Najmä od mojich známych - lekárov počúvam, ze mal byt urcite tvrdsi a ze toto nebude na SK vobec stacit :/ A ja si to myslím tiez, obavam sa, ze pri našom zdravotníctve môžeme mat kolaps nemocníc uz o týždeň, dva. ...Opatrenia vsak začnú účinkovať az neskôr a naozaj sa bojim toho, ako to zvládneme ...A aj keby ten kolaps nenastal, zdravotnici su uz teraz na pokraji svojich síl.
idk, idc
keď sú ľudia jebnutí a nevedia sedieť na prdeli, tak nech umierajú, nech kolabujú zdravotníctva, nech pre mňa za mňa lekári a sestry aj vyhlásia štrajk a pozatvárajú nemocnice. komu nie je rady..
V prvom rade žiadne omše nemali byť, len si predstavte, ako si tam ľudia budú podávať ruky, bozkávať a priať si pekné sviatky...potom lyžovačky - totálne šialenstvo, všetci spotení, spoločné WC, sociálne priestory...takisto sa mali stopnúť všetky športy a pohyb len v rámci okresu, takto to neznížime a je mi ľúto, že lobing cirkvi, športu a Kollára je neprekonateľný. Absolútnou absurditou je zaťažiť zdravotníkov testovaním lyžiarov, ktorí si idú užívať, pričom zdravotníci musia celé dni makať okrem chorých aj na tých, čo si idú užiť ! HUMUS !
a 72 tisíc pracovníkov v gastre v novom roku nezomrie na koróňu, ale od hladu..
kyjom, alebo palicou...
ináč povedané, sýty, hladnému neverí...
potečie krv, tu sa už prestáva hrať o "fazuľky"...
Ako hovori tu kolega v @6 plus dodavam ze aj tie povolene rodine navstevy v rodinej bubline je blbost, to len blbec moze verit tomu, ze sa stretnu iba dve rodiny.
@yoss
ale, ale, ale...
chodíš teraz do kostola, keď vieš, že si tam podávame ruky a bozkávame sa...
sedíme šachovnicovo, ruky sa nepodávaju, na hube rúško, omša 30 min.
a ešte, svätená voda sa nepoužíva a sviatosť oltárna sa podáva do ruky...
treba si overiť situáciu v bežnom bars akom kostolíku...
ak sa ľudia prestaňu modliť za slovenský národ za odvrátenie nebezpečenstva a zabudňu na Boha svojho Spasiteľa, potom fakt Boh ochraňuj Slovensko...
čo ste ateisti, najdite si iný dôvod na urážanie Kristových nasledovníkov, ono Božie mlyny melú každému bez vínimky...
nevyhrážam sa, iba konštatujem, lebo toho plaču a škrípania zubou bolo už dosť...
a nakoniec do žilinského špitála chodím už ako na klavír koliva srdcu a nevidím, že by sa tam diali nejaké šokujúce veci...chod nemocnice ide normálne, žiadne zvýšene počty mŕtvych, kľud a pokoj...
niekomu to zrejme nehrá do karát...
@kassiar no dobre, ale cintoríny? Ja už som sa tak zariaďoval, že budú zavreté, preto som aj išiel ešte v minulom týždni to tam pripraviť, prichystať a oni ževraj sú otvorené.. Počas minulého lockdownu ich zavreli.
@thunderstorm pracujem v logistike, čiže nejaký HO tam nehrozí, rozumiem, že si skôr narážala na ľudí ktorí zbytočne riskujú a jazdia si kde kade. No veľa pracovísk nie je zrovna najvhodnejších na predídenie zbytočnému kontaktu. Hoci ja až tak extrémne veľa do styku s ľuďmi neprichádzam v skladových priestoroch, riziko je tam teda stále.
@openmindedfreak jj, máš pravdu, že narážam hlavne na ľudí, ktorí chodia bez rúšok protestovať, nevydržia neísť mesiac do krčmy a na kultúrne podujatie a potrebujú sa tlačiť v davoch v potravinách a biť sa tam o maslo v akcii každý druhý deň.
tiež vychádzam z domu kvôli nevyhnutnostiam alebo trebárs na prechádzku, na ktorej sa vyhýbam ľuďom, každopádne, každá príčetná osoba asi tieto veci obmedzí na nevyhnutné minimum.
