Koľko peňazí by ste boli schopní mesačne odložiť z výplaty 600 eur, s tým že šetríte na konkrétnu vec a váš cieľ je našetriť aspoň 10 000 eur. Bývať môžete (ale nemusíte) zadarmo u rodičov, no musíte si platiť všetko ostatné = telefón, internet, jedlo, drogériu a najmä auto, ktoré kvôli práci potrebujete. Tiež musíte platiť za nečakané výdavky napr. niečo sa pokazí, tak to musíte vyriešiť zo svojho, darčeky pre rodinu alebo priateľov, keď vás pozvú na oslavu, keď prídu Vianoce. Podmienkou je, že vaše šetrenie z vás nesmie urobiť asociála a musíte vo všetkom vystupovať primerane, napríklad keď vás niekam pozvú z práce, tak tam musíte ísť a primerane sa obliecť, ak oslavuje niekto z rodiny jubileum, tak musíte priniesť dar na úrovni, nie fakeovú voňavku alebo fľašu najlacnejšieho vína.. Ak máte domáce zvieratá musíte finančne zabezpečiť aj tie, v prípade návštevy veterinára platíte tiež všetko vy. Ešte dodám, že prácu nemôžete zmeniť s tým, že vám to nestačí a nemôžete ani odísť do zahraničia. Pointou je zhodnotiť svoje životné výdavky vzhľadom k priemernému slovenskému platu a snahe niečo usporiť a začať lepší život. Kľudne môžete odpovedať aj, že by ste to za uvedených podmienok nedokázali...
ak potrebujem nasetrit 10.000, tak nebudem kupovat predrazene darceky. Darceky nie su o peniazoch, hlavne ak su pre rodinu. A neviem co bolo myslene pod pojmom, ze Auto pouzivas kvoli praci, lebo je rozdiel, ak sa s nim iba prepravis par km do prace, alebo na nom jazdis cely den po meste.
Podmienka je že vaše šetrenie z vás nemôže urobiť asociala, led vás pozvú z prace tak tam musíte ísť. Prečo by som musela? Ja sa s nimi dobre necítim tak s nimi nikam nepôjdem. Hotovo.
Nemusím platiť bývanie?
Mám stravné lístky?
200-300, podľa toho
Neprepijem, varím si sama, obliecť sa viem dostatočne dobre aj za malý rozpočet a netreba kupovať niečo každý týždeň, drogéria detto.
A krúžky tam za zvyšok zmestím vcelku v pohode, myslím
za ideálnych podmienok by som kľudne ušetril 300 ,- € a možno aj viac... boli časy, keď som vyžil mesačne z 300 evry a ešte som z toho platil aj ubytko 145,-
@sasi2680 tiež nazvat niekoho asocial zato že sa s ľudmi s prace necíti dobre mi príde taká meh. Sa nebudem tlačiť kde sa necítim dobre aby som bola na silu socialna a ty asi tiež nie.
@sasi2680 nebola reč o predražených darčekoch, ale o tom, aby človek konal primerane. keď ti dá niekto dar za desiatky eur, tak sa nehodí aby si ty jemu poslala pohľadnicu, prípadne kúpila čokoládu v zľave lebo jej končí záruka. a zase naopak, keď ti niekto pošle max. pohľadnicu, tak nebudeš ty jemu tiež kupovať nič extra. viem, že pri daroch nejde o cenu, ale na druhej strane je trochu nevhodné aby pracujúci človek napr. daroval na Vianoce rodičom obrázok z plastelíny ako prvák na ZŠ. samozrejme aj dary vlastnej výroby sú super, ak je človek talentovaný a dokáže niečo krásne vyrobiť, ale to je už iná vec.. chápem, že mnoho ľudí tu nemá zábrany a sú schopní naozaj všetkého, ale ja v otázke špecifikujem situáciu, aby si človek zachoval určitú spoločenskú úroveň a nebol za úplného chudáka. s tým autom.. ide o to, aby si mal auto, aby sa do otázky započítala skutočnosť, že musíš platiť za benzín, opravy, výmeny, poistky, v prípade priestupku pokuty..
@Alex458 niektoré povolania si vyžadujú určitý počet rokov odpracovaných na určitom poste. je to tak u lekárov a iných zdravotníkov, ktorí chcú atestáciu, myslím že aj právnici majú niečo podobné. to isté platí aj keď chce človek vyšší titul, prípadne si robiť docentúru. tam si človek veľmi nevyberá a aj keď má na výber, platové ponuky sú všade podobné. je to len dočasný stav.
