Som v 9. ročníku na základnej a často vediem rozhovory s rodičmi ohľadom strednej školy. Oni chcú, aby som išla na gymnázium, inú možnosť ani neberú do úvahy. Napríklad ani to, čo chcem ja. Chcela by som ísť študovať na strednú do iného mesta, do Košíc /b
Myslím, že si vo veku, keď rodičia vedia lepšie (alebo si myslia, že vedia) čo je pre teba vhodné, ako ty sama, neprieč sa, pokiaľ máš dobré známky a je blízko gymnázium, tak by som to tak urobil aj ja ako rodič.
Neviem, ja som taký problém nemala, ale všetci tí, o ktorých som vedela, že ich rodičia prinútili, boli potom z toho nešťastní. ...Nech dohovorí tvojim rodičom niekto iný, určite máš aj nejakých príbuzných, ktorých tvoji rodičia viac počúvnu ako teba. V mojom prípade to už viackrát fungovalo.
ale nie, no. ked chces, aby ta rodicia brali, ako osobu s vlastnou myslou, tak sa tak musis prezentovat. jednoducho im povedz, ze ty si sa rozhodla, ze ides do kosic. ina vec proste nie je, ty si sa rozhodla.
ja, ked som zistila, ze s rodicmi sa na nicom nedohodnem, tak som im zacala oznamovat. zvykli si a dokonca to zlepsilo nas vztah.
ja byt tebou si urobim po svojom a potom uvidim ci mali pravdu ci nie lebo ked to nespravis budes im to stale vycitat a ked to spravis zistis ci si spravila dobre ci nie ..na vsetko musime prist sami darmo nam druhi hovoria
Ano, toto poznam. A bohuzial, pytaju sa teba, kam chces ist, ale rodic to musi podpisat. A pokial nesuhlasi, nepodpise to a ty mas smolu. Mozno by si si s nimi mala sadnut a dohovorit im. Ja som napriklad chcela ist na konzervatorium kvoli klaviru, alebo na zdravotnicku, pripadne bilingvalne gymnazium (s ktorym sice mama suhlasila, ale pekne ma postrasila obtiaznostou, cize som to radaej nechala tak), a mama mi okrem gymnazia neschvalila nic. A uz je mi to vlastne jedno, no stve ma, ze gympel je pre mna obtiazny, pretoze asi 4 patiny predmetov ma nezaujimaju alebo su tazke
@klaudiqaaa prečo nechce ísť na gympel? No, Prešov je síce väčšie mesto, ako to, v ktorom žijem ja, no aj u nás máme gympel. A prečo tam nechcem ísť? Lebo nechcem ísť na tento rabišiacky gympel, kde sú rabišiacki učitelia, ktorí ani nevedia o čom melú, ale na dobrú školu do iného, väčšieho mesta, lebo chcem aj niečo vedieť a niekam to dotiahnuť.
A @somnormalna choď do KE, keď tak veľmi chceš. Je to tvoj život, rodičia si už prežili svoj a nemajú čo riadiť aj ten tvoj
Moji rodičia boli v tomto skvelí. Odporúčam aby si ich nenútila ale by si trvala na tom čo chceš. Ak uvidia, že to veľmi chceš tak pochybujem, že ti to nedovolia. Snáď až takí despotickí nie sú.
A správne by bolo aby si si podala prihlášku na viac škôl. Takže to navrhni ako kompromis. Veď ešte ani nevieš či prejdeš prímačkami.
odstahuj sa...takí rodičia niesú ludia ktorých potrebuješ v živote...nech idu na gymko oni, ked tak velmi chcú je to predsa tvoj život, tvoje pravidlá..nech je to hocikoho dom, stále je to tvoj život..oni ťa nevlastnia, tak to pochop a podpíš si to sama a odsťahuj sa čo potom spravia? daju ťa na súd za falšovanie? tak to by som si pozrel
Kontaktovať kurátora cez detskú linku. Tvoji rodičia porušujú tvoje práva. Máš právo sa rozhodnúť pre akúkoľvek školu slobodne a oni majú povinnosť poskytnúť ti bývanie, stravu, podporu a v prípade odsťahovania ti platiť výživné stanovené súdom. A to až do veku 26 rokov.
