Toto je moja dilema. Netuším, či na vysokú školu mám, predsa pri mojich známkach. Teda ak by som nerátala ekonomiku a účtovníctvo, bolo by to fajn. Rozmýšľala som nad žurnalistikou alebo tlmočníctvom, lenže za tým sa skrýva nová otázka - kde? Mám rada obo
@thegoodlucy Odpoviem skôr na otázku ísť či neísť. Vysoké školy/univerzity sú u nás sú sprofanované. Platí, že škola je prostriedok (ak chceš byť v nejakom odbore odborník). Škola je rovnako prostriedkom rituálu prechodu - teda splníš isté podmienky, podľa ktorých si zaradená niekam, kde sú ostatný čo ju majú. Či si chceš prejsť týmto rituálom je na tvojom rozhodnutí (inteligenciu si každopádne na žiadnej škole nezvýšiš - len obsah vedomostí sa rozšíri - čo je podstatou). Čo je však chybou u nás (je spomínaná profanácia školstva) vysoké školy sú brané ako vstupenka do automobilky - "ak neštuduješ techniku nevieš nič a nie si nič" - toto vravia primitívi s vysokou školou. Škola by v prvom rade mala byť o vášni (je jedno či to je matika, alebo soc. vedy či umenie) - ak budeš tesne pred maturitou inklinovať k niečomu (štúdiu) čo si písala hore tak tam choď - ak si vieš bez toho predstaviť život, tak podstupovať tento rituál zbytočne nemusíš.
často od znamok nezalezi, pozri si stranky skol a podmienky na prijate, určite je aj do budúcna lepšia šanca dostať sa na miesto nejakej tlmočníčky, sprievodcu, stačí mať chuť aspoň na 2 a viac cudz. jazykov, žurnalistika je zaujímavá ale myslím si, že to je z časti aj o tom človeku jeho talente písať, gramatiku sa môžeš naučiť atď. a taktiež o známostiach, dostať sa do nejakých novín ako je denná tlač, ale aj ostatné pozície je toho veľa isto nieje ľahké len tak ako absolventku by ťa tam nezobrali.....
V dnešnej dobe veľa ľudí výjde SŠ, VŠ všelijaké ekonomické odbory, doprava atď ale nerozmýšľajú nad tím, že na nejakú pozíciu, o ktorú majú záujem sa hlási ďalších x ľudí s rovnakými dovednosťami prípadne titulom, školou... som zvedavý ako to bude za pár rokov ale najskôr to bude len horšie.
Preto si skús nájsť niečo perspektívne, kde je väčšia možnosť sa uplatniť.
Rozhodne choď. Na jednej strane si predĺžiš mladosť, na výške si užiješ more zábavy, spoznáš super ľudí, naberieš nové skúsenosti, rozmotáš jazyk, môžeš sa realizovať v tom, v čom si dobrá, nezabudni na cudzie jazyky - nemčina, angličtina, nájdi si nejaké voliteľné predmety, kde sa naučíš pracovať perfektne s Outlookom, Excelom, lebo tie chcú dnes asi všade a navyše v dnešnej dobe ak nechceš robiť niekde "operátorku výroby, predavačku, čašníčku", tak výška sa ti vždy zíde, už len čo sa týka tej nenápadnej kolonky v inzerátoch "požadované vzdelanie" - kde pomaly aj na prácu, ktorú by zvládol absolvent strednej školy, chcú vysokoškoláka - príde mi to skôr ako imidž, ale to je jedno. Výšku si viac užívaš - ja som tam zažila oveľa krajšie momenty než na strednej...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
Komenty k téme
ale odporúčam tĺmočníctvo.
koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.
a múdri ľudia nemusia mať hlavu len na MAT, FYZ, CHE.
a rozhodni sa podľa toho, čo ti ide najlepšie a čo ťa baví, neomrzí po týždni...
V dnešnej dobe veľa ľudí výjde SŠ, VŠ všelijaké ekonomické odbory, doprava atď ale nerozmýšľajú nad tím, že na nejakú pozíciu, o ktorú majú záujem sa hlási ďalších x ľudí s rovnakými dovednosťami prípadne titulom, školou... som zvedavý ako to bude za pár rokov ale najskôr to bude len horšie.
Preto si skús nájsť niečo perspektívne, kde je väčšia možnosť sa uplatniť.