áno
padol veľký meteorit ktorý spôsobil zmeny klímy a následne sa nevedeli adaptovať a vymreli
teraz ich kostrové pozostatky môžeš vidieť v mnohých múzeách.
veď, ale doba sa rapídne zmenila, sledujem mladé dievčatá, čos som aj ja a normálne pozývajú chlapcov... Mama mi však vždy tvrdila, že chlap má prísť za ženou
Jasne, ze nie. Ja som prave minule rozmyslala, že chalani v mojom okoli su celkom galantni, co sa napr spoluziakov tyka, vzdy otvoria dvere, obcas podržia kabat, ked nesiem nieco tazke, pomozu...
Ale mojho nedam
takto ti poviem, nečuduj sa mužom a ani nikomu že vraví že džentlmenov je menej, pretože je a poviem ti prečo ...
nemôže za to ani fakt že sme sa zmenili ani to že za to nutne môžeme ... zmenila sa doba, zmenili sa ženy, dosť výrazne sa zmenili ... a poviem to narovinu tak ako to je, voči pomerne vysokej škále žien dnes nemám potrebu a vyslovene sa nechcem správať úctivo, pretože vidím a viem že si moju pozornosť ani len nezaslúžia za to ako sa chovajú k okoliu a aj ku mne ... to je celé
úctivo sa chovám totiž len k ľuďom ktorí si úctivé chovanie zaslúžia ... koho vidím že sa chová ako primitívne decko, k tomu ako k primitívnemu decku aj pristupujem
v tomto by som tak nejako hladal odpoveď na tvoju otázku
Definuj gentleman. Ak ide o typ "otvorím jej dvere, lebo je to žena, pomôžem jej obliesť kabát, lebo je to žena" tak úprimne dúfam, že ich už veľa nie je.
Neviem či vymreli, ale bežne sa stane, že ked podržím nejakému dievčaťu dvere, alebo jej dám prednosť ked sa niekde stretneme, tak ani nepodakuje a ešte hodí ten výraz "čo som, to som"...
Raz som to so spolužiakom tak spočítal zo zvedavosti, tak za týždeň v škole zo 16 dievčat 2 podakovali...
@12 "Gentlemani sa strácajú pretože sa ženy prestavajú správať ako dámy."
Pravda pravd. Staci sa prejst na slovensku (tu na taiwane to tak nastastie nie je az take caste) v noci po meste a cloveku sa chce grcat z tolkej zenskej (najebanej) primitivnosti co tam pobehuje.
@cvlr tu ked to spravim, tak sa slecny aj usmeju, kedze aziati moc gentlemani nie su. Oni tu pomahaju akurat starym ludom, takze zeny su tu na pospas nam foreignerom (preto si zasukas uz prve dni co sem prides
No ako pri ženách sa snažím správať gentlemansky. Ale niektoré ma zaskočia svojím správaním, slovníkom jak posledný chrapúň a tak podobne Najzábavnejšie sú tie tínedžerky, ktoré si myslia, že sú COOL ak proste správajú sa jak defky, namyslené, arogantné, vulgárne proste úbohé a tie si hladajú podobné indivíduá a "zlých" chlapcov
Inak som si spomenul na trapas keď tu niekto spomínal držanie dverí. Na jednej škole som bol kuknúť a ako som vychádzal tak za mnou boli asi 4 kočky, ktoré išli von tak pekne som im podržal dvere a nejaké milé slovo som tam pridal. Len keď vyšla štvrtá tak som pustil dvere a akurát vychádzala piata také "menej pekné" dievča oproti nim tak chúďa jej som zabuchol pred ksichtom si mohla myslieť ale nebolo to naschvál, že by som si vyberal komu podržím dvere a tak
Naco chces, aby boli muzi gentlemani? Ved to nijako neurcuje to, ci sa do muza zamilujes alebo nie, takze chlap sa na to vyserie, ak zena o to v skutocnosti nestoji...Ved ako vravim, ze gentlemanstvo je len slusny sposob ako vyjadrit zene, ze ju chcem nakladat 24/7 ...dolezita je pritazlivost, a myslim, ze slovenky (a cesky ) maju s gentlemanstvom skor spojenu antipritazlivost ...ze jeej aky mily chlapes, toho radsej vyuzijem, ked budes sa vyplakavat, ako mi ten superalfanadsamec zlomil moje romanticke srdiecko po tyzdni chodnia spojeneho s 3 koitami denne
@tasha5 wow...no big surprise, ze NIEKTORE zeny myslia inak ako ja...som rad, ze nemame vsetci rovnake myslenie ...nezistnost neexistuje, ked tak maximalne reciprocny altruizmus ...ani zeny nie su mile k muzom "len tak"
otázne je, čo považuješ za gentlemana. ak takých ľudí ako bol tuna @dokonalygentleman , tak toho sme mali len jedného tu na birdzi a ostatní vymreli. lebo všetko sa vyvíja a všetko so všetkým súvisí. kedysi bolo gentlemanské podať žene ruku keď vystupovala z koča, lebo keby v dlhých šatoch vystupuje sama tak by sa zrýpala. kedysi bolo náročné niekam sa dostať a muž mohol vziať koňa alebo svoje vlastné nohy a prísť za ženou, ktorú z domu (v ktorom pravdepodobne vládol patriarchát), nepustili samotnú von.