Alebo miestneho mediátora, on vysvetlí tvojim rodičom čo porušujú a čo môže nasledovať, a urobí to podobrom že sa nenarušia vzťahy. Ak si z Bratislavy máme suseda ktorý je mediátor.
heh, a ty nevieš čo sa robí v juvenilnej justícii, súd ju zoberie rodičom a dá do ústavu a tam si môže akurátne pískať...
malo čítaš a sleduješ dianie na slovensku a vo svete
@zajkousko ja by som si určite nenechal diktovať školu, no už len to !!! By som utiekol tak, až kým by nesúhlasili, hral by som nemého neposlúchal by som atd atď... a vynútil by som si školu akú ja chcem, ver mi !
heh, si to ty ale za zbojníka...
a kam by si ušiel?
kde by si išiel, všade dobre doma najlepšie, kto by ti také dobre papnie ako tvoja mamička, kto by ťa potľapkal po pleci chlapsky si oja krv, ak nie tvoj tatko...
kde by si našiel taký pokoj a lásku...
niekedy je dobré dať aj na radu rodičov...
ja som bol zlý a nehodný syn, teraz chodím plakať na otcov hrob...lenže už je neskoro...
Skús ich nejako zlomiť aspoň na kompromis, aby si si dala prihlášku aj na gympel, aj na tú školu, ktorú chceš ty. Je lepšie mať istotu v doch školách - pokiaľ ťa vezú na ten gympel, rodičom urobíš radosť Za pokus nič nedáš, vyskúšaj tam chodiť. Po nejakom čase možno zistíš, že ťa gympel baví. Alebo zistíš opačný prípad - utvrdíš sa vo svojom názore že tam nechceš byť. Zistíš to po pár mesiacoch, možno pol roku-roku, a preto je dobré mať istotu aj v druhej škole a vybaviť si prestup na tú druhú školu Keď rodičia uvidia, že s gymplom si si nesadla do oka, tak by mali byť prístupnejší. Snáď. Prípadne celému tomuto predísť a ako tu už niekto písal, skúsiť rodičov nalomiť na tvoju voľbu cez príbuzných, známych a pod. Pokiaľ si si istá, že tvoja voľba je správna pokiaľ s ňou máš plány aj do budúcna - lebo gympel je dobrý na prípravu na VŠ. No pokiaľ chceš nejaký odbor študovať už teraz, presaď si to.
ale, ale, nie tak tvrdo...
ty budeš mať tiež syna a určite budeš chcieť pre neho to najlepšie....
poznám chalanov ktorí maju dve učňovky s maturou a k tomu aj vysokú školu...
aj táto dievčina, ak je šikovná môže toho v živote veľa dokázať...
máte život pred sebou, žijetev slobodnej krajine zaplaťpánboh za mier, máte strechu nad hlavou, a všetko možné, čo sa druhým deťom ani nesníva...
neodsudzujte svojich rodičou..
ak to tej dievčine na gympli nepôjde, skončí a vtedy rodičia uznajú, že sa zmýlili ...
a možno sa jej tam zaľúbi, čo my môžme vedieť, čo je to za slečnu, nevieme ani jej schopnosti ake má a ani čo ju byví a tak...
no a ty kam chceš isť študovať?
Je niekoľko motivácií rodičov prečo si urobiť dieťa, napríklad:
1./ Ak si rodičia dieťa urobili len preto, aby jeho prostredníctvom naprávali čo sami v detstve a mladosti zbabrali, tak vlastne žijú život dieťaťa, pretože dieťa sa nemôže samo slobodne rozhodnúť. Je to egoistické voči dieťaťu - lebo rodič nerešpektuje čo ono cíti a chce.
2./ Rodičia sú úspešní a chcú aby ich dieťa kopírovalo. Detto 1./ egoizmus ku životu dieťaťa.
3./ Rodičia milujú deti a chcú aby boli šťastné a preto skúmajú o čo sa zaujímajú a čo by ich v živote urobilo šťastnými a všetkými svojimi možnosťami sa im snažia v tom pomôcť. V žiadnom prípade im nevnucujú svoju vôľu v takých kľúčových rozhodnutiach ktoré rozhodujú o ich ďalšom živote v dospelosti. Túto vec rozhodnutia prenechávajú na voľbu deťom od 15 roku života a iba im ukážu a vysvetlia možnosti ( voľba partnera od 16, voľba školy od 15, voľba zamestnania od 15 - to sú tri nedoknuteľné voľby dieťaťa s uvedením veku vzniknutého práva).
