Pri jednej debate dnes som si uvedomila, že plno kníh, čo som kedysi čítala, mám furt v živej pamäti ako Dievčatko z Krajiny Drakov alebo Dračí jazdec, Malá čarodejka Molly...aké knihy z detstva máte doteraz stále v pamäti?
Viaceré diely 3 pátracov (najviac tajomstvo strasidelneho zámku, ktoré sme mali doma a bál som sa pri tom
Priateľ lesa
Zopár Príručiek mladých svišťov
Jozef Mikloško - Ako sme boli malí
Hmmm, nespominam si na vela, ja som ako mensi cital viac encyklopedie ako normalne knihy ale z tych normalnych mi napada Chrobak Truhlik a vsetky mozne knihy o Ferdovi Mravcovi od Sekoru
@pubertslatinocelny minule som sa s niekým bavila o Príručke mladých svišťov a mne to napr. veľa dalo do života a ostatní boli takí, že o takom niečom nikdy ani nepočuli
Prví traja pátrači, áno, tajomstvo strašidelného zámku!
Adam Bahdaj - Do polčasu 0:1 - to bolo o mladých futbalistoch v povojnovej Varšave a mal som to hrozne rád Ó, ako Paragon žil iba s tetičkou, ktorá pila meltu, aj Paragon asi pil meltu, zbieral prázdne fľašky do výkupu a zostavil družstvo, ktoré sa zúčastnilo amatérskeho turnaja!
Astrid Lindgren - Majster detektív Kalle Blomkvist - ó, ako si Kalle a jeho dvaja kamoši Eva Lotta a Anders bezstarostne žili v zaspatom Linkopingu a viedli Vojnu ruží, keď sladkú bezstarostnosť preťala vražda, ktorú bolo treba objasniť!
Colette Vivier - Dom drobných radostí - ó, malá Aline žijúca v činžiaku spolu s so sestrou Estelle a bratom Riquetom, ako ich mama musí na čas odísť a zastúpi ju nekompromisná teta Mimi!
Andrzej Szczypiorski - Let 627 - ó, Janek a jeho letecká cesta do Ria za rodičmi, ktorú však prekazí únos lietadla a namáhavá cesta cez brazílsky prales, nakoniec je z toho však jedno nezabudnuteľné dobrodružstvo
Vsevolod Nestajko - Tajomstvo troch neznámych - to už ani poriadne neviem o čom bolo, ukrajinská vidiek, autá typu záporožec, bliny a potešilo ma, keď som v knižnici objavil pokračovanie s názvom Neznámy z bytu číslo 13
ja som kedysi ešte čítala knihu O sto rokov predtým od Kira Bulyčova a úplne náhodou som na ňu narazila v knižnici vtedy a potom som ju čítala hrozne často teraz mám len ešte väčšiu chuť si ju prečítať
@weronna to znie ako kniha, ktorú keby sme mali doma, tak by som si ju tiež prečítal ...teda ja som prečítal všetko, čo sme mali doma, ale... no chápeš
@tikalok a hrozne super sú knihy od Žarnaya Tajomstvo dračej steny a Prekliata planéta a vôbec nechápem, prečo takéto super veci nemajú žiadne ohlasy alebo čo, úplne by si zaslúžili, aby sa o nich vedelo
@weronna iba prekliatu planétu som čítal, nezaradil by som to úplne do mojich top, ale myslím, že dosť veľa terajších tridsiatnikov a štyridsiatnikov si ju pamätá
@weronna priručky malych svišťov niekoľko diel som mal aj ja. geniálne knihy. potom rád som čítal aj čítanky z hodin slovenčiny na prvom stupni, ale tie staršie, čo mali obsahovo hlavu aj pätu s poučnými príbehmi, ktoré neraz som použil do blogov. mal som rád aj malé biblické príbehy, dva diely. jedna knižka bola žltá, adruhá fialová. ako deti ked som chodil do družiny poobede ešte na prvom stupni, 90 roky, tak sme si kreslili viac spolužiakov obrázky z tejto knihy, maľované pismo sväté pre deti. viackrát sme sa rozprávali v škole o Bohu, spolužiak doniesol písmo sväté, a ako deti sme si ho čítavali! na prvom stupni! a nie na hodine náboženstva, ale v družine poobede! to boli časy. živo si na to spomínam
Od Thomasa Brezinu som cital vela knih, aj patracov niektorych ale skor som sa tych kniziek bal. Potom som cital nieco o detektivovi Emilovi ale neviem uz presny nazov ale viem ze ma to bavilo. Velmi rad som mal aj edicie humornych dejepisnych kniziek ako napriklad Hrdlorezi Kelti a od kamosa som mal pozicane aj Prirucky mladych svistov. Potom este Osmijankove rozpravky som mal velmi rad a potom encyklopedie. Ked som si na zachod zobral so sebou encyklopediu, tak som tam presedel cele hodiny a az na mna mama kricala.