toto všetko sa mení a je podľa mňa blbosť čakať, že chalani budú dnes pomáhať babám v rifliach vystupovať zo škoda oktávie a že sa bude považovať za "negentlemanské" keď namiesto toho aby chalan niekam pozval babu, tak pozve ona jeho.
keď raz žijeme v spoločnosti kde sa snažíme o zrovnoprávňovanie mužov a žien, prečo stále chceme, aby si plnili svoju zastaralú úlohu vo veciach, ktoré sú dávno neživé, vyvinuté a iné?
Nehovorím, že to tak vždy platí, ale zo súkromného prieskumu džentlmenstvo pána záleží od:
a) výchovy (ak bol k nemu vedení už od malička, ak sa pozornosť a úcta voči ženám od neho už vtedy očakávala, tak ju bude pravdepodobne prejavovať i neskôr),
b) prostredia v ktorom vyrastá (chalan vyrastajúci len pri matke alebo v prítomnosti sestier je ku ženám ako keby trochu viac pozornejší ),
c) správania samotnej ženy ( treba uznať, že niektoré si úctu naozaj nezaslúžia),
d) predošlých skúseností ( na základe ktorých sa chlap už možno nemá záujem verejne v tomto smere prejavovať),
d) a dosť zaváži i na momentálnom "spoločenskom rozpoložení" chalana ( v pubertálnom veku a v neskôr v istých kruhoch chalan v prítomnosti svojich kamarátov úctu voči ženám preventívne nevyjadruje...za nasledovné poznámky a výsmech mu to jednoducho nestojí....iná je situácia, ak je ten chalan vonku práve sám...vtedy zavážia vyššie spomínané dôvody).
džentlmani nevymreli..nie je už ich až tak veľa, ale i vonku na verejnosti sa občas nejaký nájde...a potom vznikajú dosť humorné situácie ako napríklad, keď stojíte pred dverami a navzájom si dávate prednosť alebo nechápavo na seba pozeráte, lebo on čaká a vám hneď netrkne na čo vlastne no čo, človek na takéto správanie už nie je zvyknutý a tak ho najmä od cudzích ani neočakáva i keď tie maličké gestá samozrejme vždy potešia 8)
mimochodom pozvať niekam chlapca, nie je nič poburujúce...aj chlapci sú nesmelí a občas ich treba postrčiť, aby sa vôbec rozhýbali záleží na tom, ako veľmi je dievča iniciatívne...ak to preháňa a iniciatíva vždy vychádza len z jej strany, tak to k ničomu dobrému asi nepovedie...
jedna definícia z netu: „džentlmeni nepovedia žene, že „poďme si šuchnúť...“, ale „mám doma peknú zbierku motýľov“, alebo podobný iný kaleráb“ by ma zaujímalo, koľké boli na tú zeleninu naozaj zbalené
@echoechoecho taka som zmatena ze neviem ci ironia alebo nie,aale viem cca podstatu toho len tych terminov na mna moc, ja to mam tak vseobecne altruizmu este chapem
@erjedna Tomu ver, takýto ludia, ktori ovladaju nominativ pluralu vzoru pekny su v menšom percentualnom počte ako slovenskí vystudovani pracujuci cigani jedinacikovia..
