ísť do ČR nie je úplne odveci nápad. poznám mnohých ľudí, čo tu tak boli. pokiaľ sa ti páči nejaká škola a chceš na ten semester-dva na ňu ísť, tak prečo nie? nepotrebuješ na to toľké financie ako keď si vo vyššie menovanom Fínsku, napríklad, a vystačíš si so štipkom, dokonca si môžeš nájsť aj brigádu.
a kamoška slovenka, ktorá študovala v brne bola na erazme u nás v bratislave
takže asi to závisí od školy a asi by si sa nemal zamýšľať nad tým, že do akej krajiny ideš ale skôr nad tým, čo ti môže ponúknuť tá škola, na ktorú ideš
Moje ikiky studovali v Prahe cez jeden program velmi podobny erazmu, a nevedela si vynachvalit, mohla ist domov kedy chcela, nestalo ju to v porovnani s Turku skoro nic.
@normane - som úplný pako, to budem ak nepôjdem nikam.
@sshnehulienka - vieš čo skôr si myslím, že blbosť je ísť niekam a po troch týždňoch zistiť, že sa na to necítiš. Učím sa dobre a nerád by som skončil rok s tým, že rok budem doma sedieť za prehýrený semester v zahraničí, aj keď pravda je, že sa rozhodujem medzi ČR / Belgicko.
Do ciech by som nesla. Predsa len Erasmus je raz za zivot.. Uz ak uvazujes tak skus radsej ten Brusel. Spoluziacka tam bola a bola velmi spokojna. Ak chces ist do ciech ,tak skus pozriet ci nema tvoja skola nejaku bilateralnu dohodu s niektorou ceskou uni. o vymene studentov. U nas sa da ist na semester do Prahy mimo Erasmu. Nedostanes sice stipko, ale tie naklady su aj tak podobne ako tu.
Nie pre každého je výhodné ísť do zahraničia zahraničia. Môže to byť kvôli finančnej situácii, či dokonca som sa stretla s ľuďmi, ktorí maximálne neboli schopní sa adaptovať na nové prostredie a kultúru. (jedna Talianka, ktorá bola vo FIN, nevychádzala zo svojej izby asi 3 mesiace, okrem momentov, keď šla do školy, a aj tomu sa vyvarovala, pokiaľ bolo možno. nákupy jej robila jej spolužiačka z Talianska, ktorá bola na Erasme spolu s ňou. napríklad.) Pokiaľ však chce využiť Erasmus ako možnosť študovať na inej škole a ešte mať k tomu aj štipko a nestresovať sa s inou kultúrou, neviem, prečo by sa mal ľuďom nápad ísť do ČR ako hlúposť.
trochu škoda ísť na erasmus len do vedľajšej krajiny nemyslíš? ČR má treba trochu lepšie odbory a je jasné, že by si rozumel ďalekej lepšie než napríklad po anglicky, ale je škoda nevycestovat niekam ďalej.
@mariase..ved aj v cr by to mala v anglictine...xaxaxa..samozrejme mimo skoly no problem ze nemusis vyuzit anglictinu ale tak predsa o tom to je aby si ju pouzivala pri beznych situaciach ....
ja idem do Spanielska na erasmus..ale ak niekomu ide naozaj o odborne vzdelanie a nejde tam kvoli party a sex..tak urcite skor severnejsie krajiny, Turecko - trosku konzervativnejsie v party akciach ako ked pojdete niekam na juh Eu..
väčšina mojich známych a kamarátov hodnotí Erasmus ako najlepšiu skúsenosť počas študentského života.... ešte som sa nestretla s tým, že by tam bol niekto vyslovene nespokojný.... ale tak záleží asi aj od krajiny, aký tam majú vzdelávací systém a postoj k Erasmus študentom... kamarátka je teraz v Španielsku, vraví, že škola je tam úplna lahoda, je tam veľký campus, spoznávaš kvantum nových ľudí, domácu kultúru, stále nejaké párty, večierky na pláži...okrem toho podporujú aj mimoškolské aktivity, krúžky a učíš sa cudzie jazyky....
čo ja viem, do Česka by som si to asi rozmyslela, skôr nejakú inú kultúru spoznať, iný spôsob štúdia... ale je to na tebe, záleží od školy...
Ako,vysvetlite mi,čo je zlé na Erasme na Čechách? Nie každý ma nato,aby sa dokázal finančne dôstojne fungovať v takých severských štátoch...a Praha je fajn, a keby aj nie. Každá skúsenosť,je skúsenosť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
akoze do CR je to dost padly napad
sesternica bola v bruseli... bola som u nej na tyzden.. a zjavne bola spokojna
ísť do ČR nie je úplne odveci nápad. poznám mnohých ľudí, čo tu tak boli. pokiaľ sa ti páči nejaká škola a chceš na ten semester-dva na ňu ísť, tak prečo nie? nepotrebuješ na to toľké financie ako keď si vo vyššie menovanom Fínsku, napríklad, a vystačíš si so štipkom, dokonca si môžeš nájsť aj brigádu.
a kamoška slovenka, ktorá študovala v brne bola na erazme u nás v bratislave
takže asi to závisí od školy a asi by si sa nemal zamýšľať nad tým, že do akej krajiny ideš ale skôr nad tým, čo ti môže ponúknuť tá škola, na ktorú ideš
@sshnehulienka - vieš čo skôr si myslím, že blbosť je ísť niekam a po troch týždňoch zistiť, že sa na to necítiš. Učím sa dobre a nerád by som skončil rok s tým, že rok budem doma sedieť za prehýrený semester v zahraničí, aj keď pravda je, že sa rozhodujem medzi ČR / Belgicko.
ja idem do Spanielska na erasmus..ale ak niekomu ide naozaj o odborne vzdelanie a nejde tam kvoli party a sex..tak urcite skor severnejsie krajiny, Turecko - trosku konzervativnejsie v party akciach ako ked pojdete niekam na juh Eu..
čo ja viem, do Česka by som si to asi rozmyslela, skôr nejakú inú kultúru spoznať, iný spôsob štúdia... ale je to na tebe, záleží od školy...
ano,kazdy,kto chce ist cez daky takyto program do zahranicia do ciech,je hned automaticky debil,ktory ani nejde do zahranicia... ech. (ach)