Zriadenie fakulty aplikovanych jazykov na EU mi nedava zmysel, ci to nie je nahodou len jesitnost jazykarov z EU. FSEV - poznam len programy (hovadiny). Na obidve sa vyser. Chod na techniku.
Mimochodom, FSEV ma asi 4 rozne studijne programy, co konkretne Ta zaujima? Pocty prihlasenych a prijatych o vsetkych fakultach by mali byt zverejnene na stranke UIPS.
Oni su v tomto dost divni. Myslim, ze beru na zaklade vysledkov z externej maturity. Ale ved podmienky prijatia maju na stranke. mmt, idem Ti to pohladat.
Tak je to tu, naozaj zabavne citanie... Ak by to zaviselo na mne, tak to cele zrusim a zavediem znova prijimacky, tak ako boli v prvych rokoch existencie tejto fakulty.
@suzzi povedzme si na rovinu: je potrebne, aby EU zriadovala fakultu aplikovanych jazykov? Po vystudovani si co? Poloekonomicky polojazykar, teda ani jedno poriadne?
Mimochodom, kludne by som si to skusil, ale podla mna je to aj tak divne.
@hasselskog pozrel si si vôbec aké predmety sa na FAJ vyučujú? inak by si takúto sprostosť netrepol. Som síce v prvom ročníku, ale kľudne môžem povedať, že z toho jazyka ideme dosť do hĺbky už od začiatku. Áno, síce som zo začiatku najskôr nechápala, načo mi bude taká ortoepia a ortografia, načo sa mám učiť transkripciu viet a podobné veci okolo toho, ale keď chceš študovať ten jazyk do hĺbky sa ti fakt zíde...a skutočne si myslíš, že keby ten jazyk tam bol len tak ,,spolovice" ako si ty myslíš, tak by sme tam mali predmety ako odborný jazyk, lingvistiku, odborný akademický jazyk, reálie, dejiny literatúry, jazyk tlače, prekladateľský seminár a podobne? a v treťom ročníku musíme písať bakalárku v cudzom jazyku, čo si myslím, že by 3/4 Slovákov ani nezvládla....stále si myslíš, že tie jazyky máme len tak okrajovo?! dovolím si povedať, že kľudne môžme konkurovať prekladateľstvu v takej Nitre...len s tým rozdielom, že oni tam majú čisto len jazyk. My ho máme v kombinácii s VET, marketingom a manažmentom, v čom máme určitú výhodu, že získame základné poznatky aj z iných odborov...skôr by som povedala, že uplatnenie po VŠ je dosť pestré, teda pokiaľ sa človek bude snažiť, a nebude flákať školu a vyjde z nej s titulom a pomaly ani nebude vedieť, ako ho získal...poď si to teda skúsiť...myslím, že by si skončil medzi tými ľudmi, ktorý to po prvom semestri nezvládali..
@suzzi Takze moja zlata prvacka, zacnem od tej tvojej poslednej vety: ja som ukoncil na tej skole OF, co je podstatne narocnejsie, ako nejaka vyuka jazykov, excelentne ovladam 2 svetove jazyky na excelentnej urovni, ziadna kuchynska slovna zasoba a jednoducha gramatika, ja sam som doucovatelom oboch jazykov vo volnom case. Svoje studium som dokoncil bez akychkolvek problemov, skusky na prvy krat, vyborne seminarne a zaverecne prace, navyse som na rozdiel od svojich byvalych spoluziakov odborne zdatny v obore. Takze pochybujem, ze by mi robil nejaky problem zvladnut nejaku fakultu aplikovanych jazykov.
A nie, nevychvalujem sa a nie som ziadny namysleny borec, to, co som zvladol ja, by mal zvladnut akykolvek student, ale skutocnost je bohuzial ina.
Ale ja ani neriesim nejaku narocnost studia onej fakulty. Ja len tvrdim, ze na co je dobre, aby EU zriadovala studium jazyka? Co to ma spolocne s ekonomiou (ano, viem, mate aj VET, MAR, MAN...)? Ma napr. STU nejaky iny odbor, ako technicky? Neviem o tom... Tak preco ma EU nejaku fakultu aplikovanych jazykov, kto chce studovat jazyk, ide napr. na filozoficku na UK. Namiesto toho, aby skvalitnili uroven a vyucbu (ta je totiz zalostna - 3 semestre z kazdeho jazyka, to je kurva malo na to, ze 5-rocne studium trva 10 semestrov) cudzich jazykov na ostatnych fakultach, tak oni si otvoria nejake aplikovane jazyky...
S tou bakalarkou mas pravdu, jazykova uroven tu v SR je horsia, nez katastrofalna.
