Myslim, ze to zalezi asi od vela faktorov, t.j. vydavky, bezny prijem, aka je sanca najst si pracu v pripade jej straty, atd.
Vseobecne by som povedal, ze mat 3 mesacne prijmy odlozene je super. Mat rocny prijem je pecka. Ale uz tie 3 mesacne prijmy su casto tazko naskrobitelne niekedy.
Ak clovek ma hypo, uver, leasing a pracuje napriklad ako predavac tak moc neusetri a sanca na najdenie noveho prijmu v pripade vypadku je mensia.
Ak ma rovnake vydavky clovek, ktory ma vysoky prijem, ma vacsiu sancu nieco odlozit (aj ked s vyssim prijmom prichadza vyssi styl zivota a vyssie vydavky) a zaroven ak pride o pracu, je pravdepodobne, ze je schopny do mesiaca a mozno aj skor bez problemov najst dalsiu.
@Diehard@Hoperpohroma nemusíme to brať, či je to reálne toľko našetriť. skôr z toho hľadiska, že akú rezervu potrebuje človek, aby v prípade nejakej udalosti neskončil na ulici. mnoho ľudí sa k peniazom dostane aj inak, väčšinou niečo podedia.
Ja som mala tak pred troma rokmi este takych 3000 rezervu a vzdy aspon 1000 na ucte... az pokym sa to nerozjebalo postupne
A tak idealne ked si viem predstavit co vsetko sa moze stat... by bolo aj 10 000e idealne mat odlozene najmenej
No, na 3 az 6 mesiacov asi najcastejsie odporucaju. Mne je hrozne luto tych rodin co ziju tak, ze sa len modlia, aby im nevypovedala sluzbu nejaka pracka ci chladnicka.
@diehard v mladom veku je to skôr výnimka, ale poznám aj takých ľudí. niektorí tiež dostali rôzne poistky alebo vkladné knižky keď mali 18, ale čo viem, tak tie peniaze prišli tak rýchlo ako odišli.
@Willbebetter niektorí mali naozaj ťažký osud a je to strašné, no väčšina si za svoju situáciu môže sama.
@kakofonicka@Admireyou treba nasadit tvrdsie presvedcovacie kalibre... mne sa podarilo uz asi styroch ci piatich kamaratov presvedcit o investovani do AU a o tom, ze clovek dnes vobec nepotrebuje mat ucet v ziadnej banke, aby mohol spokojne zit...
@salora Načo budem niekoho presviedčať, že im viem poradiť ako žiť lepšie ? Ja im poviem svoje a nech sa oni rozhodnú. Ich iniciatíva o ich život, nie môj, ja sa mám dobre. Hrach o stenu hádzať nebudem Čas viem stráviť aj lepšie ako presviedčaním, mne stačia tí, čo si to uvedomia
@salora nemas dni kedy na AU prerobis? ale viem ze mnoho ludi co ma vaic penazi na ruke tak do niecoho podobneho investuje ja som nad tym tiez premyslal ale s mojim statsim este prerobim aj to co nevlastnim, ja mam nieco skor odlozene bokom
@salora ja poradit poradim, ako to clovek spracuje a co sa rozhodne spravit je uz na nom. nebudem plytvat svojou energiou na to, aby som niekoho presviedcala, v konecnom dosledku su to ich peniaze a zivot, s ktorymi hazarduju.
Kazdy ma inu mieru rizika, ktore je ochotny znasat. Ja osobne by som sa necitil dobre keby mam menej ako 2-3 roky zivota v cashi. A samozrejme investicie, lebo drzat v ruke cash len tak je o nicom.
@mojenovelepsieja cca ...
...lol, som šiel napísať a popritom prečítal tommyhotov @19 a je mi teraz trápne napísať to čo som šiel napísať...
...lebo som šiel napísať že cca na 2 až 4 mesiace =D
a dodatok "minimálne" mi tiež napadol až po prečítaní tommyhotovho @19 .
ale v podstate vlastne má pravdu, len ja mám zle nastavenú stupnicu, že mi taká rezerva príde nereálna =D
ale zas asi presne takú by som aj ja osobne potreboval aby som prestal mať každý deň existenciálne krízy =D
proste potrebuješ rezervu takú, že:
1. zbaví ťa každodenných existenciálnych stresov
2. dá ti dosť času aby si z nej mohol v pohode bez stresov fungovať počas hľadania nového príjmu, a aby si za tú dobu tú rezervu nezrušil celú.
