taká dilema ma teraz zachytila neviem či som si vybrala dobre :/ idem teraz an bilingválne a na hzápise som si vyberala voliteľné predmety: nemčina a franczština nemčinu sa učím teraz tretí rok a nejako ma "nechytila" tým pádom som si vybrala fra
francúzština je úžasná ! ale musíš sa jej venovať od začiatku, ak na základoch tomu nevenuješ dosť pozornosti, tak potom nebudeš mať na čom stavať a vtedy sa stane veľmi ťažkou, ale tak je to asi pri každom jazyku.
Gramatika je ťažká, slovná zásoba pomerne jednoduchá, ak vieš plynule po anglicky a čítaš knihy po anglicky, zistíš, že ak si prečítala veľa kníh po anglicky, tak aj s tvojou terajšou skoro nulovou francúzštinou by si vedela porozumieť niektorým vetám vo francúzskej knihe.
nemcina je tazsia ako francuzstina. to len tak, mimochodom.
ale zas nemcinu skor vyuzijes. a ze je franina uzasna tvrdia len ludia, co ju realne nepoculi, iba mozno vo filmoch alebo piesnach, kde znie super pritazlivo. ja som zila na chodbe s Francuzmi aj Nemcami a teda nemcina mi znela lepsie ako tie nosovky...
k @3
nemčinu skôr využiješ, iba ak plánuješ ostať v strednej Európe - pretože Nemecko je ťažisková ekonomika strednej Európy, ak chceš odísť na západ (FR, UK, USA, Španielsko atď), tak využiješ viac Francúzštinu
taktiež - nenechaj sa zmiasť, rovnako ako bratislavská, banskobystrická aj bardejovská slovenčina znie úplne inak, tak znie inak aj francúzština. možno @kitty7 narazila na nejakých bretóncov s divným dialektom, to neznamená, že je to všobecná francúzština - rovnako ako slovenčina používaná v michalovciach nie je všeobecná slovenčina
@nenay aaalebo som ich aj pocuvala 4 mesiace kazdy vecer v kuchyni a Nemcov zas v obyvacke, tak asi viem, o com hovorim...
@tosom neviem, odkial vsadial boli, ale z roznych kutov Francuzska a uplne mi ten jazyk znechutili, ucila som sa ho 8 rokov a tiez som mala predstavu o tom, aky je to lubozvucny krasny jazyk... ano, na spev, mozno poeziu, ale hovorena francuzstina je na prd, rozpravaju nosom...
ja som aj tak rozmýšľala že terak keď sa učím tie dva jazyky spolu (anglicky a nemčinu) tak sa mi to strašne pletie ja niekedy neviem ako sa povie matka po anglicky stále mi tam ide tá mutter taže ja len môžem dúfať že to o niekoľko rokov a už vobec nie mesiacov neoľutujem predsa len 5 rokov je doba a niekde v strede by som to meniť nechcela
@kitty7 tak 100 ľudí, 100 chutí tvoj názor ti, samozrejme, neberiem. Tiež som mal zopár možností počúvať natívnych speakerov francúzštiny, rozprávať sa s nimi atď a mne sa ich accent veľmi páčil, respektíve omnoho viac ako tá učebnicová francúzština z listeningov v učebnici
@kitty7 Ok, este raz to skusim. V tej vete, co som ti skopirovala do @4 , pises, ze LEN ludia, ktori francuzstinu poznaju nanajvys z filmov alebo pesniciek, tvrdia, ze je uzasna.
Poznam minimalne 1 cloveka, ktory po francuzsky vie velmi dobre, vo francuzsku stravil nezanedbatelny cas a napriek tomu tvrdi, ze je super. Cize aj keby bol naozaj jediny na svete (co celkom isto nie je ), uz tvoje tvrdenie neplati. Aj keby si ich pocuvala kazdy vecer nasledujucih 10 rokov.
Samozrejme do toho, ze sa ti nemcina paci viac ako francuzstina, ti nekecam. Ale to som nerobila ani v @4 .
@tosom tak ja to beriem, ale vacsinou sa naozaj stretavam s tym, ze ludia poznaju len "ucebnicovu" francuzstinu, rozplyvaju sa nad nou a v zivote nepoculi normalne hovorit Francuza... je to rozdiel...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Gramatika je ťažká, slovná zásoba pomerne jednoduchá, ak vieš plynule po anglicky a čítaš knihy po anglicky, zistíš, že ak si prečítala veľa kníh po anglicky, tak aj s tvojou terajšou skoro nulovou francúzštinou by si vedela porozumieť niektorým vetám vo francúzskej knihe.
S tým, že ja nemám na čom stavať kedže som sa nenaučila ani základné slovesá časovať. Takže ak to chceš vedieť tak to neflakaj
ale zas nemcinu skor vyuzijes. a ze je franina uzasna tvrdia len ludia, co ju realne nepoculi, iba mozno vo filmoch alebo piesnach, kde znie super pritazlivo. ja som zila na chodbe s Francuzmi aj Nemcami a teda nemcina mi znela lepsie ako tie nosovky...
aaalebo aj nie. :-S ty si velmi dobra v generalizovani, ako ta tak citam
nemčinu skôr využiješ, iba ak plánuješ ostať v strednej Európe - pretože Nemecko je ťažisková ekonomika strednej Európy, ak chceš odísť na západ (FR, UK, USA, Španielsko atď), tak využiješ viac Francúzštinu
taktiež - nenechaj sa zmiasť, rovnako ako bratislavská, banskobystrická aj bardejovská slovenčina znie úplne inak, tak znie inak aj francúzština. možno @kitty7 narazila na nejakých bretóncov s divným dialektom, to neznamená, že je to všobecná francúzština - rovnako ako slovenčina používaná v michalovciach nie je všeobecná slovenčina
@tosom neviem, odkial vsadial boli, ale z roznych kutov Francuzska a uplne mi ten jazyk znechutili, ucila som sa ho 8 rokov a tiez som mala predstavu o tom, aky je to lubozvucny krasny jazyk... ano, na spev, mozno poeziu, ale hovorena francuzstina je na prd, rozpravaju nosom...
Poznam minimalne 1 cloveka, ktory po francuzsky vie velmi dobre, vo francuzsku stravil nezanedbatelny cas a napriek tomu tvrdi, ze je super. Cize aj keby bol naozaj jediny na svete (co celkom isto nie je ), uz tvoje tvrdenie neplati. Aj keby si ich pocuvala kazdy vecer nasledujucih 10 rokov.
Samozrejme do toho, ze sa ti nemcina paci viac ako francuzstina, ti nekecam. Ale to som nerobila ani v @4 .