V slovenčine máme ukazovacie zámeno taký, ktorým sa ukazuje alebo odkazuje na nejakú vlastnosť alebo na mieru. Zámeno taký sa skloňuje ako prídavné meno pekný, z čoho vyplýva, že v tvare nominatívu množného čísla mužského rodu sa píše s mäkkým í, napr. takí chlapci, takí ľudia, takí športovci. Rovnako mäkké í píšeme aj v tvare nominatívu množného čísla mužského rodu zámena takýto, ktorým sa takisto ukazuje alebo odkazuje na nejakú vlastnosť alebo na mieru, teda v spojeniach takíto chlapci, takíto ľudia, takíto športovci.
@abject1 on ma pravdu. Tvoj argument sa vztahuje na slovo "takymito" (ktore je naozaj s y)... ono sa to sprava ako slovo taky, len prilepis "to" nakonies
ja nemám pocit, že by vymreli..aj keď je ich pomenej, zmenila sa spoločnosť, zmenili sme sa my ženy.. :ehm: .preto sa vlastne mnohým mužom nečudujem, že sa správajú menej pozorne..našťastie si vo svojom okolí všímam gentlemanov pomerne dosť, neviem, či je to atmosférou firmy, v ktorej pracujem, alebo čím...Ale takmer VŽDY sa mi stane, že mi tam chlap podrží dvere, alebo počká s výťahom ..čo sa mi v minulosti až tak nestávalo... a samozrejme sa im za to poďakujem...
Na druhej strane si všímam, že oproti viacerým ženám v mojom okolí som asi dosť staromódna ....stále mám v hlave predstavu, že žena by sa mala správať ako dáma a muž ako gentleman... :letim:
@marleymt Ja som neumrel drahá, iba som neaktívny. Prípadne sa tu, z času na čas, potichúčky objavím, pokochám sa krásotou ľudí, takisto ako krásotou ich intelektov, a potom sa znovu, potichúčky, vyparím
Naša spoločnosť upadla do štádia, kde ani ženy nie sú dámami, ani muži gentlemanmi (česť výnimkám). Každopádne nie je správne hľadieť na to tak, že od mužov má byť v takejto situácii automaticky očakávané gentlemanstvo. Nepoznám ťa, nesúdim ťa, ale ak máš pocit, že v tvojom okolí nie sú gentlemani, zamysli sa, či si ty dáma. Lebo ak chceš niečo zmeniť k lepšiemu, je k veci začať od seba, nielen očakávať zmenu od druhej strany. Celkovo, to ako sa ľudia k sebe správajú je problémom nás všetkých, naozaj to nie je len o tom, že muži nie sú gentlemani. Ani nevieš koľkí len stratili o to záujem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
padol veľký meteorit ktorý spôsobil zmeny klímy a následne sa nevedeli adaptovať a vymreli
teraz ich kostrové pozostatky môžeš vidieť v mnohých múzeách.
» jazykovaporadna.sme.sk/q/3526/...
sorrky nejak sa mi tam hodilo Y
Podobne ako v prípade Nessie alebo Bigfoota...
Ale "normálne" ženy vymierajú.
Žiaľ.
Ale mojho nedam
nehľadám nič, len sa pozastavujem nad správaním niektorých chlapov/chlapcov neviem čo hľadajú
nemôže za to ani fakt že sme sa zmenili ani to že za to nutne môžeme ... zmenila sa doba, zmenili sa ženy, dosť výrazne sa zmenili ... a poviem to narovinu tak ako to je, voči pomerne vysokej škále žien dnes nemám potrebu a vyslovene sa nechcem správať úctivo, pretože vidím a viem že si moju pozornosť ani len nezaslúžia za to ako sa chovajú k okoliu a aj ku mne ... to je celé
úctivo sa chovám totiž len k ľuďom ktorí si úctivé chovanie zaslúžia ... koho vidím že sa chová ako primitívne decko, k tomu ako k primitívnemu decku aj pristupujem
v tomto by som tak nejako hladal odpoveď na tvoju otázku
Raz som to so spolužiakom tak spočítal zo zvedavosti, tak za týždeň v škole zo 16 dievčat 2 podakovali...
tak čo čakáš ?...
Pravda pravd. Staci sa prejst na slovensku (tu na taiwane to tak nastastie nie je az take caste) v noci po meste a cloveku sa chce grcat z tolkej zenskej (najebanej) primitivnosti co tam pobehuje.
