Kam dat sporit peniaze, alebo kde je najlepsie ich investovat?
Momentalne pracujem na plny uvazok, a od septembra mam v plane studovat a popri skole aj brigadovat. Kedze sa ale zivim sam, potreboval by som poradit ako spravne sporit. Oplati sa podla vas mat sporiaci ucet? Kam by som si mohol kazdy mesiac nieco
U mna sporiaci ucet funguje dost blbo .. kedze z neho vzdy mozem tie peniaze vytiahnut .. takze clovek sa moc neobmedzuje .. najlepsie je dat tie peniaze niekam kde na ne nemas dosah .. mozno paradoxne mne pomaha ked peniaze niekomu poziciam a vrati mi ich vtedy ked ich nepotrebujm
Nejake podielove fondy napr. Treba mysliet na inflaciu a v banke sa ti tie peniaze zhodnotia o tak male percento, ze to inflacia nema problem znicit. Treba nejaky dobry dynamicky fond a supnut to tam na 10+rokov. Alebo investuj do niecoho, comu sa bude zvysovat hodnota. Napr. e36 m3 priklad. tym ide o tisice eur hodnota kazdy rok,ked su to cukriky. Tiez rozmyslam nad kupou m3 ale zatial na SR nic nie je.
@6q66 no u mna ako u studenta bude idealnejsie nieco kratkodobe a nieco z coho v pripade nudzi by som mohol cerpat.. premyslal som ze nejake fondy ale nemyslim si ze mam dostatocne zdroje :/
@helloxd To je velmi tazko, keby mi apson povies tvoj kapital a taktiez neviem do akeho rizika si odhodlany ist. Vies, nieco kde das len tak peniaze a tadaaa o mesiac sa ti to zhodnoti o 300%, no neviem ci nieco take najdes. mozno sprostych robotov kde su nezmyselne poplatky. Popripade nejake obchodovanie s napr. indexami atd.. ale to je tiez dost rizikove. ako student ktory nema tisice na rozbehnutie biznisu radsej toc peniaze v niecom hmatatelnom. Ja neviem, kup si mobil a predaj ho drahsie. Investicie na zhodnotenie peniazkov, to je vsetko DLHODOBE. 10/15 r+
@6q66 no ani nie az tak o to zhodnotenie ako o ten pocit ze niekde mam peniaze v bezpeci, a v pripade nudze neskoncim na ulici a bude to tak okolo 1500-2000 a potom od septembra mozno tak 50e mesacne . Asi najidealnejsie by bol ten sporiaci ucet no, ale co pocuvam z kazdej strany tak banka je to posledne miesto kde si sporit/investovat peniaze :/
@helloxd Prosim ta, ani nesranduj a zabudni na banky a ich ojeby. Keby si chcu vsetci zo slsp, prima banky alebo vubky vybrat peniaze, myslis, ze ta banka tie peniaze ma? Kdeze, toci ich dalej a ma z nich o mnoho viac % ako tych par co da tebe, ktore ti, ako som spominal, znehodnoti uz len inflacia. Skus tie podielove fondy, to mi pride u teba najrealnejsie. Prva investicia 1500-2000 e je ideal a potom kazdy mesaic doposielat tych 50€, to je este lepsi ideal. a pekne ench sa to tam zhodnocuje. A ked uz to ma byt kryte bankami, nech je to bmp paribas, franklin templeton a pod.
presne nad tymto som nedavno uvazovala, som v rovnakej situacii- kazdy mesiac mam nieco navyse, nie vzdy je to rovnaka suma
tak mam dalsi ucet v mbank, ku ktoremu nemam kartu. ked potrebujem nejake peniaze, tak to trva par dni kym odtial pridu, takze mam k tomu pristup, ale nie taky, ze idem vecer do krcmy a vyberem si peniaze
co sa tyka investicii, aj tie som riesila, ale napokon som to zavrhla, lebo upisat sa na par rokov, v niektorych pripadoch par desiatok rokov, to nie je pre mna, kedze este len studujem a je pravdepodobnost, ze tie peniaze potrebujem mat k dispozicii
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
tak mam dalsi ucet v mbank, ku ktoremu nemam kartu. ked potrebujem nejake peniaze, tak to trva par dni kym odtial pridu, takze mam k tomu pristup, ale nie taky, ze idem vecer do krcmy a vyberem si peniaze