som zistila, ze na kavu mozem ist aj sama so sebou, tak chodim casto sama, nie vzdy mam naladu na ludi, na kavu mam ale chut asi vzdy
@dreyjir okej tak to máš opačne, ale pokial ti to prostieva ísť sama, tak stále platí the best self care...
píšem to hlavne preto, lebo veľa kanálov o finančnej gramotnosti a všeobecne sa píše, že pozrite si ako veľa vás stojí napríklad tá káva vonku.. a to je bullshit, je dobré nevyhadzovať peniaze za hlúposti, ale ak tá vec čo si kupuješ naozaj prospieva tvojej pohode tak to je na nezplatenie...
Najväčšie dáta na paušáli, v práci parkujem na platenom mieste, lebo sa mi ráno nechce ísť 10 min. skorej, aby som si ukradol firemné miesto, mám závislosť na tie drahé ovocné šťavy, doma si varím tak 1-2x do mesiaca, inak sa každý deň stravujem vonku. tak 90% času sa presúvam autom a jazdím v ňom sám, strihá ma asi najdrahší barber v meste...
@teal ty si v podstate žiješ môj dream life, tak by som aj ja žila na Slovensku, akurát ja by som vymenila šťavy za domáce pripravované a pridala vďaka tomu aj návštevy kaviarní, nielen reštík
Hej, to mas velku pravdu ja som rozmyslala, ze by som si kupila aspon obycajny pakovy kavovar, ze to by sa mi do pol roka ta investicia vratila, ale proste doma si kludne zalejem nesku s mliekom, chcem proste ist von, chcem aby mi tu kavu spravil niekto iny, je to moj ritual
@dreyjir ja zas z toho princípu rada chodím do reštaurácii, lebo ja som schopná si dobre a chutne navariť, fakt super špecialitky aj náročnejšie, ale to že to spraví za mňa niekto druhý a že potom nemusím umývať a spratávať to je pre mňa osobne číry luxus
@wera55555 To si nemyslím... Ja sa napríklad úplne bojím vziať si hypotéku, pretože kvôli tomu budem musieť obmedziť tento životný štýl... Pretože mám pocit, že ak budem žiť jednoduchšie a nebudem mať za čo cestovať, nebudem mať kamarátov a nikto ma nebude chcieť (vzťahový život tiež nemám vôbec doriešený. Som ako pubertiak čo sa chce zabávať a motať si hlavy s babami z klubu)... Každý má svoje problémy.
Tak tomu uplne rozumiem ja nastastie na papanie v restauraciach nemam budget, ale ked aj v nejakej som, tak sa neviem rozhodnut, co chcem toto rozhodovanie, co jest, je pre mna este horsie ako statie nad hrncami a umyvanie riadu
Jedlo z reštaurácie mám celkom často, lebo nerada varím. Na to, aby sa mi chcelo polhodiny rozmýšľať o tom, čo navarím, potom polhodinu nakupovať, 2 hodiny variť a 15 minút upratovať, musím mať veľmi špecifickú náladu.
@teal okej máš pravdu, pre mňa je vlastné bývanie top priorita, ak mať super životný štýl tak ako si popísal tak to určite nesmie ísť na úkor zabezpečenia...
a ak hovoríš o tých vzťahoch, myslím si že normálna baba by práve ocenila že si zodpovedný a myslíš na vlastné bývanie.. podľa mňa zodpovednosť je najviac sexy u chlapa
@mielikki@18 a pomáha to? ja momentálne rozmýšľam či vyriešiť moju životnú krízu dvoma mesiacmi v thajsku a v indonézii, alebo ísť na rok robiť au-pair do Ameriky, lebo potom už nebudem môcť ísť, kvôli vekovému limitu
@mielikki tak zase výlety tu na sever stoja možno toľko za dva týždne ako tie dva mesiace v indonézii a thajsku ja chcem ísť na fancy meditation and yoga pobyt, naučiť sa potápať a aj tak je budget na celé dva mesiace 3000euro plus cena letenky, tj 50eur na deň.