@Nespiacakraska musieť nemusíš, ale potom riskuješ, že ťa nebudú zapájať do nových projektov, staneš sa najslabším článkom a keď sa budú robiť čistky, tak pôjdeš prvá von. tu nie je reč o nejakom piatkovom posedení, ale skôr o akciách, ktoré organizuje vedenie a idú tam všetci. na takých stretnutiach sa niekedy rozoberajú najdôležitejšie veci, v uvoľnenej atmosfére padajú rôzne nápady. človek nemusí nič, ale potom sa môže dostať do situácie, keď ani ostatní nebudú musieť pre teba spraviť nič naviac. ak chce ísť človek hore a vymaniť sa z toho 600 e platu, tak musí zbierať kontakty a dávať o sebe vedieť a o dobrovoľníctve ani nehovorím...
@wewo Dobre, lebo som si len nebola ista, ci su tu taki finacny kuzelnici co to dokazu aj s takym mensim obnosom, lebo to by som si nechala mile rada poradit.
Ale inak suhlasim so vsetkym co si napisal v @20 - hlavne s tym, ze by som sa tiez snazila dostat do situacie kedy tych 10k nepotrebujem, ak teda nejde o nieco vazne ale to uz vie zakladatel fora na co mi uch treba. Tak dufam ze si mal chutny obed.
@mojenovelepsieja preboha nehovorila som o darcekoch z plasteliny. ale ty si tam spominala nejake "nefejkove" vonavky. tak neviem ci vy si kupujete 100eurove vonakvy, alebo co konrektne si myslela. tak ked niekto zaraba 1500e napriklad a kupi ti drahsiu vonavku, tak ty s tymi 600eurami (co podla mna az taky velky peniaz zas nie je), nemusis hned kupovat rovnako drahe dary. si sice pracujuci clovek, ale clovek co zarobi 3x viac ako ty, nemoze ocakavat, ze darujes rovnaky dar.
a k tomu autu si sa aj tak poriadne nevyjadrila, lebo ked sa len s autom prepravis do roboty, tak minies o dost menej benzinu = penazi, ako ked to Auto pouzivas na pracu a behas na nom cely den. a zalezi aj od toho, ake Auto mas. ked sa ti nieco pokazi na starej skodovke, tak oprava bude znacne lacnejsia, ako kebyze mas nejaku audinu.
my sme napriklad platili za letne gumy teraz 350e lebo mame specifickejsi rozmer Pneumatik a priatelov otec asi 100e.
@wewo nedá mi to nereagovať keď si sa už tak rozpísal je to aj myšlienkový experiment, ale sčasti aj pravda. zamýšľam sa nad tým, kam sa až dokáže dostať človek, ktorý začne šetriť už z prvých výplat v prvom zamestnaní. nie je to samozrejme myslené ako dlhodobý stav, no žiaľ pre mnohých Slovákov to je asi aj dlhodobý stav, prípadne sa majú ešte horšie. ako som už písala vyššie, niekedy musí človek pretrpieť pár rokov v horších podmienkach, lebo práve to je cesta k vyššiemu vzdelaniu, prípadne lepšiemu postu (atestácia a pod.).
samotnú sumu 10k som zvolila, lebo mi to prišlo také okrúhle a aj celkom reálne (ukazuje sa, že asi to bol len mylný dojem). ak chce človek niečo v živote mať a žiť hoc len na priemernej úrovni, tak tých 10k je ešte strašné minimum. myslím, že väčšina by chcela vlastný byt, dom.. takže život je sám o sebe situácia, kedy potrebuješ desiatky až stovky tisíc eur. to nie je o tom nedostať sa do tej situácie, veď človek sa do nej už v podstate narodí (pokiaľ všetko nezaplatia rodičia). viem, že sú aj hypotéky, ale keď človek nemá odsledované svoje míňanie, tak na tom asi rýchlo zhorí. a okrem toho, taký človek len sotva zaplatí 400 eur mesačne hypotéku.
Internet na 2 mesiace 9e (volania nepouzivam, takze nic), jedlo vonku do 150e, varenie cca 150 eur, drogeria mozno tak 5 eur , auto nemam, ale motorka ma stoji cca 20 eur, chlast posledny mesiac 50 eur.
