Potrebujeme vlasne vysoku skolu k zivotu ? Treba studovat dlhe roky k tomu aby sme nakoniec skoncili na pracovnych trhoch ? Momentalne sa zauberam nad touto otazkou a neviem si rady, tak co takto nejake rady noo kludne aj odsudzujte
@arcadefire áno skôr dopomôže k priemernému...ale k nadpriemernému nestačí len VŠ...a k životu či ju treba??..možno..vlastne aj študentský život je dobrá etapa
@ork92 ako komu. Ja si myslím, že s peniazmi je človek šťastnejší, ak si ich vie užívať Určite v živote nechcem zarábať priemerný plat. To by som šťastný nebol.
jj a tí študenti sú výnimka, ale oni zasa študujú také veci, že majú istotu ako sa zasa nenadrú fyzicky
@mariquittka tak studovat len pre to aby som si presiel etapu studenskeho zivota ? nieje to zbytocne mrhanie casom a peniazmi ? Co ti brani mat taky zivot bez vysokej ? Ludia sa stretavaju vsade.
@semhamforas tak co je zle na takom priemernom plate ku stastiu ? Vsak zaplatit najom vydaje + si nieco setrit a zvisok si uzivat nepotrebujem ku stastiu velky dom a vela aut, co konktretne ti daju peniaze ku stastiu ? nechem byt nijako ofenzivny inak
@ork92 nad týmto som tiež premýšľal. V podstate na tom nie je zlé nič. Akože, premýšľal som nad všetkým možným. Ten priemerný plat nie je zlý, ale ak chceš mať rodinu atď. nie je to s ním med lízať. Zakiaľ bývaš sám, je to ok ale neskôr nie.
@semhamforas hej hej, ale tak ked uz budes planovat rodinu tak do toho zaratavas aj plat svojej partnerky ked tak a ked spojis dva prieperne platy tak sa to celkom da, vsak ziju tak miliony ludi a je im celkom fajn
@husky ja úspešný nie som, ale viem že minimálne zo školy, ktorej som študentom, pod 900€ mesačne nedostaneš ani keby si chcel. Samozrejme, ak si vyberieš filozofiu a pedagogiku, nezarobíš veľa (ostatne, to som tu aj priznal) ale tie školy majú tiež výhody.
Ja ti za tvoju zabednenosť nemôžem
@ork92 to je pravda, ale stále to nie je veľa. Nehovorím že je to zlé, len ja si to neviem úplne predstaviť. Je mi celkom sympatická tá myšlienka že peniaze nie sú dôležité a vyžiť sa dá z mála, ale ja sa s tým neviem stotožniť
Myslim, ze ovela uzitocnejsie je, ak vies plynulo aspon jeden cudzi jazyk ako mat skoncenu skolu. Mas ale profesie, kde sa bez vysokej skoly nedostanes (napr. doktori, hygienici, farmaceuti, chemici, ucitelia...) Na urcite pracovne miesta musis splnat zakladne kriteria a casto je to vysokoskolske vzdelanie. Podobne je to aj s vodicskym preukazom. Nepotrebujes ho na vsetky profesie... ale jednoducho, dnes sa to berie uz ako samozrejmost....Tak sa rozhodni, co asi chces v zivote... Ak ta studium nebavi, tak aspon zamakaj na tom jazyku, velmi ti to otvori dvere do mnohych profesii, aj ked nebudes mat vysoku...
