Túto logickú hádanku vymyslel Albert Einstein a údajne ju 98% ľudí vôbec nevyrieši.
Je rada piatich domov, pričom každý má inú farbu. V týchto domoch žije päť ľudí rôznych národností. Každý z nich chová iné zviera, rád pije iný nápoj a fajčí iné cigarety.
1. Brit býva v červenom dome.
2. Švéd chová psa.
3. Dán pije čaj.
4. Zelený dom stojí hneď vľavo od bieleho.
5. Majiteľ zeleného domu pije kávu.
6. Ten, kto fajčí Pall Mall, chová vtáka.
7. Majiteľ žltého domu fajčí Dunhill.
8. Človek z prostredného domu pije mlieko.
9. Nór býva v prvom dome.
10. Ten, kto fajčí Blend, býva vedľa toho, kto chová mačku.
11. Ten, kto chová kone, býva vedľa toho, kto fajčí Dunhill.
12. Ten, kto fajčí Blue Master, pije pivo.
13. Nemec fajčí Prince.
14. Nór býva vedľa modrého domu.
15. Ten, kto fajčí Blend, má suseda, ktorý pije vodu.
@anzu Počula som niekde, že tie dve percentá sedia za predpokladu, že zakážeš používať pri riešení papier a pero... Neviem koľko je na tom pravdy, ale znie to o dosť reálnejšie...
Skusim nieco z druhej strany. Nedavno som v knihe natrafil na vyrok:
Poznanie Cantorovej diagonálnej metódy patrí k všeobecnej inteligencii aspoň tak ako poznanie hudby Bethovena, obrazov Rembranta, či hier Shakespeara. (Lev Bukovsky)
@vosus a este dodatok, take lahke to zase nieje pre kazdeho, ukazal som to par kamaratkam a neprisli na to ani po tyzdni ze ako sa to ma riesit a to to riesila cela ich izba na intraku
@kikushenka tak tak, prave to sa mi na tej hadanke paci ze je to taka jednoducha haluz, lenze k tomu treba pristupovat s otvorenou myslou a nie predtym naucenymi postupmi
nechce sa mi to teraz riešiť Ale raz som sa pokúšala riešiť podobnú, ale s desiatimi domami. Trápila som sa s tým asi 3 dni a ešte teraz to mám v stolíku a stále sa mi zdá, že je tam nejako málo tých faktov Ale tak možno len nemám na to, aby som to vyriešila
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
Túto logickú hádanku vymyslel Albert Einstein a údajne ju 98% ľudí vôbec nevyrieši.
Je rada piatich domov, pričom každý má inú farbu. V týchto domoch žije päť ľudí rôznych národností. Každý z nich chová iné zviera, rád pije iný nápoj a fajčí iné cigarety.
1. Brit býva v červenom dome.
2. Švéd chová psa.
3. Dán pije čaj.
4. Zelený dom stojí hneď vľavo od bieleho.
5. Majiteľ zeleného domu pije kávu.
6. Ten, kto fajčí Pall Mall, chová vtáka.
7. Majiteľ žltého domu fajčí Dunhill.
8. Človek z prostredného domu pije mlieko.
9. Nór býva v prvom dome.
10. Ten, kto fajčí Blend, býva vedľa toho, kto chová mačku.
11. Ten, kto chová kone, býva vedľa toho, kto fajčí Dunhill.
12. Ten, kto fajčí Blue Master, pije pivo.
13. Nemec fajčí Prince.
14. Nór býva vedľa modrého domu.
15. Ten, kto fajčí Blend, má suseda, ktorý pije vodu.
Kto chová rybičky? (patríte medzi tie 2% ?)
1. Je tam 5 domov v 5-ich rozdielnych farbách.
2. V každom dome žije osoba rozdielnej národnosti.
3. Týchto 5 obyvateľov pije svoj nápoj, fajčí svoje cigarety a chová zviera.
4. Nikto nepije to čo ostatní, nefajčí čo ostatní a nechová to čo ostatní.
» www.513m3n5.com/...
a pouzivala som papier a pero tak to sa asi nerata vsak?
@imosk bol to Nemec, nie?
Mal som ju do pätnástich minút... kokso, však to je primitívne. =D
RLE
nam to daval matikar na zakladke
Skusim nieco z druhej strany. Nedavno som v knihe natrafil na vyrok:
Poznanie Cantorovej diagonálnej metódy patrí k všeobecnej inteligencii aspoň tak ako poznanie hudby Bethovena, obrazov Rembranta, či hier Shakespeara. (Lev Bukovsky)
Viete, co to je?
@vosus je to mozne, mne to tazke neprislo ale prislo mi to urcite zaujimavejsie co sa tyka pristupu k rieseniu ako ta einsteinova
@kikushenka tak mozne to samozrejme je, ale silne o tom pochybujem jedine ze by vam ucitel chcel ukazat nejaku srandicku
ale už som to chcel vzdať, ale ešte raz som to skúsil a podarilo sa
inak vďaka za túto anketu, dokopala ma k tomu, aby som konečne tú hádanku začal riešiť