Koľko je podľa vás vhodné odkladať % na nepredvídateľné výdavky ako sú rodinné oslavy, svadba nejakého rodinného príslušníka, kamarátov, pohreby, choroba, pobyt v nemocnici, svadba detí, výlety, dovolenky, pokazí sa práčka, opravy na byte/dome? Naši žili od výplaty k výplate, tak vôbec nemám predsatvu, koľko je taká zlatá stredná cesta, napr ak 2 partneri majú spolu 1000€ tak 200 je optimálne si odložiť hneď z výplaty bokom?
@sianagirl245 o čom je reč? pridalo mi to sem viackrát? ja som napr chcela anketu, ale birdz mi to pridal bez tých možností :/ ja už nechápem ako ten birdz funguje :/ či skôr nefunguje
Neviem nikdy som nerozmýšľala nad tým, že koľko by bolo vhodné.. nerozumiem vlastne ani ako to myslíš v podstate.. akože keď majú dvaja 1000 euro spolu tak 200 odložiť a zvyšok rozdrbat za mesiac či ako?
Neviem naši odkladajú všetko čo im vystane, či už je niektorý mesiac 300 euro, lebo boli výdavky na stavbu alebo iný 800, lebo sme nič extra nepotrebovali... A ja to robím na všetko, odkladám všetko čo mi v daný mesiac vystane a setrim priebežne, zvažujem čo potrebujem kúpiť a čo nie, nemám to tak ze dostanem výplatu a nejakú čiastku musím bezpodmienečne odložiť.. koľko sa podarí toľko odložím, čím viac tým lepšie, ale nezrutim sa ak neodlozim nič, lebo zaplatím dovolenku alebo nový počítač.. neviem no
ja si vždy odložím to, čo mi na konci mesiaca zostane ale neviem inak, asi by som odsledovala koľko peňazí mi v priemere zostáva a podľa toho si vyčlenila nejakú čiastku, teda ak si chceš odkladať hneď ako dostaneš výplatu
@alysia 1/3 vyplaty by mala ist na vydavky...tie by nemali byt vacsie, ak su, niekde je problem...1/3 by mala ist na zabavu, ošatenie..no proste co si chce clovek kupit...a 1/3 ist bokom, nech sa deje cokolvek...cize ak dvaja maju dokopy 1000e, tak by bolo idealne mesačne si odkladat 300-350 eur...
hned ako dostane vyplatu, kazdy z vas si odložte si cca 50-70€ , pri takom plate to nespraví velký rozdiel skoro ani si to nebudete uvedomovať a urcite pomoze.
Alebo rozdelte to na dve časti 50€ odkladať bokom, co nikdy nepouzijete ako naozaj rezerva pri núdze a dalsich 50€ si odkladajte takým sposobom, že keby nahodou nieco si budete chciet kupiť, ci uz nový gauč, televizor, parkety ci cokolvek a pouzijete to ,
% z platu by som neriešil, treba si to najprv vyskúšať a ako budete zvládať finančne a tak si urcite ci budete dávať mesačne 20€ alebo 200€, ale aby vás to velmi neobmedzovalo pri zivote
@sheily tak nejako som to myslela proste odložiť na začiatku peniaze, a poprípade ešte na konci mesiaca niečo ak zostane... ja sa ale bojím, aby niečo vôbec na konci mesiaca zostalo :/ lebo vždy sa nájde niečo čo potrebuje, napr teraz aktuálne externý disk potrebujem, aby som mohla dať opraviť počítač... ale kedže som už kupovala tento mesiac darček mame a objednávala vitamíny, tak to odložím na neskôr... a proste mne n ejako pomáha ten fakt, že už som si nejaké peniaze odložila a teraz môžem žiť no... či ako to nazvať... @efyks neivem či mi nepríde 10% málo :/ @tangerina neviem či je toto pre mňa moc vhodné :/ napr koľko ti teraz zostáva na konci mesiaca v peňaženke? Mne asi 50? ani neviem, kedže ideme ešte zajtra do obchodu na nákup jedla, takže asi tak nejak no... proste ak o mám tie peniaze na účte alebo v peňaženke tak sú to v mojej hlave peniaze na použitie a žitie... takže si keď tak doprajem zmrzlinu, alebo ideme niekam... ale keď ich mám dopredu odložené, takje to iné @rogin a čo patrí do tej prvej časti? len nájom a jedlo? alebo čo tam patrí?
do druhej kategorie ako zabava patri len oblečenie a kozmetika drogeria? či akot o ymslis?