@kassiar vlada to nechala tentoraz hlavne na zodpovednosti ludi, po ktorej mnohi tak prahli... a teraz sa ukaze, ci ma narod slovensky v hlave mozog alebo nasrate...
ked som precital porovnanie s inymi statmi v EU tak mame to tu asi najvolnejsie a zatial len do 10. Januara, ludia sa dufam budu pripadne potom stazovat na samych seba
@thunderstorm lol, kebyze to je mesiac
To by nikto nepovedal makke f. Lenze to nie je mesiac. Je to od februara, toto dusenie a buzeracia a bude to trvat MINIMALNE do jari. A mnohe podujatia a podniky uz nebudu nikdy. Ale zachranili sme par senilov, wow. Tak prosim, netrep picoviny.
@yoss ako pri všetkej úcte, ale to by si nebol ty, keď hovoríš že v prvom rade žiadne omše nemali byť. omša nie je kultúrne podujatie. omšu nevieš nazvať v podstate ničím iným, lebo je to omša, bohoslužba. to nie je ani verejné podujatie. na podujatia sa chodí do divadla nie do kostola. ja som si s nikým ruky nepodal ani mimo pandemických opatrení. ďalšia vec. základná črta normálneho človeka je že človek chodí umytý, okúpaný, tam kde ideš. máš umyté ruky, používaš nejaký parfum, proste si v čistom. nedelná svätá omša je vždy o tom, že si oblečiem to najlepšie (zásadne nosím čierny oblek, hodinky, prsteň, vždy, nesmie to nikdy chýbať) a správam sa decentne. prejavy ktoré súvisia so srdečnosťou sú jedna vec, prejavy, ktorých sa máš zdržať je druhá vec. nik nezomrie z toho, že im podáš ruku, na druhej strane nikomu nie som povinný podávať ruku. Dokonca ani pri omši kedy sa ruky podávajú na znak pokoja. v rubrike rímskeho misála je napísané (to vidí len kňaz nie veriaci) že ak kňaz uzná za vhodné, ruku podá na znak pokoja. môže tento úkon teoreticky vynechať. a to sa deje aj v mimopandemických opatreniach. druhá vec.
je spústa ľudí, ktorí s prepáčením za výraz, si neumyje ruky po použití hajzľa, a to znamená že sú priamymi bacilonosičmi aj v mimopandemických časoch.
dalej čo tichcem povedať, že je vrcholná drzosť, ak sa aj odosobním od toho, že som kresťan katolík, a či teoreticky budú alebo nebudú omše.... je vrcholná drzosť od čelných predstaviteľov vlády, (aj minulej, pretože lockown prvý prišiel za péleho) zrušiť omše a podobne.
Omša má charakter Kristovej obety, z ktorej čerpám ja ako kresťan veľa milostí pre môj osobnostný rast. v živote každého človeka sa stáva, že si prechádza zaťažkávajúcou skúškou, v ktorej jednoducho musí obstáť so svojou silou, ale aj so svojou slabosťou. Musí byť dobre vyzbrojený, ale niekedy je úplne nahý. Len taký, aký je. nič nemá, nič nevlastní, v tomto odkryje svoju duševnú nahotu. Písmo hovorí, že nahí sme vyšli z lona svojej matky a nahí sa tak aj vrátime.
Čo to znamená.
