Je vam luto koruny????? neviete si zvyknut na €ura???? popripade vas uz aj okradli???? vase postrehy???...a hlavne co bolo/je lepsie????........napr ja som zistil ked uz bolo euro ze na 200Sk bolo vyrite 200SK vodotlacou asi co na ziadnej inej bankovke ne
Vďaka €uru sme bližšie k vyspelším štátom, hoci, nie sme nimi.
Berieš to tak, ako snáď každý. Je pravda, že tie centy sú otravné, ale nuž, treba si zvyknúť. Žijeme v "novej" dobe, v ktorej si treba zvykať na všetko.
Ja ssom s €urom spokojná, hlavne nemusím zamienať, ak niekam idem (štáty Eurozóny)
nemam problem platit ojrom, ale tie centy su fakt hovadina, no a nepaci sa mi s tym ojrom,nizeby sa nedalo zvyknut, ale koruny som mala rada, aj ich mam a vzdy budem mat....su proste nase.... cem ich s5
hmm zo začiatku mi to moc nevadilo ale ked som zase začala chodit na buse do skoly tak som zistila že tie centy su otrastna a najma zbytocna blbost, strastne to spomaluje a dost ludi ma s tym problem..
no ja som si zvykla, ale bola som uz zvyknuta platit eurom celkom sak v rakusku a slovinsku a taak, nerobi mi to nejaky problem , ani tie centy, je to sice najvacsia hovadina cakat kym ti niekto vyda jeden cent, ale celkovo nema na mna euro nijaky zly vplyv, slovenska koruna mi chybat bude a preto som si nechala nejake penaze na pamiatku, asi dve desatkoruny, dvojku a patku po jednej a asi desat este starych malych desat a dvadsathaliernikov
ja len ľutujem že sme prišli o také kráásne bankovky a tiež je dosť smutné že právoplatný štát nemá vlastnú menu, ajtak bohvie koľko to celé vobec vydrží... ale zas na druhú stranu má to aj množstvo výhod, my s tým ajtak nič nenarobíme ktovie čo bude nasledovať po EURách
hned ako som ich dostala prvykrat do ruky som si zvykla ziaden problem...peniaze ako peniaze...a ked si budem chciet pripomenut ako vyzera koruna, kuknem na nete..
mne je luto za korunami hoci ano pojdeme dopredu budem wyspelejsi??? no podla mna by kazdy stat mal mat wlastnu menu nie spolocnu wiacero pomaly cely swet ale kazdy stat swoju a na nej jeho wlastne wyobrazenie nie spolocne kde mozete mam len na jednej strane...to je moj nazor
podla mna mali dat holasowat ludom ci chcu euro alebo nie lebo ked len oni rozhodnu tak to nie je ono...ano je prawda ze kazdy by bol proti tak by malo dat nejaku kampan kde oboznamia ludo a potom by dali take wolby co jak sa to wola wed ludito najwiac postihne nie tych debilocho co tam sedia sak oni same kreditky pouziwaju
Ach jaj neplacte tu, peniaze ako peniaze. V lete po korunach ani pes nestekne a vsetci budu OK. Nehovoriac o tom, ze Euro Slovensko momentalne zvyhodnilo takze som rad ze sme sa korun zbavili. Kaslat na vlastnu menu, menove unie zacinaju vznikat (uz o niecom podobnom uvazuju arabske staty a tiez aj staty juznej ameriky).
Ja som rad ze euro mame.
neviem ci to tu niekto pisal...ale jedina vec ktora ma na eurach hneva, serie, stve, irituje...je ich velkost... 5 centov je velkostne vacsich ako 10 centov...WTF? 50 cent je vacsi ako 1 euro... OMG, WTF?? ale je to len vec zvyku
ja si neviem zvyknut na tie ceny ale inak v pohode, ale tie drobne mi tiez nerobia radost, a ked dojdem do obchodu a dam do kosika 2 eura tak uz nemam cim platit nakup
no ja to rozlisit viem nakolko mi ich cez ruky preslo relativne dost (kedze sa robim ze som barman)... ale ide len o ten princip ze KTO TO VYMYSLAL? cim mensia velkost, tym mensia nominalna hodnota, nie?
@32@susenejablko velkost platidla vychadza aj zo sirky aj z pouziteho materialu. Budte radi ze ste nezili vo Velkej Britanii pred 40 timi rokmi, ked este nemali sucasne libry.
Dnes vacsina krajin ma peniaz a ten sa sklada zo 100 halierov. Ale napriklad vo Velkej Britanii do roku 1971 (cize, napr. vasi stari rodicia, alebo rodicia by vtedy mohli zit, cize to nie je az tak davno) tomu bolo inak...
Ceny sa mohli zapisovat aj sposobom 5s/6p (5 silingov a 6 penci) alebo 5/6 co znamena to iste.
