v škole nás učili že : Holden stáži priepasť medzi detstvom a dospelosťou, aby do nej deti nespadli...čiže aby si užívali detstvo a čo najdlhšie, svet dospelých nie je taký krásny ako sa zdá...
ale inak som tú knihu brala inak úplne inak...a páčila sami strašne
Po Salingerových knihách cítim vždy akési znechutené prázdno na duši, melanchóliu a bôľ. Mám chuť jemu i Holdenovi otrepať niečo o hlavu, nech sa niekedy spamätajú. A toto nemyslím v zlom... len nemám rada, ak ma nejaké knihy vystihujú.
Pointa? Pointa je to, ak ti niečo ostane v hlave, keď tú knihu dočítaš. Ak si z toho niečo vezmeš. Vieš také niečo, ako keby sa ti príbeh v hlave premietal ďalej akurát podľa tvojho scenára a tvojich myšlienok.
Jebem ti nejakú aktuálnosť, pointu - však je to smiešne. S prepáčením. Na niektorých školách to na hodinách slovenčiny normálne, že diktujú ako nejakú poučku, či čo a pritom človek si má aktuálnosť a pointu hravo domyslieť sám.
mna tato kniha vobec nebavila ..ale mozno je to tym ze mna ziadne povinne citanie nebavilo a nikdy som nechapal co ja na tych dielach vynimocne ..ice kazda ma nejaku peknu myslienku ...ale ze by zmenila moj pohlad na zivot sa povedat neda
Áno, mám 15 a tú knihu mi dala osoba, ktorá ma dokonale pozná a je najväčším odborníkom na literatúru akého poznám.
Prišlo mi to také ako keď si píšem ja denník ... nič zaujímavé, nič pozoruhodné a keď si konečne myslím, že príde niečo rozumné,nejaký rozumný človek, ktorý aj niečo rozumné povie (profesor Antolini), tak sa nakoniec dočítam,že je to úchyl.
Ale predsa len niečo zaujímavé tam bolo...smrť toho chlapca, čo tam opisoval..ako skočil z okna v jeho roláku.
A ešte niečo.Niektoré časti tej knihy podľa mňa nie sú úplné, dokončené..ja chápem, že si mám veľa vecí domyslieť ale napríklad o Jane tam toho nie je veľa a celú knihu sa spomína,tak som čakala, že to nakoniec aj nejak dopadne..a celkovo je tam veľa vecí nedokončených.
Možno ten autor má taký štýl písania, neviem, myslím, že iné jeho knihy som nečítala, ale ak píše takto všetky knihy, tak ma potom veľmi nezaujme..
ja som to cital asi pred 7 rokmi, moc sa nepamatam. avsak viem, ze to bola prvá kniha, v ktorej som sa bavil na uprimnosti a rebelskej povahe hlavnej postavy. bola to prvá kniha, pri ktorej citani som sa vela nasmial. prve dve tretiny ma bavili, potom uz moc nie.
ak sa v tej knihe clovek najde a citi, ze robi blbosti, mal by sam seba prijat. ale inak - nie je moc tazke zacat sa menit v jednoduchsich veciach. zvlast pre tých, co nie su prilis sebavedomí a co si nemyslia, ze zjedli mudrost sveta
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
mimochodom, nemusis vo vsetkom hladat pointu. kniha moze byt "len" pekna
ale inak som tú knihu brala inak úplne inak...a páčila sami strašne
bola to úvaha: Bol by Holden Caulfield prototyp mladého rebela aj dnes?
ale ako povedala slečna vyššie asi si to prečítaj trochu neskôr ....ja sa chystám si prečítať opať malého princa ..nejak si ho nepamätám dobre
A tiež som mala referát
Skvelá kniha
Holden nám nechcel dospieť. Pretože dospelí sa musia zaujímať len o chujoviny a chujovskú zábavu pre dospelých za ktorú si ešte aj musia platiť.
Pointa? Pointa je to, ak ti niečo ostane v hlave, keď tú knihu dočítaš. Ak si z toho niečo vezmeš. Vieš také niečo, ako keby sa ti príbeh v hlave premietal ďalej akurát podľa tvojho scenára a tvojich myšlienok.
Jebem ti nejakú aktuálnosť, pointu - však je to smiešne. S prepáčením. Na niektorých školách to na hodinách slovenčiny normálne, že diktujú ako nejakú poučku, či čo a pritom človek si má aktuálnosť a pointu hravo domyslieť sám.
Where do the ducks go...
A mám tú knihu rada.
Prišlo mi to také ako keď si píšem ja denník ... nič zaujímavé, nič pozoruhodné a keď si konečne myslím, že príde niečo rozumné,nejaký rozumný človek, ktorý aj niečo rozumné povie (profesor Antolini), tak sa nakoniec dočítam,že je to úchyl.
Ale predsa len niečo zaujímavé tam bolo...smrť toho chlapca, čo tam opisoval..ako skočil z okna v jeho roláku.
A ešte niečo.Niektoré časti tej knihy podľa mňa nie sú úplné, dokončené..ja chápem, že si mám veľa vecí domyslieť ale napríklad o Jane tam toho nie je veľa a celú knihu sa spomína,tak som čakala, že to nakoniec aj nejak dopadne..a celkovo je tam veľa vecí nedokončených.
Možno ten autor má taký štýl písania, neviem, myslím, že iné jeho knihy som nečítala, ale ak píše takto všetky knihy, tak ma potom veľmi nezaujme..
ak sa v tej knihe clovek najde a citi, ze robi blbosti, mal by sam seba prijat. ale inak - nie je moc tazke zacat sa menit v jednoduchsich veciach. zvlast pre tých, co nie su prilis sebavedomí a co si nemyslia, ze zjedli mudrost sveta