Tí čo máte šošovky chcela by som sa opýtať pár otázok.Ako dlho ich môžem mať viem že 1 mesiac ale presne či ako? Počítajú sa dni keď ich mám v oku alebo celkovo? Ešte keď vám napadne niečo čo by som mala vedieť tiež to napíšte
Plus nejaké rady mi nasádzaní ? nech mi to netrvá 20 minút a ešte ako je to keď mi niečo spadne do oka či si to môžem normálne vybrať a šošovku nevyberať ani nedávať do roztoku alebo ako
to zistíš potom, ktoré ti najlepšie sedia a tak ale to aj pocítiš oni sa azčnú sušiť už potom tak ked ich máš tak snád ich budeš nosiť ale myslím, že len v oku sa to počíta na začiatku ti to bude trvať a budeš zatvárať oko, určite ti pri tom pomože doktor alebo neviem za kým ideš tiež som si myslela že mi niečo padať do oka bude ale napadá to som rada a ak ano bud sa ti vyplaví šošovka (čo mne sa nestalo) alebo to vyslzíš
používam ich už rok, neviem si ich vynachváliť.. mám mesačné, ale mala som už aj prípad, keď som jeden pár nosila vyše dvoch mesiacov.. je to individuálne poniektoré šošovky sú vhodné aj "na noc" (mama také používa), moje si napríklad musím vyberať... ale treba vyskúšať a sama zistíš čo ti "sedí" najviac
Ja mám mesačné asi dva mesiace,záleží ako jemne ich vyberáš(prvý pár som mala 3 týždne,lebo som ich samozrejme dotrhala nechtami) a ako sa o ne staráš.(niekedy vydržia 2 mesiace,inokedy sú fakt po 3 týždňoch na vyhodenie,každopádne to poznáš keď si ich dáš do oka, ak sú ti v oku nepríjemné,okamžite vyhodiť).
Neodporúčam ich nosiť,ak pracuješ veľa s počítačom.
Tiež odporúčam si zaviesť systém vkladania šošoviek do puzdierka a dávať ich tam stále rovnako(aby si sa vyhla tomu,že ju nasadíš prevrátene, je to pocit ako keby ti piesok nasypali do očí a príjemné to nie je).
Čo sa týka značiek,ja som verná CooperVision(konkrétne tieto » www.cocky-kontaktni.cz/biofinity-6-coc... ,sadli ihneď),odporúčam však si kupovať šošovky aspoň z časti hydrogelové,s vyšším obsahom vody(nevysúšajú tak príliš oči). Roztok mám viacúčelový,kopu krát aj pri nosení okuliarov slúži v prípade suchých očí ako kvapky( tento » www.cocky-kontaktni.cz/roztok-renu-mul... ).
A ďalšia skúsenost- u lekára/v optike vychádzajú šošovky a roztoky 2x drahšie ako na nete(treba však objednávať z overených stránok).
A spánok...hmmm ako stane sa mi že s nimi tak 2-3x do mesiaca zaspím,ale ak na to nie sú určené, tak by som to nepraktikovala pravidelne.(ale potom ten super pocit keď sa zobudíš a zrazu vidíš )
Existuje vela druhov sosoviek, niektore rano nasadis a vecer vyhodis, no ine mozes nosit aj niekolko tyzdnov. Ja kupujem sosovky za 50 EUR, tie my nasledne vydrzia pol roka. Ak uz je sosovka opotrebovana, tak to budes citit, takato sosovka oko drazdi, moze za to jej poskodenie na boku, taketo poskodenie sposobuje vyberanie. Vznikne trhlina, ktora oko drazdi. Opotrebovana sosovka ma tendenciu vypadnut, takze ak si prestries oko, tak kludne moze vypadnut! Spat v sosovkach je prvotriedna hlupost, nech sa tu podpise ten, kto to praktikuje, nech ho vysmejem. Spat v sosovkach? Oci sa vam este podakuju. Cez ten sa na sosovku nanesie tolko svinstva, ze mne osobne by bolo z toho zle! Oko si potrebuje oddychnut, takze ak je na nom sosovka aj cez noc, tak je to naozaj pekne. Sosovku rano nasadis, vecer vyberies a das do noveho roztoku. Neexistuje, aby si necitila zle nasadenie sosovky, okamzite budes na aku citit cudzie teleso, bude sa to podobat tomu, ked ti nieco padne do oka. A ked sme uz u toho, ak sa cudzie teleso dostane pod sosovku, tak tu sosovku budes musiet vybrat, mne sa este nieco take nestalo a to sosovky nosim uz dost rokov. Nasadzanie sosovky je na zaciatku obtiazne, na zaciatku mi to trvalo aj 20 min, teraz zvladnem nasadit sosovky za 5 sekund. Sosovku si vyberies, das na koncek prsta otvoris oko ( ja osobne si viecko nedrzim) a iba sa jemnucko dotknes oka. Vyberam ju klasicky stipancom, t.j uchopenia palca a ukazovaka.
@tomas deje...ono mám väčšinou problém ráno po spánku so šošovkami oči rozlepiť chvíľku to trvá kým sa sami "zvlhčia"(alebo im dobrovoľne nasilu pomôžem kvapkou roztoku ) a potom to ide.
Stalo sa mi tiež,že som na jedno oko videla tmavšie izbu ako na druhé (asi po 5 minútach sa to spravilo,ale bolo to dosť čudné).