Aj keby od teraz naveky zavreli kostol, (čo sa isto nestane, lebo Boha premôcť nemôže smrteľný hriešny a omylný človek, to sa nepodarilo ani komunistom, nepodarí sa to ani teraz na sklonku roku 2020 so všetkými našimi radosťami, starosťami, potrebami, hriechami a neviem ešte čím ešte )viera u toho človeka, ktorý...má pevný morálny základ, je dobre vychovaný ako kresťan, ctí si blížneho(aj ateistu samozrejme) ďalej vo všeobecnosti by som podotkol, aby to lepšie pochopili aj ateisti, ktorým to môže niečo hovoriť, ale v praxi to nenapĺňajú, si ctí duchovné hodnoty, čerpá silu zo sviatosti, cestu k nim a naplneniu duchovných potrieb, ktoré v podstate potrebujeme všetci ľudia, a to aj bez vyznania.... chtiac nechtiac si nájde. Keby som chcel napríklad, zájdem aj teraz reálne za kňazom, (tel, číslo mám na viacerých kňazov, ktorých poznám osobne) a požiadam ho, aby ma napríklad vyspovedal. X krát som túto možnosť využil aj v mimopandemických opatreniach, prečo by som to nevyužil aj teraz. v pohode. Samozrejme, mám aj rozum. Keby som hypoteticky aj teraz požadoval duchovnú službu, spravím to za prísnych opatretní... rúško, rozostup, dezinfekcia, bez podávania rúk a podobne, pričom nenarušim isto sviatostnú povahu spovede a povahu iných obradov cirkevných, to znamená, že dodržím svetské, aj cirkevné ustanovenia. Dá sa to! K tomuto by som chcel ešte poznamenať, bez ohľadu či je alebo nie je lockdown, v súčasnosti každý jeden z nás, či si to pripúšťame, alebo nepripúšťame, prežívame mimoriadne nepriaznivú dobu, kedy bez akéhokoľvek racionálneho a vysvetliteľného dôvodu nám chorľavejú, ale čo je horšie zomierajú ľudia na vírus, ktorý doteraz nikto nepoznal, nik neliečil, nik neštudoval, ba dokonca včera či kedy som zachytil, že jestvuje už aj akási agresívna a zmutovaná forma tohoto vírusu, čoho nás naozaj Pán Boh ochraňuj. Ja poviem k tejto situácii len toľko, žeje rozdiel mimo iného, teda čítajte to v kontexte, surovo vyhlásiť, že sa rušia omše, (ktoré sa právne zrušiť nedajú, ani ústavne, pretože vyznávať vieru akýmkoľvek spôsobom, modlitbou, úkonmi, omšou, bohoslužbou, pobožnosťou mi zaručuje samotné ústavné právo, ), teda opakujem aby som sa slovne nestratil, surovo vyhlásiť, že sa rušia omše (ktoré sú charakterizované ako verejné podujatie) je hrubý zásah do života praktizujúcich veriacich, bez ohľadu do ktorej cirkvi patríte.
mne stačí až príliš. teraz nemám dva balíčky, lebo sú zavreté obchody. dobre, že som taká sebecká a z toho kvanta vecí pre mňa je akurát iba jeden darčekom na vianoce
Tuším v minulom lockdowne boli omše iba v RTVS. Nie je to dostatočná náhrada, že v čase pandémie/znižovania mobility by stačila ľuďom omša na Dvojke?
Lebo chápem, že veriaci by boli nahnevaní/sklamaní ak by sa omše zakázali, ale nestačila by omša cez televízor (prípadne aj zároveň v rozhlase pre tých čo nemajú TV)?
Podla mna je toto vlakno trochu falosna dilema. Nezalezi na tom, ako prisne su oficialne zakony a nariadenia, ak polovica obyvatelstva hlada vsetky mozne cesty okolo tych zakonov a nariadeni.
Tvrdsi alebo makksi "lockdown" je absolutne nevyznamny, pokial su ludia vo vlade natolko ocividne neschopni, ze je z toho kazdy frustrovany a vyserie sa na hocico, co chcu akoze zaviest. Chalani a hlavne Igor to dojebali uplne inde - natolko sa zdiskreditovali svojou nekompetentnostou, ze stratili schopnost presvedcit ludi, aby tie pravidla dodrzovali.
@tomas áno, stačí mi omša v televízii, bez problémov. Boh je všade. Len či to nejde už naozaj v tom, že niekto sa vyžíva v zákaze a obmedzovaní bohoslužieb. bol som si odskočiť do tesca, a aj minule som to písal, a tesco bolo celkom slušne kapacitne obsadené. pozri. modliť sa môžem aj doma. v poriadku,. hriech nemám ked do kostola nepojdem, len chcem povedať to, že....