Mohli ste prist do obchodu a vidiet na chlebe napriklad 1/4 cize 1 shilling a 4 pence, zaplatil by si jednolibrovkou a vratili by ti 18 shilingov a 16 penci
To vsak nebolo vsetko, ako byvala obrovska kolonialna Britania, s dlhodobou historiou mala takéto platne mince:
Half crown (polo koruna) ktorá mala hodnotu 2 shilingy a 6 pencí (a bola platná)
Florin - floriny platili tiež a boli dvojnásobkom shilingu (čiže 1 libra = 10 florinov, 1 florin = 2 shillingy alebo 24 pencí)
Shilling - jeden shiling
Sixpence - šesť pencí (polovica šilingu, odtiaľ literárny výraz "šesták", šesták bol vlastne šesťhalier (šesťpenca)
Threepence - troj penca
Penny - jedno penca
Halfpenny - pol penca (čiže 480 pol pencí tvorilo vtedajšiu libru)
a do roku 1960 platil aj Farthing čo bola šťvrtpenca (čiže jedna penca sa skladala zo štyroch Farthingov)
Málo používaná, ale platná bola aj "crown" čiže koruna, mala hodnotu 5 shillingov, čiže štvrtinu libry (odtiaľ "half crown - polo koruna" mala hodnotu 2 shilingy a 6 pencí, lebo 2 shilingy a 6 pencí bolo vlastne dva a pol shillinga, keďže shilling sa skladal z 12 pencí)
Podobný nie decimálny systém bol dakedy aj v Rímskej ríši, Francúzsku a do 1816 aj v Holandsku.
Istú dobu (dávnejšie popri librách platili aj zlaté Guinei, tie zo začiatku mali rovnakú hodnotu ako libra, neskôr mali o 10% vyššiu hodnotu)
A najviac funny mi pripadá, že vraj Bank of England vydáva svoje libry a 3 škótske banky a 4 severoírske banky vydávajú tiež svoje bankovky, ktoré majú aj iné veľkosti. 5, 10, 20, 50 bankovky vydávajú Bank of England, ale škótske banky vydávajú aj 1 librovú bankovku a 100 librovú bankovku (tú aj v Severnom Írsku), podľa všetkého škótske libry sú trochu iné a platia asi len v Škótsku... To je sranda
Si predstavte, že Košická banka nejaká vydávala napríklad 2000,- Sk bankovku, ktorá by bola platná iba na východe územia SR
3 škótske banky vydávajú svoje libry, všetky vydávajú svoju 5, 10, 20, 50 a 100 librovú bankovku a jedna z nich aj jednolibrovú. To vážne v Škótsku fungujú tri rôzne typy bankoviek rovnakých hodnôt a všetky sú platné? Tam musím ísť, to vyzerá byť funny. A predpokladám, že možno akceptujú aj anglické libry (možno)... To je iný svet, to si ani neviem predstaviť. Musím ísť do škótska
@tomas
dojdi do HK, aj tu banky vydávajú svoje bankovky, takže je to poriadny miš maš Tri komerčné banky majú vládou povolené vydávanie bankoviek na základe finančných rezerv v amerických dollárov pri kurze 7.8HKD - 1 USD, celkom zaujímavý ekonomický model a hlavne peňaženka, kde človek má 3 dvacky a každá je iná, hehe...
K tomu všetkému je HK časť Číny, no má vlastnú menu s tým, že v číne sa platí RMB (Yuan), takže príklad Košickej banky a vlastných peňazí tu funguje, ajkeď s tým, že HK je v trocha inom postavení ako východné Slovensko
tak zacnem tym ze...korunu zaviedly este za rakusko uhorska.ked nepocitam vojnove obdobie tak slovenska koruna existovala len od 1.1 93 do 1.1 09.(dualni obeh neriesim) za dalsie. korunu maju aj vo svedsku,dansku, cesku ....takze slovenska koruna existovala defacto len nieco vyse 15 rokou. slovensko nikdy!!! slovenske korunove bankovky netlacilo. iba mince. bankovky boly tlacene v kanade,nemecku,polsku,malta atad.....to iste aj z eurobankovkamy.slovensko nema vlastnu tlaciaren bankoviek.tak nechapem ludi co riesia take veci ze "zbohom koruna.." a podobne. nebit eura..tak "vdaka" plynovej krize bi vasa koruna klesala a klesala. co sa tyka centou...tak 1 a 2 centovky napr. vo finsku vobec v obehu nenajdete. jednoducho finske 1 a 2 centy niesu.( no su lebo ich vydali v tzv. startovacom balicku a pre numizmatikou, ale nepouzivaju sa v obehu a ani sa asi nerobia). inac napr. v takom ekvadore, maju uradnu a platnu menu americky dolar
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
Berieš to tak, ako snáď každý. Je pravda, že tie centy sú otravné, ale nuž, treba si zvyknúť. Žijeme v "novej" dobe, v ktorej si treba zvykať na všetko.
