Peniaze. Bol a je s nimi večný problém. A preto sa pýtam!
Ako sa s ním pasuje študent VŠ? Zaujíma ma koľko asi tak minie študent VŠ ak býva na priváte v Bratislave, musí sem tam aj jesť, občas dáke knihy zkúpiť, občas si chce vyhodiť z kopýt
míňam podľa toho, koľko predošlý mesiac zarobím. tak som sa nejako časom naučila ovládať. a nekúpiť si každú sprostosť len preto, že sa mi páči.... ibaže bývam doma, takže nie som vhodná výskumná vzorka
ja síce bývam v nitre, ale tak strava + ubytovanie + mhd + cesta tam/späť + sem tam nejaké pivo + školské potreby (niečo vytlačiť, nakúpiť somariny na rysovanie a pod ...) do 200 €
ja byvam v trnave ...a aj u mna to je tak do 200e ( byt cca 100e , strava to je minimum .. ,hlavne ecka idu na skolske potreby a "zurky" ) ..a cestu nepocitam lebo tu mam zadarmo
@handy aj ja som chcela nejaku prácu a zároven aj studovat ale to sa jednoducho nedalo...poprve ja kazdy den cestujem do Nitry a bola som kazdy den v skole lebo som mala blby rozvrh a od rana do vecera...takze takto... praca alebo vysoka
no tak počkať, prvé čo mi udrelo do očí je privát. to nie je lacná záležitosť, s tým dúfam počítaš. podľa mojich prieskumov okolo 100 eur na mesiac, ale samozrejme, ak bývaš s nejakou kamoškou v izbe. A to je ešte dobrá cena. Samostatná izba vyjde viac, možno okolo tých 200. Dôležité je, či budeš platiť aj energie, čo určite budeš. Takže absolútne najväčší výdavok bude bývanie.
Ostatné už prudko podľa toho čo študuješ. Mňa jedna kniha občas vyjde aj 15 eur, ako kedy. Veľa míňam na prefocovanie a zvýrazňovačky
Jedlo - netrúfam si odhadnúť, podľa toho, či si na stravovaní potrpíš ako ja, alebo ti postačia aj nejaké tie vifonky a špagety s kečupom
Doprava v BA - okolo 40 eur na 3 mesiace - električenka + cestovné domov /neviem kde bývaš /
No a na vyhodenie z kopýtka by ti mesačne mohlo stačiť tých 30 eur.
Spočítaj si to už sama, to sa mi nechce
A k tej práci - ja som v prváku nestíhala nič iné okrem učenia, ale tak zase raz sa to líši podľa toho čo študuješ. Ale vo všeobecnosti si myslím, že budeš si musieť zvyknúť na VŠ systém a ak to chceš brať vážne tak aj na to učenie...na VŠ ťa do toho nik nútiť nebude, takže si nad to musíš sadnúť sama. Ja som v prváku chodila aj na prednášky až kým som nezistila, že v mojom obore je to zbytočná strata času, ale zase neupieram to prírodovedným odborom, kde im všeličo na prednáškach vyvsetľujú. U nás je to len bezduché omieľanie vecí, ktoré sú napísané v knihách.
Neviem ja som drahý jak prasa, síce nefajčím, ale keď sa chlastá, tak v prdeli aj 50€ - 60€ síce potom mám pokoj týždeň aj dva no potom zase, ale inak tak na stravu možno 50 - 60€, niekedy len obedujem, keď som po akcií, no ešte treba rátať s ubytovaním na mesiac, to je všade iné + cestovanie, ak cestuješ, samozrejme do školy. Cca od 180 - 200. To je individuálne. Nakoľko si dievča, síce neviem či nakupuješ, ale zase menej chlastáš, ak vôbec, tak viac by ťa to nemalo stáť, to záleží fakt od človeka. Niekto neminie možno ani 100€, ale to asi neštuduje v BA a ani v KE, pretože tam len itráky stoja min. 50 - 60€
@ayreen No ja som si vybavila tak privát že ma to bude stáť cca 80 eur mesačne, tak tam celkom ušetrím. Ono idem študovať systematickú biologiu, čiže prirodovedny odbor, tak to vobec netušim ako čo tam bude.
Len čo može človek robiť pokial je prvák ťažký potrebuje sa udržať na škole a na pivo mi rodičia nedajú?
A tiez som si myslela, ze budem pocas skoly mozno aj niekde robit - akoze uz by bolo na case , ale ako sa tak na to pozeram, nemam sancu. Mozno ani takto nemam sancu, ale hentak mam sancu minus nekonecno.
to nemyslite vazne ludia, jedlo len €60-80 za mesiac? hlavne u muzov co sem tam aj robia nejaky sport sa mi ta suma zda byt ukrutne nizka, ved to ja miniem mesacne viac cisto len na obedy, nieto este ranajky,vecere atd.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
transport : 40€
jedlo : 30-80€ (dajme priemer 50€
chlast : 10-100000€ (uskromnime sa a dajme priemer 30€
btw. zvládali ste pracovať v prvom ročníku? zosynchronizovať školu a robotu to neni sranda, či?
jedlo cca 60-90 eur
parkovne 28 eur
nafta cca 150 eur
cize okolo 280-300 eciek mesacne...aspon u mna...
Ostatné už prudko podľa toho čo študuješ. Mňa jedna kniha občas vyjde aj 15 eur, ako kedy. Veľa míňam na prefocovanie a zvýrazňovačky
Jedlo - netrúfam si odhadnúť, podľa toho, či si na stravovaní potrpíš ako ja, alebo ti postačia aj nejaké tie vifonky a špagety s kečupom
Doprava v BA - okolo 40 eur na 3 mesiace - električenka + cestovné domov /neviem kde bývaš /
No a na vyhodenie z kopýtka by ti mesačne mohlo stačiť tých 30 eur.
Spočítaj si to už sama, to sa mi nechce
A k tej práci - ja som v prváku nestíhala nič iné okrem učenia, ale tak zase raz sa to líši podľa toho čo študuješ. Ale vo všeobecnosti si myslím, že budeš si musieť zvyknúť na VŠ systém a ak to chceš brať vážne tak aj na to učenie...na VŠ ťa do toho nik nútiť nebude, takže si nad to musíš sadnúť sama. Ja som v prváku chodila aj na prednášky až kým som nezistila, že v mojom obore je to zbytočná strata času, ale zase neupieram to prírodovedným odborom, kde im všeličo na prednáškach vyvsetľujú. U nás je to len bezduché omieľanie vecí, ktoré sú napísané v knihách.
slapka-50 Euro
byvanie 100 euro
chlast 50 euro
jedlo 80 euro
knihy a pod-20 euro
SPolu:peknych 300 Euro
Len čo može človek robiť pokial je prvák ťažký potrebuje sa udržať na škole a na pivo mi rodičia nedajú?
A tiez som si myslela, ze budem pocas skoly mozno aj niekde robit - akoze uz by bolo na case , ale ako sa tak na to pozeram, nemam sancu. Mozno ani takto nemam sancu, ale hentak mam sancu minus nekonecno.
Strava-150
Zabava-100
Benzin-150
Ine-50
Spolu....hmmm ked sa to takto napise aj celkom dost :/