@melancholik
nesprávna odpoveď =D
teda, správna pre teba.
ale univerzálnejšia odpoveď by potrebovala byť uvedená skôr v percentách mesačných výdajov, prípadne rovno ako čas. že "toľko aby ti vydržalo na XYZ času výdajov".
fixná suma ako všeobecná odpoveď nedáva zmysel v tomto prípade
@midnight ok zobral som to skôr subjektívne ako objektívne ... mne do 2000 eur postačí ak sa niečo stane dajme tomu na 3 mesiace, skôr 2 a pol zhruba kým si nenájdem inú prácu .. vypovedá to dosť aj o spôsobe života .. nemám ´hypoteku a nič nesplácam, čiže to je dôležité
@midnight praca sa da najsť vždy ... teda ratam s tym že si v životnej tiesni keď potrebuješ tú zasobu peňazí (alebo ked ratame že ju treba využiť) ... ide o to že práce je dosť a keď človek chce, dokáže si pracu najsť aj za dva tyždne a vyhrabať sa so sračiek .. tá možnosť tu je .. len o to ide že nie každy človek zoberie hociaku pracu ... zase nerobme zo slovenska krajinu (konkretne napr. z BA aj mesto) kde práca nie je .. to o čom pišeš ty už je ina vec to je špecifické zameranie, napriklad to IT .. je mi jasne že keď sa ITčkar ocitne na ulici tak asi nepojde robiť do VW len preto že je to aktualne nutné .. je to o ludoch
@melancholik bez urážky, ale sa mi mozog pozastavuje, keď čítam tvoje komentáre. Odsek textu úplne triviálnych vecí a nakoniec to aj tak zabiješ hláškou "je to o ludoch" To už si radšej nemusel písať nič a vyšlo by to na rovnako
Mimochodom chápem, že "ITčkáry" sú nadľudia, ale prečo ich vždy spomínať keď je reč o peniazoch? Veď nie sú jediní kto "dobre" (aj to je relatívne) zarába
vždy som mal nejakú finančnú rezervu, s momentálnou by som kľudne vydržal rok bez akejkoľvek práce... ale to len preto, že neplatím žiadne priblblé pôžičky, nemusím sa starať o auto (keďže žiadne nemám), nesplácam hypotéku a nemám priateľku...
Moja predstava je mať odložené toľko, aby som vyžil 6 mesiacov. Aktuálne je to síce oveľa viac, ale chystám sa budúci rok na hypotéku, takže tá mi to celé rozbije, ale aj popri nej si budem schopný odkladať dosť bokom, teda ak by som bol v situácií v akej som teraz, aj keď pri podnikaní človek nikdy nevie.
@labut2
"Mimochodom chápem, že "ITčkáry" sú nadľudia, ale prečo ich vždy spomínať keď je reč o peniazoch? Veď nie sú jediní kto "dobre" (aj to je relatívne) zarába"
daj iné (nemanažérske) zamestnanie ktorého priemerný mesačný plat je 3k eur v čistom =D
@midnight "ITčkár" o ktorom tu všetci blúznia nie je zamestnanie, takže si zle položil otázku a nebudem ti na ňu odpovedať. Ak ale myslíš programátorov, tak 3k eur v čistom nie je priemerný mesačný plat. Zisti si fakty skôr než niečo napíšeš.
Ak si teenager? Nula až 100€ stačí. Teda ak neutekáš z domu alebo tak.
Ak si na výške? tak aby si vyžil mesiac navyše ak nedostaneš príspevok od rodičov alebo výplatu.
Ak si po výške a máš do 30? Dve-Tri výplaty.