@semhamforas ako ja to beriem viac menej zo svojej skusenosti rodicia nezarabaju nejako extra a zijem si celkom fajn naucil som sa nezaidat zbitocnosti a rodicia vychovali 3 deti a v celku im nechyba nic
ono vyska je fajn najme preto, ze ti ponukne vela prilezitosti, ktore by si inak nemal a je to taka medzizastavka medzi strednou a pracovnym zivotom
a ked neberem do uvahy tych, ktori musia studovat(lekari, a ti taki), tak je to aj tak o tom, ze sa naucis kopec veci, ktore sa doma ziskavaju tazko(za predpokladu, ze stojis o to, ze chces aj nieco v zivote vediet, nie len ako panacik chodit rano do roboty a vecer unaveny domov)
ono zamestavatel si radsej vybere cloveka s vysokou ako toho bez nej, prave preto, ze je schopny sa ucit
a myslim, ze ak chces nieco studovat par rokov, venovat sa tomu, tak ta to ako prve musi bavit, ak ta to nebavi, tak mas dokaslany zivot, a ak ta to bavi, tak to budes robit rad a dobrovolne
1) uspech sa mera inak ako peniazmi, to pochopis casom
2) vysoka skola ti moze pomoct nadobudnut kontakty a podobne, ucenie je o tom aby si sa naucil ucit (hlavne tie humanisticke smery) ale nechapem preco tvrdis ze je to lahka cesta. Zarabat bez vysokej 700 E a s vysokou po 5 rokoch zivota na ukor niekoho ineho 900 E to mi pride ako fakt super kauf nehovoriac ze za tych 5 rokov sa clovek nieco realne nauci a zabehne...ale tak nech sa paci studuj si dalej. Inak, neprerusil si nahodou studium?
1.) peniaze sú jedným z meradiel úspechu a v živote sú dôležité. To pochopíš časom
2.)áno, presne tak, tie kontakty sú tiež dôležité, ale v tých technických smeroch nie až tak. tie známosti sa tam prejavia až časom.
Podľa mňa je rozhodne ľahšie sa učiť, ako sa predierať životom a úspech si vydrieť chodím/chodil som na technickú školu a zrovna som sa tam nepretrhol. Ak má byť niečo náročné, predstavujem si to inak. Lekári majú možno tak náročnú školu.
jj, to s tým zárobkom máš pravdu, ale každý si môže vybrať či pôjde na výšku alebo nie. Rozhodne je lepšie byť na výške, ako rok sedieť doma. Preto rodičia dotičného platia dane, aby bolo aj na tú školu...
Človek čo chodí na výšku sa tiež môže reálne učiť pracovať. Firmy to výtajú.
v dnesnom svete ak chces dobre zarabat potrebujes titul tjn. vysoku skolu. To len zatial na slovensku su ludia, ktori po pade socializmu vyuzili situaci a zarabaju vela aj bez nej. Ale na zapade je to ovela zriedkavejsie. Ja neuznavam formu, ze treba vysoku skolu uz aj na take veci, ktore sa clovek dokaze naucit za 1-2 roky vpohode, len to natiahnu na 5 rokov a daju titul. Ale napr. ak chces robit vedu, doktora atd. tam potrebujes aj seriozne studovat
este nieco mudreho napis, rad si to precitam. a pouc ma co je v zivote dolezite, vies mam 13 rokov a zatial si neviem predstavit ako sa zije bez maminky
P.S. tu tvoju gramatiku nechces vydat knizne? podla mna by to bol besceler
@husky Tých 13 rokov mám aj ja a aj matka ma sponzoruje celú výšku
je skvelé že môžeš poskytnúť skvelé argumenty ako gramatika a ešte nejaké veci z gramatiky a tým to aj končí. Gratulujem, asi som dokázal vyčerpať tvoju slovnú zásobu Tú by si mohol zasa ty pre istotu vydať v brožúre, prípadne na nejakom plagáte rozmeru A4
@husky a popó, to že ty musíš žiť bez toho aby ťa rodičia podporovali v škole, je tvoja vec. Vôbec to neznamená, že to tak musí robiť každý človek, lebo to tak musíš robiť ty. Nikto na tomto svete ťa nepovažuje za taký vzor aby ti išiel v tvojich šľapajách
@semhamforas prečo sa smeješ huskymu ??? Je to každého vec či pracuje alebo študuje, ty študuješ budiš tak študuj, ale nemaj veľké oči že budeš zarábať hneď 900 € to len aby si nebol prekvapený
to ze viem prezit aj bez toho aby som sa prizivoval na rodicoch je podla mna znamka niecoho ineho ako toho, ze to nemusim robit. ale je fajn vediet sa postarat sam o seba, mozno to o par rokov pocitis aj ty
@ork92 to sa má tak. ak chceš robiť niečo, hocičo, len aby si mal prachy, výšku nepotrebuješ, len inteligenciu, základné vzdelanie a zvyčajne stredná ťa už dakam dokope...
