Pýtaš sa, ako by sa foťáky bežne vyrábali zlé a bolo ľahké vybrať nejaký výnimočne dobrý a odporučiť
Mám taký pocit, že sa do problematiky veľmi nerozumieš, keď ťa zaujíma len cena a nejaké povrchné zhrnutie. (či mýlim sa?) Lepšie je sa do toho nehrnúť a radšej si niečo naštudovať, nech vieš, čo od foťáku chceš a až potom si nechať odporučiť alebo čítať recenzie a vybrať si. Takto ti sem napríklad niekto hodí podľa teba perfektnú fotku, ktorú ale ty ako začiatočník s tým foťákom neodfotíš (prípadne to bolo odfotené s pomocou nejakého špeciálneho drahého objektívu, tkorý zohral veľkú úlohu v tom, ako fotka vyzerá) a len budeš naň nadávať, že je to priťažké/veľa sa do toho práši/neviem čo, nad čím si ani neuvažovala. Nie je to také jednoduché, ako s kompaktom, že kúpim si "dobrý" foťák a budem mať super fotky. Inak, ani si nepovedala, čo považuješ ako cenovo prijateľné a čo ako pridrahé, aspoň to sa zvykne písať, nech ľudia vedia, z čoho vyberať.
Ale teda aby som len neodradila, keďže som zase raz tá, čo formuje do komentáru slohové cvičenie, pretlmočím ti radu od jedného známeho: zožeň si Canon alebo Nikon, lebo sa k nim ľahko dá zháňať príslušenstvo z druhej ruky za lacno.
1)Začni s low-end zrkadlovkami, so základným objektívom by si sa mala zmestiť do rozpočtu 500€,drahšie ti na začiatok nebudú k ničomu Ak teda máš pocit,že tvoje fotenie je dostatočné na to,aby si fotila zrkadlovkou a nie kompaktom...
2)Canon a Nikon všeobecne...
3)Tak...záleží to všetko od fotografa,nie od foťáku. Grambľavému fotografovi ani foťák za 2000€ nepomôže.
@anzu nie som niaky strašná amatér fotím dlho aj som používala zrkadlovky ale žial nevlastným žiadnu. ale viem uznávam že yb som mala napísat cenu čo považujem za dobru recenzie čítam hej ale zase vobbec neviem z čoho by som mala vyberat stačí mi napísat foták a ako ty hovoríš povrchne zhrnutie a ja si to vygooglim a viem že akždý sem može dat užasnu fotku ale ved spýtat sa dokážem aký objektív použil samozrejme že naiku prácu odohrá aj ten photoshop a viem že ked budem mat skvelý foták pre man za man aj za 2000 eur tak nebudem mat skvele fotky ale digitálny doták ktorý poriadne ani opravit červene oči nevie .. tak od toho fakt nič nečakám aj hej chcem canon alebo nikon radšej nikon sa mi zdá elšpí lepšie sa mi s ním pracuje ale chcešl aby som presne vediet model pozerám si teraz ten d3100
Píšeš, že si už používala zrkadlá. Tak čo sa spýtať nejakých kamošov a rodiny, čo už vlastnia zrkadlovku? Ono na začiatok stačí kúpiť aj niečo bazárové alebo cez inzerát (ale overené). Za celkom prijateľné ceny idú napr. Canon EOS 400d, 450d a na začiatok úplne postačujú.
Vec druhá. A čo tak napísať, čo očakávaš, aké funkcie a tak? Video? Malé rozmery? ...
A najhlavnejšia vec. Nie telo (fotoaparát) je najdôležitejší, ale objektív + schopnosti fotografa.