1. o tom rozhodol hygienik ktorý v Boha neverí a ani ho nepotrebuje.
2. a ked si odmyslím, že ja som kresťan a on pohan, a na základe pandemických usmernení sa zakážu bohoslužby...
Má to aspoň povedať citlivo, s pokorou, s úctou, a nie surovo vyhlásiť že sa rušia omše.
ja sa na omši modlím aj za neveriach, aby mali zdravie, božie požehnanie a milosti pre svoj časný a raz aj večný život.
Takže trochu rečníckeho kumštu by nezaškodilo ani predstaviteľov štátu, ktorý pri pandemických opatreniach zachádzajú ďaleko poza rok 1989. toľko môj potreh. Snáď si pochopil bratm, čo som napísal.
Zníženie mobility sa dá nazvať aj pekne. nielen drzo a na hulváta. keby povedal do televízie, že.... bude sa to týkať kresťanov. Babky, dedkovia, otcovia, deti, kňazi....
prosím vás vydržte, berte to tak ako je, spravte si vianoce súkromne len v domacnosti, Boh je predsa všade.....
už to úplne inak znie, a ja v tomto období okrem mojej práce budem mať dostatok času modliť sa za neho, za všetok ľud na svete a za odvrátenie tejto pliagy ktorá nás postihla.
Píšem možno vysokým štýlom aj na mojich blogoch, čo si si iste všimol, ale verím,že ľudsky mi dáš isto za pravdu. Čakám na Tvoju odpoveď. Prajem ti príjemné sviatky, ktoré sú o narodení Ježiša Krista a pokoji ľuďom na celom svete.
@tomas ešte trochu filozofická otázka. V zdravotníctve som odpracoval 4 roky a boli to veľmi veľmi ťažké roky. Práca v zdravotníctve je veľmi náročná! veľmi! a druhej strane sa chcem spýtať tak možno ne logicky, že keď dojdu finančné rezervy od zdravotnej poisťovne, a možno sa minú nejaké baliky finančných rezerv, pretože teraz sú zavreté prevádzky, a dane obmedzeným a pomalým tokom (aj to možno nie je zabezpečená kontrola toku financii) tečú do štátneho rozpočtu, či potom budú mať chuť predlžovať lockodwn. áno nie som ekonom, ale čistá hypotetická úvaha. čo na to povieš? skade ta ošetria, keď nebude šlapať kontrola toku financii v zdravotnej a sociálnej poistovni. vieš si predstaviť, že ľudia budú na pandemickej očr celý rok? kto bude robiť? skade budú príjmi v štátnom rozpočte? vieš si to predstaviť?
@vreskot000 ale veď o tom to je, prísny lockdown nie je len že majitelia reštaurácií a inych firiem skrachuju. Oni aj prestanu platit zamestancom mzdy, zdravotne, socialne. Tito novi nezamestnani budu menej nakupovat aj ine tovary atd. Mensie zisky = mensie dane = menej penazi. To je zacarovany kruh
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
Ľudia musia byť zodpovední sami. Inak je len jedna cesta.
keď sú ľudia jebnutí a nevedia sedieť na prdeli, tak nech umierajú, nech kolabujú zdravotníctva, nech pre mňa za mňa lekári a sestry aj vyhlásia štrajk a pozatvárajú nemocnice. komu nie je rady..
kyjom, alebo palicou...
ináč povedané, sýty, hladnému neverí...
potečie krv, tu sa už prestáva hrať o "fazuľky"...
ale, ale, ale...
chodíš teraz do kostola, keď vieš, že si tam podávame ruky a bozkávame sa...
sedíme šachovnicovo, ruky sa nepodávaju, na hube rúško, omša 30 min.
a ešte, svätená voda sa nepoužíva a sviatosť oltárna sa podáva do ruky...
treba si overiť situáciu v bežnom bars akom kostolíku...
ak sa ľudia prestaňu modliť za slovenský národ za odvrátenie nebezpečenstva a zabudňu na Boha svojho Spasiteľa, potom fakt Boh ochraňuj Slovensko...