@cvlr tu ked to spravim, tak sa slecny aj usmeju, kedze aziati moc gentlemani nie su. Oni tu pomahaju akurat starym ludom, takze zeny su tu na pospas nam foreignerom (preto si zasukas uz prve dni co sem prides
Inak som si spomenul na trapas keď tu niekto spomínal držanie dverí. Na jednej škole som bol kuknúť a ako som vychádzal tak za mnou boli asi 4 kočky, ktoré išli von tak pekne som im podržal dvere a nejaké milé slovo som tam pridal. Len keď vyšla štvrtá tak som pustil dvere a akurát vychádzala piata také "menej pekné" dievča oproti nim tak chúďa jej som zabuchol pred ksichtom si mohla myslieť ale nebolo to naschvál, že by som si vyberal komu podržím dvere a tak
toto všetko sa mení a je podľa mňa blbosť čakať, že chalani budú dnes pomáhať babám v rifliach vystupovať zo škoda oktávie a že sa bude považovať za "negentlemanské" keď namiesto toho aby chalan niekam pozval babu, tak pozve ona jeho.
keď raz žijeme v spoločnosti kde sa snažíme o zrovnoprávňovanie mužov a žien, prečo stále chceme, aby si plnili svoju zastaralú úlohu vo veciach, ktoré sú dávno neživé, vyvinuté a iné?
a) výchovy (ak bol k nemu vedení už od malička, ak sa pozornosť a úcta voči ženám od neho už vtedy očakávala, tak ju bude pravdepodobne prejavovať i neskôr),
b) prostredia v ktorom vyrastá (chalan vyrastajúci len pri matke alebo v prítomnosti sestier je ku ženám ako keby trochu viac pozornejší ),
c) správania samotnej ženy ( treba uznať, že niektoré si úctu naozaj nezaslúžia),
d) predošlých skúseností ( na základe ktorých sa chlap už možno nemá záujem verejne v tomto smere prejavovať),
d) a dosť zaváži i na momentálnom "spoločenskom rozpoložení" chalana ( v pubertálnom veku a v neskôr v istých kruhoch chalan v prítomnosti svojich kamarátov úctu voči ženám preventívne nevyjadruje...za nasledovné poznámky a výsmech mu to jednoducho nestojí....iná je situácia, ak je ten chalan vonku práve sám...vtedy zavážia vyššie spomínané dôvody).
džentlmani nevymreli..nie je už ich až tak veľa, ale i vonku na verejnosti sa občas nejaký nájde...a potom vznikajú dosť humorné situácie ako napríklad, keď stojíte pred dverami a navzájom si dávate prednosť alebo nechápavo na seba pozeráte, lebo on čaká a vám hneď netrkne na čo vlastne no čo, človek na takéto správanie už nie je zvyknutý a tak ho najmä od cudzích ani neočakáva i keď tie maličké gestá samozrejme vždy potešia 8)
mimochodom pozvať niekam chlapca, nie je nič poburujúce...aj chlapci sú nesmelí a občas ich treba postrčiť, aby sa vôbec rozhýbali záleží na tom, ako veľmi je dievča iniciatívne...ak to preháňa a iniciatíva vždy vychádza len z jej strany, tak to k ničomu dobrému asi nepovedie...
jedna definícia z netu: „džentlmeni nepovedia žene, že „poďme si šuchnúť...“, ale „mám doma peknú zbierku motýľov“, alebo podobný iný kaleráb“ by ma zaujímalo, koľké boli na tú zeleninu naozaj zbalené
V slovenčine máme ukazovacie zámeno taký, ktorým sa ukazuje alebo odkazuje na nejakú vlastnosť alebo na mieru. Zámeno taký sa skloňuje ako prídavné meno pekný, z čoho vyplýva, že v tvare nominatívu množného čísla mužského rodu sa píše s mäkkým í, napr. takí chlapci, takí ľudia, takí športovci. Rovnako mäkké í píšeme aj v tvare nominatívu množného čísla mužského rodu zámena takýto, ktorým sa takisto ukazuje alebo odkazuje na nejakú vlastnosť alebo na mieru, teda v spojeniach takíto chlapci, takíto ľudia, takíto športovci.
Na druhej strane si všímam, že oproti viacerým ženám v mojom okolí som asi dosť staromódna ....stále mám v hlave predstavu, že žena by sa mala správať ako dáma a muž ako gentleman... :letim:
tak aspoň je to jeden zo znakov gentlemana, mnohí muži ani takúto "slušnosť" nepoznajú...
ze @cestmoi ?