zacni od seba. nauc sa poriadne recyklovat, pozbieraj odpadky v prirode, ked tam pojdes, kupuj si eco-friendly a recyklovane vyrobky. tym, ze sa budes rozculovat a zakladat o tom fora nicomu nepomozes.
no zemi je to úplne jedno, prežila väčšie pohromy ako to čo teraz stvára človek. To čo žije teraz je len jedno percento z toho čo tu kedysi žilo. Ak ju budeme chrániť, tak vlastne tým len chránime náš druh, čiže je to svojím spôsobom taktiež sebectvo...
@sadistrom Nerozumiem poslednej (tretej z troch) vete.
Myslíš, že ak zastavíme výrub lesov (nič iné ma rýchlo nenapadlo), tak chránime náš druh a ostatné vymierajú?
hej som sa zle vyjadril ospravedlňujem sa. Myslel som tým, že nato aby sme chceli zachovať náš druh, tak mali by sme sa snažiť minimalizovať zmeny, ktoré sú limitujúce pre zmenu klímy. Druhy vymierali dávno predtým, ako vznikol človek. Len v súčasnosti vymierajú aj druhy, za ktoré je zodpovedný čisto len človek. Krásny prípad vyhynutia druhu človekom je toto » sk.wikipedia.org/wiki/Holub_sťa...
Toto video som videl pred pár dňami a celkom mi bolo po ňom smutno. Podľa mňa to je celkom výstižné. Človek nie je pánom Zeme, nevlastní ju ani nič podobné. Ľudia ju majú iba na to, aby mali kde žiť. Preto by ju nemali ničiť, devastovať a podmaňovať si niečo, čo im ani nepatrí. Ale to ľudia bohužiaľ robia, a sebeckosť a nezáujem tu je na prvom mieste.
@sadistrom Mňa by celkom zaujímalo, čo tu na tejto Zemi také hrozné žilo, okrem dnešného ľudstva, podľa teba. Myslím si, že takú spúšť, akú tu zanecháva človek, tu nezanechal a ani nezanechá už asi nikto.
@shooty nejde o človeka, ale klimatické zmeny ktoré tu prebiehali. Alebo o veľké šutre čo poslali na zimný spánok planétu na niekoľko tisíc rokov... ...Teraz sa nedá vravieť o masovom vymieraní, vtedy bolo...
Ako chápem, že správanie ľudstva nie je celkom v poriadku, ale choď do jaskyne....
Prečo sa kurva orientovať len na to zlé ? Ja si myslím, že ľudstvo treba vnímať objektívne. Áno, ničíme sa, ale potom si nekupuj PC, televízor, telefón, auto.....choď do jaskyne a zjedz čo ulovíš....
@puco90 Nikdy som nekonštatoval, že som proti modernej technológii, veď ju používam dennodenne a zjednodušuje mi život. Častokrát až príliš, ale príspevkom (videom) som chcel povedať, to, že možno vládneme svetu v tom, že sme mysliace bytosti a všetok ten bullshit, no zabúdame na to ostatné... Prírodu.
@igorv to s jaskyňou by si bral ? Možno tak na hodinku...
To len teraz každý mudruje, aké by to bolo fajnové v lese, alebo jaskyni, ale garantujem ti, že dlho by si nevydržal. Lebo to nie je len o jaskyni.
@openmindedfreak Tak samozrejme, že kedysi to bolo horšie, ľudia umierali viac ako teraz, ale na to som ja ani nenarážal. Skôr som narážal na ničenie prírody. Napr. taký Amazónsky prales. Kedysi to bolo všetko pekné, zelené a dnes? Väčšina je už vyrúbaná a prečo? Načo? Takú spúšť dokáže urobiť iba človek. A v podstate nemusím zachádzať až do Brazílie, stačí sa pozrieť na Vysoké Tatry. Mne príde doslova zle, keď vidím čo tam stvára J&T. To, čo tam vznikalo niekoľko desiatky rokov dokážu zničiť za pár dní. A to všetko iba kvôli peniazom a ich nenažranosti.