čo ste ateisti, najdite si iný dôvod na urážanie Kristových nasledovníkov, ono Božie mlyny melú každému bez vínimky...
nevyhrážam sa, iba konštatujem, lebo toho plaču a škrípania zubou bolo už dosť...
a nakoniec do žilinského špitála chodím už ako na klavír koliva srdcu a nevidím, že by sa tam diali nejaké šokujúce veci...chod nemocnice ide normálne, žiadne zvýšene počty mŕtvych, kľud a pokoj...
niekomu to zrejme nehrá do karát...
tiež vychádzam z domu kvôli nevyhnutnostiam alebo trebárs na prechádzku, na ktorej sa vyhýbam ľuďom, každopádne, každá príčetná osoba asi tieto veci obmedzí na nevyhnutné minimum.
To by nikto nepovedal makke f. Lenze to nie je mesiac. Je to od februara, toto dusenie a buzeracia a bude to trvat MINIMALNE do jari. A mnohe podujatia a podniky uz nebudu nikdy. Ale zachranili sme par senilov, wow. Tak prosim, netrep picoviny.
je spústa ľudí, ktorí s prepáčením za výraz, si neumyje ruky po použití hajzľa, a to znamená že sú priamymi bacilonosičmi aj v mimopandemických časoch.
dalej čo tichcem povedať, že je vrcholná drzosť, ak sa aj odosobním od toho, že som kresťan katolík, a či teoreticky budú alebo nebudú omše.... je vrcholná drzosť od čelných predstaviteľov vlády, (aj minulej, pretože lockown prvý prišiel za péleho) zrušiť omše a podobne.
Omša má charakter Kristovej obety, z ktorej čerpám ja ako kresťan veľa milostí pre môj osobnostný rast. v živote každého človeka sa stáva, že si prechádza zaťažkávajúcou skúškou, v ktorej jednoducho musí obstáť so svojou silou, ale aj so svojou slabosťou. Musí byť dobre vyzbrojený, ale niekedy je úplne nahý. Len taký, aký je. nič nemá, nič nevlastní, v tomto odkryje svoju duševnú nahotu. Písmo hovorí, že nahí sme vyšli z lona svojej matky a nahí sa tak aj vrátime.
Čo to znamená.
Aj keby od teraz naveky zavreli kostol, (čo sa isto nestane, lebo Boha premôcť nemôže smrteľný hriešny a omylný človek, to sa nepodarilo ani komunistom, nepodarí sa to ani teraz na sklonku roku 2020 so všetkými našimi radosťami, starosťami, potrebami, hriechami a neviem ešte čím ešte )viera u toho človeka, ktorý...má pevný morálny základ, je dobre vychovaný ako kresťan, ctí si blížneho(aj ateistu samozrejme) ďalej vo všeobecnosti by som podotkol, aby to lepšie pochopili aj ateisti, ktorým to môže niečo hovoriť, ale v praxi to nenapĺňajú, si ctí duchovné hodnoty, čerpá silu zo sviatosti, cestu k nim a naplneniu duchovných potrieb, ktoré v podstate potrebujeme všetci ľudia, a to aj bez vyznania.... chtiac nechtiac si nájde. Keby som chcel napríklad, zájdem aj teraz reálne za kňazom, (tel, číslo mám na viacerých kňazov, ktorých poznám osobne) a požiadam ho, aby ma napríklad vyspovedal. X krát som túto možnosť využil aj v mimopandemických opatreniach, prečo by som to nevyužil aj teraz. v pohode. Samozrejme, mám aj rozum. Keby som hypoteticky aj teraz požadoval duchovnú službu, spravím to za prísnych opatretní... rúško, rozostup, dezinfekcia, bez podávania rúk a podobne, pričom nenarušim isto sviatostnú povahu spovede a povahu iných obradov cirkevných, to znamená, že dodržím svetské, aj cirkevné ustanovenia. Dá sa to! K tomuto by som chcel ešte poznamenať, bez