Toto s darmi na urovni a prezentovat sa v podstate, ze si mozes dovolit to co nemozes je tak slovenske ja by som kludne usetrila aj 350€ s vidinou toho, ze cim viac budem setrit, tym skor sa dostanem z tak obmedzujucej situacie. ludia precenuju dlzku produktivneho obdobia a fakt stratit 10 rokov zitim jak stoka co sa tvari, ze nie je stoka len nech si odkladam bokom jak susedka v tvrdosovciach.. lol
@sasi2680 nepodarilo sa mi v otázke všetko špecifikovať. samozrejme nemala som na mysli žiadne extrémy, len bežné situácie. prídu Vianoce a ak máš čo len trochu väčšiu rodinu, tak to stojí dosť aj v prípade, že kúpiš každému darček za 10-15 eur. tie voňavky alebo víno, to bol len príklad. niečo podobné som videla, síce to nebol darček pre mňa ani odo mňa. no daná osoba tú voňavku rovno vyhodila, lebo to bol naozaj strašný smrad, to sa nedalo ani ako osviežovač použiť. možno je to nevďačné, ale čo s darom, ktorý je kúpený len aby sa nepovedalo a obdarovanému je viac na príťaž ako na úžitok. podľa mňa takých 20 eur postačí aj na niečo lepšie, ale ako vravím, prídu Vianoce a ak máš hoc len dvoch rodičov, 1 súrodenca, partnera a 1 kamoša, tak už je 100 eur preč. a to nehovorím, keď máš väčšiu rodinu, prípadne sú v rodine deti alebo si krstný rodič. s tým všetkým musí človek počítať. často sa stretávam s tým, že sa ľudia vyjadrujú, že oni darčeky nekupujú, že Vianoce neslávia. ale zas keď si z rodiny, kde sa tieto veci robia, tak potom je hlúpe prísť s prázdnymi rukami alebo s niečím, čo sa vyhodí prvnež sa to otvorí.
čo sa týka auta, dajme tomu, že je to len na vozenie tam a späť, ale to som nešpecifikovala schválne, aby to ľudí nenavádzalo k myšlienke, že teda radšej budú chodiť autobusom. a o aké auto sa jedná, to už je na rozhodnutí každého, čo si z danej sumy môže dovoliť. podstata je, že auto potrebuješ na dopravu a musíš ho zahrnúť do finančného plánu.
V minulosti som aj cca tolko zarábal s tym ze ubytovanie som mal skoro zadarmo a odložil som cca 150€ mesacne resp trosku viac. No mal som zadarmo mobilný telefon a cestovanie no nemal som auto (lebo som nepotreboval) a zivot som mal dost socialne bohatý asi aj viac ako teraz. V prvom rade som si snazil variť sam (aj ked hlavne kvoli zdraviu a pocitu ako kvoli šetrenia) a nekupoval som si prehnane drahe veci/elektroniku. Vsetko taky stred a na záver mal som vela aktivít okrem toho ze som casto chodil von (kofola/pivo/turistika) tak som si platil mesacne aj tréningy 50€, vysokú školu atď. čiže dosť aktívny život no a tých 150€ mesačne som odložil. Len som musel vedieť čo pre mňa je dôležité a čo nie.
Ale je to velmi teoreticke vsetko lebo mozno by som dozazal usetrit aj 400 ak by som skoro nikam nechodil a ak by som nemusel dochadzat a platit za cestu a co ja viem co vsetko mozne no to sa jednoducho neda nikdy s urcitostou povedat az ked to zazivas zistis ako to je
@mojenovelepsieja tak jasne ze cez vianoce na tie darceky minies viac a zrejme v ten mesiac odlozis menej penazi ako po ostatne mesiace..
ale ked aj kazdy mesiac kupis niekomu z rodiny darcek za 20-30 eur, to by bolo podla mna ok a financne ti to nejak neublizi.
a asi aj zalezi v ktorom kraji byvas. ja som byvala predtym na strednom slovensku a tam ked mas 600e vyplatu, tak z toho v pohode zaplatis aj najom a v pohode vyzijes. v bratislave by si zo 600e tazsie vyzila, ak chces chodit von do barov, na diskoteky, vyuzivat nejake tie sluzby (kadernik,... )
ale celkovo podla mna 600e nie je Vela, tak by si sa musela rozhodnut, ci chces "zit", chodit s kolegami, s kamaratmi von, zabavat sa, mat svoje aktivity a usetrila by si minimum. alebo by si setrila co najviac a tym padom by si chodila povacsine z roboty rovno domov a tam by si mohla sediet.