Pretože ak dieťa, človek, nemôže žiť život podľa toho ako to sám cíti, ale musí žiť život podľa diktatúry niekoho iného, tak je celý takýto čas žitia v neslobode, rovnako ako by bol v domácej väzbe. Načo potom žiť ? Čudujeme sa potom toľkým sebe-vraždám teenagerov ? Ak rodič chce žiť môj život, tak načo mi ten život dával ? Nech si ho vezme späť a dal by som takému rodičovi pušku do rúk a povedal by som "strieľaj a ber si môj život, alebo ma nechaj ho žiť podľa mňa".
Dieťa nie je majetok rodiča, dieťa je samostatne zmýšľajúca bytosť a nesmie byť rodičmi ani nikým iným obmedzované právo rozhodnúť sa pre partnera, odbornú strednú a vysokú školu (príprava na zamestnanie), a pre zamestnanie.
Aby som zavrel ústa všetkým takým ako je zajkousko tak odovzdávam slovo niekomu inému:
Zákon 104/1991 Zb., novelizovaný Zákonom 50/2003 Z.z. :
Názov zákona: Dohovor o právach dieťaťa platný od 7.1.1991.
Citujem časť:
"..v záujme plného a harmonického rozvoja osobnosti musí dieťa vyrastať v rodinnom prostredí, v atmosfére šťastia, lásky a porozumenia, majúc na zreteli, že dieťa musí byť úplne pripravené žiť v spoločnosti vlastným životom a vychované v duchu ideálov vyhlásených v Charte Spojených národov, a to najmä v duchu mieru, dôstojnosti, znášanlivosti, slobody, rovnosti a solidarity, majúc na mysli, že potreba zabezpečiť dieťaťu osobitnú starostlivosť.."
Rodičia porušujú túto časť "vlastným životom" a časť "slobody a rovnosti" , pretože po 15 roku života je už dieťa vo svojich rozhodnutiach samo o sebe rovné rodičom a rodič je povinný to rešpektovať a nechať o svojom živote slobodne rozhodnúť dieťa.
Ak rodič núti 15 ročné dieťa ísť na školu inú ako chce dieťa, dopúšťa sa minimálne priestupku voči tomuto Zákonu ak nie trestnému činu odnímaním slobôd a práv maloletého podľa tohoto Zákona. (ukáže sa ďalším právnym postupom a skúmaním, prípadne súdom)
Ak rodič vynucuje svoju vôľu hrozbou že dieťa bude vyhostené z obydlia, nedostane jesť atď, nedostane zaplatenú vybratú školu... tak sa dopúšťa trestného činu Vyhrážania sa , čo sa tresce odňatím slobody od 2 rokov.
V prípade vyhrážania sa dospelým osobe mladšej ako 18 rokov je táto sadzba obvykle dvojnásobná.
Rodič je povinný zniesť rozhodnutie dieťaťa o strednej, vysokej škole, pokiaľ nie je náklad na školu vyšší ako si rodina môže dovoliť, a bez vyhrážok poskytnúť dieťaťu prostriedky a pomoc pre úspešné absolvovanie školy.
Čiže akonáhle bude mať občiansky (ID kartu) je občan s rovnakými právami ako rodičia. Len s tým rozdielom že ak sa dieťa rozhodne že do 26 rokov bude študovať, rodičia mu to musia platiť a nesmú sa vyhrážať, hroziť, robiť nejaké obštrukcie - znižovanie komfortu, nespravodlivé delenie majetku darov medzi súrodecami atď., ale milo sa celý čas tváriť.. inak sú tu prostriedky ako im ukázať ako sa má správny rodič správať. To nie je rebelstvo , to je súčasné platné právo.
Rodičia somnormalna-ej zrejme konajú len z nevedomosti a vychádzajú z manipulatívnych praktík svojich predkov.
Mali by byť poučení nevýhražnou formou, preto stále trvám na tom , zohnať miléhomediátora/rku - pre maloletých je to bezplatné (presnejšie on si to mediátor od rodičov vyúčtuje ak nie dobrovolne tak exekútorom) .
Alebo ešte pred vyhľadaním mediátora dať prečítať rodičom toto fórum alebo im nalistovať nejaké tie Zákony...
Lepšie je byť aj v decáku, ale žiť vlastný život. 15-ročný už v podstate v decáku nie je ak ide na strednú s ubytovaním v internáte a štátny zástupca si všetky náklady na jeho štúdium aj vreckové zoberie od žijúcich rodičov a poskytne dieťaťu... to by bola v tomto prípade moja voľba - možno trochu krutá, ale v takej dobe žijeme a každý žije len raz, prečo si to nechať kaziť ?
