Možno ste si niekde na internete všimli, že celý tento mesiac, a až do polovice novembra, bude viditeľná kométa s katalógovým označením 103P/Hartley 2.
ja to, že je prevažne ľadová... má ľadové jadro a okolo zachytáva čiastočky vesmírnych telies, ktoré narastajú a ťahajú sa za ňou preto ten chvost. predpokladá sa, že z kométy sa dostala na Zem voda.
@puco90@chidori obaja mate scasti pravdu,kometa je zmes prachu a ladu, astronomovia ich s oblubou volaju spinave snehove gule. chvost (aj ked dnes uz velmi malo komet ma skutocne viditelny chvost) vznika, ked ciastocky solarneho vetra narazaju na povrch komety, zohrievaju ho na teplotu dostatocnu na uvolovanie plynu z povrchu. to, co po kometach ostava, vieme na zemi pozorovat ako meteoricke dazde
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Povery??? Ved žijeme v 21. storočí, nie sme tupý roľníci.
O kométach toho viem dosť, teda viem o to je, odkiaľ sú atd. Ale na tom vlastne nezáleží.
O kométach toho viem dosť, ale viac ma zaujímajú hviezdy a kozmológia.