ale...dajme tomu, že nechceš robiť niečo, kde netreba vysokú, dajme tomu že chceš robiť niečo, kde vysoká potrebná je.
alebo je tu situácia, kedy mladí ľudia jednoducho netušia čo chcú robiť a tak teda na vysokú idú, získajú tým pár orkov na zvyš.
ja som na vysokú išla, lebo som z gymnázia, čiže nič odborné neviem, viem akurát z každého trochu a od mala som vedela, že budem učiteľka alebo prekladateľka. potrebujem vysokú, ak sa chcem uplatniť a reálne aj zarobiť, lebo si samozrejme uvedomujem, že učitelia hovno zarobia.
záleží to vždy na človeku, ak je človek šikovní a dokáže ľúbiť prácu v manažmante, obchode, biznise, alebo niečom takom, dokáže sa kľudne uživiť aj bez vysokej, chce to len čas a trochu na sebe zamakať.
takisto je kopa certifikátov alebo podobných vecí, ktoré netrvajú dlho, spravíš si kurz a potom si nájdeš prácu.
alebo taký MBA (Master of business administration) má trvanie tri roky, no už dopredu sa môžeš zamestnať v nejakej firme, externe si robiť BMA a keď ho dokončíš, budeš už vo firme a na trhu rozkukaný a ľahšie sa uchytíš.
čiže vysoká má opodstatnenie, no nie každý ju chce/potrebuje/uznáva/alebo..má na ňu. ide aj o IQ, nie každý zvládne vysokú, (samozrejme isté odbory azvládne aj debil)
to je asi všetko, ak som niečo zabudla, tak sorry.
nie je nevyhnutna. zalezi ako clovek uchopi svoj zivot, moze sa napriklad sam naucit robit weby alebo kodit v jave a zalozit si firmu aj bez VS (ako tomas).
@27 husky: skola ta nenauci ucit sa, ale nauci ta rozmyslat
.. @37 s tym suhlasim. mam kopec kamosov ktorym matka dava 200 eur mesacne a oni to vsetko preleju hrdlom... ja len pozeram ze wtf. ked musi clovek sam hospodarit nauci sa vazit si veci.
@turgon všimni si, kto sa komu smeje, potom mi tu choď nadávať
@husky a ty vieš kto sa priživuje a kto nie ako to ty len robíš.
Normálne zázrak. Ty si tu narážal na moje tvrdenie, že najľahšie je študovať a tomu si sa akože smial (povedzme si to na rovinu, snažil si sa byť trápny) ale tým čo píšeš, mi to tvrdenie len potvrdzuješ Lebo píšeš ako hrozné je pracovať a nespravodlivé je, aby niekto študovať. Najprv si ucel to, čo chceš svojimi príspevkami povedať.
Ono sa dá napríklad študovať a popri tom brigádovať a bývať na intrákoch, ale to sú veci, ktoré ty zatiaľ nepoznáš typujem že sám sa živíš tak rok, možno 2 a teraz sa tu snažíš hádzať formu .
