hovorim aj cesky, moj otec je z ceska, nerobi mi to problem, ale to nepocitam za cudzi jazyk.. a potom hovorim anglicky a nemecky, ucim sa aj spanielsky
anglický, francúzsky, poľský a český. chcela som český vynechať, ale potom som si uvedomila, že to je cudzí jazyk, ktorý ovládam na úrovni tých ostatných takže je tu aj ten. a snáď sa teraz konečne po rokoch dostanem k tej mojej milovanej fínčine... okrem toho mám nejaké základy z ruštiny a taliančiny, ale nie je to nič extra...
ako sa to vezme tak uplne plynule neviem rozpravat ani anglictinou, z ktorej mam uz certifikat a ucim s ju od 3 rokov zato som pokrocily v anj a nej...v ruj uplny zaciatocnik (pisat, citat, pocitat viem a budem sa ucit frj odteraz
hehe..slovenčina čeština...šak to je pre nás detiská 90.rokov dvojmaterinčina, ne? ja sa okrem toho dorozumiem poľsky, anglicky, nemecky a rusky rozumiem celkom(šak kto ne), ale azbuku sa nejak nie a nie naučiť...
Češtinu nepociťujem ako cudzí jazyk, väčšinou si vôbec nevšimnem, či je text písaný po česky alebo po slovensky.
Angličtina..mám chvíľky, keď sa vo mne berú bezchybné komplikované súvetia na desať riadkov a inokedy sa mi podarí dvojslovná veta, za ktorú by sa aj škôlkar hanbil.
Nemčina..ovládam dosť veľa pojmov okolo Tretej ríše, rozumiem hovorenému slovu, ale sama veľmi nerada otváram ústa.
Po chorvátsky a poľsky sa obstojne dohovorím v obchode.
Je to tazke posudit, kto vie a kto nevie, resp. kto ovlada a kto neovlada cudzi jazyk. Ja si napriklad o sebe mozem mysliet, ze kedze mam maturitu z AJ a NJ a cestina je relativne velmi znamy jazyk, ze ich ovladam. Lenze to takto nefunguje... Moj nazor je, ze -nastrocny clovek, bez zahranicnej skusenosti, pocas ktorej bol odkazany vyslovene sam na seba a svoje jazykove schopnosti, NEOVLADA dany jazyk. Cest vynimkam. Urcite su aj taki, ale nie je ich vela.
Ja dufam, ze raz budem ovladat aspon 2 cudzie jazyky. AJ a NJ. Ale ovladat. Nie vytvorit lubovolne dve vety ci stale opakovat tie iste slovicka.
noo takze ja vem po slovensky , cesky, anglicky, ucim sa nemecky (viem sa dohovorit, ale nieco extra to nie je), ucim sa aj spanielsky a rusky...a chcela by som este arabcinu a finstinu.....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
a nejake dovolenkove frazy ze chorvatcina, polstina, madarcina (Jonapot
Angličtina..mám chvíľky, keď sa vo mne berú bezchybné komplikované súvetia na desať riadkov a inokedy sa mi podarí dvojslovná veta, za ktorú by sa aj škôlkar hanbil.
Nemčina..ovládam dosť veľa pojmov okolo Tretej ríše, rozumiem hovorenému slovu, ale sama veľmi nerada otváram ústa.
Po chorvátsky a poľsky sa obstojne dohovorím v obchode.
Ja dufam, ze raz budem ovladat aspon 2 cudzie jazyky. AJ a NJ. Ale ovladat. Nie vytvorit lubovolne dve vety ci stale opakovat tie iste slovicka.
pasívne(teda pracujem na tom aby bol aktívne)- ruština, taliančina, a dohovorím sa po poľsky, ale len rukami nohami