Klimatické zmeny, to je zase o inom. Tie prebiehajú stále a prebiehať aj budú. Ľudská činnosť však tieto zmeny značne urýchlila a v niektorých prípadoch možno aj zhoršila.
@igorv prečo súdim, pretože moderný človek je zvyknutý žiť pohodlne a zvykanie na horšie je vždy ťažšie. To sú len silné reči, rovnako ako keď niekto povie, že by bez problémov dokázal zabiť.....
@shooty Súhlasím s tým pralesom a Vysokými Tatrami. Keď tam som, mi je do plaču, keď vidím stavebné stroje, rozryté svahy...
Po 2006 sa začali diať veci v Tatrách, začala sa obnova, vyššia ochrana a podobne. Dnes, 8 rokov po, už konečne rastú stromy, začína to vyzerať dobre a príde J&T a všetko rozdrbú.
@puco90 Zabiť by som nedokázal. Človeka určite nie. V prírode (po určitom konkretnom dlhšom treningu) by som to zvládol. Lesy milujem. Nemám rád mestá. Keď idem do hôr, idem domov. Niekoľko krát za rok, som v lese pár dní/nocí. Bez mobilu, bez elektriky, bez internetu. Bez civilizácie..
@shooty za priamim vymieraním druhov nestoja samotné iné druhy. Živočíchy a rastliny môžu žiť pokiaľ majú vhodné podmienky. Vymrú ak sa im podmienky zmenia. Zatiaľ je dokladovaných 5 období masívneho vymierania kedy ešte človek nežil. Príčiny? Zmena klímy a atmosféry. Napr. zvýšená tektonická a sopečná činnosť spôsobila uvoľnovanie oxidu uhličitého a následne globálne oteplenie. Alebo pohybom kontinentov sa zmenili morské prúdy a nastala doba ľadová... Stačí pohľadať články o vymieraní a viac Ťa to dostane do obrazu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
zacni od seba. nauc sa poriadne recyklovat, pozbieraj odpadky v prirode, ked tam pojdes, kupuj si eco-friendly a recyklovane vyrobky. tym, ze sa budes rozculovat a zakladat o tom fora nicomu nepomozes.
fóra nezakaldám len tak, už som spravil pár vecí, pre moje okolie a pokračujem stále vo väčšom
Myslíš, že ak zastavíme výrub lesov (nič iné ma rýchlo nenapadlo), tak chránime náš druh a ostatné vymierajú?
@sadistrom Mňa by celkom zaujímalo, čo tu na tejto Zemi také hrozné žilo, okrem dnešného ľudstva, podľa teba. Myslím si, že takú spúšť, akú tu zanecháva človek, tu nezanechal a ani nezanechá už asi nikto.
Prečo sa kurva orientovať len na to zlé ? Ja si myslím, že ľudstvo treba vnímať objektívne. Áno, ničíme sa, ale potom si nekupuj PC, televízor, telefón, auto.....choď do jaskyne a zjedz čo ulovíš....
S tou jaskyňou by som bral...
To len teraz každý mudruje, aké by to bolo fajnové v lese, alebo jaskyni, ale garantujem ti, že dlho by si nevydržal. Lebo to nie je len o jaskyni.
Klimatické zmeny, to je zase o inom. Tie prebiehajú stále a prebiehať aj budú. Ľudská činnosť však tieto zmeny značne urýchlila a v niektorých prípadoch možno aj zhoršila.
Po 2006 sa začali diať veci v Tatrách, začala sa obnova, vyššia ochrana a podobne. Dnes, 8 rokov po, už konečne rastú stromy, začína to vyzerať dobre a príde J&T a všetko rozdrbú.
Áno, aj ja to poznám, zobrať paštejky, sáčkové polievky, stan a ide sa.....ale to je stále nič.