A čo je popo? To isté, čo tvoje slová bez interpunkčných znamienok. Ty slovenčinár
@mm47 psss, byť komunista, radšej zaleziem do diery, keď už ani na úrovni debatovať neviem
@lawey to je picovina hento v @53 , to mozno pri humannitnych skolach sa tak moze, javit. inak je to blbost. vysoka skola sa neda so strednou porovnat v nicom.
absolventov bude zrejme viac, ale to tiez fluktuuje v zavislosti od skoly, techniky napriklad budu mat podobne mnozstvo absolventov by som povedal napriklad
neviem ako ty ale ja zijem sam od 19tich, nehovorim ze je to najtazsie na svete, su skoly ktore su podla mna tazsie ako pracovat (informatika, architektura, medicina, strojarina a pod) co by som ja urcite nezvladol, ale chcem tym len povedat ze najlahsi sposob k nadpriemernemu zarobku je urcite zacat podnikat a byt v tom uspesny, len otazka znie aka sanca je byt v tom uspesny len tolko k tomu najlahsiemu sposobu
@husky tak to ti gratulujem. Ale ja píšem o živení sa, nie bývaní kde kto býva sám a rodičia mu dávajú peniaze. Mne napríklad rodičia peniaze dávajú stále, no a čo? Dobre som sa narodil, rodičia obaja peniaze majú a foter ich má viac ako požehnane. Ty sám nevieš čo tomu predchádzalo ani nič. Len ti poviem, že ja som si prvý stabilný príjem (pri sume 1000sk/mesačne to znie vtipne) zarábal v dobe, keď ty si si od rodičov pýtal na zmrzlinu (t.j. keď si bol ty tak v 9 ročníku).
Ja som študoval strojarinu (a budem v nej neskôr asi pokračovať, keďže okerem jednej skúšky mám všetky) a ako som písal, nič ťažké sa mi tam nezdalo. Väčšinu času som preflákal. Medicína, tú uznávam, tá ťažká bude. Ale to som písal už vyššie.
S tým podnikaním, to je podľa mňa ťažší spôsob, lebo tam sa musíš snažiť a pracovať takmer stále. Aby si v tom bol úspešný vyžaduje naozaj dosť driny.
ja sa sam aj zivim este nejake otazky? to ze sa prave chvalis kolko ma foter penazi je obrazom toho ze zatial mozes zit iba z toho, co ti daju. vaz si ich a otcove auto nerozflakaj, ked sa s nim budes ukazovat pred babenkami v sobotu vecer
@n0win0u lebo ma škola ubíja. Nebaví ma len študovať. Chcem ísť pracovať a školu dokončiť externe. Keďže mám v podstate celý prvý ročník hotový, ta by som pri externom štúdiu mal mať šancu nastúpiť rovno do tretieho ročníka externého štúdia a teda na Bc. by som ani neštudoval dlhšie ako na denné (aspoň tak mi to povedali na študijnom).
Ale tak možno túto školu ani nedokončím a spravím inú. Minimálne matematiku a fyziku by mi mali uznať všade
@semhamforas wtf ? odkedy mozes na externom zazrakom preskocit cely rocnik ??? alebo dokonca spravit 2 plne rocniky naraz externe, to je picovina akasi ci externe sa inak dlho studuje, ci co
@n0win0u externé štúdium trvá 4roky na bc. Čiže teoreticky ak tento rok budem pracovať tak buduci rok už budú tí študenti čo nastúpili tento rok externe, budú tretiaci (externé štúdium sa u nás otvára len každý 2 rok) čiže mi bude stačiť porobiť len zopár skúšok, aby som ich dobehol.
Čiže ako píšeš, externé štúdium má inú dĺžku štúdia. Konkrétne 4 roky na Bc. a 3 roky na Ing.
@n0win0u hej je to pičovina? tak sa teším na to ako budem budúci rok zarábať minimálnu mzdu (aj to sa budem tešiť) lebo ma na robotu v odbore nezoberú...