Odporucam nekupovat novu ale napriklad z Bazos.sk alebo na ephoto.sk je tiez bazar ..Na zaciatok teraz z tych novych napriklad D5100 alebo z canonakov napriklad Eos 600D... nekupuj si aspon podla mojho nazoru setak 18-55 ale uz aspon 18-105 ...Pripadne iny napr 50mm. Nevciem co chces fotit ale prepodkladam ze krajinky alebo seba pred zrkadlom ..Tak na to sa ti hodi najviac ta 50mm
V konečnom dôsledku nevieš ani čo chceš, čo tak rozpočet ? Alebo niečo podobné, tvoje skúsenosti, očakávania .... Kúp si napr. niečo z bazáru 400D,450D,1000D ktomu napr. aj seťák a nauč niečo, alebo môžeš zobrať aj 5dmii 17-40 USM napr. a nemusíš nič riešiť, reagujem na text hore, že nedokáže opraviť červené oči... opäť by som nedával vinu fotoaparátu ale fotografovy, nejaká korekcia napr. na kompaktoch je ale ten vstavaný blesk proste viac nedokáže, na zrk. je prispôsobený ale aj to nieje žiadna výhra, to je jeden problém z milíona, čo tak pozrieť napr. aj iné parametre, okrem smajlov si nič nenapísala čo chceš riadne... zisti si najprv čo chceš.. good luck
Prvé čo by si spravila tak je ISO 100, 1/4000, F/11, no flash a po expozícií by si čumela na krásnu čiernu foto... prípadne zvolila super režim "A"matér
Automaticky reezim alebo ako si to povedal amatersky rezim nemusi byt nic zle pre zaciatocnika. Vie si podla toho urcit aspon priblizne hodnoty a po case moze prejst na M a pomalicky sa nauci uz aj sam ze ako a co treba nastavit.
Mimochodom slovo amater je odvodene od neviem akeho slova ale v preklade to znamena ze robit nieco z laskou. V zahranici ked niekto povie ze je amater tak ho ludia uznavaju lebo vedia ze to robi pre radost a nie pre peniaze.
Tu na Slovensku ked povies ze si mataer tak je to pre ludi nieco ubohe ..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
2. Canon, Nikon
3. spokojnosť vysoká
na amaterske fotenie az az. cenovo od 450€ cez net.
ja mam nikon, ale rozidel medzi nimi nevidim velmi
Mám taký pocit, že sa do problematiky veľmi nerozumieš, keď ťa zaujíma len cena a nejaké povrchné zhrnutie. (či mýlim sa?) Lepšie je sa do toho nehrnúť a radšej si niečo naštudovať, nech vieš, čo od foťáku chceš a až potom si nechať odporučiť alebo čítať recenzie a vybrať si. Takto ti sem napríklad niekto hodí podľa teba perfektnú fotku, ktorú ale ty ako začiatočník s tým foťákom neodfotíš (prípadne to bolo odfotené s pomocou nejakého špeciálneho drahého objektívu, tkorý zohral veľkú úlohu v tom, ako fotka vyzerá) a len budeš naň nadávať, že je to priťažké/veľa sa do toho práši/neviem čo, nad čím si ani neuvažovala. Nie je to také jednoduché, ako s kompaktom, že kúpim si "dobrý" foťák a budem mať super fotky. Inak, ani si nepovedala, čo považuješ ako cenovo prijateľné a čo ako pridrahé, aspoň to sa zvykne písať, nech ľudia vedia, z čoho vyberať.
Ale teda aby som len neodradila, keďže som zase raz tá, čo formuje do komentáru slohové cvičenie, pretlmočím ti radu od jedného známeho: zožeň si Canon alebo Nikon, lebo sa k nim ľahko dá zháňať príslušenstvo z druhej ruky za lacno.
2)Canon a Nikon všeobecne...
3)Tak...záleží to všetko od fotografa,nie od foťáku. Grambľavému fotografovi ani foťák za 2000€ nepomôže.
Vec druhá. A čo tak napísať, čo očakávaš, aké funkcie a tak? Video? Malé rozmery? ...
A najhlavnejšia vec. Nie telo (fotoaparát) je najdôležitejší, ale objektív + schopnosti fotografa.
Mimochodom slovo amater je odvodene od neviem akeho slova ale v preklade to znamena ze robit nieco z laskou. V zahranici ked niekto povie ze je amater tak ho ludia uznavaju lebo vedia ze to robi pre radost a nie pre peniaze.
Tu na Slovensku ked povies ze si mataer tak je to pre ludi nieco ubohe ..