@mielikki tak to musíš cestovať extrémne lowcostovo, toľko nás stálo na deň iba keď sme vo švédsku boli s karavanom, že sme ani neboli každý deň v kempe a len sme si prevažne varili... ale tak veľmi veľa záleží ako cestuješ, indonézia sa dá spraviť kludne už 30eur na deň, a 50 eur na deň vrátane leteniek ma vyšiel výlet do číny, vrátane očkovaní, urýchleného vydania víz a to som aj platila ubytko iba sama a letenka bola kúpená za max cenu cez Qatar na poslednú chvíľu a chodila som si na masáže, kupovala všetko možné... takže sa dá povedať že ja mám v podstate vždy budget okolo 50eur na deň, teda okrem toho keď ideme do Ameriky, tam sa to nedá v Californii moc a určite by som taký budget nemala ani v Škandinávii krutoprísne pokial by sme nešli s karavanom
ale som zvedavá ako ti to vie tolko vyjsť, napríklad v takom Nórsku alebo na Islande
presne tie dve krajiny som bola!
no, Nórsko bolo o vychytaní lacných leteniek (asi stovka spiatočne) a potom bývanie kombináciou Airbnb a Couchsurfingu. Jedla som prevažne tuniaka s chlebom a zapíjala čokoládovým mliekom, ale celkovo sa dali nájsť potraviny za rozumnú cenu.
Island bolo o tom, obsadiť plné auto, aby sa rozdelili náklady na požičanie/benzín a nocovať v kempoch. Čo sa stravy týka, boli sme trápni slovenskí turisti a doniesli sme si dosť trvanlivého jedla z domu.
V oboch krajinách ešte vieš doniesť alkohol a podobne v rámci limitu a potom predať miestnym Poliakom za cenu, ktorá je výhodná pre obe strany
To uvazovanie je uplny bullshit, aj ked chapem ho, lebo mam k nemu sklony, avsak hodnota cloveka - a hlavne medzi kamosmi - sa predsa ABSOLUTNE tymito luxusmi nemeria. @teal
Moje su - kava v kaviarnach (to radsej ani nepocitam kolko za to mesacne davam) a kvalitne jedlo - na strave absolutne nesetrim a doprajem si to, na co mam chut a hlavne nie ziadne lacne “vyplnaky zaludka”. Ale zase casto si to varim sama, lebo ma to bavi a pretoze si stravu sledujem.
@mielikki díky za odpoveď, práve som si uvedomila ako som rozmaznaná moc keď sa to týka cestovania a udržania si istého štandartu, ktorý by nebol možný keby žijem asi na Slovensku...
@mielikki mne stačí faktor dobrodružnosti ísť na druhý koniec sveta sama asi týždeň po rozhodnutí alebo ísť na offroadovú cestu bez satelitného telefónu v údolí smrti
drobny jak drobny, som uz oficialne hoarder a v kazdom momente mam na ceste aspon tri balicky z eshopov
a inak odkedy nemam kamaratov a nechodim po krcmach, tak ked idem do podniku, tak skor do nejakeho fajnovejsieho na nieco nezvycajne, a na cenu uplne nepozeram
ale who am I kidding, ja uz nicomu na cenu nepozeram
/prepacte toto bol necakany breakdown o tom, ako sa snazim vecami vyplnit pocit neuzitocnosti a nenaplnenia vo svojom zivote
@narazuvzdornaa to ťa chápem, jedno obdobie som tak bola na som z balíkmi knižiek z book depository a ebayu.. aj teraz by som robila, ale kapacita knižnice je už naplnená a už nemám kde dať ďalšiu :/
a ak nepozeráš na cenu v reštikách lebo si za vodou tak potom teda závidím
@20 mňa také "normálne baby" nepriťahujú. Mám iné plány v živote. Nemám ambície zakladať si rodinu, mať deti, vôbec nikdy som nemal záujem spoznať rodičov svojej partnerky, predstavovať jej svojich. Neláka ma vlastniť (asi okrem áut, ktoré sú pre mňa vášeň). Neviem mať vzťah s osobou, pri ktorej nemám žiadne súkromie a taký ten vlastný, oddelený život mimo vzťahu...
vlastne ani neviem. Mobilny teledon nekupujem, mam firemný a tak isto aj paušál, cestujem prevažne hromadnou dopravou a autom chodím len kvôli tomu, že staviam a musím tam voziť materiál, jedlo jedávam väčšinou čo si navarím alebo vo firemnej "jedálni", celkovo elektroniku neriešim a nič luxusnejšie si nekupujem a ani ma to neláka. Tak hádam len do domu som možno dal nejaké trochu drahšie veci ako ten najväčší low cost, ale ani tam nie sú nejaké luxusné prvky
Tak mi napadlo, že do čoho investujem asi trochu viac sú knihy, kde kupujem v zásade tie najdrahšie komentáre k zákonom, ale tak to je preto, že za kvalitu sa platí
Avokádo fakt akože v poslednej dobe si ho kupujem pomerne často a bola by som schopná ho zjesť aj samé ..a tak celkovo asi hlavne potraviny že sa neobmedzujem keď mám na niečo chuť pretože som inak pomerne šetriaci typ a iné materiálne veci mi radosť nejako nerobia ale jedlo? To je top
Okrem vikendu jem na obed steaky.