@tommyhot cestovný ruch... ekonomicky zamerané len trocha rozšírené zameranie... neboj sa, 10 ráz som to olutovala ale okrem tohoto obchodnej a zdravotky som na výber nemala nejak
@ork92 podla toho, co chces robit. Su povolania, ktore sa bez vysky fakticky nedaju vykonavat, su povolania, kde vysku potrebujes na zmenu a trening myslenia ale drviva vacsina profesii sa vies schopne naucit a intenzivneho pol roka.
a samozrejme, su povolania, pre ktore vysoke skoly neexistuju a su aj take, pre ktore neexistuju a ani neexistovat pravdepodobne nebudu.
Nemyslim si ze VS je nutna k tomu aby sa clovek presadil a financne zabezpecil. Je mnoho ludi ktory VS nemaju a dotiahli to dalej ako vacsina vysokoskolakov. Skor si myslim ze ide o to ako sa chce clovek v zivote presadit. Pokial niketo chce cely zivot byt zamestnanec a makat pre niekoho ineho tak je vysoka jednoznacne spravna volba. Statisticky maju totiz vysokoskolaci vyssie platy a lepsie moznosti dostat sa na vysoke pozicie pri ktorych je vysokoskolsky titul povazovany za samozrejmost. Na druhej strane pokial clovek chce byt nezavisly a pracovat sam pre seba (vlastna firma, tvorba webovych stranok, graficky design, programovanie, obchodovanie atd., moznosti je dnes vela) vysoka skola nie je az tak dolezita. Ako priklad uvediem Billa Gatesa, Steva Jobsa a Marka Zuckerberga z ktorych ani jeden nedokoncil vysoku. Skor ide o to mat dobry napad, byt amiciozny a tvrdo na sebe makat.
Ja osobne povazujem VS za dolezitu nie len pre pracovne moznosti ktore otvara ale hlavne pre osobny rozjov. Clovek ziska lepsi rozhlad (najma ak ide studovat do zahranicia) a nauci sa mysliet objektivne a kriticky. Asi budem zniet ako elitista ale myslim ze je velky rozdiel medzi stylom vyjadrovania sa niekoho so stredoskolskym vzdelanim a vysokoskolaka, najma pri temach ako su politika a ekonomika.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
87 komentov
som sa pobavil, este este este!!!
niektorí nepotrebujú vysokú školu k životu a niektorým ani tá nepomôže...
a nadpriemerný zárobok je ti nanič, ak máš len ten
jj a tí študenti sú výnimka, ale oni zasa študujú také veci, že majú istotu ako sa zasa nenadrú fyzicky
a samozrejme zalezi od toho co chces robit... uplatnit sa ako lekarka bez vs moze byt takmer nemozne, pri ako programatorku ta moze skor obmedzovat
Peniaze ti dajú istotu a zázemie
Ja ti za tvoju zabednenosť nemôžem
@ork92 to je pravda, ale stále to nie je veľa. Nehovorím že je to zlé, len ja si to neviem úplne predstaviť. Je mi celkom sympatická tá myšlienka že peniaze nie sú dôležité a vyžiť sa dá z mála, ale ja sa s tým neviem stotožniť
a ked neberem do uvahy tych, ktori musia studovat(lekari, a ti taki), tak je to aj tak o tom, ze sa naucis kopec veci, ktore sa doma ziskavaju tazko(za predpokladu, ze stojis o to, ze chces aj nieco v zivote vediet, nie len ako panacik chodit rano do roboty a vecer unaveny domov)
ono zamestavatel si radsej vybere cloveka s vysokou ako toho bez nej, prave preto, ze je schopny sa ucit
a myslim, ze ak chces nieco studovat par rokov, venovat sa tomu, tak ta to ako prve musi bavit, ak ta to nebavi, tak mas dokaslany zivot, a ak ta to bavi, tak to budes robit rad a dobrovolne
1) uspech sa mera inak ako peniazmi, to pochopis casom
2) vysoka skola ti moze pomoct nadobudnut kontakty a podobne, ucenie je o tom aby si sa naucil ucit (hlavne tie humanisticke smery) ale nechapem preco tvrdis ze je to lahka cesta. Zarabat bez vysokej 700 E a s vysokou po 5 rokoch zivota na ukor niekoho ineho 900 E to mi pride ako fakt super kauf nehovoriac ze za tych 5 rokov sa clovek nieco realne nauci a zabehne...ale tak nech sa paci studuj si dalej. Inak, neprerusil si nahodou studium?