@loveillumination nejde tu o to hrať sa na niečo čím nie si, ale neostávať ľuďom nič dlžný a tiež nebyť ten typ, čo sa nechá od všetkých pozývať a potom keď je rad na tebe, tak sa na niečo vyhovoriť.. poznám takých a je to hanba, najmä keď si potom nakúpia hory doly, ale žeby niekomu niečo oplatili, to už nie. pre seba luxus a pre iných stoku, to teda cesta nie je.
podľa toho čo píšeš by bolo zaujímavé poznať tvoj pohľad na to, ako má človek v živote niečo nadobudnúť. veď keď chceš vlastné bývanie, to bude stáť ešte omnoho viac. hypotéka je niečo podobné, síce človek nesporí ale spláca, no vo výsledku tie peniaze tak či tak nemá a musí sa podľa toho zariadiť.
Vždy na takej akcii nám dala firma určitý baget a pokial sme ho minuly museli sme platiť z vlastného. Ak nato človek nemá, prečo sa neuspokojí s tým čo dostane a musí prechádzať nad baget?
Mne to príde že ty si všemožne snažíš obhájiť to že žiť nad svoje možnosti je ok...
A to s tými darčekmi je tiež blbosť, pretože ak nemáš na drahý chlast tak by jubilant mal byt na toľko chápavý a neurazil sa hej ho nedostane.
Niektorých poteší už len to že dostane ja neviem pekný pohár s jubileom....
Kamarati by tiež mali byt chápavý že nemôžu dostavať drahé darčeky keď na to nemáš. Niektorým stačí keď ich pozveš k sebe a pijete tam. Ale ved prečo nepit to najdrahšie v najdrahšom bare keď nato nemám že? A takto by sa dalo pokračovať do nekonečna.
Ale vieš ako sa hovorí. Ako si si ustlať tak sa aj vyspis.
Urcite by som si nešetril 200€, max. s prihliadnutim tak 300€, na to, aby som 4-5 rokov prezival nedostojny zivot pocitania kazdeho eura, strachovania sa o stratu kazdeho eura na zaplatenie uctov alebo omeskanych uctov, chodil do nezmyselnej prace, kde v roku 2018 nezarobim viac ako 600€ a najblizsich par rokov ma necaka ani postup na vyssiu poziciu, to vsetko len preto, aby som mal nejakych posratych 10k na dostojny zivot, ktory by mi moj nedostojny zivot aj tak neurobil dostojnym, max. tak dostojnejsim na kratku dobu. Takto myslia financne negramotni ludia. Urcite by som si vytvoril aj pasivny prijem, aby som nestracal peniaze na zbytocnosti a neocakavane neiste udalosti. Takisto by som nerobil za 600€, ale radsej by som si zafinancoval vzdelavacie kurzy, aby som mohol zarabat viac a najlepsie nie na zamestnavatela, ale len na seba- podnikanie.
@wewo za debila ta samozrejme nemam len som si nebol isty co tym myslis, pretoze napr ja sa na zhodnotenie investicie pozeram rovnako ako na hociaky iny prijem. Je to proste objem penazi s ktorymi viem kazdy mesiac disponovat.
Btw na panelakovy trojizbak v Nitre viem nasetrit za cca rok (neratam investicie), v BA by mi to trvalo asi 2x tolko. Predpokladam, ze o tolko vyssie ceny tam su?
@wewo vďaka za všetky názory a aj rady, niečo z toho si snáď zoberiem k srdcu pri mojom ďalšom smerovaní ešte k tým hypotékam, to mi nedá.. ak človek nedokáže mesačne nič odložiť bokom, tak mi príde logické, že ak by si zobral hypotéku, tak by ju pri danom plate nedokázal splácať. chápeš.. keď máš 600 a všetko minieš na život, tak potom keby si aj zobral hypotéku, z čoho by si ju platil, keď tých 600 na ten život skrátka potrebuješ a výplatu ti nikto nezvýši len preto, že si ideš kupovať dom aspoň tak tomu logicky chápem, že keď človek nemá mesačne zvyšné peniaze, nemá ani na platenie hypotéky a ďalších účtov.