a inak tých 300 € mi pride primerana suma teda ak zisti ten par, ze dokaze vyzit zo 700 eur @mefistofel na zaciatok si odkladat 5é-70€ a zistit, či z toho zvyšku vyžije človek je fajn metoda
alebo to rozdelit na 2 časti rovno, pre prípad nudze a dalsia cast na to čo si chceme kupit je tiez fajn napad
Mne sa napríkald lepšie šetrí keď viem načo konkrétne šetrím, teraz mám napr asi 4 obálky ,,na domček, dodovlenka, šijací stroj, prerábka kupelne doma..." mi to pomáha v tej motivácii odkladať či akot o nazvať
@alysia presne ako pises...ked dvaja maju 1000 eur...tak 700 eur proste miniete na najom, jedlo, potrebne existencne veci, ktore mas kazdy mesiac...zabava...poistky..pivo, cigarete no proste vsetko...a ak tych 300 odlozite...tak to je super podla mna...ber to tak ze to mate rocne 3000-3500 eur..rocne...z toho si odkrojite povedzme kazdy rok 1000 eur, a mozete ist na krasnu kvalitnu dovolenku...to len ako priklad
Prvy mesiac si neodkladaj nic, ale zapisuj si presne kolko na co minas. Na zaklade toho budes vediet upravit budget (budes prekvapena, kolko penazi ide na "chujoviny") a pripadne aj usetrit nejake peniaze. Je to lepsie ako na zaciatku hned nieco vyclenit a potom sa obmedzovat.
@alysia ano znie...nezda sa to lebo 300 eur nie je taka velka suma...ale ked si vezmes z dlhodobeho hladiska..je to pecka...teda aspon mne tento sposob hospodarenia s peniazmi funguje...cize aj tie dovolenky..toto vsetko hovorim vlastnu skusenost..dolezite je len dodrzat ten system a mat v tom disciplinu...za par rokov ste vdaka tomu za vodou, jak sa hovori
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Neviem naši odkladajú všetko čo im vystane, či už je niektorý mesiac 300 euro, lebo boli výdavky na stavbu alebo iný 800, lebo sme nič extra nepotrebovali... A ja to robím na všetko, odkladám všetko čo mi v daný mesiac vystane a setrim priebežne, zvažujem čo potrebujem kúpiť a čo nie, nemám to tak ze dostanem výplatu a nejakú čiastku musím bezpodmienečne odložiť.. koľko sa podarí toľko odložím, čím viac tým lepšie, ale nezrutim sa ak neodlozim nič, lebo zaplatím dovolenku alebo nový počítač.. neviem no
Alebo rozdelte to na dve časti 50€ odkladať bokom, co nikdy nepouzijete ako naozaj rezerva pri núdze a dalsich 50€ si odkladajte takým sposobom, že keby nahodou nieco si budete chciet kupiť, ci uz nový gauč, televizor, parkety ci cokolvek a pouzijete to ,
% z platu by som neriešil, treba si to najprv vyskúšať a ako budete zvládať finančne a tak si urcite ci budete dávať mesačne 20€ alebo 200€, ale aby vás to velmi neobmedzovalo pri zivote
@efyks neivem či mi nepríde 10% málo :/
@tangerina neviem či je toto pre mňa moc vhodné :/ napr koľko ti teraz zostáva na konci mesiaca v peňaženke? Mne asi 50? ani neviem, kedže ideme ešte zajtra do obchodu na nákup jedla, takže asi tak nejak no... proste ak o mám tie peniaze na účte alebo v peňaženke tak sú to v mojej hlave peniaze na použitie a žitie... takže si keď tak doprajem zmrzlinu, alebo ideme niekam... ale keď ich mám dopredu odložené, takje to iné
@rogin a čo patrí do tej prvej časti? len nájom a jedlo? alebo čo tam patrí?
do druhej kategorie ako zabava patri len oblečenie a kozmetika drogeria? či akot o ymslis?
a inak tých 300 € mi pride primerana suma teda ak zisti ten par, ze dokaze vyzit zo 700 eur
@mefistofel na zaciatok si odkladat 5é-70€ a zistit, či z toho zvyšku vyžije človek je fajn metoda
alebo to rozdelit na 2 časti rovno, pre prípad nudze a dalsia cast na to čo si chceme kupit je tiez fajn napad
Mne sa napríkald lepšie šetrí keď viem načo konkrétne šetrím, teraz mám napr asi 4 obálky ,,na domček, dodovlenka, šijací stroj, prerábka kupelne doma..." mi to pomáha v tej motivácii odkladať či akot o nazvať
@samtord tých 150 sa mi zda pekna suma primerana
@wistinger
3000-3500 rocne znie super