. Ja by som v tvojom prípade asi keď to chceme takým "obkročným" krokom zobrať si podala prihlášky na obe školy a prijímačky na gympel pokašľala ale aj s hereckým výkonom čo znamená že keď sa vrátiš z prijímačok "to čo tam bolo? Ja som to absolutne nevedela..." alebo "ja som spravila také blbé chyby.."
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
a chceš ísť potom aj na VŠ?
ale nie, no. ked chces, aby ta rodicia brali, ako osobu s vlastnou myslou, tak sa tak musis prezentovat. jednoducho im povedz, ze ty si sa rozhodla, ze ides do kosic. ina vec proste nie je, ty si sa rozhodla.
ja, ked som zistila, ze s rodicmi sa na nicom nedohodnem, tak som im zacala oznamovat. zvykli si a dokonca to zlepsilo nas vztah.
A áno, chcela by som ísť na výšku
Ok, fakt je to veľmi zaujimave a rada by som sa o tom dozvedela viac, ale netreba. čim som sa snažila naznačiť aby ste pisali k téme
1) podat si prihlasku na gympel aj na skolu do KE a ocakavat, ze rodicia ti podpisu len gympel
2) podat si prihlasku len do KE a ocakavat, ze rodicia ti to mozno nepodpisu, pripadne ti nebudu davat ziadne peniaze na cestu a bezne vydavky
A @somnormalna choď do KE, keď tak veľmi chceš. Je to tvoj život, rodičia si už prežili svoj a nemajú čo riadiť aj ten tvoj
A správne by bolo aby si si podala prihlášku na viac škôl. Takže to navrhni ako kompromis. Veď ešte ani nevieš či prejdeš prímačkami.
heh, a ty nevieš čo sa robí v juvenilnej justícii, súd ju zoberie rodičom a dá do ústavu a tam si môže akurátne pískať...
malo čítaš a sleduješ dianie na slovensku a vo svete
heh, si to ty ale za zbojníka...
a kam by si ušiel?
kde by si išiel, všade dobre doma najlepšie, kto by ti také dobre papnie ako tvoja mamička, kto by ťa potľapkal po pleci chlapsky si oja krv, ak nie tvoj tatko...
kde by si našiel taký pokoj a lásku...
niekedy je dobré dať aj na radu rodičov...
ja som bol zlý a nehodný syn, teraz chodím plakať na otcov hrob...lenže už je neskoro...
ale, ale, nie tak tvrdo...
ty budeš mať tiež syna a určite budeš chcieť pre neho to najlepšie....
poznám chalanov ktorí maju dve učňovky s maturou a k tomu aj vysokú školu...
aj táto dievčina, ak je šikovná môže toho v živote veľa dokázať...
máte život pred sebou, žijetev slobodnej krajine zaplaťpánboh za mier, máte strechu nad hlavou, a všetko možné, čo sa druhým deťom ani nesníva...
neodsudzujte svojich rodičou..
ak to tej dievčine na gympli nepôjde, skončí a vtedy rodičia uznajú, že sa zmýlili ...
a možno sa jej tam zaľúbi, čo my môžme vedieť, čo je to za slečnu, nevieme ani jej schopnosti ake má a ani čo ju byví a tak...
no a ty kam chceš isť študovať?
Je niekoľko motivácií rodičov prečo si urobiť dieťa, napríklad:
1./ Ak si rodičia dieťa urobili len preto, aby jeho prostredníctvom naprávali čo sami v detstve a mladosti zbabrali, tak vlastne žijú život dieťaťa, pretože dieťa sa nemôže samo slobodne rozhodnúť. Je to egoistické voči dieťaťu - lebo rodič nerešpektuje čo ono cíti a chce.
2./ Rodičia sú úspešní a chcú aby ich dieťa kopírovalo. Detto 1./ egoizmus ku životu dieťaťa.
3./ Rodičia milujú deti a chcú aby boli šťastné a preto skúmajú o čo sa zaujímajú a čo by ich v živote urobilo šťastnými a všetkými svojimi možnosťami sa im snažia v tom pomôcť. V žiadnom prípade im nevnucujú svoju vôľu v takých kľúčových rozhodnutiach ktoré rozhodujú o ich ďalšom živote v dospelosti. Túto vec rozhodnutia prenechávajú na voľbu deťom od 15 roku života a iba im ukážu a vysvetlia možnosti ( voľba partnera od 16, voľba školy od 15, voľba zamestnania od 15 - to sú tri nedoknuteľné voľby dieťaťa s uvedením veku vzniknutého práva).