Hovoris, ze tam mate, nejaku ortoepiu/-grafiu apod. - ako napr. taketo predmety suvisia s VET, manazmentom, atd.? Co akoze ma byt z takehoto absolventa? Predmety by mali z vacsej casti jeden do druheho zapadat...
A ak mas uplatnenie, tak jedine vdaka tym jazykom, ktore tam mas (tie mozes dokonca vediet aj bez ich oficialneho studia ako odboru), to znamena, ze tie ostatne ekonomicke predmety su ti na hovno a tu sa opat dostavame do "zmysluplnosti" existencie fakulty.
Ale chapem, ze uz ked tam chodis, tak sa obhajujes.
@hasselskog Pozri sa, poviem ti to jednoducho, ja sa neobhajujem, ani nič podobné, že som z oblasti ekonómie na excelentnej úrovni. Keď si EUBA chcela vytvoriť FAJ, tak si ju vytvorila, a nemyslím si, že to bolo len kvôli nejakej ješitnosti profesorov, ako si to nazval. Určite na to mala svoje dôvody, ktoré ty ani ja nepoznáme. Nechcem ani tvrdiť, že štúdium na tvojej fakulte bolo jednoduché, keďže som tam neštudovala, tak prosím ťa, netvrď, že štúdium jazykov je ľahké, keďže si do hĺbky nikdy poriadne nešiel...Netvrdím, že by to bol problém pre teba, zvládnuť tú fakultu, ale jednoduché by to isto nebolo, ver mi. A pozri sa, jedno je isté, štúdium prekladateľstva je na SR na takej úrovni, že keď ho vyštuduješ, bude z teba maximálne prekladateľ beletrie. Čiže zrejme preto sa EUBA rozhodla založiť FAJ, aby sme mohli po skončení školy prekladať hlavne ekonomické texty bez toho, aby sme si museli robiť potom robiť všetky tie možné minimá, ako nám hovorila naša nemčinárka, ktorá si ich musela robiť po skončení FiF UK...skús si predstaviť prekladateľa, ktorý ani poriadne nevie priebeh ekonomického cyklu alebo podobne... A hlavne, FAJ je zameraná hlavne na štúdium jazykov, takže nečakaj že budeme mať nejaký manažment výroby,či účtovníctvo ako iné fakulty. Len kvôli tomu, že ich nemáme, nemáme dôvod byť považovaní za horších alebo za menejcenných....koniec koncov, faj je určená najma pre tých, čo majú záujem o jazyk...je síce pravda, že 3 semestre jazyky na iných fakultách je dosť málo, minimálne jeden jazyk by mal ostať až do konca, ale to už je vec vedenia....
keď sme už pri tom, napríklad ja som na FIF nešla tiež hlavne z toho dôvodu že som nechcela študovať čisto len jazyk, bavila ma aj ekonómia...preto som si vybrala FAJ...a myslím,že ľudí uvažujúcich podobne je viac...a možno si to uvedomilo aj vedenie a preto tak urobil
@suzzi Ono ani nie je podstatne, ci to je, alebo nie je jednoduche, ci to niekto zvladne, alebo nie. Podstatou je to, ze nie je potrebne nejak prepajat studium jazyka v kombinacii s ekonomiou. Pokial niekto chce napr. byt zbehly v obchodnej/ekonomickej anglictine, tak tu ma aj v ramci studia na EU. A ten ciel a poslanie fakulty na ich stranke, rovnako aj profil absolventa, zbucham tak za 5 minut a je to prilis vseobecne, silene.
Ok, ja tvrdim, ze je to zbytocne, ty v tom vidis zmysel. Ale ver mi, tamojsi ucitelia sa mali radsej venovat prospesnejsim zalezitostiam (vid moj predosly prispevok) ako zalozeniu fakulty.
@hasselskog prečo by to nemalo byť dôležité? ja tam ten zmysel vidím, lebo ako vravím, na klasickom prekladateľstve ktoré je na hocijakej filozofickej fakulte, ťa nič odborné nenaučia, a keď budeš chcieť po skončení školy prekladať rôzne zmluvy a podobné veci, musíš sa tomu rozumieť. Takto aspoň po skončení FAJ nebude musieť dotyčný robiť si všetky možné minimá a podobne...a koniec koncov, na FAJ nejde človek, ktorý chce byť účtovníkom a podobne...takisto ako na OF nejde človek čo sa chce venovať jazyku...lebo mysli si čo chceš, ale absolvent FAJ bude na vyššej úrovni z toho jazyka ako absolvent hocijakej inej fakulty ( konkurovať by jedine mohla FMV)... takže asi tak...