Ja ssom s €urom spokojná, hlavne nemusím zamienať, ak niekam idem (štáty Eurozóny)
ja v tych eurach nevidiim hodnotu
Ja som rad ze euro mame.
2eura - zlaty stred, strieborny okraj
1euro - strieborny stred, zlaty okraj
50cent - najvacsi zlaty peniaz
20cent - stredny zlaty, na boku par (spocitane 6) zarezov
10cent - maly zlaty stredny, okraje vrubkovane
5cent - medena farba, velky
2cent - medeny, stredna velkost
1cent - medeny pidizvik
celkom lahke
Dnes vacsina krajin ma peniaz a ten sa sklada zo 100 halierov. Ale napriklad vo Velkej Britanii do roku 1971 (cize, napr. vasi stari rodicia, alebo rodicia by vtedy mohli zit, cize to nie je az tak davno) tomu bolo inak...
Do roku 1971 mala Velka Britania:
1 libru = 20 shillingov (20s)
a 1 shiling = 12 penci (12p)
cize 1 libra mala 240 penci...
To by bolo ine pocitanie
Ceny sa mohli zapisovat aj sposobom 5s/6p (5 silingov a 6 penci) alebo 5/6 co znamena to iste.
Mohli ste prist do obchodu a vidiet na chlebe napriklad 1/4 cize 1 shilling a 4 pence, zaplatil by si jednolibrovkou a vratili by ti 18 shilingov a 16 penci
To vsak nebolo vsetko, ako byvala obrovska kolonialna Britania, s dlhodobou historiou mala takéto platne mince:
Half crown (polo koruna) ktorá mala hodnotu 2 shilingy a 6 pencí (a bola platná)
Florin - floriny platili tiež a boli dvojnásobkom shilingu (čiže 1 libra = 10 florinov, 1 florin = 2 shillingy alebo 24 pencí)
Shilling - jeden shiling
Sixpence - šesť pencí (polovica šilingu, odtiaľ literárny výraz "šesták", šesták bol vlastne šesťhalier (šesťpenca)
Threepence - troj penca
Penny - jedno penca
Halfpenny - pol penca (čiže 480 pol pencí tvorilo vtedajšiu libru)
a do roku 1960 platil aj Farthing čo bola šťvrtpenca (čiže jedna penca sa skladala zo štyroch Farthingov)
Málo používaná, ale platná bola aj "crown" čiže koruna, mala hodnotu 5 shillingov, čiže štvrtinu libry (odtiaľ "half crown - polo koruna" mala hodnotu 2 shilingy a 6 pencí, lebo 2 shilingy a 6 pencí bolo vlastne dva a pol shillinga, keďže shilling sa skladal z 12 pencí)
Podobný nie decimálny systém bol dakedy aj v Rímskej ríši, Francúzsku a do 1816 aj v Holandsku.
Istú dobu (dávnejšie popri librách platili aj zlaté Guinei, tie zo začiatku mali rovnakú hodnotu ako libra, neskôr mali o 10% vyššiu hodnotu)
A najviac funny mi pripadá, že vraj Bank of England vydáva svoje libry a 3 škótske banky a 4 severoírske banky vydávajú tiež svoje bankovky, ktoré majú aj iné veľkosti. 5, 10, 20, 50 bankovky vydávajú Bank of England, ale škótske banky vydávajú aj 1 librovú bankovku a 100 librovú bankovku (tú aj v Severnom Írsku), podľa všetkého škótske libry sú trochu iné a platia asi len v Škótsku... To je sranda
Si predstavte, že Košická banka nejaká vydávala napríklad 2000,- Sk bankovku, ktorá by bola platná iba na východe územia SR
Mne ojra vobec nevadia, dokonca mi to pride vtipne, ked idem napivo a zaplatim "korunu".
» en.wikipedia.org/wiki/Banknotes_...
3 škótske banky vydávajú svoje libry, všetky vydávajú svoju 5, 10, 20, 50 a 100 librovú bankovku a jedna z nich aj jednolibrovú. To vážne v Škótsku fungujú tri rôzne typy bankoviek rovnakých hodnôt a všetky sú platné? Tam musím ísť, to vyzerá byť funny. A predpokladám, že možno akceptujú aj anglické libry (možno)... To je iný svet, to si ani neviem predstaviť. Musím ísť do škótska
dojdi do HK, aj tu banky vydávajú svoje bankovky, takže je to poriadny miš maš Tri komerčné banky majú vládou povolené vydávanie bankoviek na základe finančných rezerv v amerických dollárov pri kurze 7.8HKD - 1 USD, celkom zaujímavý ekonomický model a hlavne peňaženka, kde človek má 3 dvacky a každá je iná, hehe...
K tomu všetkému je HK časť Číny, no má vlastnú menu s tým, že v číne sa platí RMB (Yuan), takže príklad Košickej banky a vlastných peňazí tu funguje, ajkeď s tým, že HK je v trocha inom postavení ako východné Slovensko