Pretože ak dieťa, človek, nemôže žiť život podľa toho ako to sám cíti, ale musí žiť život podľa diktatúry niekoho iného, tak je celý takýto čas žitia v neslobode, rovnako ako by bol v domácej väzbe. Načo potom žiť ? Čudujeme sa potom toľkým sebe-vraždám teenagerov ? Ak rodič chce žiť môj život, tak načo mi ten život dával ? Nech si ho vezme späť a dal by som takému rodičovi pušku do rúk a povedal by som "strieľaj a ber si môj život, alebo ma nechaj ho žiť podľa mňa".
Dieťa nie je majetok rodiča, dieťa je samostatne zmýšľajúca bytosť a nesmie byť rodičmi ani nikým iným obmedzované právo rozhodnúť sa pre partnera, odbornú strednú a vysokú školu (príprava na zamestnanie), a pre zamestnanie.
Aby som zavrel ústa všetkým takým ako je zajkousko tak odovzdávam slovo niekomu inému:
Zákon 104/1991 Zb., novelizovaný Zákonom 50/2003 Z.z. :
Názov zákona: Dohovor o právach dieťaťa platný od 7.1.1991.
Citujem časť:
"..v záujme plného a harmonického rozvoja osobnosti musí dieťa vyrastať v rodinnom prostredí, v atmosfére šťastia, lásky a porozumenia, majúc na zreteli, že dieťa musí byť úplne pripravené žiť v spoločnosti vlastným životom a vychované v duchu ideálov vyhlásených v Charte Spojených národov, a to najmä v duchu mieru, dôstojnosti, znášanlivosti, slobody, rovnosti a solidarity, majúc na mysli, že potreba zabezpečiť dieťaťu osobitnú starostlivosť.."
Rodičia porušujú túto časť "vlastným životom" a časť "slobody a rovnosti" , pretože po 15 roku života je už dieťa vo svojich rozhodnutiach samo o sebe rovné rodičom a rodič je povinný to rešpektovať a nechať o svojom živote slobodne rozhodnúť dieťa.
Ak rodič núti 15 ročné dieťa ísť na školu inú ako chce dieťa, dopúšťa sa minimálne priestupku voči tomuto Zákonu ak nie trestnému činu odnímaním slobôd a práv maloletého podľa tohoto Zákona. (ukáže sa ďalším právnym postupom a skúmaním, prípadne súdom)
Ak rodič vynucuje svoju vôľu hrozbou že dieťa bude vyhostené z obydlia, nedostane jesť atď, nedostane zaplatenú vybratú školu... tak sa dopúšťa trestného činu Vyhrážania sa , čo sa tresce odňatím slobody od 2 rokov.
V prípade vyhrážania sa dospelým osobe mladšej ako 18 rokov je táto sadzba obvykle dvojnásobná.
Rodič je povinný zniesť rozhodnutie dieťaťa o strednej, vysokej škole, pokiaľ nie je náklad na školu vyšší ako si rodina môže dovoliť, a bez vyhrážok poskytnúť dieťaťu prostriedky a pomoc pre úspešné absolvovanie školy.
šiesty dokument zhora:
» www.vop.gov.sk/zakladne-medzin...
punktum, skončil som a pozdravuje mama (sudkyňa)
Mali by byť poučení nevýhražnou formou, preto stále trvám na tom , zohnať miléhomediátora/rku - pre maloletých je to bezplatné (presnejšie on si to mediátor od rodičov vyúčtuje ak nie dobrovolne tak exekútorom) .
Alebo ešte pred vyhľadaním mediátora dať prečítať rodičom toto fórum alebo im nalistovať nejaké tie Zákony...
Lepšie je byť aj v decáku, ale žiť vlastný život. 15-ročný už v podstate v decáku nie je ak ide na strednú s ubytovaním v internáte a štátny zástupca si všetky náklady na jeho štúdium aj vreckové zoberie od žijúcich rodičov a poskytne dieťaťu... to by bola v tomto prípade moja voľba - možno trochu krutá, ale v takej dobe žijeme a každý žije len raz, prečo si to nechať kaziť ?