@wewo ono aj na SK sa da "ušetriť" na byt relatívne rýchlo, samozrejme, nie zo spomínaných 600 mesačne... mladší brácho si zaobstaral byt bez hypotéky cca po dvoch rokoch šetrenia a nerobil ani v oblasti IT, ani v oblasti bankovníctva či v nejakej pyramídke... v priamom predaji dokázal zarobiť mesačne cca 6 litrov... ja naopak som sa kvoli autu zadlzil az po usi a to nemam ani bankový účet
Každý by si mal kupovať to a žiť len tak, na čo má. Napr. veľa výrobkov značkových sa dá kúpiť v ekvivalentných napodobneninách za omnoho nižšie ceny, alebo nakupovať za akciové ceny. Bývanie zadarmo je najväčšia výhoda, pretože je to najväčšia položka s ktorou sa dá len málo hýbať, pokiaľ chce žiť človek sám a nie v "ubytovni". Splátky hypotéky sú spravidla menšie ako nájomné, avšak musíš sa zaviazať k miestu , kde bývaš. Veľa ľudí si myslí, že majetní ľudia kupujú najdrahšie veci a všetko si platia sami, veľký omyl. Sám som bol mnohokrát svedkom, ako si napr. dovolenky organizovali pod rúškom rôznych združení, kde platili minimum peňazí a takisto je to aj s autami, darčekmi, takže šetrenie a kalkulovanie majú stále na mysli. Auto je dosť veľká položka, ale záleží len na tebe koľko dokážeš ušetriť, podľa mňa minimálne 200 € by sa dalo, no a maximálne asi tá polovica 300 €.
Tak vo vseobecnosti. Ked chces setrit a zit dostojne. Byvanie 220-250, strava 120, a cca 100 na ostatne veci ako saty cestovne drogeria obcas sa nieco dodrbe....
predpokladam, ze nezarabas, takze tych 600 beries ako cisty prijem (v hrubom by to bolo cire zufalstvo) - z cistych 6 stoviek by som mesacne bola schopna bez velkych ustupkov usetrit mozno stovku. 3 stovky miniem ako nic uz len za jedlo.... asi by sa oplatilo prestat jest
@Laurikaaa@Willbebetter už som to spomínala v niektorom komentári, že niekedy človek na pár rokov "uviazne" na určitej pozícii, pretože práve to mu otvorí ďalšie dvere. taký najlepší príklad sú lekári, ktorí jednoducho potrebujú atestáciu, aby sa mohli ďalej posúvať, budovať kariéru a zarábať viac. kým ju získajú, tak si nemôžu veľmi vyberať. oni sa chcú rozvíjať, ísť vyššie a zarábať viac, no kým sa vypracujú tak niekedy musia žiť aj v podmienkach, s ktorými nie sú spokojní.
@Yoss to je zaujímavý poznatok. niekedy mám dojem, že čím má človek viac, tým viac aj dokáže ušetriť a naopak. tak či tak, na našich školách chýba vzdelávanie v oblasti financií a tak mladí ľudia nie sú finančne gramotní a často urobia veľmi veľa chýb a zlých investícií.
@H8u podľa mňa to záleží aj od okolností. je iné, keď rodina býva v malom byte, kde sa sotva tlačia alebo vo veľkom dome, kde sa sotva stretávajú.
@nespiacakraska asi som to zle vyjadrila, som práveže proti tomu, aby ľudia žili nad pomery. zároveň však nemám rada, keď ľudia na každom šetria, využívajú iných, snažia sa vyvliecť z platenia vždy keď sa to dá, prípadne si ešte aj požičiavajú a napokon sa prezentujú pozlátkom luxusu. poznám takých a práve na to som v otázke narážala, aj keď to asi vyznelo naopak. skrátka nie je umenie našetriť, ale pritom byť každému niečo dlžný. niekedy je to aj otázkou prístupu. mnohí ľudia sa nechajú pozývať a ich odpoveďou je, že keď druhá strana dobrovoľne pozýva, tak predsa oni nie sú nikomu nič dlžní. je to sčasti aj pravda, no keď sa na to človek dlhodobo spolieha, sám do toho finančne nič nevloží a svoje vlastné peniaze míňa inak a inde, tak je to len obyčajné využívanie. čiže pointou bolo zhodnotiť príjem a výdavky bežného človeka s tým, že daný človek koná aj morálne, nevyužíva iných a snaží sa určitým primeraným spôsobom odplácať. nie je to žiadna superschopnosť úmyselne sa vyhýbať plateniu a potom sa ukazovať, že koľko mám peňazí. umenie je žiť v spoločensky akceptovateľných medziach a aj tak ušetriť. nevravím, že človek musí míňať veľa na dary, ale vyhýbať sa oslávencom, aby sa nemuselo nič kupovať je nedôstojné.