Možno je to z priemerného platu fajn. Ja si to len neviem predstaviť
1.) peniaze sú jedným z meradiel úspechu a v živote sú dôležité. To pochopíš časom
2.)áno, presne tak, tie kontakty sú tiež dôležité, ale v tých technických smeroch nie až tak. tie známosti sa tam prejavia až časom.
Podľa mňa je rozhodne ľahšie sa učiť, ako sa predierať životom a úspech si vydrieť chodím/chodil som na technickú školu a zrovna som sa tam nepretrhol. Ak má byť niečo náročné, predstavujem si to inak. Lekári majú možno tak náročnú školu.
jj, to s tým zárobkom máš pravdu, ale každý si môže vybrať či pôjde na výšku alebo nie. Rozhodne je lepšie byť na výške, ako rok sedieť doma. Preto rodičia dotičného platia dane, aby bolo aj na tú školu...
Človek čo chodí na výšku sa tiež môže reálne učiť pracovať. Firmy to výtajú.
JJ, prerušil, včera podla AIS som ešte študent
este nieco mudreho napis, rad si to precitam. a pouc ma co je v zivote dolezite, vies mam 13 rokov a zatial si neviem predstavit ako sa zije bez maminky
P.S. tu tvoju gramatiku nechces vydat knizne? podla mna by to bol besceler
je skvelé že môžeš poskytnúť skvelé argumenty ako gramatika a ešte nejaké veci z gramatiky a tým to aj končí. Gratulujem, asi som dokázal vyčerpať tvoju slovnú zásobu Tú by si mohol zasa ty pre istotu vydať v brožúre, prípadne na nejakom plagáte rozmeru A4
to ze viem prezit aj bez toho aby som sa prizivoval na rodicoch je podla mna znamka niecoho ineho ako toho, ze to nemusim robit. ale je fajn vediet sa postarat sam o seba, mozno to o par rokov pocitis aj ty
ale fakt chcem jedno vediet, co znamena to tvoje a popó
ale daj mu , je to nacek.
ale...dajme tomu, že nechceš robiť niečo, kde netreba vysokú, dajme tomu že chceš robiť niečo, kde vysoká potrebná je.
alebo je tu situácia, kedy mladí ľudia jednoducho netušia čo chcú robiť a tak teda na vysokú idú, získajú tým pár orkov na zvyš.
ja som na vysokú išla, lebo som z gymnázia, čiže nič odborné neviem, viem akurát z každého trochu a od mala som vedela, že budem učiteľka alebo prekladateľka. potrebujem vysokú, ak sa chcem uplatniť a reálne aj zarobiť, lebo si samozrejme uvedomujem, že učitelia hovno zarobia.
záleží to vždy na človeku, ak je človek šikovní a dokáže ľúbiť prácu v manažmante, obchode, biznise, alebo niečom takom, dokáže sa kľudne uživiť aj bez vysokej, chce to len čas a trochu na sebe zamakať.
takisto je kopa certifikátov alebo podobných vecí, ktoré netrvajú dlho, spravíš si kurz a potom si nájdeš prácu.
alebo taký MBA (Master of business administration) má trvanie tri roky, no už dopredu sa môžeš zamestnať v nejakej firme, externe si robiť BMA a keď ho dokončíš, budeš už vo firme a na trhu rozkukaný a ľahšie sa uchytíš.
čiže vysoká má opodstatnenie, no nie každý ju chce/potrebuje/uznáva/alebo..má na ňu. ide aj o IQ, nie každý zvládne vysokú, (samozrejme isté odbory azvládne aj debil)
to je asi všetko, ak som niečo zabudla, tak sorry.
