Nie som sebec, tých ľudí mi je fest ľúto. Ale čo Slovensko ? Tu je koľko ľudí chorých (aj celý život) či takých bez domova (nemyslím ožratých bezdomovcov) a nikto im nepomáha.
Žiadna sms sa posielať nebude, nemám isté, že to fakt pôjde na Haiti
@4 nj co Slovensko .. kazdy hladi nato co sa deje inym ale co sa deje samemu jemu to nikoho nezajima ....
SmS neposlem i keby sla im ... pomahat nepojdem , mam ine priority a pomahat dakomu o koh existencii som donedavna nevedel tam ma nik nedostane .Radsej nech prremna umre neznamy nez aby som potom nadnim rozmyslal ...
Pozerat sa mi taky nechce ak chcem vydiet silu matky prirody pozrem si google ...
@Cocca-colla Predstav si, že by bola celá Trnava totálne zničená, trištvrtina tvojej rodiny a kamarátov mrtvych. Pomoc nieje, kedže Slovensko by nemalo záchranné jednotky (podobne ako na Haiti).
Nemáš kde ísť, túlaš sa bezcielne po uliciach, prekračuješ tisíce mrtvol, nemáš čo jesť ani piť, nemáš kde srať ani sa vyspať.
A keď konečne po troch dňoch príde pomoc zo zahraničia tak tebe prídel vody ani jedla nezvýši kedže niekto neposlal smsku
@Pernik hlúposť. Nedokážem si to predstaviť, kedže Trnava je veľký rozdiel.
Kde máš istotu, že im tie sms pomôžu? Že práve tvoja sms neskončí na konte nuiekoho iného? Ľudia sú v dnešnej dobe také svine, že sa nabaľujú na každej katastrofe, nebudem naivná a posielať sms. Ak by som mala peňazí habadej a nerobí mi problém tam aj odletieť, tak im ich dám kolko chcem, ale takto na nič prispievať nebudem.
@Pernik na teba nemusi zvysit, ani keby ten niekto sms poslal . videl si, co sa s tou humanit. pomocou deje? vladne tam teraz anarchia, ziadne rozdelovanie podla nejakeho systemu, kto je silnejsi , rychlejsi, ten ma - vezme si... je to krute, ale je to tak
@Cocca-colla Tak, tak Trnava je rozdiel, kedže Port-au-Prince, hlavné mesto Haiti má 1 100 000 obyvateľov a je takmer celé zničené.
Myslím si, že Unicef je dosť dôveryhodná organizácia.
@Feex8 To je pravda, ale za tak krátky čas bolo nemožné vytvoriť nejakú organizovanú pomoc, tobôž nie v najchudobnejšej krajine na západnej pologuli...
@Pernik nejde o počet obyvateľov, ale vyspelosť. Síce nezaraďujeme sa medzi najvyspelšie štáty, ale Trnava má záchrannú jednotku.. porovnávaš dve úplne rozdielne veci.
Ja ti sms posielať nezakazujem, verím, že máš dobrý pocit, že tým pomôžeš..ale..
Unicef.. možno..prechádza to rôznymi ďalšími ľudmi.
Nie som sviňa, čo nemá charakter ani kúska citu voči tým ľuďom, ale proste neverím
Hmmm, vzhľadom k tomu, že už len preprava tam je drahá, je dôležité, aby šli ľudia, ktorí sú tam skutočne užitoční, o čom pri mojej osobe značne pochybujem, takže pomoc áno, ale neštrachala by som sa niekam, kde by nakoniec museli zachraňovať mňa ...
@Cocca-colla "Pomoc nieje, kedže Slovensko by nemalo záchranné jednotky (podobne ako na Haiti)." ...písal som ti to. Predstav si, že by tie jednotky Trnava nemala, proste nič, žiadna pomoc od vlády.
Pokiaľ viem tieto organizácie sú dôveryhodné a kontrolované OSN. Nabaliť sa na tom môžu skôr ľudia po katastrofe, kedže totálne zničená krajina bez budov je peká príležitosť pre investície, hypotéky a stavebný materiál...
@Pernik ale ja som to myslela realistickejšie. Nemôžeš porovnávať Trnavu a Haiti. Môže sa tu zrútiť činžiak, v ktorom bývam.. Ok.. ale JE tu záchranná jednotka.
Proste nesúhlasím a koniec. Nebudem ti tu vtĺkať do hlavy môj názor a ty zas tvoj, nikam to nevedie
nie. a cela ta tema mi uz lezie na nervy. je tolko krizovych regionov kde zomiera omnoho viac ludi, len ich nezomrie tolko naraz ale to je kazdemu u prdele.
fakt mi to je suma fuk. myslim ze z penazi co ziskali z cestovneho ruchu si to mohli zafinancovat... oh wait... nevedia hospodarit s peniazmi. shit happens.