@mojenovelepsieja ja som vystudovala pravo, takze viem o com hovoris. a prave preto, ze som si v praxi uvedomila, ze toto teda kurva nepojde, nebudem tu 5rokov otrocit niekomu na auta a nehnutelnosti - som uplne zmenila sferu kde pracujem a je mi teraz o doost lepsie takze tak kazdy ma svoje priority ale niekto to tu pekne napisal - ludia precenuju dlzku produktivneho obdobia - naco mi budu peniaze "neskor"? neviem ci nezomriem dnes.
ale to len aby som vysvetlila svoj postoj k tejto veci.
a keby som to mala objektivne zhodnotit, tak - ak neratam byvanie - tak by som vedela aj 300eur cca.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
60 komentov
Mám stravné lístky?
200-300, podľa toho
Neprepijem, varím si sama, obliecť sa viem dostatočne dobre aj za malý rozpočet a netreba kupovať niečo každý týždeň, drogéria detto.
A krúžky tam za zvyšok zmestím vcelku v pohode, myslím
Tak to aj o stovku viac
A v okolí nemám nikoho, kto by si potrpel na predražené darčeky, našťastie
@Alex458 niektoré povolania si vyžadujú určitý počet rokov odpracovaných na určitom poste. je to tak u lekárov a iných zdravotníkov, ktorí chcú atestáciu, myslím že aj právnici majú niečo podobné. to isté platí aj keď chce človek vyšší titul, prípadne si robiť docentúru. tam si človek veľmi nevyberá a aj keď má na výber, platové ponuky sú všade podobné. je to len dočasný stav.
@Nespiacakraska musieť nemusíš, ale potom riskuješ, že ťa nebudú zapájať do nových projektov, staneš sa najslabším článkom a keď sa budú robiť čistky, tak pôjdeš prvá von. tu nie je reč o nejakom piatkovom posedení, ale skôr o akciách, ktoré organizuje vedenie a idú tam všetci. na takých stretnutiach sa niekedy rozoberajú najdôležitejšie veci, v uvoľnenej atmosfére padajú rôzne nápady. človek nemusí nič, ale potom sa môže dostať do situácie, keď ani ostatní nebudú musieť pre teba spraviť nič naviac. ak chce ísť človek hore a vymaniť sa z toho 600 e platu, tak musí zbierať kontakty a dávať o sebe vedieť a o dobrovoľníctve ani nehovorím...
Ale inak suhlasim so vsetkym co si napisal v @20 - hlavne s tym, ze by som sa tiez snazila dostat do situacie kedy tych 10k nepotrebujem, ak teda nejde o nieco vazne ale to uz vie zakladatel fora na co mi uch treba. Tak dufam ze si mal chutny obed.
a k tomu autu si sa aj tak poriadne nevyjadrila, lebo ked sa len s autom prepravis do roboty, tak minies o dost menej benzinu = penazi, ako ked to Auto pouzivas na pracu a behas na nom cely den. a zalezi aj od toho, ake Auto mas. ked sa ti nieco pokazi na starej skodovke, tak oprava bude znacne lacnejsia, ako kebyze mas nejaku audinu.
my sme napriklad platili za letne gumy teraz 350e lebo mame specifickejsi rozmer Pneumatik a priatelov otec asi 100e.
samotnú sumu 10k som zvolila, lebo mi to prišlo také okrúhle a aj celkom reálne (ukazuje sa, že asi to bol len mylný dojem). ak chce človek niečo v živote mať a žiť hoc len na priemernej úrovni, tak tých 10k je ešte strašné minimum. myslím, že väčšina by chcela vlastný byt, dom.. takže život je sám o sebe situácia, kedy potrebuješ desiatky až stovky tisíc eur. to nie je o tom nedostať sa do tej situácie, veď človek sa do nej už v podstate narodí (pokiaľ všetko nezaplatia rodičia). viem, že sú aj hypotéky, ale keď človek nemá odsledované svoje míňanie, tak na tom asi rýchlo zhorí. a okrem toho, taký človek len sotva zaplatí 400 eur mesačne hypotéku.