@kaiserchief1 tie humorné dejepisné a tieto sú super, ja mám niečo so živočíchmi z tej edície doma a ešte niečo a ako, veľmi zaujímavo sú robené, tak hravo poučne
Ja si moc svoje knizky nepamatam. Len sa mi vybavuje ze som mala knizky o ktorych pisete...
Ale pozrela som sa do kniznice a nasla som neskutocny poklad ludia... Knihu o prvej Superstar! Oooo to bola vtedy bomba! Vsetci to brali vazne a verili ze Superstar sutaziacim naozaj pomoze... Och... Ta naivita...
Jacquiline WIlsonová - začala som Dvojčatami. Dodnes si čítam jej knihy a bez hanby si kupujem nové. Mne to prišlo vždy príťažlivé, nie sú to typické dievčenské romány, ale veci o deckách z narušených rodín, postihnutých, deti prechádzajúce rozvodom alebo zanedbávaním.
Ide z toho taká tá anglická vášnivá prosociálnosť a zároveň je to písané fakt skvelými detskými očami. Aktuálne autorka prechádza do historických sociálnych problémov, sirotince, nálezince, ústavy, opatrovne, detská práca, obdobie priemyselnej revolúcie.
Roald Dahl - Matilda, Čarodejnice, Charlie a továreň na čokoládu, Jakubko a veľký broskyňa, Hastrošovci. No proste, všetky detské knihy jeho.
Potom všelijaké dievčenské kraviny samozrejme, Alica a... (nuda), knihy Thomasa Brezinu.
Pátrači.
V úplnom detstve si pamätám len Danku a Janku, Psíčka a mačičku, Vílu Amálku, Osmijanka, Smelého zajka a Macha a Šebestovú
Si tu tak uvedomujem, že ma po tej klasicky detskej literatúre veľa vecí minulo, lebo som si dosť fičiavala na mytológiach, povestiach a Rozumoch do vrecka
(len strašná škoda, že som odvtedy toho strašne veľa pozabúdala, ale moje neskoršie detstvo/rané dospievanie sa vyznačovalo tým, že som šla pásť morčatá a pri tom som niečo čítala, ideálne o fyzike/chémii)
odvtedy môj intelekt značne upadol
a ešte tie klasické rozprávky som vcelku čítavala. Tie, ktoré sú zľahka morbídne.
(a do toho aj Danky a Janky a Smelých zajkov a takú knižku, kde boli zakomponované vybrané slová ako postavy a podobné veci, skrátka som čítala úplne všetko, čo mi prišlo pod ruku a neviem, čo sa so mnou časom stalo, že to už nerobím)
Ja neviem z akej knížky to bolo, ale nikdy nezabudnem na príbeh, kedy nejaké kamky žili spolu a vzali si k sebe zatúlaného psíka a ten im utiekol, pretože sa chcel pridať ku svorke vlkov a oni ho napadli a potom bolo opísané ako krvácal a umieral a na druhý deň ho tie holky našli...
ako môžu niečo také dať do detskej knížky a ešte tak podrobne bola jeho smrť a bezmocnosť opísaná
ten veľký anglicko-nemecký obrázkový slovník s medveďmi, Môj macík, básničky od Bendovej (Čačky hračky) a Heviera (Hovorníček), Opice z našej police, Psíček a mačička, Ferdo mravec, Čin-čin, Nevedko, Ezopove bájky, Kniha džunglí, Kniha rozprávok od Dobšinského, Braček jelenček z Minirozorávok, séria Penny a ... od Thomasa Brezinu, Martinka a domácí zvířátka, Anna zo Zeleného domu, Wilsonovej knihy, Medzi nami dievčatami, Tom Sawyer a Huck Finn,
Cèlia, Smelý zajko, Ambra Čierna, Anna a Anna, Denník princeznej, Dahlova Matilda a mala som všelijaké atlasy o psoch, mačkách a iných zvieratách...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Priateľ lesa
Zopár Príručiek mladých svišťov
Jozef Mikloško - Ako sme boli malí
Adam Bahdaj - Do polčasu 0:1 - to bolo o mladých futbalistoch v povojnovej Varšave a mal som to hrozne rád Ó, ako Paragon žil iba s tetičkou, ktorá pila meltu, aj Paragon asi pil meltu, zbieral prázdne fľašky do výkupu a zostavil družstvo, ktoré sa zúčastnilo amatérskeho turnaja!