Pivo kupujem takmer vzdy vylucne Ceske (na Taiwane dost drahe). Jem syry aj ked opat velmi drahe (cca 10e za 100g).
Ked idem do hlavneho mesta, tak rychlovakom, ktory stoji 3x viac ako autobus no je tam 5x rychlejsie.
Ked letim tak si zvycajne bookujem exit seat kvoli vacsiemu miestu na nohy a priority boarding.
Mam Apple Music len aby som nemusel rucne synchronizovat hudbu medzi zariadeniami.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
píšem to hlavne preto, lebo veľa kanálov o finančnej gramotnosti a všeobecne sa píše, že pozrite si ako veľa vás stojí napríklad tá káva vonku.. a to je bullshit, je dobré nevyhadzovať peniaze za hlúposti, ale ak tá vec čo si kupuješ naozaj prospieva tvojej pohode tak to je na nezplatenie...
A potom som si uvedomila, že životné krízy riešim útekom na sever
a ak hovoríš o tých vzťahoch, myslím si že normálna baba by práve ocenila že si zodpovedný a myslíš na vlastné bývanie.. podľa mňa zodpovednosť je najviac sexy u chlapa
dlhodobo asi nie, keďže sa tam pravidelne vraciam
ale zas, ja idem tak, že na dva týždne a nie na dva mesiace
ale som zvedavá ako ti to vie tolko vyjsť, napríklad v takom Nórsku alebo na Islande
no, Nórsko bolo o vychytaní lacných leteniek (asi stovka spiatočne) a potom bývanie kombináciou Airbnb a Couchsurfingu. Jedla som prevažne tuniaka s chlebom a zapíjala čokoládovým mliekom, ale celkovo sa dali nájsť potraviny za rozumnú cenu.
Island bolo o tom, obsadiť plné auto, aby sa rozdelili náklady na požičanie/benzín a nocovať v kempoch. Čo sa stravy týka, boli sme trápni slovenskí turisti a doniesli sme si dosť trvanlivého jedla z domu.
V oboch krajinách ešte vieš doniesť alkohol a podobne v rámci limitu a potom predať miestnym Poliakom za cenu, ktorá je výhodná pre obe strany
Moje su - kava v kaviarnach (to radsej ani nepocitam kolko za to mesacne davam) a kvalitne jedlo - na strave absolutne nesetrim a doprajem si to, na co mam chut a hlavne nie ziadne lacne “vyplnaky zaludka”. Ale zase casto si to varim sama, lebo ma to bavi a pretoze si stravu sledujem.
a inak odkedy nemam kamaratov a nechodim po krcmach, tak ked idem do podniku, tak skor do nejakeho fajnovejsieho na nieco nezvycajne, a na cenu uplne nepozeram
ale who am I kidding, ja uz nicomu na cenu nepozeram
/prepacte toto bol necakany breakdown o tom, ako sa snazim vecami vyplnit pocit neuzitocnosti a nenaplnenia vo svojom zivote
a ak nepozeráš na cenu v reštikách lebo si za vodou tak potom teda závidím
Tak mi napadlo, že do čoho investujem asi trochu viac sú knihy, kde kupujem v zásade tie najdrahšie komentáre k zákonom, ale tak to je preto, že za kvalitu sa platí
Pivo kupujem takmer vzdy vylucne Ceske (na Taiwane dost drahe). Jem syry aj ked opat velmi drahe (cca 10e za 100g).
Ked idem do hlavneho mesta, tak rychlovakom, ktory stoji 3x viac ako autobus no je tam 5x rychlejsie.
Ked letim tak si zvycajne bookujem exit seat kvoli vacsiemu miestu na nohy a priority boarding.
Mam Apple Music len aby som nemusel rucne synchronizovat hudbu medzi zariadeniami.