@hasselskog zapojíms ado diskusie Tiež som študentkou na FAJ....jazyky preberáme do hĺbky, úroveň je podľa mňa dobrá, od začiatku semestra sme sa v podstate nezastavili...každý jeden týždeň sa píšu priebežné testy (prípadne z niektorých predmetov píšeme NA KAŹDEJ hodine písomku)... v podstate mám pocit, že tento semester je jedno veľké skúškové, veľký kolotoč..., seminárky,testy, samé "zusammenfassungy", prezentácie, od pondelka d štvrtka sme od rána do večera v škole (čo sa týka rozvrhu mojej skupiny-nemáme ani jedno okno!!!! vkuse ťaháme, čo je dosť náročné...po škole prídeš na intrák okolo tej pol šiestej a hor sa domáce úlohy ako na strednej...).... .mať popri tom bridádu je v mojom prípade nemožné (keďže nie som z BA a na víkendy chodievam domov). Štúdium jazyka je samo o sebe náročné. Sme zameraní skôr na prekladateľstvo (tomu tlmočníctvu tam veľkú čancu nedávam ) ...plus budúci semester si priberáme tretí jazyk (ale ten nedoštudujeme na prekladateľ. úrovni, to isto nie, to je podľa mňa len skôr "informatívne"....)...akurát tento týždeň bolo v škole pár firiem, veď vieš, čo ponúkajú prácu a taak...a pýtali sme sa, či máme šancu sa u nich zamestnať...a odpoveď? citujem: "Hneď by sme vás brali!!! Ak máte jazyky a k tomu ešte ekonomickú školu, máte veľkú perspektívu."....toť...a vieš, to ako sa človek "uchytí" je veľmi individuálne... kto maká, ten maká, oplatí sa to. A ešte jedno, mám spolubývajúce z OF, tie sa stále čudujú, prečo sa stále učím a nejdem s nimi von a nekuknem si s nimi telku a nejdem si s nimi zabehať a nejdem s nimi večer na nejakú akciu.... neviem, aká je tam náročnosť štúdia, ale v podstae majú omnooooooooooooho viac času ako ja....(ale možno sú len šuikovné ).
@hasselskog zapojímsa do diskusie, ak smiem Tiež som študentkou na FAJ a tiež si myslím, že fakulta má zmysel. Úroveň je fajn, aj keď myslím, že ešte to potrebuje čas... predsa len vznikla prednedávnom. Čo sa týka náročnosti povedala by, že je celkom vysoká (ok, nie sme medicína, ani FEI či FIIT), ale štúdium jazykov je samé ťažké samo o sebe. Ja mám pocit, že sme takmer na čisto jazykovej fakulte (@suzzi už vymenovala predmety...) v slovenčine máme jedine marketing, potom 4 predmety NJ a 4 ANJ... v podste mám pocit, že celý tento semester je jedno veeeeľké skúškové,... samé písomky, testy, seminárky, prezentácie, vypracovávanie "Zusammenfassungov"..každý jeden týždeň písomky... na niektorých predmetoch píšeme testy aj KAŽDÚ HODINU (ale jazyk sa inak človek nenaučí, to chápem)... jednoducho kolotoč...sem tam málo spánku ..od pondelka do štvrtka sme v škole, od rána do večera..čo sa týka rozvrhu mojej skupiny, nemám ani jedno jedné okno... ( a ťahať deň v kuse od pol osmej do piatej večer a potom prísť na intrák a robiť úlohy ako na strednej a učiť sa... nie je to sranda niekedy)... but study hard it s worth! ...mám známe z OF...stále sa čudujú, prečo sa toľko učím, že oni by to nedokázali,. že prečo nejdem s nimi von, že si nejdem s nimi zabehať, že nejdem s nimi večer v STREDE týždňa na akciu.. (ok na beánke som bola ale potom už nikde )..oni v porovnaní s nami majú oveeeeľa viac voľného času...dokonca aj teraz- keď začínajú zápočty a skúšky...nechápem..ale možno sú len šikovné...
@hasselskog.....ooh , what a magical moment, thank u, Birdz...najprv som odoslala prvý komentár, ale napísalo mi, že chyba a blaaa ..tak som rozkecala druhý...a zrazu pozerám, že odoslalo oba ..okej, read the both, if u want
@domminika hm, hned by sme vas brali... Pekne somariny trepu tie firmy naivnym studentom. Tak na toto byt tebou sa vobec nespolieham. A vobec, pod niekedy na kavu
@domminika milé od teba, že si sa ma tak zastala....ak si dobre myslím a si tá, čo si myslím že si - moja ,,suseda" na intráku... tak ti ďakujem ešte viac, však samé dobré vieme, aké je to študovať tam, a navyše pod vedením profesorov, ktorí nevedia ani oceniť tvoju snahu a keď sa niečo opýtaš, vyskočia na teba, že prečo také veci ešte nevieš, a staré známe...toto si filológ nemôže dovoliť....
mam dotaz... chcela by som ist na FAJ .. chcem študovať jazyky.. lenže momentálne sa necítim na nejakej dobrej úrovni.. lebo v škole sme to mali na nič.. atd... dá sa to zvládnuť? alebo ako je na tom väčšina? už tam mám prihlášku.. ale ako to tak čítam, začínam sa báť,, síce ešte ma neprijali.. ale aj toho sa bojim..