Astrid Lindgren - Majster detektív Kalle Blomkvist - ó, ako si Kalle a jeho dvaja kamoši Eva Lotta a Anders bezstarostne žili v zaspatom Linkopingu a viedli Vojnu ruží, keď sladkú bezstarostnosť preťala vražda, ktorú bolo treba objasniť!
Colette Vivier - Dom drobných radostí - ó, malá Aline žijúca v činžiaku spolu s so sestrou Estelle a bratom Riquetom, ako ich mama musí na čas odísť a zastúpi ju nekompromisná teta Mimi!
Andrzej Szczypiorski - Let 627 - ó, Janek a jeho letecká cesta do Ria za rodičmi, ktorú však prekazí únos lietadla a namáhavá cesta cez brazílsky prales, nakoniec je z toho však jedno nezabudnuteľné dobrodružstvo
Vsevolod Nestajko - Tajomstvo troch neznámych - to už ani poriadne neviem o čom bolo, ukrajinská vidiek, autá typu záporožec, bliny a potešilo ma, keď som v knižnici objavil pokračovanie s názvom Neznámy z bytu číslo 13
Potom aj pán Tragáčik napríklad..
Ojoj, prečítal by som si všetky
Nevedkove dobrodružstvá - Nikolaj Nosov
Utečenec na vtáčom strome - Ondřej Sekora
Najviac tieto tri a ešte Čin - čin od Ľudmilky
@Tikalok veľmi zaujímavo znejú všetky!!
ja som kedysi ešte čítala knihu O sto rokov predtým od Kira Bulyčova a úplne náhodou som na ňu narazila v knižnici vtedy a potom som ju čítala hrozne často teraz mám len ešte väčšiu chuť si ju prečítať
Ale pozrela som sa do kniznice a nasla som neskutocny poklad ludia... Knihu o prvej Superstar! Oooo to bola vtedy bomba! Vsetci to brali vazne a verili ze Superstar sutaziacim naozaj pomoze... Och... Ta naivita...
Ide z toho taká tá anglická vášnivá prosociálnosť a zároveň je to písané fakt skvelými detskými očami. Aktuálne autorka prechádza do historických sociálnych problémov, sirotince, nálezince, ústavy, opatrovne, detská práca, obdobie priemyselnej revolúcie.
Roald Dahl - Matilda, Čarodejnice, Charlie a továreň na čokoládu, Jakubko a veľký broskyňa, Hastrošovci. No proste, všetky detské knihy jeho.
Potom všelijaké dievčenské kraviny samozrejme, Alica a... (nuda), knihy Thomasa Brezinu.
Pátrači.
V úplnom detstve si pamätám len Danku a Janku, Psíčka a mačičku, Vílu Amálku, Osmijanka, Smelého zajka a Macha a Šebestovú
(len strašná škoda, že som odvtedy toho strašne veľa pozabúdala, ale moje neskoršie detstvo/rané dospievanie sa vyznačovalo tým, že som šla pásť morčatá a pri tom som niečo čítala, ideálne o fyzike/chémii)
odvtedy môj intelekt značne upadol
(a do toho aj Danky a Janky a Smelých zajkov a takú knižku, kde boli zakomponované vybrané slová ako postavy a podobné veci, skrátka som čítala úplne všetko, čo mi prišlo pod ruku a neviem, čo sa so mnou časom stalo, že to už nerobím)
ako môžu niečo také dať do detskej knížky a ešte tak podrobne bola jeho smrť a bezmocnosť opísaná
Cèlia, Smelý zajko, Ambra Čierna, Anna a Anna, Denník princeznej, Dahlova Matilda a mala som všelijaké atlasy o psoch, mačkách a iných zvieratách...