@Cocca-colla Dobre tak to berme realistickejšie, kebyže sa celá Trnava zrúti. Má 70 000 obyvateľov, povedzme, že 40 000 prežije no nemajú kde žiť. Čo teraz? Myslíš, že tá jedna, dve Trnavské jednotky by mesto spasili? Nespasili by ju ani všetky jednotky Slovenska.
Všetko by bolo závislé od zahraničnej pomoci. Rovnako aj financie.
Ja ti nevtlkam, len diskutujem.
@Mensrea Peniaze čo získali z cestovného ruchu? S tými pár centami by toho vela nezafinancovali.
Žalúdok by to pravdepodobne vydržal, ale išla by som, len keby som mala istotu že môžem nejako pomôcť... Momentálne mám skôr pocit tak ako viacerí tu už spomínali, že by som tam skôr zavadzala než pomáhala...
Nie, nesiel by som. Nie som pokrytec a nebudem sa tvarit, ze mi na tych ludoch zalezi, pretoze to tak nie je. Nepoznam ich a mam vlastne problemy, tak ako kazdy jeden clovek na tejto planete. A je mi zle z tych ludi, co sa tu opeknuju..
ľuďom niekedy uchádza to že pomáhať môžu aj maličkosťami vo svojom okolí, niekedy aj obyčajný rozhovor znamená viac ako 1000eur na účet.. nemôžem si pomôcť ale takéto charity mi prídu akoby si niekto chcel len dokázať a upozorniť na seba že áno ja som pomohol!
Nehovorím že pomôcť netreba ale nech pomáha každý tam kde má schopnosť pomocť alebo ten čo na to má..
Ja by som im išla pomôcť aj ked oni mne nepomohli vzdy sa najde niekto komu treba pomoct ale pri takychto katastrofach by mali ludia stat pri sebe a pomahat si. Keby som stratila cely domov a rodinu a vsetko tak by som sa radsej zabila a preto si myslim ze by sme si mali navzajom pomahat aj ked su to neznamy ludia , aspon pri takychto katastrofach by som urcite bola prva co by tam isla
nešla by som, jednak kvôli mŕtvym, infekciám a chorobám kt. sa tam v krátkom čase rozšíria (tie masové hroby sú fakt nápad!) + bála by som sa sama o svoj život, či už že prídu nejaké ďalšie otrasy alebo tsunami, alebo whatever.
fyzicky pomáhať majú tí ľudia, ktorí sú na to trénovaní.
pomáhať všeobecne je jedna vec, ale čo by som tam robila ja, to si predstaviť neviem. vyberala ľudí spod trosiek? maximálne robiť takého toho "humanitárneho pracovníka" ale ked si predstavím to množstvo mŕtvol, choroby, rabovačky a zmätok, tak je mi ľúto, ale majte ma radi. Stále mám seba najradšej na svete.
neviem prečo sa do toho každý sere ... nech sa Haiti stará samo o seba ... možno nejaké blízke krajiny ešte, ale čo s tým do čerta máme my ? keby sa také stalo na SR Haiti by nám pomohlo ? pochybujem, samotné Slovensko má veľké finančné problémy a ešte tam aj posielame peniaze .... na hlavu ...
No chcem, ale bohuzial som sebecky natolko ze nedokazem sa teraz vykaslat na skolu, pracu a vsetky tie veci ktore si tu budujem, ale rozmyslal som, ze ak este stale bude treba pomoc v lete, co podla mna bude potrebne, nakolko to je katastrofa dost velkych rozmerov, pojdem.
Mate niekto skusenosti s tym kde co a ako sa prihlasit ? Ja tak maximalne pridem do kostola a spytam sa ze ci nevedia kam dalej by som mal ist sa prihlasit. Ak s tym mate dakto skusenosti povedzte. Dufam, ze do leta situacia bude daleko lepsia, ale ak nie tak by som asi isiel(asi=75% ano).
Myslim ze by to moj psychicky stav neskutocne znicilo.. Pravdepodobne hned akoby som dosla by som plakala a vtedy vela pohybovych cinnosti nevykonavam.
vytaca ma akurat pristup niekorych jedincov co nepriamo narazaju na to, ake sme hnusoby - ti co neprispeju a ani nemaju chut prispiet. nie neprispejem, podla mna penazi tam teraz ide viac ako dost. za dalsie nemam zaruku, ze tam tie peniaze pridu. a ako povedala @coca-colla kebyze mam plnu picu penez tak tam odletim alebo dam peniaze takym sposobom, aby som si bola ista ze prisli kam mali. momentlane som rada, ze ja mam z coho zit. Ak by som nemala kto mi co da? a ist tam pomahat? nie dakujem, mozno som fajnova, ale do uplnej anarchie urcite nie, mna by tam jeblo od hnevu nad nimi to po prve, po druhe aj tak by som nesla, aj keby tam ta anarchia nebola.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
132 komentov
4. možnosť...rada by som šla ale ja odpadávam už len keď sa porežem...