@silviare tagnem tu baby aby si precital pripadne odpovedali @suzzi@domminika aa este by som mala dodatocnu otazku, ci si nepamatate kolko ste mali bodov resp. asi kolko bodov trebalo minuly rok na prijatie? teda viem ze nad polovicu treba bat, len asi by sa zislo viac tak nech sa aspon ciastocne zbavim stresu ci budem mat dost dakujem
@silviare vzali ťa? No, dalo by sa povedať, že čo sa týka angličtiny je na tom tak 90% dobre (až výborne), s nemčinou je to trošku horšie (a je ťažšia, všeobecne mám pocit, že na ňu kladú väčší dôraz). Lepšie po nemecky ako po anglicky vie menej ľudí, ale tí, ktorí vedia, tak fakt vedia. Ak sa posnažíš, dohnať sa dá všetko . (a na akú kombináciu si sa hlásila? )
ahojte, chcela by som podiskutovať o FAJ , momentálne som začínajúca prváčka a už teraz mám pocit, že to akosi nezvládam, mohli by ste mi niekto poradiť, ako by som sa cez ten pocit mohla preniesť? totižto pokiaľ som tam nenastúpila som si myslela, že angličtinu a nemčinu ovládam na celkom dobrej úrovni, ale zisťujem, že to tak nie je plus všetci moji spolužiaci sú z gymnázií a majú maturitu z oboch jazykov, pričom ja som z Obchodnej akadémie a mám maturitu len z nemčiny, ale musím povedať, že angličtina mi ide lepšie....hrozne sa bojím, že to nebudem zvládať práve kvôli nemčine, lebo je veľmi ťažká, a zaskočili ma aj tie predmety, ale tak nechcem to hneď vzdávať, preto niekoho žiadam o užitočnú radu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
a co sa tyka toho programu asi Europske studia...
» www.fses.uniba.sk/fileadmin/user_...
» www.uips.sk/prjimacky-na-vy...
Mimochodom, kludne by som si to skusil, ale podla mna je to aj tak divne.
A nie, nevychvalujem sa a nie som ziadny namysleny borec, to, co som zvladol ja, by mal zvladnut akykolvek student, ale skutocnost je bohuzial ina.
Ale ja ani neriesim nejaku narocnost studia onej fakulty. Ja len tvrdim, ze na co je dobre, aby EU zriadovala studium jazyka? Co to ma spolocne s ekonomiou (ano, viem, mate aj VET, MAR, MAN...)? Ma napr. STU nejaky iny odbor, ako technicky? Neviem o tom... Tak preco ma EU nejaku fakultu aplikovanych jazykov, kto chce studovat jazyk, ide napr. na filozoficku na UK. Namiesto toho, aby skvalitnili uroven a vyucbu (ta je totiz zalostna - 3 semestre z kazdeho jazyka, to je kurva malo na to, ze 5-rocne studium trva 10 semestrov) cudzich jazykov na ostatnych fakultach, tak oni si otvoria nejake aplikovane jazyky...
S tou bakalarkou mas pravdu, jazykova uroven tu v SR je horsia, nez katastrofalna.
Hovoris, ze tam mate, nejaku ortoepiu/-grafiu apod. - ako napr. taketo predmety suvisia s VET, manazmentom, atd.? Co akoze ma byt z takehoto absolventa? Predmety by mali z vacsej casti jeden do druheho zapadat...
A ak mas uplatnenie, tak jedine vdaka tym jazykom, ktore tam mas (tie mozes dokonca vediet aj bez ich oficialneho studia ako odboru), to znamena, ze tie ostatne ekonomicke predmety su ti na hovno a tu sa opat dostavame do "zmysluplnosti" existencie fakulty.
Ale chapem, ze uz ked tam chodis, tak sa obhajujes.
Ok, ja tvrdim, ze je to zbytocne, ty v tom vidis zmysel. Ale ver mi, tamojsi ucitelia sa mali radsej venovat prospesnejsim zalezitostiam (vid moj predosly prispevok) ako zalozeniu fakulty.