ohľadu či je alebo nie je lockdown, v súčasnosti každý jeden z nás, či si to pripúšťame, alebo nepripúšťame, prežívame mimoriadne nepriaznivú dobu, kedy bez akéhokoľvek racionálneho a vysvetliteľného dôvodu nám chorľavejú, ale čo je horšie zomierajú ľudia na vírus, ktorý doteraz nikto nepoznal, nik neliečil, nik neštudoval, ba dokonca včera či kedy som zachytil, že jestvuje už aj akási agresívna a zmutovaná forma tohoto vírusu, čoho nás naozaj Pán Boh ochraňuj. Ja poviem k tejto situácii len toľko, žeje rozdiel mimo iného, teda čítajte to v kontexte, surovo vyhlásiť, že sa rušia omše, (ktoré sa právne zrušiť nedajú, ani ústavne, pretože vyznávať vieru akýmkoľvek spôsobom, modlitbou, úkonmi, omšou, bohoslužbou, pobožnosťou mi zaručuje samotné ústavné právo, ), teda opakujem aby som sa slovne nestratil, surovo vyhlásiť, že sa rušia omše (ktoré sú charakterizované ako verejné podujatie) je hrubý zásah do života praktizujúcich veriacich, bez ohľadu do ktorej cirkvi patríte.
Potom ešte asi bola šanca to zachrániť semafórom (Sulikovim, Krajčiovym, akymkolvek - hlavne riešiť okresy, kde to horelo)...
dnes už je neskoro už aj na lockdown (ľudia sa budú nakazovať doma cez vianoce)...
Tuším v minulom lockdowne boli omše iba v RTVS. Nie je to dostatočná náhrada, že v čase pandémie/znižovania mobility by stačila ľuďom omša na Dvojke?
Lebo chápem, že veriaci by boli nahnevaní/sklamaní ak by sa omše zakázali, ale nestačila by omša cez televízor (prípadne aj zároveň v rozhlase pre tých čo nemajú TV)?
Tvrdsi alebo makksi "lockdown" je absolutne nevyznamny, pokial su ludia vo vlade natolko ocividne neschopni, ze je z toho kazdy frustrovany a vyserie sa na hocico, co chcu akoze zaviest. Chalani a hlavne Igor to dojebali uplne inde - natolko sa zdiskreditovali svojou nekompetentnostou, ze stratili schopnost presvedcit ludi, aby tie pravidla dodrzovali.
1. o tom rozhodol hygienik ktorý v Boha neverí a ani ho nepotrebuje.
2. a ked si odmyslím, že ja som kresťan a on pohan, a na základe pandemických usmernení sa zakážu bohoslužby...
Má to aspoň povedať citlivo, s pokorou, s úctou, a nie surovo vyhlásiť že sa rušia omše.
ja sa na omši modlím aj za neveriach, aby mali zdravie, božie požehnanie a milosti pre svoj časný a raz aj večný život.
Takže trochu rečníckeho kumštu by nezaškodilo ani predstaviteľov štátu, ktorý pri pandemických opatreniach zachádzajú ďaleko poza rok 1989. toľko môj potreh. Snáď si pochopil bratm, čo som napísal.
Zníženie mobility sa dá nazvať aj pekne. nielen drzo a na hulváta. keby povedal do televízie, že.... bude sa to týkať kresťanov. Babky, dedkovia, otcovia, deti, kňazi....
prosím vás vydržte, berte to tak ako je, spravte si vianoce súkromne len v domacnosti, Boh je predsa všade.....
už to úplne inak znie, a ja v tomto období okrem mojej práce budem mať dostatok času modliť sa za neho, za všetok ľud na svete a za odvrátenie tejto pliagy ktorá nás postihla.
Píšem možno vysokým štýlom aj na mojich blogoch, čo si si iste všimol, ale verím,že ľudsky mi dáš isto za pravdu. Čakám na Tvoju odpoveď. Prajem ti príjemné sviatky, ktoré sú o narodení Ježiša Krista a pokoji ľuďom na celom svete.