Ak máš rodinu alebo deti? Vo výplatách pol roka až rok.
ak si dobre spomínam, odporúčané je mať rezervu aspoň na 6 mesiacov dopredu, s tým aby si človek dokázal posplácať hypo/nájom, paušál, prípadnú rekvalifikáciu, atď... o to viac to platí pri niekom, kto naozaj nejaký dlh typu hypo/úver/spotrebák atď. má !!!
ja to na seba tak nepreratávam, ale niečo dávam do podielákov (lebo 6 mesačná rezerva nespasí ak sa stane niečo NIEČO), niečo mám na dlhodobejšiu rezervu v IAD, niečo na slovenskom účte, niečo na terajšom účte (čím viac tým lepšie), a kdyby něco ak som krytá poistením, lebo lebo...
ale taká real suma na rezervu, kedy sa netrasiem je od 8000 nahor, dream rezerva je aspoň 50 000
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Vseobecne by som povedal, ze mat 3 mesacne prijmy odlozene je super. Mat rocny prijem je pecka. Ale uz tie 3 mesacne prijmy su casto tazko naskrobitelne niekedy.
Ak clovek ma hypo, uver, leasing a pracuje napriklad ako predavac tak moc neusetri a sanca na najdenie noveho prijmu v pripade vypadku je mensia.
Ak ma rovnake vydavky clovek, ktory ma vysoky prijem, ma vacsiu sancu nieco odlozit (aj ked s vyssim prijmom prichadza vyssi styl zivota a vyssie vydavky) a zaroven ak pride o pracu, je pravdepodobne, ze je schopny do mesiaca a mozno aj skor bez problemov najst dalsiu.
jedna vec je, kolko by podla mna mal clovek mat nasetrene (aspon 5 tisic) a druha vec je, kolko je realne
A tak idealne ked si viem predstavit co vsetko sa moze stat... by bolo aj 10 000e idealne mat odlozene najmenej
@Willbebetter niektorí mali naozaj ťažký osud a je to strašné, no väčšina si za svoju situáciu môže sama.
...lol, som šiel napísať a popritom prečítal tommyhotov @19 a je mi teraz trápne napísať to čo som šiel napísať...
...lebo som šiel napísať že cca na 2 až 4 mesiace =D
a dodatok "minimálne" mi tiež napadol až po prečítaní tommyhotovho @19 .
ale v podstate vlastne má pravdu, len ja mám zle nastavenú stupnicu, že mi taká rezerva príde nereálna =D
ale zas asi presne takú by som aj ja osobne potreboval aby som prestal mať každý deň existenciálne krízy =D
čiže @tommyhot @19 dobre vraví.
proste potrebuješ rezervu takú, že:
1. zbaví ťa každodenných existenciálnych stresov
2. dá ti dosť času aby si z nej mohol v pohode bez stresov fungovať počas hľadania nového príjmu, a aby si za tú dobu tú rezervu nezrušil celú.
nesprávna odpoveď =D
teda, správna pre teba.
ale univerzálnejšia odpoveď by potrebovala byť uvedená skôr v percentách mesačných výdajov, prípadne rovno ako čas. že "toľko aby ti vydržalo na XYZ času výdajov".
fixná suma ako všeobecná odpoveď nedáva zmysel v tomto prípade
nie všetky oblasti sú také.
ale ináč áno, všetko čo si napísal mi bolo jasné počas toho ako som písal @21 . každopádne vďaka za explicitné potvrdenie.
Mimochodom chápem, že "ITčkáry" sú nadľudia, ale prečo ich vždy spomínať keď je reč o peniazoch? Veď nie sú jediní kto "dobre" (aj to je relatívne) zarába
nebuď labuť
"Mimochodom chápem, že "ITčkáry" sú nadľudia, ale prečo ich vždy spomínať keď je reč o peniazoch? Veď nie sú jediní kto "dobre" (aj to je relatívne) zarába"
daj iné (nemanažérske) zamestnanie ktorého priemerný mesačný plat je 3k eur v čistom =D
to len tak, že keď už sa na to pýtaš.
Ak si na výške? tak aby si vyžil mesiac navyše ak nedostaneš príspevok od rodičov alebo výplatu.
Ak si po výške a máš do 30? Dve-Tri výplaty.
Ak máš rodinu alebo deti? Vo výplatách pol roka až rok.
ja to na seba tak nepreratávam, ale niečo dávam do podielákov (lebo 6 mesačná rezerva nespasí ak sa stane niečo NIEČO), niečo mám na dlhodobejšiu rezervu v IAD, niečo na slovenskom účte, niečo na terajšom účte (čím viac tým lepšie), a kdyby něco ak som krytá poistením, lebo lebo...
ale taká real suma na rezervu, kedy sa netrasiem je od 8000 nahor, dream rezerva je aspoň 50 000