No tak ja mám 14-dňové a po správnosti by sa do tohto intervalu mal rátať každý deň od otvorenia balenia a je jedno či si ich mala v očiach hodinu, celý deň alebo vôbec. A teraz ako to robím ja - rátam len dni, počas ktorých som ich použila a tú oficiálnu dobu použiteľnosti zvyknem predĺžiť tak na 20 dní. Možno by sa to dalo predĺžiť aj viac, ale okolo toho 20 dňa už proste cítiš, že sú ,,staré" (režú ťa oči a celkové nepohodlie). Cena je okolo 15€ za balenie (6 ks), takže 30 spolu (ak máš odlišné dioptrie ako ja) za obe oči. 1 pár = cca 1 mesiac (cez víkendy a občas aj v škole nosím okuliare do toho) + roztok cca 9€ (vydrží pol roka) + puzdro (ale to zvyknú dávať zdarma k roztoku, ak nakupuješ cez net) + umelé slzy 6€ (iba ak zvykneš mávať suché oči, nie je nevyhnutnosť a vydržia tak 3-4 mesiace).
Zhrňme si to: šošovky (2x po 30€) + roztok (2x 9€) + umelé slzy (dajme tomu 3x 6€) = 96€ do roka (ak nerátam tie slzy, tak 78€)
Na záver dodám: nespi v nich, ak nechceš risknúť, že sa ti zapália oči (na krátky čas ako napr. cesta vlakom do 1 hod. je to ešte ok), ja som si ich prvý raz nasadzovala asi 30 min. len na jedno oko a vyberala hádam aj dlhšie (očnú skoro treplo zo mňa ), dnes (po necelom roku) si ich tam šupnem za 30 sekúnd a to sa ani nemusím pozerať do zrkadla - takže, chce to len cvik, do očí si NIKDY, ale NIKDY nepatlaj s neumytými rukami, s roztokom nešetri a vždy ich poriadne vyoplachuj (zrak máš predsa len jeden)... Keď môžeš, nos radšej okuliare (pri učení, doma...). Oči si potrebujú oddýchnuť. Ideálne je, keď prídeš domov zo školy a hneď si ich zložíš. A vždy nos so sebou puzdro s roztokom, keby si si ich náhodou musela neplánovane vybrať (aj okuliare sa zídu, pre istotu).
To je asi všetko. Ak budeš dodržiavať hygienu a zásadu - všetko s mierou, nemalo by sa ti nič stať
@kalliopea ešte som zabudla značku - mám Acuvue Oasys a roztok Opti Free Replenish (pred tým som mala aj voľaké iné, ale mi dráždili oči). Mne sadli, ale to nezaručuje, že aj u teba to tak bude. Výhodnejšia je kúpa cez net, ale ak viac dôveruješ očnej, je to tvoja vec
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
Neodporúčam ich nosiť,ak pracuješ veľa s počítačom.
Tiež odporúčam si zaviesť systém vkladania šošoviek do puzdierka a dávať ich tam stále rovnako(aby si sa vyhla tomu,že ju nasadíš prevrátene, je to pocit ako keby ti piesok nasypali do očí a príjemné to nie je).
Čo sa týka značiek,ja som verná CooperVision(konkrétne tieto » www.cocky-kontaktni.cz/biofinity-6-coc... ,sadli ihneď),odporúčam však si kupovať šošovky aspoň z časti hydrogelové,s vyšším obsahom vody(nevysúšajú tak príliš oči). Roztok mám viacúčelový,kopu krát aj pri nosení okuliarov slúži v prípade suchých očí ako kvapky( tento » www.cocky-kontaktni.cz/roztok-renu-mul... ).
A ďalšia skúsenost- u lekára/v optike vychádzajú šošovky a roztoky 2x drahšie ako na nete(treba však objednávať z overených stránok).
Stalo sa mi tiež,že som na jedno oko videla tmavšie izbu ako na druhé (asi po 5 minútach sa to spravilo,ale bolo to dosť čudné).
Zhrňme si to: šošovky (2x po 30€) + roztok (2x 9€) + umelé slzy (dajme tomu 3x 6€) = 96€ do roka (ak nerátam tie slzy, tak 78€)
Na záver dodám: nespi v nich, ak nechceš risknúť, že sa ti zapália oči (na krátky čas ako napr. cesta vlakom do 1 hod. je to ešte ok), ja som si ich prvý raz nasadzovala asi 30 min. len na jedno oko a vyberala hádam aj dlhšie (očnú skoro treplo zo mňa ), dnes (po necelom roku) si ich tam šupnem za 30 sekúnd a to sa ani nemusím pozerať do zrkadla - takže, chce to len cvik, do očí si NIKDY, ale NIKDY nepatlaj s neumytými rukami, s roztokom nešetri a vždy ich poriadne vyoplachuj (zrak máš predsa len jeden)... Keď môžeš, nos radšej okuliare (pri učení, doma...). Oči si potrebujú oddýchnuť. Ideálne je, keď prídeš domov zo školy a hneď si ich zložíš. A vždy nos so sebou puzdro s roztokom, keby si si ich náhodou musela neplánovane vybrať (aj okuliare sa zídu, pre istotu).
To je asi všetko. Ak budeš dodržiavať hygienu a zásadu - všetko s mierou, nemalo by sa ti nič stať