Internet na 2 mesiace 9e (volania nepouzivam, takze nic), jedlo vonku do 150e, varenie cca 150 eur, drogeria mozno tak 5 eur , auto nemam, ale motorka ma stoji cca 20 eur, chlast posledny mesiac 50 eur.
Cize by som usetril cez 200 eur.
» mariodian.com/blog/52/case-st...
Napriklad takto, a to je len jeden z mala prikladov ako zarabam bez nejakeho velkeho usilia.
čo sa týka auta, dajme tomu, že je to len na vozenie tam a späť, ale to som nešpecifikovala schválne, aby to ľudí nenavádzalo k myšlienke, že teda radšej budú chodiť autobusom. a o aké auto sa jedná, to už je na rozhodnutí každého, čo si z danej sumy môže dovoliť. podstata je, že auto potrebuješ na dopravu a musíš ho zahrnúť do finančného plánu.
Za "nasetrenie" pokladas aj zhodnotenie investicie, ci len odkladanie si z platu?
ale ked aj kazdy mesiac kupis niekomu z rodiny darcek za 20-30 eur, to by bolo podla mna ok a financne ti to nejak neublizi.
a asi aj zalezi v ktorom kraji byvas. ja som byvala predtym na strednom slovensku a tam ked mas 600e vyplatu, tak z toho v pohode zaplatis aj najom a v pohode vyzijes. v bratislave by si zo 600e tazsie vyzila, ak chces chodit von do barov, na diskoteky, vyuzivat nejake tie sluzby (kadernik,... )
ale celkovo podla mna 600e nie je Vela, tak by si sa musela rozhodnut, ci chces "zit", chodit s kolegami, s kamaratmi von, zabavat sa, mat svoje aktivity a usetrila by si minimum. alebo by si setrila co najviac a tym padom by si chodila povacsine z roboty rovno domov a tam by si mohla sediet.
podľa toho čo píšeš by bolo zaujímavé poznať tvoj pohľad na to, ako má človek v živote niečo nadobudnúť. veď keď chceš vlastné bývanie, to bude stáť ešte omnoho viac. hypotéka je niečo podobné, síce človek nesporí ale spláca, no vo výsledku tie peniaze tak či tak nemá a musí sa podľa toho zariadiť.
Mne to príde že ty si všemožne snažíš obhájiť to že žiť nad svoje možnosti je ok...
A to s tými darčekmi je tiež blbosť, pretože ak nemáš na drahý chlast tak by jubilant mal byt na toľko chápavý a neurazil sa hej ho nedostane.
Niektorých poteší už len to že dostane ja neviem pekný pohár s jubileom....
Kamarati by tiež mali byt chápavý že nemôžu dostavať drahé darčeky keď na to nemáš. Niektorým stačí keď ich pozveš k sebe a pijete tam. Ale ved prečo nepit to najdrahšie v najdrahšom bare keď nato nemám že? A takto by sa dalo pokračovať do nekonečna.
Ale vieš ako sa hovorí. Ako si si ustlať tak sa aj vyspis.
Btw na panelakovy trojizbak v Nitre viem nasetrit za cca rok (neratam investicie), v BA by mi to trvalo asi 2x tolko. Predpokladam, ze o tolko vyssie ceny tam su?
keď chcem niečo za 10 tisíc nerozmýšľam koľko budem tú sumu šetriť ale ako ju zarobiť. Tak sa to má robiť správne.
no a ešte že ako často to auto potrebuješ...
@Yoss to je zaujímavý poznatok. niekedy mám dojem, že čím má človek viac, tým viac aj dokáže ušetriť a naopak. tak či tak, na našich školách chýba vzdelávanie v oblasti financií a tak mladí ľudia nie sú finančne gramotní a často urobia veľmi veľa chýb a zlých investícií.
@H8u podľa mňa to záleží aj od okolností. je iné, keď rodina býva v malom byte, kde sa sotva tlačia alebo vo veľkom dome, kde sa sotva stretávajú.
ale to len aby som vysvetlila svoj postoj k tejto veci.
a keby som to mala objektivne zhodnotit, tak - ak neratam byvanie - tak by som vedela aj 300eur cca.