Nie som sebec, tých ľudí mi je fest ľúto. Ale čo Slovensko ? Tu je koľko ľudí chorých (aj celý život) či takých bez domova (nemyslím ožratých bezdomovcov) a nikto im nepomáha.
Žiadna sms sa posielať nebude, nemám isté, že to fakt pôjde na Haiti
SmS neposlem i keby sla im ... pomahat nepojdem , mam ine priority a pomahat dakomu o koh existencii som donedavna nevedel tam ma nik nedostane .Radsej nech prremna umre neznamy nez aby som potom nadnim rozmyslal ...
Pozerat sa mi taky nechce ak chcem vydiet silu matky prirody pozrem si google ...
Nemáš kde ísť, túlaš sa bezcielne po uliciach, prekračuješ tisíce mrtvol, nemáš čo jesť ani piť, nemáš kde srať ani sa vyspať.
A keď konečne po troch dňoch príde pomoc zo zahraničia tak tebe prídel vody ani jedla nezvýši kedže niekto neposlal smsku
Kde máš istotu, že im tie sms pomôžu? Že práve tvoja sms neskončí na konte nuiekoho iného? Ľudia sú v dnešnej dobe také svine, že sa nabaľujú na každej katastrofe, nebudem naivná a posielať sms. Ak by som mala peňazí habadej a nerobí mi problém tam aj odletieť, tak im ich dám kolko chcem, ale takto na nič prispievať nebudem.
patrím k ľudom, ktorý maju viac ako silný žalúdok, myslím, že by som to fyzicky zvládol a najmä psychicky, a vyznačujú sa nízkym pudom sebazáchovy.
nepatrím k filantropom, ale do tohto by som naozaj šiel.
raz som mala vybavené dobrovoľníctvo vo Rwande, ale mama mi to nechcela podpísať, že ma púšťa, takže nemala by som problém odísť pomáhať sem.
Myslím si, že Unicef je dosť dôveryhodná organizácia.
@Feex8 To je pravda, ale za tak krátky čas bolo nemožné vytvoriť nejakú organizovanú pomoc, tobôž nie v najchudobnejšej krajine na západnej pologuli...
chcela som povedať, že naživo, keď vidím utrpenie a bolesť a tak, tak proste to dokážem niekam zatlačiť, aby som sa na to nesústredila a pomáhala.
Ja ti sms posielať nezakazujem, verím, že máš dobrý pocit, že tým pomôžeš..ale..
Unicef.. možno..prechádza to rôznymi ďalšími ľudmi.
Nie som sviňa, čo nemá charakter ani kúska citu voči tým ľuďom, ale proste neverím
Pokiaľ viem tieto organizácie sú dôveryhodné a kontrolované OSN. Nabaliť sa na tom môžu skôr ľudia po katastrofe, kedže totálne zničená krajina bez budov je peká príležitosť pre investície, hypotéky a stavebný materiál...
Proste nesúhlasím a koniec. Nebudem ti tu vtĺkať do hlavy môj názor a ty zas tvoj, nikam to nevedie
fakt mi to je suma fuk. myslim ze z penazi co ziskali z cestovneho ruchu si to mohli zafinancovat... oh wait... nevedia hospodarit s peniazmi. shit happens.
Všetko by bolo závislé od zahraničnej pomoci. Rovnako aj financie.
Ja ti nevtlkam, len diskutujem.
@Mensrea Peniaze čo získali z cestovného ruchu? S tými pár centami by toho vela nezafinancovali.
ale nebojme sa, im Facebookové groupy pomôžu, šak za každého člena ide euro či koľko z haiti bude zachvíľu Las Vegas!
aj v buducnosti by som robila nieco podobne najradsej, ked uz mam tu schopnost silneho zaludka a odstupu.
a ci by som ja isel ? nwm ale asi by som sa zblaznil keby som videl stovky mrtvych lezat po zemi atď.
Nehovorím že pomôcť netreba ale nech pomáha každý tam kde má schopnosť pomocť alebo ten čo na to má..
fyzicky pomáhať majú tí ľudia, ktorí sú na to trénovaní.
Materiálne pomôcť ale nemám problém.
no a teraz do mňa !
moja pomoc by skor spocivala v organizacii ako vykopavat ludi z trosiek domov
Mate niekto skusenosti s tym kde co a ako sa prihlasit ? Ja tak maximalne pridem do kostola a spytam sa ze ci nevedia kam dalej by som mal ist sa prihlasit. Ak s tym mate dakto skusenosti povedzte. Dufam, ze do leta situacia bude daleko lepsia, ale ak nie tak by som asi isiel(asi=75% ano).