@27 husky: skola ta nenauci ucit sa, ale nauci ta rozmyslat
a podľa mňa niektoré vš potrebuješ k životu xD ale zase nie tak brutálne ako jedlo napríklad bože trepem
@husky a ty vieš kto sa priživuje a kto nie ako to ty len robíš.
Normálne zázrak. Ty si tu narážal na moje tvrdenie, že najľahšie je študovať a tomu si sa akože smial (povedzme si to na rovinu, snažil si sa byť trápny) ale tým čo píšeš, mi to tvrdenie len potvrdzuješ Lebo píšeš ako hrozné je pracovať a nespravodlivé je, aby niekto študovať. Najprv si ucel to, čo chceš svojimi príspevkami povedať.
Ono sa dá napríklad študovať a popri tom brigádovať a bývať na intrákoch, ale to sú veci, ktoré ty zatiaľ nepoznáš typujem že sám sa živíš tak rok, možno 2 a teraz sa tu snažíš hádzať formu .
A čo je popo? To isté, čo tvoje slová bez interpunkčných znamienok. Ty slovenčinár
@mm47 psss, byť komunista, radšej zaleziem do diery, keď už ani na úrovni debatovať neviem
absolventov bude zrejme viac, ale to tiez fluktuuje v zavislosti od skoly, techniky napriklad budu mat podobne mnozstvo absolventov by som povedal napriklad
neviem ako ty ale ja zijem sam od 19tich, nehovorim ze je to najtazsie na svete, su skoly ktore su podla mna tazsie ako pracovat (informatika, architektura, medicina, strojarina a pod) co by som ja urcite nezvladol, ale chcem tym len povedat ze najlahsi sposob k nadpriemernemu zarobku je urcite zacat podnikat a byt v tom uspesny, len otazka znie aka sanca je byt v tom uspesny len tolko k tomu najlahsiemu sposobu
Ja som študoval strojarinu (a budem v nej neskôr asi pokračovať, keďže okerem jednej skúšky mám všetky) a ako som písal, nič ťažké sa mi tam nezdalo. Väčšinu času som preflákal. Medicína, tú uznávam, tá ťažká bude. Ale to som písal už vyššie.
S tým podnikaním, to je podľa mňa ťažší spôsob, lebo tam sa musíš snažiť a pracovať takmer stále. Aby si v tom bol úspešný vyžaduje naozaj dosť driny.
ja sa sam aj zivim este nejake otazky? to ze sa prave chvalis kolko ma foter penazi je obrazom toho ze zatial mozes zit iba z toho, co ti daju. vaz si ich a otcove auto nerozflakaj, ked sa s nim budes ukazovat pred babenkami v sobotu vecer
Ale tak možno túto školu ani nedokončím a spravím inú. Minimálne matematiku a fyziku by mi mali uznať všade
Čiže ako píšeš, externé štúdium má inú dĺžku štúdia. Konkrétne 4 roky na Bc. a 3 roky na Ing.
a samozrejme, su povolania, pre ktore vysoke skoly neexistuju a su aj take, pre ktore neexistuju a ani neexistovat pravdepodobne nebudu.
Zavisi od Teba, co chces.
Lebo študovať do dvadsiatky a potom začať pracovať až do sedemdesiatky vkuse... Je dosť biedne.
Spravna odpoved je, ze ziadnu (okrem lekarov, pravnikov atd, kde tu skolu realne potrebujes)
Ja osobne povazujem VS za dolezitu nie len pre pracovne moznosti ktore otvara ale hlavne pre osobny rozjov. Clovek ziska lepsi rozhlad (najma ak ide studovat do zahranicia) a nauci sa mysliet objektivne a kriticky. Asi budem zniet ako elitista ale myslim ze je velky rozdiel medzi stylom vyjadrovania sa niekoho so stredoskolskym vzdelanim a vysokoskolaka, najma pri temach ako su politika a ekonomika.