Žijem už druhý rok v Írsku a počnúc 4-tým rokom plánujem odísť. Najprv mi napadlo sa vrátiť na Slovensko, no nemám až toľko našetrene, aby som sa mohol dlhodobo usadiť a špekulujem, že kým som mladý ešte by som to inde skúsil. Nemám zatiaľ plány.
Dohovorim sa jedine anglicky, no inak som študoval aj nemčinu. V Írsku nie som celkovo spokojný a mám pocit, že aj keby som žil inde v tejto krajine, nebol by som spokojný. Najviac som však spokojný, že ľudia sú tu milí a pohodovi, na druhú stranu sú leniví a s nezaujmom robiť veci poriadne. Som spokojný s platom a náročnosťou práce, no vadí mi dochádzanie autobusom, ktoré denne zaberie niekedy až 2 hodiny. Vadí mi, že sa ceny ubytovania zvyšujú a že si nemôžem dopriať vlastný bicykel, lebo krádež bicyklov je tu asi národným športom. O dva roky by som sa chcel presťahovať inde za prácou, lenže mi celkom vadí rušné mesto, i keď viem, že práve tam je veľa práce. No som Introvert a zvyknutý na malé slovenské mestá blízko prírode. No absolútne mi nevadia cudzinci a iné rasy, vadia mi najviac fetaci a zlodeji. Vyskúšal som aj írske národné gebuziny, ale burgre mi tu chutia, ak vybrať niečo neslovenske. Takisto som sa stretol s otrasne hygienou v restikach, najmä pretože som v nich pracoval, ale nemôžem povedať na služby. Všetci ma chcú obslúžiť, asi aj preto tu zákazníci nechávajú tipsy. Takže nakoniec zvažujem.novu krajinu, kde by som mohol využívať aj bicykel a auto v tom zmysle, že by mi ich spred nosa neukradli nejakí fetaci tak ako je to tu zvykom. Mam vysoké požiadavky, ale predsa ak máte nejaké skúsenosti kde v Európe je slušný život a pomer cien a platov je rozumný, budem vám vďačný. Pracujem v restike, pracoval som v sklade predtým ako som sem prišiel. Zmena povolania by mi neprekážala.
Ja viem ze je to strasne random, ale pochodila som vselico no jedno mesto ma tak strasne ocarilo ze neviem na to zabudnut a pride mi ze to splna vsetky podmienky - volalo sa to myslim Dordrecht, v holandsku kusok od rotterdamu, snad 15 min vlakom ked si dobre pamatam.. cize moznost prace super. A to samotne mestecko bolo proste uzasne, mensie, pokojne, neuveritelne krasne.. je mi jasne ze takych je tam asi trilion ale uvadzam to ako priklad, tam by som si uplne vedela predstavit zit
Ja by som zvolila fínske Tampere, kebyže si mam vybrať znova. Cajgel môžeš nechať kdekoľvek aj celý rok a najdeš ho tam. Angličtina ti bude stačiť a ľudia sú skvelí.
švajčiarsko, belgicko.... alebo škandinália, teda dokým to tam už celkom neskurvia za ten čas s imigrantmi...v každom štáte sa dá zarobiť krásne ak nerobíš iba nejakú bežnú prácu
@maykym ano, ale minimálne na začiatok očakávam, že si nájdem bežnú prácu. Nemám špeciálne zameranie, titul a už vôbec nie som tamojší, takže ani nemyslím, že by som sa dostal k špeciálnej práci.
@savvym ja som byvala u miestnych ludi cez couchsurfing takze ceny netusim, ale mali taky maly pekny holandsky domcek a boli strasne pohostinni, vsetci tam fakt v porovnani s inymi miestami, a napr v amsterdame som len tak sedela na namesti a prihovoril sa mi typek s ktorym som potom stravila cely den, ukazal mi cele mesto, uzasne veci, bez jedineho bocneho umyslu proste hrozne mili vsetci a taki dobrosrdecni mi prisli
Nemecko (Drazdany):
Vyhody: slusne prostredie, cisto, priroda ako kde - v zasade ujde, mnoho cyklotras, stojany takmer vsade, bajk nezmizol (zamknuty), ferove jednanie, platy na poziciach, co spominas, nepoznam.
Nevyhody: fakt zla strava, prebujnela a hyperotravna administrativa, vztahy v kolektivoch su chladne (ziadne kamaratcaky, osobny zaujem o druhych, malo poradia atd), ale zas ani neohovaraju, neintriguju - stara sa kazdy o seba, si hodeny do vreca so vsetkymi emigrantami z vychodu (najma Rusmi a Poliakmi - prezradi slovansky prizvuk), anglictina - rozsirena na velmi dobrej urovni, ale neradi ju doma pouzivaju.
Norsko (len sprostredkovana info): velmi dobre platy aj v najjednoduchsich poziciach, tiez ferove, volnejsie pracovne tempo, strava moze byt.
Nevyhody: zle pocasie, mimo EU - z toho viacero nevyhod
Ten popis na Nemecko, akoby si opisoval Slovensko, až teda na tú stravu. No pokiaľ ide o krajinu mimo EÚ tak mi to akurát pridá navyše starosti, ktorým sa ja radšej vyhnem. Nemám rád papierovačky navyše. @redchevrolet
@savvym
Ale kdeze! Tu by ta v meste na bajku hned niekto zrazil alebo by hned dostal nohy
Celkovo mi vsak SR vyhovuje vyrazne viac, mam tu stastie na robotu a ostatne tiez v pohode. V DE by som si nezvykla. Vadi mi mentalita a celkova nuda vo vysperkovanom systeme, ktory ma aj muchy a tie vsetci ignoruju.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Vyhody: slusne prostredie, cisto, priroda ako kde - v zasade ujde, mnoho cyklotras, stojany takmer vsade, bajk nezmizol (zamknuty), ferove jednanie, platy na poziciach, co spominas, nepoznam.
Nevyhody: fakt zla strava, prebujnela a hyperotravna administrativa, vztahy v kolektivoch su chladne (ziadne kamaratcaky, osobny zaujem o druhych, malo poradia atd), ale zas ani neohovaraju, neintriguju - stara sa kazdy o seba, si hodeny do vreca so vsetkymi emigrantami z vychodu (najma Rusmi a Poliakmi - prezradi slovansky prizvuk), anglictina - rozsirena na velmi dobrej urovni, ale neradi ju doma pouzivaju.
Norsko (len sprostredkovana info): velmi dobre platy aj v najjednoduchsich poziciach, tiez ferove, volnejsie pracovne tempo, strava moze byt.
Nevyhody: zle pocasie, mimo EU - z toho viacero nevyhod
Ale kdeze! Tu by ta v meste na bajku hned niekto zrazil alebo by hned dostal nohy
Celkovo mi vsak SR vyhovuje vyrazne viac, mam tu stastie na robotu a ostatne tiez v pohode. V DE by som si nezvykla. Vadi mi mentalita a celkova nuda vo vysperkovanom systeme, ktory ma aj muchy a tie vsetci ignoruju.